Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 200815-05-2008: Ο Υφυπουργός Εσωτερικών παρευρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του European Organization for Security

15-05-2008: Ο Υφυπουργός Εσωτερικών παρευρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση του European Organization for Security

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τηλ: 210 6977505
 

Αθήνα, 15 Μαΐου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης παρευρέθηκε χθες στην εναρκτήρια εκδήλωση του EUROPEAN ORGANIZATION FOR SECURITY (EOS) που πραγματοποιείται το διήμερο 14-15 Μαΐου 2008 στις Βρυξέλλες, όπου και παρουσίασε την προσέγγιση της Ελλάδος στην ανάπτυξη μιας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής Ασφάλειας.
 
Ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο, η προσέγγιση αυτή να μην είναι θεωρητική αλλά κάτω από το φως συγκεκριμένων μεθόδων. Τόνισε με έμφαση ότι αυτό δεν αναφέρεται μόνο στα εργαλεία και στα υλικά μέσα αλλά στη στρατηγική, στη σχεδίαση και στη μεθοδολογία που βρίσκεται στις σκέψεις μας.     
 
Ως προς το περιβάλλον ασφάλειας ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε ότι: «Μεμονωμένα κυρίαρχα κράτη συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των σύγχρονων απειλών ασφάλειας. Παρόλα αυτά, στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, με αλληλένδετες απειλές που δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, η αντιμετώπισή τους απαιτεί ευρύτερη συνεργασία για αύξηση της αποτελεσματικότητας των συλλογικών δράσεων.[…]».
 
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι: «Ακόμα σημαντικότερη είναι η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για συλλογικές στρατηγικές, για καινοτόμες, συνεργατικές και Ευρωπαϊκής εμβέλειας απαντήσεις πολιτικής, σε συνδυασμό με μια απολύτως απαραίτητη αίσθηση συλλογικής ευθύνης […]».
 
Ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε ότι:«Ζητήματα όπως η παράνομη μετανάστευση, η ναυτική ασφάλεια, το οργανωμένο έγκλημα και οι πυρκαγιές δασών δεν αποτελούν μόνο πρωταρχικό, ενδιαφέρον για την Ελλάδα, αλλά παρέχουν επίσης έμπρακτα παραδείγματα σε θέματα για τα οποία, η Ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη είναι απαραίτητες για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά.[…]».
 
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Χηνοφώτης για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ασφάλειας για το οποίο τόνισε ότι: «Η δημιουργία αυτού του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης Ασφάλειας είναι καίρια μεταξύ αυτών των ενεργειών .[…].Το Κέντρο Εκπαίδευσης θα παρέχει την κατεύθυνση για την ανταλλαγή επιδεξιότητας και πρακτικών, μεταξύ των αντίστοιχων Υπηρεσιών των κρατών μελών της Ε.Ε., και ακόμη και των τρίτων χωρών, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρει ένα κοινό υπόβαθρο σε θέματα ασφάλειας. Η Ελλάδα ως μέλος όχι μόνο της Ε.Ε., αλλά επίσης των Μεσογειακών και Βαλκανικών χωρών, μπορεί να φιλοξενήσει ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ασφάλειας και να το εφοδιάσει με την πολύτιμη κινητήρια δύναμη που βασίζεται στην αξιόλογη εμπειρία που αποκτήθηκε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα […]».
 
Σημείωσε με έμφαση ότι η περιοχή της Μεσογείου και ιδίως η Νοτιοανατολική της πλευρά, αποτελεί το βαρόμετρο για ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα μεταξύ των οποίων και του κύματος της παράνομης μετανάστευσης. Ειδικότερα για την Ελλάδα η πρόκληση της παράνομης μετανάστευσης, όπως υπογράμμισε, είναι στενά συνδεδεμένη με την ναυτική ασφάλεια και με σχετικές ανησυχίες για την απειλή αυτής της ασφάλειας. Τόνισε ότι τα προβλήματα θα αντιμετωπισθούν κατά προτεραιότητα σε ένα συνολικό Ευρωπαϊκό πλαίσιο και ότι η περιοχή αυτή αποτελεί σημαντικό σταυροδρόμι προς την Ε.Ε. καθώς τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος εκμεταλλεύονται τις εισροές παράνομων μεταναστών. Ως αναγκαίο πρόβαλε την πραγματοποίηση σημαντικών βημάτων για την αποτελεσματική εναρμόνιση των συστημάτων επιβολής του νόμου και των μηχανισμών συνοριακών ελέγχων.
 
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι: «Η Ευρώπη δεν έχει έλλειψη από τα θεωρητικά πλαίσια ή τις πολιτικές. Το εμφανές κενό υπάρχει με τη μορφή πρακτικής εφαρμογής των συμφωνημένων πολιτικών και στρατηγικών. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το επίπεδο της συνεργασίας, της ενότητας, της εναρμόνισης, της αποτελεσματικότητας των ενεργειών μας […]».
 
Ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδος στο EOS ο κ. Χηνοφώτης είπε: «Η δέσμευση της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια έχει αποδειχθεί με την ενεργή συμμετοχή του ΚΕ.ΜΕ.Α., του δικού μας Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, στο EOS (European Organisation for Security) από τα πρώτα βήματα του θεσμού. Το ΚΕ.ΜΕ.Α., λόγω του θεσμικού του ρόλου, όπως επίσης και το προσωπικό του, βοηθά στη γεφύρωση του χάσματος της αγοράς ασφαλείας. Μέχρι σήμερα, το ΚΕ.ΜΕ.Α, έχει συμμετάσχει σε ένα αριθμό ομάδων εργασίας του EOS και του ESRIF (European Security Research and Innovation Forum), όπως είναι η Περιπολία των Μπλε και Πράσινων Συνόρων, η Ομάδα Εργασίας για την Ασφάλεια, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ομάδα Εργασίας για την Πολιτική Προστασία και συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία του εμπνευσμένου Δικτύου EOS για τα επίπεδα Εθνικής Ασφάλειας».
 
Κλείνοντας ανέφερε ότι στο σύγχρονο πολύπλοκο περιβάλλον απαιτούνται ενεργές και μη συμβατικές προσεγγίσεις που να βασίζονται στη συνεργασία, στην πρόνοια και στην καλύτερη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων.
 
Στο περιθώριο της εκδήλωσης συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Σλοβενίας Zvonko Zinrajh και συζήτησαν θέματα της αρμοδιότητάς τους, τα οποία προωθούνται από την Σλοβένικη Προεδρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 

Τελευταίες Αναρτήσεις