Σα 23 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Αύγουστος 200730-08-2007: Τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανταπόκριση στην προσφορά για...

30-08-2007: Τηλεφωνική επικοινωνία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ανταπόκριση στην προσφορά για ανοικοδόμηση Κοινότητας και σχετικές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυπριακής Δημοκρατίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και σε συνεννοήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τον Κύπριο Πρόεδρο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σοφοκλή Σοφοκλέους, για εξειδίκευση του θέματος της ανοικοδόμησης – ανασυγκρότησης του χωρίου Αρτέμιδας του Δήμου Ζαχάρως του Νομού Ηλείας αποφασίστηκε η αποστολή πέντε (5) Κυπρίων τεχνοκρατών στην Ελλάδα.
 
Η Κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνεργαστεί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία, καθώς και με ομολόγους της τής Ελληνικής πλευράς (Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης) και με τον Δήμαρχο Ζαχάρως προκειμένου να προβούν σε προεκτίμηση και προμελέτη για την υλοποίηση το ταχύτερο δυνατό των αποφάσεων ανοικοδόμησης και παροχής αμέσου βοηθείας από Κυπριακής πλευράς.

Δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κυπριακής Δημοκρατίας (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων)

Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε Υπουργούς θα επιληφθεί όλων των πρακτικών θεμάτων που προκύπτουν γύρω από την απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει τα έξοδα της ανοικοδόμησης του χωριού Αρτέμιδα στην Πελοπόννησο, το οποίο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών.

 
Η Επιτροπή, η οποία ορίστηκε στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, θα αποτελείται από τους Υπουργούς Εσωτερικών, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Συγκοινωνιών και Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.
 
Ερωτηθείς σχετικώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας, είπε ότι η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει με πολύ γρήγορες διαδικασίες να αναλάβει το βάρος τής ευθύνης που της αναλογεί και την υποχρέωση της ανοικοδόμησης αυτού του χωριού «και εντός των προσεχών ημερών θα μπορούμε να ανακοινώσουμε τον πρακτικό τρόπο υλοποίησης αυτής της προσπάθειας, πάντα σε συνεννόηση και συνεργασία με την ελληνική Κυβέρνηση».
 
Ο κ. Πάλμας είπε ότι ήδη τα μέλη της Υπουργικής Επιτροπής μιλούν με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα και πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης της δέσμευσης αυτής.
 
Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Αρτέμιδα είναι ένα χωριό με περίπου 110 κατοίκους στο οποίο έχουν καταστραφεί από την φωτιά γύρω στα 30 σπίτια και πιθανώς ένα πολιτιστικό κέντρο.
 
Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή από εκτιμητές και αρχιτέκτονες προερχόμενη από την Κύπρο θα βρίσκεται στην αποστολή που θα μεταβεί στην Αρτέμιδα για να καταγράψει και να εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών.
 
Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» των Αθηνών ότι την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας προτίθεται να αναλάβει η Νομαρχία Αθηνών, ο κ. Πάλμας εξέφρασε άγνοια, υποδεικνύοντας ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση προχωρεί κανονικά στην υλοποίηση της εξαγγελίας της, ενώ υπενθύμισε και σχετικές δηλώσεις αρμοδίων Υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης, καθώς και του Έλληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
 
«Υπουργική Επιτροπή αποτελούμενη από πέντε Υπουργούς θα επιληφθεί όλων των πρακτικών θεμάτων που προκύπτουν γύρω από την απόφαση της Κυβέρνησης να αναλάβει τα έξοδα της ανοικοδόμησης του χωριού Αρτέμιδα στην Πελοπόννησο, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών» ανέφερε ο Εκπρόσωπος.
 
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πάλμας είπε ότι οι λογαριασμοί που ανοίχθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και άλλες οργανώσεις ή οι έρανοι που προκηρύχθηκαν είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι ώστε «αν είναι δυνατόν με αυτό το ποσό και κάποια επιπρόσθετα κονδύλια, να γίνει μια προσπάθεια για ανοικοδόμηση ενός δεύτερου χωριού. Βεβαίως αυτό είναι προαιρετικό», είπε ο κ. Πάλμας.
 
Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Κυβέρνηση αντλεί τα αυτονόητα διδάγματα από την τραγωδία που έπληξε την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι πραγματοποιούνται περιπολίες σε διάφορες δασικές εκτάσεις και λαμβάνονται και άλλα μέτρα, τα οποία δεν είναι προς ανακοίνωση.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 30/08/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις