Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 200819-05-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και της Γαλλίδας ομολόγου του μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας επί ζητημάτων Αστυνομίας και...

19-05-2008: Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και της Γαλλίδας ομολόγου του μετά την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας επί ζητημάτων Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΗΛ: 210 6977505
 
 
 
 Δευτέρα, 19 Μαΐου 2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών Καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι με τη Γαλλίδα ομόλογό του κ. Michèle Alliot – Marie. Μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο Υπουργοί υπέγραψαν Σύμφωνο Συνεργασίας επί ζητημάτων Αστυνομίας και Πολιτικής Προστασίας και έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:
 
M. ALLIOT – MARIE:
«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας συμβολίζει και συγκεκριμενοποιεί τις πολύ στενές σχέσεις, που ήδη υπάρχουν, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής προστασίας. Πρόκειται για μακροχρόνιες σχέσεις, βεβαίως, αλλά και κυρίως για σχέσεις συγκεκριμένες και ανθρώπινες. Αντιμετωπίζουμε, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Γαλλία, τους ίδιους κινδύνους, όπως προβλήματα ασφάλειας, τον κίνδυνο της τρομοκρατίας, προβλήματα οργανωμένου εγκλήματος, όπως του λαθρεμπορίου και κυρίως του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών. Αντιμετωπίζουμε, επίσης, τους ίδιους φυσικούς κινδύνους, σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Η δυσκολία αντιμετώπισης αυτών των κοινών προβλημάτων μάς έμαθε ότι δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε μόνοι μας, ότι χρειαζόμαστε τη βοήθεια του άλλου. Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε, λοιπόν, στον άλλο, τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να ενεργήσουμε από κοινού.
Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας έρχεται να υπογραμμίσει ακριβώς την κοινή μας βούληση να θέσουμε όλα τα αναγκαία μέσα στην καλύτερη προστασία των συμπολιτών μας. Και δεν αμφιβάλλω, ενόψει της ανάληψης της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από της Γαλλία, ότι οι σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν ως πρότυπο για τη διεύρυνση της αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σε σχέση με το σύνολο όλων αυτών των σημαντικών θεμάτων».
 
Ερωτώμενη δε εάν συζητήθηκε το θέμα της μετανάστευσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η κα Μισέλ Αλλιό-Μαρί απάντησε τα εξής:
 
«Αναφερθήκαμε σε αυτό το θέμα, αλλά όπως γνωρίζετε οι αρμοδιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών στην Ελλάδα δεν είναι οι ίδιες με αυτές του αντίστοιχου γαλλικού. Ειδικότερα, τα θέματα μετανάστευσης δεν εξαρτώνται πλέον στη Γαλλία από το Υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό το λόγο, μολονότι αναφερθήκαμε στο θέμα, δεν εμβαθύναμε τη συζήτησή μας, επιλέγοντας να επικεντρωθούμε στα θέματα κοινής αρμοδιότητας».
 
ΠΡ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
«Ευχαρίστησα την Υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας για την πολύ μεγάλη βοήθεια, την οποία έδωσε η Γαλλία στην Ελλάδα κατά την περσινή τραγωδία, στις περσινές πυρκαγιές. Ευχαρίστησα και για τη βοήθεια, την οποία μας έδωσε η Γαλλία την εποχή εκείνη, αλλά και για τη στάση των πυροσβεστών και τη στάση της ίδιας, η οποία, όταν της ζητήσαμε, η κα Μπακογιάννη και εγώ, να μας βοηθήσει, την ίδια μέρα ανταποκρίθηκε. 
Είχαμε δύο ζητήματα τα οποία συζητήσαμε. Το πρώτο ζήτημα ήταν το θέμα των αξόνων της Γαλλικής Προεδρίας πάνω στα θέματα του Υπουργείου Εσωτερικών. Συμφωνούμε απόλυτα, ως προς τους άξονες που έθεσε η Γαλλία, δηλαδή να προωθήσει τα ζητήματα ασφάλειας στο χώρο της Ευρώπης, κυρίως τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, εναντίον των ναρκωτικών και εναντίον των ηλεκτρονικών εγκλημάτων. 
Επίσης, συζητήσαμε για τα θέματα τα οποία αφορούν τη μετανάστευση, αν και εδώ, όπως είναι γνωστό, υπάρχει χωριστό Υπουργείο για τη μετανάστευση. Υπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία. Σ’ εμάς ανήκει, στο Υπουργείο Εσωτερικών, όλο το θέμα. Γνωρίζουμε ότι μια από τις φιλοδοξίες της Γαλλικής Προεδρίας είναι η υπογραφή ενός Συμφώνου για τη μετανάστευση – Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση. Θα στηρίξουμε αυτή την ιδέα, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προετοιμασία. Τέλος, υπογράψαμε τη συμφωνία για την αστυνομική συνεργασία, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ελλάδα. Είναι μια συμφωνία, η οποία έχει δύο επίπεδα: Το ένα αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, το άλλο αφορά τη συνεργασία σε επίπεδο προετοιμασίας των δύο Αστυνομιών. Είναι πάρα πολύ σημαντική, καθώς αναπτύσσει τους τομείς μέσα στους οποίους θα κινηθούμε, που είναι αυτοί για τους οποίους μίλησα προηγουμένως, οι άξονες δηλαδή της Γαλλικής Προεδρίας: Τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, κυρίως ζητήματα τα οποία αφορούν τα ναρκωτικά, το trafficking, καθώς και θέματα τα οποία αφορούν το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος. Μάστιγες που σήμερα απασχολούν όλο τον κόσμο, την Ευρώπη, και κυρίως την Ελλάδα και τη Γαλλία. Πιστεύω ότι οι βάσεις έχουν τεθεί. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας θα βοηθήσει ώστε να κινηθούμε συσφίγγοντας περισσότερο τις σχέσεις μας. Αλλά και να λειτουργήσουμε και ως προπομποί μιας πιο στενής συνεργασίας στο χώρο της Ευρώπης γενικότερα».
 
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
 
 

Τελευταίες Αναρτήσεις