Δε 25 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200729-03-2007: Δηλώσεις κατά την υπογραφή της Τροποποιητικής Συμφωνίας για την προμήθεια των Συστημάτων C4I

29-03-2007: Δηλώσεις κατά την υπογραφή της Τροποποιητικής Συμφωνίας για την προμήθεια των Συστημάτων C4I

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 29/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Κατά την υπογραφή της Τροποποιητικής Συμφωνίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα (29-3-2007) στις 11:00 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, για την προμήθεια των Συστημάτων C4I, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, χαιρετίζοντας την υπογραφή της Συμφωνίας, απευθυνόμενος στα συμβαλλόμενα μέρη, ανέφερε τα ακόλουθα:

 

«Κύριε Πρεσβευτά (ενν. τον Πρέσβυ των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Charles Ries), κύριε Clark (ενν. τον ανώτερο Αντιπρόεδρο και Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας SAIC κ. Grant L. CLARK), εκπρόσωποι της IC, κυρίες και κύριοι, Στρατηγοί, Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου, είμαστε χαρούμενοι που σήμερα ολοκληρώνουμε την τροποποιημένη Συμφωνία ανάμεσα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Ελλάδος και την εταιρεία IC των Η.Π.Α., αυτή την σημαντική τροποποιημένη Συμφωνία. 

 

Χαιρόμαστε που συνεργαστήκαμε σε αυτή την τροποποίηση με πνεύμα καλής θελήσεως, προστατεύοντας ή υπηρετώντας τα κοινά μας συμφέροντα- το κάθε μέρος τα δικά του συμφέροντα- αλλά αυτός είναι και ο κύριος ορισμός, ο βασικός της κάθε Συμφωνίας.

 

Η ικανοποίηση και των δύο συμβαλλομένων μερών, είναι ο πυρήνας του Εμπορικού Νόμου, είναι ο πυρήνας του νόμου των Συμβάσεων. Έτσι, εκφράζω δημόσια την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου σε όλα τα μέρη και τα άτομα τα οποία εργάστηκαν σε αυτή την Συμφωνία, σε αυτή την Συνθήκη.

 

Ειδική αναφορά οφείλεται στους προκατόχους μου, ονομαστικά στον Υπουργό Βουλγαράκη και ειδικά στον Υφυπουργό Μαρκογιαννάκη, οι οποίοι εργάστηκαν στα προκαταρκτικά στάδια αυτής της Συμφωνίας. 

 

Αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να αναφέρω την συνεισφορά σε αυτή την Συμφωνία, σε αυτή τη δουλειά, την σημαντική συνεισφορά του Στρατηγού Δημήτρη Τριγάζη (ενν. τον Αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Τριγάζη, διατελέσαντα χρέη Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας), σκληρά εργαζόμενο και σοφό διαπραγματευτή.

 

Φυσικά εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στους Νομικούς Συμβούλους και των δύο μερών και στους Εμπειρογνώμονες, τον Στρατηγό Δουμεντζιάνο (ενν. τον Υποστράτηγο Γρηγόριο Δουμεντζιάνο, Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας), τον Στρατηγό Αναγνώστου (ενν. τον Υποστράτηγο Γρηγόριο Αναγνώστου, Προϊστάμενο Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας) και τον Σουπιώνη (ενν. τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Νικόλαο Σουπιώνη, Προϊστάμενο του Γραφείου C4I στη Γ.Α.Δ.Α.).

 

Σε όλους τους Στρατηγούς και τους Αξιωματικούς, εκφράζω τις βαθιές ευχαριστίες μου. Και ειδικά, ευχαριστώ τον τρέξαντα το τελευταίο στάδιο στον συντονισμό της όλης προσπάθειας, τον Πρεσβευτή Κωστή Αιλιανό, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου.

 

Αυτή είναι η θέση μου σε αυτή την σημαντική στιγμή της υπογραφής της Συμφωνίας».

 

Στη συνέχεια, ο ανώτερος Αντιπρόεδρος και Νομικός Σύμβουλος της εταιρείας SAIC κ. Grant L. CLARK, ως εκπρόσωπος της εταιρείας, δήλωσε: «Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Είναι προφανώς μία πολύ σημαντική ημέρα για την SAIC και ελπίζουμε και για το Ελληνικό κράτος. Η IC και οι συμβαλλόμενοι, οι Έλληνες συνεργάτες μας ¨SIΕMΕΝS A.E.¨ και ¨ΠΑΝΟΥ Α.Ε.¨, όλοι μας ανυπομονούμε να σας παραδώσουμε το τεχνολογικά προηγμένο Σύστημα C4I, το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Ελληνικού κράτους και του Μεταολυμπιακού περιβάλλοντος και είμαι πολύ ευχαριστημένος για αυτό.

 

Θα ήθελα να επαναλάβω τις ευχαριστίες μου σε όλο τον κόσμο, στον οποίο αναφέρθηκε ο Υπουργός, οι οποίοι εργάστηκαν τόσο σκληρά μέσα στην εταιρεία. Και είμαι χαρούμενος για την IC και όλη την ομάδα. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Κλείνοντας τη συνάντηση, ο Υπουργός κ. Βύρων Πολύδωρας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση, κυρίες και κύριοι, να υπογράφουμε σήμερα την Τροποποιημένη Συμφωνία μεταξύ SΑIC και Ελλάδας, του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης με την SΑIC, για την υπόθεση των Συστημάτων C4I.

 

Η ικανοποίησή μας είναι δικαιολογημένη και βασίζεται σε τρία στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι σε αυτή την Συνθήκη, σε αυτή την Συμφωνία, υπόκειται το Ολυμπιακό κεκτημένο σε τεχνολογική υποστήριξη. Γιατί, σε ηθική και πολιτική υποστήριξη, το Ολυμπιακό κεκτημένο είναι οι ασφαλείς Αγώνες που προσέφερε η Χώρα μας και με το C4I στην παγκόσμια κοινότητα, στον παγκόσμιο πολιτισμό, το 2004.

 

Αλλά τα τεχνολογικά δεδομένα ως μεταολυμπιακή ¨προίκα¨ της Ελλάδας, καταγράφονται, περιγράφονται εδώ και είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση- μετά από τις καλές διαπραγματεύσεις που διείποντο από το πνεύμα της καλής θελήσεως και της καλής πίστης– να καταλήγουμε σε αυτή την Συμφωνία σήμερα.

 

Το δεύτερο είναι ότι η υπόθεση του C4I απασχόλησε την κοινή γνώμη και την απασχόλησε πολλές φορές και με δόσεις καχυποψίας για την αποτελεσματικότητα των Συστημάτων, για την αξία των Συστημάτων κ.λπ.

 

Αυτά όλα τα διαχειρίστηκε η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σε διαπραγματεύσεις, θα έλεγα, σκληρές.

 

Εξέφρασα την ικανοποίησή μου και τις ευχαριστίες μου και προς τους προκατόχους μου, γιατί συνέβαλαν στον μακρύ δρόμο των διαπραγματεύσεων- ονομαστικά του Γιώργου του Βουλγαράκη και του Χρήστου του Μαρκογιαννάκη-. Εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς τους Αξιωματικούς και τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι συνεργάστηκαν διαπραγματευόμενοι αποτελεσματικά.

 

Το δεύτερο στοιχείο- εκτός από το τεχνολογικό κεκτημένο των Ολυμπιακών Αγώνων- είναι ότι ελύθησαν εκκρεμότητες σε δύο επίπεδα, κυρίως τεχνικής φύσεως, που τα χειρίστηκαν οι τεχνοκράτες μας και συνακόλουθα το οικονομικό μέρος. Εμείς πετύχαμε– χάρη στην καλή ανταπόκριση της SΑΙC- τις άριστες τεχνικές διευθετήσεις, όπου είχαμε ατέλειες, εκκρεμότητες κλπ.. Και συνακόλουθα πετύχαμε και οικονομικά.

 

Ο στόχος που είχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση ήταν ότι αυτό το έγκυρο Σύστημα των τεσσάρων C -Cooperation, Coordination, Command, Communication- να κρατήσει την αξία του, γιατί είναι πρόταση για την παγκόσμια κοινότητα στην ασφαλή διεξαγωγή μεγάλων γεγονότων. Και μας ενδιέφερε, γιατί πάνω σε αυτό πατάμε αυτήν την ώρα όταν λέμε ότι εμείς δυνάμεθα να εξαγάγουμε Ολυμπιακή τεχνογνωσία και να την εξαγάγουμε σε μεγάλες διοργανώσεις, όπως τώρα συνεργαζόμαστε με την Επιτροπή του Πεκίνου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για να εξαγάγουμε Ολυμπιακή τεχνογνωσία ή της Νέας Ζηλανδίας για το ράγκμπι και της Νότιας Αφρικής για ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που λαμβάνει χώρα εκεί τα προσεχή χρόνια.

 

Τα πλεονεκτήματα από το C4I είναι τεράστια. Είναι συστήματα τεχνολογικής κάλυψης στον τομέα της πληροφορίας, της επικοινωνίας και όλα αυτά οριστικοποιούνται με την τροποποιημένη Σύμβαση.

 

Η τρίτη παράμετρος που διέπει τη Συμφωνία είναι ότι μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η τροποποιημένη Σύμβαση αποτελεί ένα πρότυπο νομιμότητας. Κινηθήκαμε με τις γραμμές της νομιμότητας του Διεθνούς Δικαίου, του Εμπορικού Δικαίου των Συμβάσεων και -κυρίως για εμάς εδώ- με τις αρχές της Νομιμότητας (Σύνταγμα, Νόμος, Νόμοι περί προμηθειών κ.λπ.).

 

Όπως αποδεικνύεται και στοιχειοθετείται, αυτό το πρότυπο της νομιμότητας, με την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και με την Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την κρίση περί νομιμότητας και εγκυρότητας, όπως αυτή έχει παρασταθεί στα σχετικά κείμενα του Νομικού Συμβουλίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Εκφράζω την ικανοποίησή μου- και το ξέρουν όλοι όσοι ασχολήθηκαν- γιατί φτάσαμε σε αίσιο πέρας. Με δουλειά, με αμοιβαίο σεβασμό, διότι πρέπει να πούμε ότι- θα το πω για να το αφιερώσω στον Πρέσβυ τον κύριο Ries, τον Αμερικανό Πρεσβευτή- μια υποδόρια επιδίωξη ήταν να προαχθούν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις με αυτή τη Σύμβαση και όχι να διαταραχθούν».

 

Το λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο Πρέσβυς των Η.Π.Α. στην Ελλάδα κ. Charles Ries, ο οποίος δήλωσε: «Είστε πολύ ευγενικός (απευθυνόμενος στον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως). Νιώθω πολύ ικανοποιημένος, είναι μία σημαντική ημέρα, όπως είπε και ο κύριος Clark, που καταφέραμε να τροποποιήσουμε την Συμφωνία και να δώσουμε στην Ελλάδα το τεχνολογικά προηγμένο Σύστημα C4Iάμεσα. Και συμφωνώ με τα σχόλια τα οποία κάνατε. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας συνεχίζει να είναι πολύ δυνατή και είμαστε αφοσιωμένοι στην μεταξύ μας συνεργασία, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις πολλές προκλήσεις οι οποίες υπάρχουν στον κόσμο και να τις αντιμετωπίσουμε μαζί. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ».

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις