Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200730-06-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

30-06-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, για το θέμα των πυρκαγιών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Kαλημέρα σας. Η συνεργασία μας, η σύσκεψη σήμερα, περιεστράφη σε τέσσερα σημεία. Πρώτον: Περιγραφή εκτίμηση της καταστάσεως. Δεύτερον: Επαγρύπνηση και όλη την επιφυλακή για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης. Τρίτον: Ανασύνταξη των δυνάμεων. Τέταρτον: Τί ανάγκες ενδεχομένως θα προκύψουν, γιατί το καλοκαίρι είναι μπροστά, σε τεχνολογικό εξοπλισμό ή ότι χρειαστεί, να ετοιμάσω εγώ μία έκθεση.
 
Ως προς το πρώτο, περιγραφή της καταστάσεως, το μέτωπο της Πάρνηθας είναι σε ύφεση. Χθες είχαμε μία μάχη και κρατήσαμε τις δύο-τρεις τελευταίες εστίες μέχρι να φτάσουμε σήμερα ελπίζουμε στην κατάσταση υπό μερικόν έλεγχο, αυτή είναι η εικόνα της Πάρνηθας. Ταυτόχρονα με την παρουσία του Υπουργού Γεωργίας να δούμε και μία πρώτη εκτίμηση, να αναλάβει δηλαδή να μας κάνει μία πρώτη εκτίμηση των ζημιών στο δάσος, στα καμμένα, των βλαβών του βουνού.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:Θα βάλετε αμέσως μπρος το σχέδιο αναδάσωσης κ. Υπουργού, το έχετε συζητήσει αυτό; Το συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ: Αυτό είναι στην συνολική πρόταση ή σχεδίαση που θα μας υποβληθεί από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και όπως προσέθεσε και ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος το πιθανότερο σχέδιο που θα επαναληφθεί με τις προσαρμογές στο τοπίο της Πάρνηθας θα είναι το σχέδιο-μοντέλο της Χαλκιδικής.
 
Δεύτερον: Είχαμε μία ‘‘μάχη’’ στην Κάνδανο Σελίνου Χανίων η οποία πήγε πολύ καλά και τώρα πρέπει να έχει τεθεί υπό μερικόν έλεγχον. Η Θεσσαλία είναι σε ύφεση. Το μέτωπο της Θεσσαλίας στα τρία σημεία Αγιάς, Μελιβοίας, Αργαλαστής και στις Μηλιές Πηλίου, γενικώς Πήλιο. Αυτή είναι η εικόνα όσον αφορά την περιγραφή εκτίμηση καταστάσεως.
 
Τρίτον: Ανασύνταξη των δυνάμεων. Αυτό είναι της ‘‘στενής’’ αρμοδιότητάς μου και θα κοιτάξουμε το τρίπτυχο των μέσων του προσωπικού και του καταλόγου των εθελοντών και από τους δύο χώρους. Δηλαδή ο κατάλογος των εθελοντών της Πυροσβεστικής και ο κατάλογος των εθελοντών της Γενικής Γραμματείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Επικαιροποίηση και μια καλύτερη λειτουργικότητα. Μια καλή λειτουργικότητα υπάρχει και με την ευκαιρία να εκτιμήσουμε και την προθυμία και καλή συνεργασία και δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την επιχείρηση. Η εκτίμηση αν χρειαζόμαστε και τί χρειαζόμαστε για το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι στα αντικείμενα του ενδιαφέροντός μας και αποτέλεσε και αντικείμενο της σύσκεψής μας. Η τελευταία λέξη είναι: Η έννοια της επαγρύπνησης όπου είχαμε μέτωπα συνεχίζεται και της επιφυλακής για το υπόλοιπο του καλοκαιριού.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Εντόπισε αδυναμίες ο Πρωθυπουργός; Οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν αδυναμίες τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό όσο και σχεδιασμό. Τουλάχιστον έτσι δείχνουν τα πράγματα.
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ: Δεν αποδέχομαι την βάση της ερωτήσεως σας τώρα και δεν ήταν θέμα της συζητήσεώς μας.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Υπάρχουν πάρα πολλοί πολίτες οι οποίοι ανησυχούν μήπως δουν την Πάρνηθα μέσα σε λίγο καιρό να γίνονται οικόπεδα ή να χτίζονται σπίτια;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ: Αυτό αποκλείεται.
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Βλέπετε εμπρησμούς;
 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ: Ότι είπα χθες για τους ύποπτους χρόνους των μεσημεριανών πυρκαγιών ισχύει ως προβληματισμός. Ευχαριστώ».
 
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 30/06/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις