Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 20087-05-2008: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου

7-05-2008: Δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
210-6977505
 
 
 
 
 
Αθήνα,7/05/2008
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια επισκέφθηκε σήμερα (7-5-2008) ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Χηνοφώτη, προκειμένου να παρουσιάσει τη νέα Ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο κ. Υπουργός  εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 
Προκόπης Παυλόπουλος: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχτηκε σήμερα όλη την Ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας του ενιαίου πλέον Υπουργείου Εσωτερικών και είχαμε μία συζήτηση για την προσπάθεια η οποία γίνεται για την αναδιοργάνωση και τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας και της άσκησης των καθηκόντων τους προς όφελος του πολίτη και του κοινωνικού συνόλου. Γιατί τα Σώματα Ασφαλείας προορίζονται για να προστατεύουν τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Η συνάντηση γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Είναι η αρχή της αντιπυρικής περιόδου και είναι μεγάλη πρόκληση για το Πυροσβεστικό Σώμα να δώσει τη μάχη για να μην ξαναζήσουμε αυτόν τον εφιάλτη και το δράμα του περσινού καλοκαιριού. Είναι μία μεγάλη πρόκληση και ένα μεγάλο χρέος, το μέγεθος του οποίου αναγνωρίζουμε και γι αυτό η προσπάθεια είναι και θα παραμείνει συνεχής.
 
Το ίδιο ισχύει και για την Ελληνική Αστυνομία. Έγινε η συνάντηση αυτή σε μία συγκυρία η οποία πραγματικά μας έχει προβληματίσει όλους, την Πολιτική Ηγεσία αλλά και τη Φυσική Ηγεσία. Μολονότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό εγκληματικής αμέλειας, δεν μπορεί από μόνο του να αντιπροσωπεύει την εικόνα για ολόκληρο το Αστυνομικό Σώμα το οποίο εργάζεται αποτελεσματικά και κάνει ό,τι μπορεί και θα κάνει ακόμη περισσότερα. Εντούτοις καμία δικαιολογία δεν μπορεί να υπάρξει. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, μια οικογένεια είναι βυθισμένη στο πένθος, καμιά δικαιολογία και τίποτα απολύτως δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Το μόνο που μπορεί να τους πει κανείς είναι η έκφραση της οδύνης και ένα μεγάλο συγγνώμη το οποίο το οφείλουν οι Πολιτικές Ηγεσίες και οι Φυσικές Ηγεσίες ανεξάρτητα, το τονίζω, αν αυτά είναι μεμονωμένα περιστατικά. Κρινόμαστε καθημερινά και θα κρινόμαστε καθημερινά, γι’ αυτό θα κάνουμε τα πάντα ώστε και αυτά τα μεμονωμένα περιστατικά που τόσο κοστίζουν να μην υπάρξουν. Ο πολίτης στη σύγχρονη Ελλάδα έχει δικαίωμα να είναι ασφαλής. Έχει δικαίωμα να έχει μία Αστυνομία η οποία τον προστατεύει. Θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση και θα κριθούμε γι’ αυτήν την προσπάθεια όλοι μας».
 
 
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Ο Πρόεδρος μίλησε για αυστηρότερο νομικό πλαίσιο. Θα πάρετε κάποια μέτρα, αλλάζετε κάτι;
 
Προκόπης Παυλόπουλος: «Ήδη και αυτό δεν είναι θέμα συγκυρίας, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ενοποίηση της Αστυνομίας δηλαδή την ενοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ειδικών Φρουρών και των Συνοροφυλάκων. Το νομοσχέδιο είναι στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εδώ και καιρό. Υπογράφεται σήμερα ή αύριο, πάντως θα έχει ψηφιστεί πριν από τον Ιούνιο και είναι γνωστό επίσης ότι είναι έτοιμος ο Κώδικας για το Πειθαρχικό Δίκαιο. Και αυτό το νομοθέτημα δεν εκδίδεται τώρα, επειδή συνέβη το περιστατικό της Θεσσαλονίκης. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι μία προσπάθεια η οποία έχει γίνει εδώ και καιρό και θα έχει τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος Ιουνίου. Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε και όλα τα ζητήματα που αφορούν την αξιολόγηση – για την οποία σας μίλησε και ο κ. Χηνοφώτης – η οποία θα γίνει αξιολόγηση με βάση την αποτελεσματικότητα του Αστυνομικού και όχι όπως γινόταν μέχρι τώρα, περίπου με βάση τον χρόνο παραμονής. Όλα αυτά είναι αλλαγές που δεν δρομολογήθηκαν επειδή συνέβη αυτό το ατυχέστατο περιστατικό εγκληματικής αμέλειας συγκεκριμένων αστυνομικών.
 
Είναι μία προσπάθεια που έχει δρομολογηθεί εδώ και καιρό και προς την κατεύθυνση αυτή θα κινηθούμε. Αλλά εν πάση περιπτώσει, το λέω για ακόμη μία φορά, τέτοια περιστατικά σαν κι αυτό που ζήσαμε νομίζω ότι αντιλαμβάνεστε όλοι δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν. Καίτοι μεμονωμένα, δεν μπορεί από τη μία πλευρά να στοιχίζουν ανθρώπινες ζωές, και από την άλλη να αμαυρώνουν την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί δεν είναι αυτή η Ελληνική Αστυνομία. Γίνεται προσπάθεια, υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τη ζωή τους καθημερινά για τον πολίτη και αυτή την εικόνα πρέπει να αναδείξουμε. Αλλά αυτό, το τονίζω για να μην παρεξηγηθώ, δεν είναι δικαιολογία για αυτήν την εγκληματική αμέλεια για την οποία όλοι μας και εγώ προσωπικά απολογούμαστε.
 
Σας ευχαριστώ».
 
 
  

Τελευταίες Αναρτήσεις