Πε 1 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 200814-5-2008: Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κ....

14-5-2008: Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κ. Ian Blair.Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Αθήνα, 14-5-2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος πραγματοποίησε επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κ. IanBlair. Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις.
 
 
Πρ. Παυλόπουλος: «Υποδεχτήκαμε τον επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου κ. Blair και τον Δ/ντη της Ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου κ.Bryan. Στόχος της επίσκεψης αυτής είναι η σύσφιξη της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.
 
Η Ελλάδα έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Tο ΚΕΜΕΑ θα είναι σε συνεργασία με την Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και με τον επικεφαλής της Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, για να μεταφέρουμε τη δική μας εμπειρία σε επίπεδο σχεδιασμού αλλά και σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Είναι γνωστό ότι τα αποτελέσματα αυτά διεθνώς είναι αναγνωρισμένα. Δεν υποτιμούμε σε καμία περίπτωση το γεγονός ότι από το 2004 έως το 2012 τα πράγματα αλλάζουν – άλλοι καιροί – άλλες δυσκολίες – κι αυτό μας επιτρέπει τη συνεργασία αυτή να την αναπτύξουμε και σε επίπεδο δράσης των Αστυνομιών για να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα, όχι μόνο σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων. Όπως επίσης δεν υποτιμούμε το γεγονός ότι η εμπειρία της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου είναι πάρα πολύ σημαντική. Όμως το κεκτημένο ασφάλειας, ας το πω έτσι, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μας επιτρέπει να πούμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε από τη δική μας πλευρά, και είμαστε στη διάθεση και του κ. Blair και του κ. Bryan έτσι ώστε αυτό που μπορούμε να δώσουμε να το δώσουμε από καρδιάς για ένα στόχο, ο οποίος έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα.
 
Η Ελλάδα είναι η κοιτίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, η κοιτίδα του Ολυμπιακού Πνεύματος. Έχουμε χρέος να συμβάλουμε έτσι ώστε οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου, οι 30οι Ολυμπιακοί Αγώνες, να βρίσκονται στο επίπεδο εκείνο που το Ολυμπιακό Πνεύμα και ο Ολυμπιακός Πολιτισμός, ας το πω έτσι, επιβάλλουν.
 
Ευχαριστώ και τον κ. Blair και τον κ. Bryan γιατί η συνεργασία μεταξύ των δύο Αστυνομιών γίνεται ολοένα και πιο αποδοτική. Η συνεργασία αυτή αναπτύσσεται και σε διμερές επίπεδο, αναπτύσσεται και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι γνωστό ότι και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύσσεται ιδιαίτερη συνεργασία σε ότι αφορά τις Αστυνομίες, πάντοτε κάθε χώρα σεβόμενη και προστατεύοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Για μια ακόμα φορά τον ευχαριστώ και όπως είναι γνωστό, θα ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, ιδίως ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, με την υπογραφή του σχετικού μνημονίου σε ότι αφορά το ΚΕ.ΜΕ.Α..
 
Ο χρόνος της υπογραφής θα καθοριστεί από τις δύο πλευρές, η συνεργασία όμως ήδη έχει ξεκινήσει και ξαναλέω και στον κ. Blair και στον κ. Bryan ότι είναι πάντα ευπρόσδεκτοι στην Αθήνα. Εύχομαι από καρδιάς, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το 2012, να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία, το λέω ευθέως, το λέω με ειλικρίνεια. Μεγαλύτερη επιτυχία απ’ ότι είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα, γιατί στόχος τον Ολυμπιακών Αγώνων για να καταξιωθούν, να γίνονται κάθε φορά και καλύτεροι, κάθε φορά και ασφαλέστεροι, κάθε φορά πιο κοντά στην ουσία του Ολυμπιακού Πνεύματος.»
 
Ian Blair: “Σας ευχαριστώ πολύ για τα θερμά σας λόγια. Στα χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπως γνωρίζετε, η Scotland Yard αποτελούσε μέρος της διεθνούς συνδρομής στην Ελλάδα για την προετοιμασία τους. Δεν νομίζω ότι πολλοί από εμάς πίστευαν τότε ότι οκτώ χρόνια αργότερα θα φιλοξενούσαμε εμείς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, κατά μία έννοια το έργο που κάναμε τότε μαζί, σήμερα έχει καρποφορήσει και είμαστε ιδιαίτερα ευχαριστημένοι που μπορούμε να αντλήσουμε από την εμπειρία της Αθήνας.
 
Αναμφίβολα οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αποτελούν μία διαφορετική μορφή οργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, απ΄ ότι σε μία δυτικού μοντέλου δημοκρατία, όπως είναι η Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο και παρόλο που θα υπάρχουν μαθήματα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς συνεργαζόμαστε στενά, θεωρώ όμως ότι θα συνεργαστούμε στενότερα με την Ελλάδα καθώς πλησιάζουμε το 2012. Σας ευχαριστώ πολύ για τις θερμές ευχές σας, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου θα είναι πετυχημένοι, κάτι που και εμείς το ελπίζουμε. Αναγνωρίζουμε ωστόσο, ότι υπάρχει ένα τεράστιο έργο για εμάς στα επόμενα τέσσερα χρόνια.
 
Είμαι πολύ ευχαριστημένος που συναντήθηκα με τους εκπροσώπους του ΚΕ.ΜΕ.Α. νωρίς σήμερα το πρωί. Σίγουρα θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί τους όπως και με την Ελληνική Αστυνομία. Ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να αναφερθείτε στη φήμη της Scotland Yard και του παγκόσμιου έργου που έχει προσφέρει, αλλά η πραγματική ευχαρίστηση για εμάς είναι μία αυθεντική συνεργασία μεταξύ ίσων, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Ενώ έχουμε να προσφέρουμε στην Ελληνική Αστυνομία, επίσης θα μαθαίνουμε συνεχώς από τη δική σας εμπειρία. Μόλις σήμερα, μία ενημέρωση για κάποιο θέμα που είχαμε από το ΚΕ.ΜΕ.Α. μας έκανε να αναλογιστούμε ότι εμείς δεν το είχαμε καθόλου σκεφθεί μέχρι πριν από λίγες ώρες. Ως αποτέλεσμα υπάρχει μία τρομακτική ποσότητα γνώσης που θα πρέπει να μάθουμε.
 
Όπως γνωρίζετε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επισκέφθηκα την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος για την στενή συνεργασία που έχουμε μαζί τους και προσβλέπουμε σε ένα κοινό έργο, σε μία κοινή προσπάθεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι συλλογικά αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της τρομοκρατίας, η οποία κατά κάποιο τρόπο είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα. Οι Αστυνομικές Αρχές σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο έχουν αλλάξει τις μεθόδους τους για τον χειρισμό αυτής της μορφής απειλή. Επαναλαμβάνω ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με τις Ελληνικές Αρχές και την Ελληνική Αστυνομία, στην πορεία μας αυτή, σε σχέση με αυτό το είδος απειλής.
Σας ευχαριστώ πολύ πραγματικά. Ευχαριστώ πολύ.»
 
 

Από το Γραφείο Τύπου

Τελευταίες Αναρτήσεις