Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Ιούνιος 200802-06-2008: Μήνυμα του Yπουργού Eσωτερικών, καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο 10ο ετήσιο τακτικό πανελλαδικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων...

02-06-2008: Μήνυμα του Yπουργού Eσωτερικών, καθηγητή κ. Προκόπη Παυλόπουλου στο 10ο ετήσιο τακτικό πανελλαδικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος στην Πάτρα

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
          ΥΠΟΥΡΓΟΣ
 
 
 
 
 
                                                                  
                                                                 Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2008
 
 

 

Κυρίες και κύριοι,
Ευθύς εξαρχής θέλω να ευχηθώ κάθε επιτυχία στο 10ο Ετήσιο Τακτικό Πανελλαδικό Συνέδριό σας, συνεχίζοντας έτσι μια μακρά παράδοση επιτυχημένων Συνεδρίων αντάξιων της αποστολής του Σώματος και του υψηλού αισθήματος ευθύνης που πάντοτε σας διέπει. Με λύπη μου, και για λόγους που υπερβαίνουν τη θέλησή μου, δεν μπορώ, παρά την αρχική μου πρόθεση, να βρίσκομαι σήμερα κοντά σας. Μας εκπροσωπεί όλους ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος. 
Ι.       Το Συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή, μιας και βρισκόμαστε ήδη στο πρώτο στάδιο της αντιπυρικής περιόδου.
Φέτος, στο ενιαίο πλέον Υπουργείο Εσωτερικών, με τις αυξημένες δυνατότητες συνεργασίας που έχουν διασφαλισθεί, τη δύναμη ψυχής που έχετε εμπράκτως αποδείξει και την ενεργό σύμπραξη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Κράτους και ιδίως αυτών που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών – πρωτίστως δε της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – είμαι βέβαιος ότι ο αγώνας ενάντια στην πυρκαγιά, που τόσο δοκίμασε τον Τόπο και την κοινωνία μας τον περασμένο χρόνο, θα πάει πολύ καλύτερα. 
ΙΙ.      Από την πλευρά της Πολιτείας έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες προετοιμασίας, ώστε τα αναγκαία μέσα και οι απαιτούμενοι οικονομικοί πόροι να μη λείψουν, έστω και κατ’ ελάχιστον.
Θεωρούμε ότι η συνεχής μέριμνα για την αναβάθμιση των συνθηκών εργασίας και την αξιοκρατική αξιοποίηση, ενδυνάμωση και ανάδειξη του στελεχιακού δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος είναι χρέος της Πολιτείας απέναντι σε όλους εσάς, οι οποίοι, με αυταπάρνηση και αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης, εργάζεστε αγόγγυστα, χωρίς ανάπαυση και συχνά διακινδυνεύοντας τη ζωή και τη σωματική σας ακεραιότητα, για τη θωράκιση του κοινωνικού συνόλου και την προστασία του Περιβάλλοντος. 
Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αναφέρω, ενδεικτικά, την προσπάθεια για την ενίσχυση του μόνιμου προσωπικού με την πρόσληψη 667 αρχικά και, στη συνέχεια, μετά τον τελευταίο διαγωνισμό 1.260 πυροσβεστών. Ήδη από σήμερα 725 από αυτούς φοιτούν στην Πυροσβεστική Ακαδημία. Αναφέρω επίσης τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας, ιδίως με τη σύσταση της Διεύθυνσης Υγιεινής και Ασφάλειας καθώς και της αναβάθμισης των συνθηκών εργασίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τη σταδιακή αύξηση του δασικού επιδόματος, το οποίο πέρσι ανήλθε στο ποσό των 1.459 ευρώ (από 764,25 που ήταν καθορισμένο), την καταβολή αποζημίωσης για κάθε ώρα νυχτερινής απασχόλησης μέχρι 64 ώρες (από 48 που ίσχυε), τη χορήγηση μηνιαίου επιδόματος ειδικών συνθηκών, το οποίο μάλιστα από 1.9.2008 ενσωματώνεται μόνιμα, σε ποσοστό 6%, επί του βασικού μισθού του Ανθυποπυραγού, αλλά και στην αύξηση του βασικού μισθού του Ανθυποπυραγού, από 1.1.2008, σε 860 από 795 ευρώ που ήταν (αύξηση πάνω από 8%). 
Ωστόσο είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε ακόμη περισσότερα, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος να βρεθεί στο επίπεδο που ταιριάζει στο λειτούργημα και την αποστολή, την οποία επιτελεί. Οι βασικοί στόχοι του Υπουργείου Εσωτερικών προς την κατεύθυνση αυτή, για το άμεσο μέλλον, είναι, ιδίως, οι ακόλουθοι: 
*                Πρώτον, σταθερή ανανέωση, σ’ ετήσια βάση, της στελεχιακής δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος (600-700 στελέχη) προς πλήρωση των κενών που δημιουργούνται και εξασφάλιση της συνέχειας της Επετηρίδας.
*                Δεύτερον, εφαρμογή 5ετούς εξοπλιστικού προγράμματος.
*                Τρίτον, διαμόρφωση νέας Πυροσβεστικής Ακαδημίας, σε σύγχρονες πλέον εγκαταστάσεις, με βάση τα διεθνή πρότυπα εκπαίδευσης.
*                Τέταρτον, εφαρμογή νέων προτύπων εκπαίδευσης, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση πυρκαγιών, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και σε αγροτικές και δασικές εκτάσεις.
*                Πέμπτον, άμεση ολοκλήρωση του έργου της επιτροπής για την αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων αναφορικά με τη βαθμολογική εξέλιξη του Πυροσβεστικού προσωπικού.
*                Έκτον – και πρωτίστως – μέριμνα για τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και, ειδικά, για τους παθόντες κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας. 
 
ΙΙΙ.    Με δεδομένο ότι πλέον είναι σχεδόν κοινά τα προβλήματα και οι κίνδυνοι από τις πυρκαγιές στο πλαίσιο της Ε.Ε., ιδίως για τις χώρες της Μεσογείου, δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ μας. Μάλιστα, στην πρόσφατη επίσκεψή μου στο Παρίσι, συζητήσαμε με την Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας για την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέψει να θέσουμε όλα τα αναγκαία μέσα, επίγεια και εναέρια, για την καλύτερη προστασία των πολιτών, λειτουργώντας ως προπομποί μιας στενότερης ευρωπαϊκής συνεργασίας στα θέματα αυτά και προετοιμάζοντας τη δημιουργία μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Δύναμης στον τομέα της πυρόσβεσης και της Πολιτικής Προστασίας. Ήδη, στο πλαίσιο της κοινής δράσης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας των δύο χωρών, έχει επέλθει συμφωνία για κοινή δράση εναέριων και επίγειων δυνάμεων μεταξύ των δύο Χωρών, γεγονός το οποίο διευκολύνει τα μέγιστα τη σταδιακή διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης επιχειρησιακής μονάδας της Ε.Ε.
 
IV.    Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας, με όλες τις δυνάμεις του, αρωγός, συμπαραστάτης και σύμμαχος κατά την εκτέλεση της αποστολής σας. Και είναι αυτονόητο ότι αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του Συνεδρίου σας και τα αποτελέσματα και πορίσματα που θα προκύψουν από αυτό, τα οποία θα συζητήσουμε αμέσως με το Προεδρείο σας, προκειμένου να προχωρήσουμε, το συντομότερο δυνατόν, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σας και να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία μας για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Πυροσβεστικό Σώμα, αξιόπιστο εγγυητή της ασφάλειας του πολίτη και της προστασίας του Περιβάλλοντος.
 
 
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Τελευταίες Αναρτήσεις