Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 200826-05-2008: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

26-05-2008: Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Κύπριο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 
 
 
 
 
 
Αθήνα, 26/5/2008
 
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα (26-05-2008) στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τής Κύπρου κ. Κύπρο Χρυσοστομίδη.
 
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, ο Γενικός Διευθυντής τού Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τής Κύπρου κ. Ανδρέας Τρυφωνίδης, ο Αρχηγός τής Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τσιατούρας και ο Υπαρχηγός τής Κυπριακής Αστυνομίας κ. Μιχαήλ Παπαγεωργίου.
 
Στο πλαίσιο της Αστυνομικής Συνεργασίας των δύο χωρών θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση στελεχών τής Αστυνομίας τής Κύπρου στην Ελλάδα, ενώ θα διοργανωθεί στην Κύπρο ημερίδα με θέμα τη βία στα γήπεδα και τα ναρκωτικά.
 
Τέλος, οι δύο Υπουργοί αντήλαξαν απόψεις επί θεμάτων ισότητας των δύο φύλων και λαθρομετανάστευσης.
 
Ο κ. Παυλόπουλος, μετά τη Συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδέχομαι σήμερα τον νέο μεν Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου αλλά παλιό φίλο κ. Κύπρο Χρυσοστομίδη και να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Η συνεργασία συνεχίζεται απρόσκοπτα, γιατί αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα της συνεργασίας των χωρών μας. Ό,τι δηλαδή η συνεργασία αυτή στηρίζεται σε στέρεες βάσεις, εδώ και πολλά χρόνια και νομίζω ότι αυτό έχει βοηθήσει ώστε να πηγαίνει πάρα πολύ καλά και σε ότι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, και σε ότι αφορά, ιδίως, τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκή Ένωσης που είναι πολύτιμη.
 
Τρία, κυρίως, ζητήματα θίξαμε σήμερα: Το πρώτο αφορά την προώθηση της εφαρμογής της συνεργασίας ως προς την Αστυνομία. Είναι γνωστό ότι η συνεργασία αυτή έχει ξεκινήσει από την συμφωνία του ’97-΄98 και επικαιροποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2007. Συνεχίζουμε αυτή τη στιγμή την εφαρμογή της σε ότι αφορά τους Αξιωματικούς συνδέσμους, με τους οποίους συνεργαζόμαστε στο εξωτερικό, αλλά κυρίως με κοινές δράσεις και κοινές ανταλλαγές απόψεων σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως ναρκωτικών, αρχαιοκαπηλίας, ηλεκτρονικού εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων (trafficking).
 
Το δεύτερο θέμα, το οποίο συζητήσαμε, είναι η συνεργασία σε επίπεδο πολιτικής προστασίας. Για μια ακόμα φορά, τώρα που έρχεται καλοκαίρι και ξέρουμε ποιοι είναι οι κίνδυνοι, θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη της Ελλάδας απέναντι στη Κύπρο, για την περσινή, πολλαπλή βοήθεια. Η συνεργασία οργανώνεται ακόμη περισσότερο. Όποια από τις δύο χώρες έχει ανάγκη, είμαστε εδώ για να προωθήσουμε την συνεργασία αυτή. Υπάρχει επίσης ένα τρίτο ζήτημα το οποίο θίξαμε, και το οποίο σχετίζεται με θέματα ισότητος. Η στενή συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας με την αντίστοιχη της Κύπρου για την βελτίωση της θέσης της γυναίκας, ένας κοινός στόχος και για τις δύο χώρες.
 
Εκείνο, επίσης, το οποίο συμφωνήσαμε είναι ότι θα συνεργαστούμε στενά στο πλαίσιο και της Γαλλικής Προεδρίας, η οποία θα προωθήσει θέματα μετανάστευσης, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και οι δύο χώρες, που έχουμε κοινές θέσεις στα θέματα αυτά, στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Πρώτιστη προτεραιότητα και για τις δύο χώρες είναι η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Βιώνουμε κοινούς πολιτισμούς, με μακρά παράδοση δημοκρατίας και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Για μας οι μετανάστες είναι ιερά πρόσωπα και γι’ αυτό το λόγο η προσπάθεια την οποία θα καταβάλουμε είναι να ενισχύσουμε τη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία να εξελιχθεί προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ταυτοχρόνως να λάβει η Ευρώπη τα μέτρα εκείνα που πρέπει απέναντι σε όσους παραβιάζουν κατάφωρα κανόνες οι οποίοι αφορούν την μετανάστευση. Ιδίως σε εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες οι οποίοι απαγορεύουν την εκμετάλλευση του ανθρώπου.
 
Δυστυχώς, το δουλεμπόριο από γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα από την Τουρκία έχει αποκτήσει διαστάσεις, όπως ξέρετε, οι οποίες είναι ανεξέλεγκτες. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε την ανάγκη και η Ευρώπη να πάρει τα μέτρα της, ώστε να σταματήσουμε αυτή την εκμετάλλευση, διότι αποβαίνει σε βάρος του ανθρώπου. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους όσους έχουν ανάγκη, αλλά θα είμαστε εδώ με κοινή προσπάθεια για να εμποδίσουμε και όλους αυτούς οι οποίοι δεν σέβονται τα στοιχειώδη δικαιώματα του ανθρώπου και εκμεταλλεύονται τον άνθρωπο. Και πάλι σας ευχαριστώ».
 
Ο κ. Χρυσοστομίδης, στη δήλωσή του, τόνισε τα εξής:
 
«Ευχαριστώ πάρα πολύ τον φίλο κ.Παυλόπουλο κα τον Υφυπουργό κ.Χηνοφώτη για την υποδοχή. Διαπιστώσαμε ακόμη μια φορά την στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, ιδίως στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που μας απασχόλησαν σήμερα. Αναζητούμε τρόπους εμβάθυνσης και τα θέματα που ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών κ.Παυλόπουλος είναι εκείνα τα οποία μας απασχόλησαν σήμερα. Ιδίως η συνεργασία των δύο Κυβερνήσεων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μεγάλης σημασίας για μας λόγω ακριβώς των εμπειριών της Ελληνικής Δημοκρατίας ως παλαιότερο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να ευχαριστήσω και πάλι. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα όσα επιμέρους έχουν συζητηθεί, όμως να τονίσω ότι θα υπάρξει συνεχής επαφή και θα γίνουν εκδηλώσεις, ημερίδες, σεμινάρια έτσι ώστε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία. Ευχαριστώ και πάλι».

Τελευταίες Αναρτήσεις