Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Μάιος 200230-5-2002: Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία

30-5-2002: Ολοκληρώθηκε στη Ρώμη η Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Συνοριακή Αστυνομία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα,  30-05-2002

ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Ρώμη η Διάσκεψη με αντικείμενο την παρουσίαση της "Μελέτης Σκοπιμότητας αναφορικά με τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας".

Στη Διάσκεψη, εκτός των αρμοδίων Υπουργών των Μελών Κρατών της Ε.Ε, συμμετείχαν και οι ομόλογοί τους Υπουργοί των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Στο πλαίσιο της Διάσκεψης παρουσιάστηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας και συμφωνήθηκε να ξεκινήσει βήμα προς βήμα η προσπάθεια αυτή. Σε πρώτη φάση προβλέπεται ο συντονισμός επιχειρήσεων στα αεροδρόμια, η κατάρτιση έκθεσης για την εκτίμηση της απειλής από τη λαθρομετανάστευση και η κατάρτιση προγράμματος αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης δια θαλάσσης. Επίσης έγινε αποδεκτό να αξιοποιηθούν καλύτερα οι υπάρχοντες μηχανισμοί αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης (S.I.S, FADO, EUROPOL).

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρυσοχοϊδης υπογράμμισε την ανάγκη  να αντιμετωπιστεί συνολικά το οικονομικό κόστος που απαιτείται για την υλοποίηση των αποφάσεων, με σκοπό τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριακής Αστυνομίας. Τόνισε ότι το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης   πρέπει να αντιμετωπιστεί  ως πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα και όχι μονομερώς ως αστυνομικό πρόβλημα. Επίσης επεσήμανε την ανάγκη να συστηματοποιηθεί η πολιτική  για την καταπολέμηση της φτώχειας στις τρίτες χώρες, ώστε να περιοριστούν  και τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο αυτό.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιούνιο στη Σεβίλλη κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Τελευταίες Αναρτήσεις