Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Νοέμβριος 200228-11-2002: Ο πρώτος εορτασμός της "Ημέρας της Αστυνομίας" έγινε στο Μέγαρο Μουσικής

28-11-2002: Ο πρώτος εορτασμός της “Ημέρας της Αστυνομίας” έγινε στο Μέγαρο Μουσικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΑΘΗΝΑ, 28-11-2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρώτος επίσημος εορτασμός της ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

Παρέστησαν η Α. Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος,  ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης  καθώς και πολλοί εκπρόσωποι από την πολιτική, πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου μας.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαιρετώντας την εκδήλωση είπε μεταξύ άλλων :

"Είμαστε σήμερα όλοι εδώ, στην πρώτη γιορτή της Αστυνομίας, για να τιμήσουμε τους άνδρες και τις γυναίκες που δίνουν καθημερινά τη μάχη της ασφάλειας του Πολίτη.

Θα αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να πω δημόσια αυτό που έχω ήδη πει σε εσωτερικές συζητήσεις στα στελέχη της Αστυνομίας, όλο αυτό το διάστημα που συνεργάζομαι μαζί τους ως πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου.

Ότι είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη δουλειά τους και την απόδοσή τους. Και τους ευχαριστώ δημόσια για την προσπάθεια που καταβάλλουν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες.

Η εποχή μας, χαρακτηρίζεται από νέα φαινόμενα εγκληματικότητας που παράγονται από την αποξένωση, τις μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, τη φτώχεια και την εξαθλίωση, αλλά ακόμα και από την τεχνολογική ανάπτυξη και την αποϊδεολογικοποίηση που ρευστοποιεί "αξίες" και συμπεριφορές.

Νέα φαινόμενα που απειλούν την ασφάλεια του Πολίτη στην καθημερινή του ζωή, αλλά απειλούν επίσης και τη διεθνή ασφάλεια και ανατρέπουν τις προτεραιότητες της διεθνούς κοινότητας.

Η χρονιά που πέρασε, μπορεί νομίζω να χαρακτηρισθεί ως η "αφετηρία" της νέας εποχής της Αστυνομίας. Υπήρξαν επιτυχίες και μάλιστα εντυπωσιακές, σε όλα τα επίπεδα δραστηριότητας".

Ο κ. Υπουργός, μίλησε ακόμα και για την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι:

"Σπάσαμε το φαύλο κύκλο της απαξίωσης της Αστυνομίας και των Αστυνομικών. Αφήσαμε πίσω το κακό παρελθόν, ένα παρελθόν για το οποίο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι όλοι είχαμε ευθύνες.

Και η Πολιτεία και οι ιστορικές συγκυρίες αλλά και οι Αστυνομικοί.

Η κοινή μας φιλοδοξία είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο την εικόνα της Αστυνομίας στα επόμενα χρόνια. Γιατί στο σημερινό περιβάλλον, καμιά υπηρεσία δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, αν δεν διαθέτει θετική εικόνα στην κοινωνία.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις. Ισχύει, κατά μείζονα λόγο για το δημόσιο και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Στο σύγχρονο κόσμο για να είσαι αποτελεσματικός πρέπει πρώτα από όλα να είσαι αποδεκτός, αυτό επιδιώκουμε με σύστημα και σχέδιο".

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης αναφέρθηκε και στις δύο μεγάλες προτεραιότητες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη νέα χρονιά, τονίζοντας ότι:

"Πρώτη μας προτεραιότητα για την επόμενη χρονιά, είναι η καθιέρωση του "Αστυνομικού της γειτονιάς" από τις αρχές Μαρτίου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ο Αστυνομικός της γειτονιάς θα είναι κοντά στον Πολίτη. Κάθε Πολίτης θα ξέρει ποιος Αστυνομικός είναι υπεύθυνος για τη γειτονιά του και θα μπορεί να απευθύνεται σ` αυτόν για κάθε πρόβλημα. Στόχος μας είναι να μειώσουμε ακόμη περισσότερο αυτό που ονομάζεται "μικροέγκλημα", το οποίο όμως παράγει ανασφάλεια στη καθημερινή ζωή των Πολιτών. Θέλουμε να σπάσουμε τον απρόσωπο χαρακτήρα της αστυνόμευσης. Έτσι, θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των Πολιτών και της Αστυνομίας.

Δεύτερη μεγάλη προτεραιότητά μας, είναι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Σήμερα είμαστε περισσότερο βέβαιοι από ποτέ, ότι οι αγώνες θα είναι ασφαλείς και αυτή τη βεβαιότητα τη μοιράζεται μαζί μας και η διεθνής κοινότητα. Και η βεβαιότητά μας αυτή προκύπτει από τη συστηματική προετοιμασία που γίνεται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων".

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Υπουργός ανέφερε:

"Φύλαξα για το τέλος μια δέσμευση που είναι η διαρκής προτεραιότητά μου. Γνωρίζουμε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, χρειάζεται να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο το εισόδημα των αστυνομικών μας και να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες εργασίας τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω, ότι η προσπάθεια αυτή από τη δική μου πλευρά και βέβαια από τη πλευρά της Κυβέρνησης συνολικά, είναι συνεχής έτσι όπως ήταν εξάλλου και μέχρι σήμερα.

Και η προσπάθεια αυτή θα έχει απτά αποτελέσματα για τους αστυνομικούς μας και στη χρονιά που έρχεται".

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Φώτιος Νασιάκος, στην ομιλία του, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

"Η Αστυνομία – δείκτης του νομικού και πολιτικού μας πολιτισμού – εξασφαλίζει στον Πολίτη το δικαίωμα να ζει, να εργάζεται, να εκφράζεται, να ονειρεύεται και να δημιουργεί ελεύθερα, χωρίς την αβεβαιότητα και το φόβο της βίας και του εγκλήματος. Αποτελεί την αμυντική ασπίδα της κοινωνίας και όχι το μηχανισμό αστυνόμευσής της. Κι αυτό κάνει καθημερινά". 

Αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας στη χώρα μας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε, ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν έως την πλήρη και ριζική εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων.

Εξέφρασε ακόμα, την ικανοποίηση του, για την ολόψυχη ανταπόκριση των Αστυνομικών στον αγώνα για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη και για τη δημόσια αναγνώριση, της μεγάλης αυτής προσπάθειας από την ελληνική κοινωνία, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:   

"Το -διάχυτο μπράβο- της κοινωνίας αποτελεί για μας το πιο ακριβό μετάλλιο. Αποτελεί τον καλύτερο σύντροφο, αλλά και τον ισχυρότερο σύμμαχο στις εκατοντάδες μικρές και μεγάλες μάχες που δίνουμε καθημερινά για να διατηρήσουμε τη χώρα μας ασφαλή, μα ταυτόχρονα προσδιορίζει και το μέτρο των ευθυνών μας, απέναντι στους συμπολίτες μας".

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους Αστυνομικούς, θύματα της τρομοκρατίας και άλλων βίαιων συμβάντων, τονίζοντας ότι:

"Με τη θυσία τους σημάδεψαν ανεξίτηλα την προσφορά του Έλληνα Αστυνομικού στην κοινωνία και στην Πατρίδα".

Επίσης, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και στις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, αλλά και στις δύο μεγάλες προκλήσεις, εθνικούς στόχους, την Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ολοκλήρωσε την ομιλία, ως εξής:

Η Ελληνική Αστυνομία σας ευχαριστεί για την εμπιστοσύνη που της δείχνετε και σας προσκαλεί σε μια κοινή τοποθέτηση και δράση απέναντι στα προβλήματα.

 • Για να διατηρήσουμε την ασφάλεια στις γειτονιές μας και να μην επιτρέψουμε το φόβο και την αβεβαιότητα να εισβάλουν στη ζωή μας.
 • Για να παραμείνει η Ελλάδα η πιο ασφαλής χώρα στην Ευρώπη και μια από τις ασφαλέστερες στον κόσμο.
 • Μαζί είμαστε πιο αποτελεσματικοί και δυνατοί.
 • Μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα ασφαλέστερο αύριο.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Ελευθέριος Οικονόμου, κατά την  παρουσίαση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα  του εορτασμού, δηλώνοντας τα εξής:

"Η Πολιτεία, τιμώντας την προσφορά του Αστυνομικού στην κοινωνία, θεσμοθέτησε την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ. 

Με χαρά σας καλωσορίζουμε, στην πρώτη μας γιορτή. H αποψινή σας παρουσία τιμά ιδιαίτερα την Ελληνική Αστυνομία. Μια Αστυνομία σύγχρονη, αποτελεσματική, δημοκρατική και κυρίως κοντά στον Πολίτη".

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύτηκαν τρεις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι Αστυνομικοί, που διακρίθηκαν κατά την εκτέλεση της αποστολής τους.

Επισημάνθηκε, ακόμα, ότι η βράβευση όλων εκείνων, που συνέβαλαν στη μεγαλύτερη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, θα γίνει σε ξεχωριστή εκδήλωση.

Τα τιμητικά διπλώματα απονεμήθηκαν από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις εξής Υπηρεσίες και Αστυνομικούς:

 • Στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, για τις σημαντικές επιτυχίες του στη διαλεύκανση σοβαρών εγκλημάτων, διατηρώντας σταθερά υψηλούς δείκτες εξιχνίασης ανθρωποκτονιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε ο Προϊστάμενος του Τμήματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Λάμπρος Παππάς.
 • Στο Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, για την απελευθέρωση εξάχρονου κοριτσιού, θύματος απαγωγής και τη σύλληψη των δραστών, την 6η Μαΐου 2002 στη Θεσσαλονίκη. Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε ο Προϊστάμενος του Τμήματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Παύλος Νικολαϊδης.
 • Στο Τμήμα Τροχαίας Αιγίου, για τη φετινή μείωση, σε ποσοστό 38,5 % σε σύγκριση με το 2001 του αριθμού των νεκρών από τροχαία ατυχήματα στην περιοχή ευθύνης του. Το τιμητικό δίπλωμα παρέλαβε ο Διοικητής του Τμήματος, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, κ. Νικόλαος Νικολακόπουλος.
 • Στον Ανθυπαστυνόμο Δημήτριο Μπατσίλα και στον Αστυφύλακα Αθανάσιο Τσιάμη του Τμήματος Ασφαλείας Κατερίνης, οι οποίοι με κίνδυνο της ζωή τους και ύστερα από ένοπλη συμπλοκή συνέλαβαν επικίνδυνο κακοποιό, έμπορο ναρκωτικών ουσιών, την 18η  Φεβρουαρίου 2002 σε αγροτική περιοχή της Λάρισας.
 • Στον Αρχιφύλακα Σταύρο Τακουμάκη του Τμήματος Τροχαίας Αμαλιάδας, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του, έσωσε από βέβαιο πνιγμό, συνάνθρωπό μας που είχε παρασυρθεί από ορμητικά νερά σε αποστραγγευτικό αυλάκι την 21η  Δεκεμβρίου 2001, στη νέα Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. 
 • Στους Αρχιφύλακες Γεώργιο Περτσελάκη και Γεώργιο Σταυρουλάκη του Αστυνομικού Σταθμού Τυμπακίου Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι συνεπλάκησαν με πέντε ένοπλους κακοποιούς που είχαν διαπράξει ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στο Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης και συνέβαλαν αποφασιστικά στη σύλληψη τους την 1η Αυγούστου 2002.
 • Στον Ανθυπαστυνόμο Κωνσταντίνο Καβαλινάκη της Διεύθυνσης Αμεσης Δράσης Αττικής, ο οποίος, ενώ βρισκόταν εκτός διατεταγμένης υπηρεσίας, με κίνδυνο της ζωής του και ύστερα από συμπλοκή, συνέλαβε την 27η Οκτωβρίου 2002 στο Ίλιον Αττικής κακοποιό, που είχε διαπράξει νωρίτερα ανθρωποκτονία.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, που διηύθυνε ο Ανδρέας Πυλαρινός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ θα γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, μαζί με τη γιορτή του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις