Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2008Δελτία Τύπου Μάιος 200813-05-2008: Περατώθηκε η διήμερη σύσκεψη, υπό τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών

13-05-2008: Περατώθηκε η διήμερη σύσκεψη, υπό τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
Τηλ: 210 6977505
 

Αθήνα, 13/05/2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Περατώθηκε σήμερα (13-5-2008) η διήμερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με θέμα την αξιολόγηση της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας 2008 – 2010 και του εφαρμοζόμενου τριετούς Προγράμματος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, για το α’ τετράμηνο τρέχοντος έτους.  
 
Στη σύσκεψη, στην οποία παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, προήδρευσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Βασίλειος Τσιατούρας και συμμετείχαν η Ηγεσία τού Σώματος, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές και οι Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Χώρας.
 
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, στο χαιρετισμό του, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι οι πολίτες προσβλέπουν στην Ελληνική Αστυνομία και στην ουσιαστική αστυνόμευση, τονίζοντας παράλληλα ότι από πλευράς κατευθύνσεων το βασικό ζητούμενο είναι η εμπέδωση αφενός της αλλαγής νοοτροπίας τού προσωπικού και αφετέρου των επιχειρησιακών δομών, με στόχευση τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των Υπηρεσιών και του Σώματος, γενικότερα.
 
Συνεχίζοντας, ο κ. Υφυπουργός, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να μειωθούν τα επίπεδα διοίκησης προκειμένου η μεταβίβαση των εντολών και η υλοποίηση αυτών να γίνεται με πληρότητα, αμεσότητα, σαφήνεια και ταχύτητα.
 
Ο κ. Υφυπουργός υπογράμμισε ότι προχωρεί η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης αναφορικά με την ενσωμάτωση των Συνοριακών Φυλάκων και των Ειδικών Φρουρών στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, με στόχο την ώσμωση και την συναντίληψη ως προς το αστυνομικό έργο.
 
Τόνισε ακόμη ότι τα ζητήματα των μεταθέσεων, των προαγωγών και της εκπαίδευσης αποτελούν θέματα τα οποία πρέπει να επανεξεταστούν προκειμένου να καθοριστούν και να καθιερωθούν αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες, που θα διασφαλίζουν την αντικειμενικότητα, την αξιοκρατία και τον επαγγελματισμό των στελεχών. Περαιτέρω, έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά προωθείται διαδικασία επιχειρησιακής αξιολόγησης των Υπηρεσιών και των υπηρετούντων σε αυτές, με αντικειμενικό σκοπό τον πληρέστερο έλεγχο και τη βελτίωση της επιχειρησιακής τους ικανότητας, καθώς και της δυνατότητας ανταπόκρισής τους σε κάθε αστυνομικό συμβάν. Προς τούτο καθιερώνονται μετρήσιμοι συντελεστές της αποτελεσματικότητας (ασκήσεις, έκτακτα επεισόδια – σενάρια, έκτακτοι έλεγχοι), ώστε να ελέγχεται επί του πεδίου η δραστικότητα των Υπηρεσιών.
 
Ο κ. Υφυπουργός επεσήμανε ότι για πρώτη, επίσης, φορά δρομολογείται η σύσταση Ενιαίου Κέντρου Επιχειρήσεων Τάξης και Ασφάλειας, το οποίο θα καλύπτει όλη την Επικράτεια, καθώς και Ενιαίου Κέντρου Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών.
 
Για το θέμα των τροχαίων ατυχημάτων, ο κ. Υφυπουργός, έδωσε ιδιαίτερη κατεύθυνση τονίζοντας την ανάγκη για την πλήρη εφαρμογή του Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας που βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου τα σοβαρά τροχαία ατυχήματα να μειωθούν δραστικά μέχρι το έτος 2010.
 
Τέλος, υπογράμμισε ότι η άμεση ανταπόκριση στις αιτήσεις των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της Αστυνομίας και επεσήμανε την ανάγκη της εμφανούς αστυνόμευσης προκειμένου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας αυτών.
 
Ο κ. Γενικός Γραμματέας, στο χαιρετισμό του, επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία επιδεικνύει εμπράκτως το ειλικρινές της ενδιαφέρον για την Ελληνική Αστυνομία και το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις επιχειρησιακές κατευθύνσεις των επικεφαλής Αξιωματικών. Προς τούτο, απαιτείται καθοδήγηση του προσωπικού, με παροχή κατευθύνσεων και οδηγιών, έτσι ώστε η Αστυνομία βασιζόμενη στην αξιοκρατία και τον επαγγελματισμό, να ανταποκριθεί στο καθήκον της για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες.
 
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν, συνοπτικά, τα εξής:
 
1.     Εμφανής αστυνόμευση. Επανακαθορισμός πλαισίου λειτουργίας πεζών και εποχούμενων περιπολιών, συνεργείων αστυνομικών ελέγχων, με επαρκή στελέχωση και εξοπλισμό. Μείωση του προσωπικού των Επιτελείων στο απολύτως απαραίτητο. Αξιοποίηση Ο.Π.Κ.Ε. και στοχευμένη δράση τους στις πολυσύχναστες και στις τουριστικές περιοχές. Αντιμετώπιση προβλημάτων σε νησιωτικές-τουριστικές περιοχές (ηχορύπανση, ωράριο λειτουργίας, παραβατικές συμπεριφορές).
 
2.     Ασφαλής φρούρηση – μεταγωγή κρατουμένων. Ο κ. Αρχηγός επεσήμανε ότι οποιαδήποτε μεταγωγή θα πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει αφενός τη νομιμότητα και αφετέρου την τήρηση των κανόνων ασφαλείας για τους συνοδούς και τους μεταγομένους. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να γίνεται ακριβής εφαρμογή της Κανονιστικής Διαταγής που ρυθμίζει λεπτομερειακά τις μεταγωγές των κρατουμένων και να πραγματοποιούνται αυστηρότεροι έλεγχοι από τους επιθεωρούντες Αξιωματικούς ως προς την εφαρμογή της.
 
3.     Μείωση των διαπραττομένων εγκλημάτων και αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των εξιχνιάσεων, ως βασική επιδίωξη των Υπηρεσιών, ανεξάρτητα των ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί. 
 
4.     Μικροεγκληματικότητα: στοχευμένη δράση κατόπιν χαρτογράφησης εγκληματογόνων περιοχών και επισήμανσης προβλημάτων και αιτίων που οδηγούν στο έγκλημα.
 
5.     Καταπολέμηση ναρκωτικών. Υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος 2006-2008 κατά των ναρκωτικών.
 
6.     Aντιμετώπιση Τρομοκρατίας με συνεργασία όλων των Υπηρεσιών σε προληπτικό επίπεδο και πληροφοριακή κάλυψη.
 
7.     Οργανωμένο έγκλημα. Μελέτη – αξιοποίηση των οδηγιών που έχουν δοθεί για βελτίωση των ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα. Αξιοποίηση εκπονημένων, από τη Δ/νση Δημόσιας Ασφάλειας/ Α.Ε.Α., αναλύσεων συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας.
 
8.     Παράνομη μετανάστευση. Δραστηριοποίηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης. Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή της (χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών κλπ). Σύλληψη διακινητών και έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης. Επισημάνθηκε για το θέμα αυτό από τον κ. Αρχηγό ότι οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, κατά κύριο λόγο, καθώς και οι Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις Περιφέρειας οι οποίες υποδέχονται κύματα λαθρομεταναστών (Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) θα πρέπει να δραστηριοποιούν το προσωπικό τους στο έπακρο, προκειμένου οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης να αποτελούν ανάχωμα για την εισαγόμενη εγκληματικότητα.
 
9.     Προσανατολισμός των ερευνών για σοβαρές υποθέσεις και υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος ως προς την ανακάλυψη και διερεύνηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις. Συνεργασία με αρμόδια Εθνική Αρχή της Χώρας μας. 
 
10.Συνεχείς δράσεις με σκοπό την εξιχνίαση των σοβαρών ανεξιχνίαστων εγκλημάτων παρελθόντων ετών. Βασικός στόχος της πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας ετών 2008 – 2010.
 
11.Αξιοποίηση επιστημονικών δυνατοτήτων της Δ.Ε.Ε. στο πλαίσιο διερεύνησης των εγκλημάτων.
 
12.Αντιμετώπιση ακραίων αντικοινωνικών συμπεριφορών (εμπρησμοί, καταστροφές από περιθωριακές ομάδες, συγκρούσεις σε δημόσιους και αθλητικούς χώρους κ.α.). Ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση του αστυνομικού προσωπικού. Αξιοποίηση των Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.
 
13.Οδική Ασφάλεια: Εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου οδικής ασφάλειας με βασικό στόχο τη δραστική μείωση των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων. Προληπτικές δράσεις αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων (εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες κ.α.). Εφαρμογή νέου ΚΟΚ. Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο προσέγγισης των οδηγών. 
 
14.Συμμετοχή στην προληπτική δράση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2008, σε συνεργασία με Πυροσβεστικό Σώμα, Νομαρχίες, Ο.Τ.Α. και Ένοπλες δυνάμεις.
 
15.Αξιολόγηση επιχειρησιακής ετοιμότητας και καταγραφή περιστατικών – επεισοδίων – σεναρίων για αποτίμηση και αξιολόγηση συμπερασμάτων. Παρουσίαση – διδασκαλία στα σταδιοδρομικά σχολεία.
 
16.Διοίκηση – εποπτεία – έλεγχος – αξιολόγηση – αποδοτική αξιοποίηση του προσωπικού. Ορθή κατανομή ρόλων και θέσεων. Παροχή κατευθύνσεων – οδηγιών στο προσωπικό κατά την ανάληψη και ολοκλήρωση της υπηρεσίας του. Πραγματοποίηση τακτικών συναντήσεων του προσωπικού.
 
17.Καθολική συμμετοχή αστυνομικών Υπηρεσιών στην υλοποίηση συγκεκριμένων στόχων – προτεραιοτήτων. Ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ τους, ώστε οι δράσεις να είναι σύμμετρες και συμπληρωματικές.
 
18.Αξιοποίηση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Αποστολή πληροφοριών και αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων Europol, Interpol, Shengen κ.λπ.
 
19.Ανακοίνωση συμπερασμάτων εργασιών διήμερης σύσκεψης από Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων στους Διοικητές Υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε όλο το προσωπικό και καθοδήγηση του προσωπικού ως προς την υλοποίηση των διαταχθέντων.
 
Κλείνοντας ο κ. Αρχηγός, επέστησε την προσοχή των διοικούντων ως προς την εφαρμογή – συμμόρφωση προς τα αποφασισθέντα, ώστε να μην καταστούν ΄΄άνευ περιεχομένου΄΄, δεδομένου ότι η υλοποίηση αυτών θα αποτελέσει κριτήριο αξιολόγησης και ελέγχου ενός εκάστου Αξιωματικού.
 

Τελευταίες Αναρτήσεις