Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200228-11-2002: Ομιλία Αντιστράτηγου κ. Φώτιου Νασιάκου στη γιορτή για την "Ημέρα της Αστυνομίας"

28-11-2002: Ομιλία Αντιστράτηγου κ. Φώτιου Νασιάκου στη γιορτή για την “Ημέρα της Αστυνομίας”

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Στην εποχή που όλα αλλάζουν με ασύλληπτες ταχύτητες, οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμετωπίζουν νέες, πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες προκλήσεις, που επιβάλλουν σε κράτη και διεθνείς οργανισμούς  να απαντήσουν με αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.

O ιστορικός του μέλλοντος θα αναφέρει σίγουρα ότι η ασφάλεια των πολιτών υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ζητούμενα στις αρχές του 21ου αιώνα. Η τρομοκρατία, οι ασύμμετρες απειλές και γενικά ο κάθε «αόρατος εχθρός» κατά της ασφάλειας των πολιτών, αποτελούν πράγματι την περίοδο αυτή

Και σήμερα, τη μέρα αυτή, που η πολιτεία όρισε ξεχωριστή για μας, την «Ημέρα της Ελληνικής Αστυνομίας», εμείς -οι Έλληνες Αστυνομικοί- απαντούμε «παρόντες» στην υπηρεσία της κοινωνίας, περήφανοι για το έργο μας, ακούραστοι λειτουργοί σε μια αδιάπτωτη και διαφανή προσπάθεια για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο, πρωτεργάτες στην αλλαγή σχέσεων κοινωνίας και Κράτους.

Κυρίες και κύριοι,

Η τιμή αυτή, που γίνεται στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας με το σημερινό εορτασμό, μεταφράζεται για μας ως μία επί πλέον ευθύνη απέναντι στην Πολιτεία και την Ελληνική κοινωνία. Και αυτή μας καλεί να ξαναδούμε κριτικά το παρελθόν μας, να σταθμίσουμε με ψυχραιμία το παρόν και να αφουγκραστούμε τις προκλήσεις του αύριο, ώστε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στις προσδοκίες του λαού μας.

Οι μεγάλες πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και οι νέες γεωπολιτικές ισορροπίες που προέκυψαν, οι διαρκώς αυξανόμενες μεταναστευτικές πιέσεις, το οργανωμένο έγκλημα και η τρομοκρατία, διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, στο οποίο ο φόβος -πραγματικός ή φανταστικός- απειλεί να αναδειχτεί σε κυρίαρχο παράγοντα της καθημερινής μας ζωής.

Απέναντι σ` αυτή την πρόκληση, η Ελληνική Αστυνομία έρχεται να δώσει τη δική της, δυναμική απάντηση. Μια απάντηση που αρμόζει σε ένα κράτος δικαίου, σε μια κοινωνία ανοιχτή, όπου πρυτανεύει ο σεβασμός των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κοινωνική ευαισθησία και η διαφάνεια. Χωρίς τις θεμελιακές αυτές αξίες καμιά «ασφάλεια» δεν έχει νόημα.

Η Αστυνομία -δείκτης του νομικού και πολιτικού μας πολιτισμού-  εξασφαλίζει στον πολίτη το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να εκφράζεται, να ονειρεύεται και να δημιουργεί ελεύθερα χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος. Αποτελεί την αμυντική ασπίδα της κοινωνίας και όχι το μηχανισμό αστυνόμευσής της. Κι αυτό κάνει καθημερινά.

Προτεραιότητές μας σ΄ αυτή την προσπάθεια είναι η αντιμετώπιση:

 • Της μάστιγας των ναρκωτικών.
 • Του οργανωμένου εγκλήματος.
 • Της εμπορίας ανθρωπίνων υπάρξεων, ιδίως γυναικών και παιδιών με  σκοπό τη σεξουαλική και οικονομική τους εκμετάλλευση.
 • Της λαθρομετανάστευσης.
 • Της μικροεγκληματικότητας

Και επιπλέον:

 • Η περαιτέρω μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και των συνεπειών τους.
 • Η ριζική εξάρθρωση της εσωτερικής τρομοκρατίας και η εξασφάλιση πλήρους και διαρκούς ετοιμότητας απέναντι σε όποιο φαινόμενο συνιστά τρομοκρατία εσωτερικής ή εξωτερικής προελεύσεως.
 • Η Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. και,
 • Οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων που έχουν αναπτυχθεί κρίνονται ιδιαιτέρως ικανοποιητικά και μας επιτρέπουν να αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι εφησυχάζουμε και δεν επιδιώκουμε ακόμη καλλίτερα αποτελέσματα.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι:

Σε βασικές κατηγορίες αδικημάτων και ιδίως σε εκείνες που επηρεάζουν αρνητικά το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών παρατηρείται σημαντική μείωση.

Οργανωμένα δίκτυα κακοποιών, που τα περασμένα χρόνια έπαιξαν ένα σοβαρό ρόλο στην εγχώρια εγκληματικότητα εξαρθρώθηκαν.

Στον τομέα της οδικής Ασφάλειας, τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας ήταν θεαματικά. 193 νεκροί και 4.588 τραυματίες λιγότεροι το 2001 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. 267 νεκροί και 3.491 τραυματίες λιγότεροι το 10μηνο του 2002 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2001.

Στον τομέα της τρομοκρατίας, η Ελληνική Αστυνομία είχε μια σημαντικότατη επιτυχία, με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Ν. Η Οργάνωση αυτή, που αρκετά πριν είχε ηττηθεί ηθικά και ιδεολογικά και είχε καταδικασθεί στη συνείδηση του Ελληνικού λαού, ηττήθηκε και επιχειρησιακά, δεδομένου ότι:

Συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη 18 μέλη της.

Ανακαλύφθηκαν κρησφύγετα, μέσα στα οποία βρέθηκε και κατασχέθηκε το σύνολο σχεδόν του εξοπλισμού της.

Εξιχνιάσθηκαν μία προς μία όλες σχεδόν οι εγκληματικές ενέργειες της οργάνωσης.

Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την πλήρη και ολοσχερή διαλεύκανση της δραστηριότητας όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων που έδρασαν στη χώρα μας κατά το παρελθόν.

Συνειδητοποιούμε όμως παράλληλα ότι η τρομοκρατία είναι μια μόνιμη, χωρίς σύνορα απειλή για τις δημοκρατικές και ανοιχτές κοινωνίες. Ο καμπάνες της Νέας Υόρκης, του Μπαλί και της Μόσχας ηχούν για όλους μας, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Η συνεχής εγρήγορση και η διεθνής συνεργασία είναι η μόνη ρεαλιστική απάντηση. Απάντηση που πάντως δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να συνοδεύεται με «εκπτώσεις» στα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Και τη σημερινή, σημαντική για την Αστυνομία μέρα, θέλω για μια ακόμη φορά να υπογραμμίσω την μέχρις αυτοθυσίας ανταπόκριση των αστυνομικών μας, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσεως, στη μεγάλη προσπάθεια εξάρθρωσης της 17 Ν.

Όσοι, όταν και όπου χρειάσθηκε, βρέθηκαν στις επάλξεις και όλοι μαζί έκλεισαν την πιο μαύρη σελίδα της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να κάνω ιδιαίτερη μνεία για τους Αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, (Αντιτρομοκρατική) που αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη αυτή την προσπάθεια.

Ο δικός μου δημόσιος έπαινος προς όλους αυτούς φαντάζει φτωχός, μπροστά στη γενική αναγνώριση του αποτελέσματος των προσπαθειών τους από τους φορείς της Πολιτείας και τον Ελληνικό λαό. Το «διάχυτο αυτό μπράβο» της κοινωνίας αποτελεί για μας το πιο ακριβό μετάλλιο. Αποτελεί τον καλλίτερο σύντροφο αλλά και τον ισχυρότερο σύμμαχο στις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε καθημερινά για να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή, μα ταυτόχρονα προσδιορίζει και το μέτρο των ευθυνών μας απέναντι στους συμπολίτες μας.

Τη στιγμή αυτή θέλω να αναφερθώ και στους συναδέλφους θύματα της τρομοκρατίας και άλλων βίαιων συμβάντων που με τη θυσία τους σημάδεψαν ανεξίτηλα την προσφορά του Έλληνα Αστυνομικού στην κοινωνία και την Πατρίδα. 

Η σκέψη μας στρέφεται με ευλάβεια και σεβασμό στη μνήμη όσων χάθηκαν- και δεν είναι λίγοι αυτοί- και με αμέριστη στοργή και αγάπη σε εκείνους που επέζησαν τέτοιων περιστατικών, έχοντας όμως βαθιά πάνω τους τις πληγές απάνθρωπων εγκληματικών δράσεων.

Η Αστυνομία, ως Οργανισμός, στέκεται και θα στέκεται δίπλα τους.

Σήμερα, προβάλουν εμπρός μας δύο μεγάλες προκλήσεις που αποτελούν εθνικούς στόχους και η υλοποίησή τους συναρτάται άμεσα και από τον βαθμό και το μέτρο ανταπόκρισης της Ελληνικής Αστυνομίας:

Η Ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2003, όπου ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ιδιαίτερα σοβαρός και πολυσχιδής, καθώς καλείται να εξασφαλίσει την ασφάλεια των Συνόδων, των Συμβουλίων και των λοιπών εκδηλώσεων, ενώ παράλληλα να συνδιαμορφώσει την Ευρωπαϊκή πολιτική σε θέματα τάξης και ασφάλειας στα πλαίσια των 25 Ομάδων Εργασίας της Ε.Ε. στις οποίες θα έχει την προεδρία ή την συμπροεδρία.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Για την Ελληνική Αστυνομία, ως βασικού φορέα ασφάλειας, η διεξαγωγή των αγώνων σε ασφαλές και ειρηνικό περιβάλλον σ΄ όλη την επικράτεια, αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

 Η Διεύθυνση Ασφάλειας Ολυμπιακών Αγώνων της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οποία εκπροσωπούνται όλες οι κύριες Αρχές Ασφαλείας της Χώρας και οι Ένοπλες Δυνάμεις:

 • Σχεδιάζει μέτρα Ασφάλειας και συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για αποτελεσματική και εναρμονισμένη δράση, ακολουθώντας πιστά τα χρονοδιαγράμματα.
 • Εκσυγχρονίζει δομές και εκπαιδεύει το ανθρώπινο δυναμικό της Ολυμπιακής Ασφάλειας, με μεταολυμπιακό πάντα ορίζοντα.
 • Αξιοποιεί την τεχνογνωσία και εμπειρία των χωρών που στο πρόσφατο παρελθόν διεξήγαγαν Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι, το Πρόγραμμα Ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων αποκτά ιδιαίτερη δυναμική και οντότητα διεθνούς απήχησης και παραδοχής.

Στόχος μας είναι η διοργάνωση απόλυτα Ασφαλών Ολυμπιακών Αγώνων και ακράδαντη πίστη μας ότι θα το πετύχουμε.

Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται σήμερα μπροστά σε προκλήσεις που ουδέποτε στο πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Έχει όμως και τη θέληση και τη δυνατότητα να τις αντιμετωπίσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο.

Για να ανταποκριθούμε λοιπόν στις προσδοκίες της Πολιτείας και των πολιτών:

 • Καλλιεργούμε μια νέα φιλοσοφία του Αστυνομικού έργου με βελτίωση της αυτοεκτίμησης και της ηθικής θωράκισης του προσωπικού μας
 • Ανοιγόμαστε στην κοινωνία με στόχο να φέρουμε τον Αστυνομικό δίπλα στον πολίτη, για τον πολίτη.
 • Αναβαθμίζουμε την εκπαίδευση, με κεντρικούς άξονες τη δια βίου κατάρτιση, την επαγγελματική νοοτροπία και δεοντολογία που θα μετουσιωθεί σε κοινωνική προσφορά.
 • Προωθούμε την αποκέντρωση των δράσεων προς τις τοπικές κοινωνίες, προσδίδοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρόληψη, παρά στην καταστολή.
 • Αξιοποιούμε τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.
 • Εκσυγχρονίζουμε την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό των Υπηρεσιών  με σύγχρονα υλικά και μέσα, ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, εγκληματολογικών ερευνών και εκπαίδευσης.
 • Ενισχύουμε τη συνεργασία μας με τη διεθνή αστυνομική κοινότητα και τους Οργανισμούς που έχουν στόχο τους τη διεθνή εγκληματικότητα και τρομοκρατία.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτές είναι οι βασικές μας προτεραιότητες και οι κεντρικοί μας στόχοι. Για να υλοποιηθούν, εκτός από τη δική μας προσπάθεια, χρειάζεται και η δική σας κριτική στάση και συνεργασία.

Η Ελληνική Αστυνομία σας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που της δείχνετε και σας προσκαλεί σε μια κοινή τοποθέτηση και δράση απέναντι στα προβλήματα.

Για να διατηρήσουμε την ασφάλεια στις γειτονιές μας και να μην επιτρέψουμε το φόβο και την αβεβαιότητα να εισβάλουν στη ζωή μας.

Για να παραμείνει η Ελλάδα η πιο ασφαλής Χώρα στην Ευρώπη και μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.

Μαζί είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δυνατοί.

Μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα ασφαλέστερο αύριο.

 

Σας Ευχαριστώ

Τελευταίες Αναρτήσεις