Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Οκτώβριος 200228-10-2002: Ημερήσια Διαταγή της 28ης Οκτωβρίου 2002

28-10-2002: Ημερήσια Διαταγή της 28ης Οκτωβρίου 2002

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

ΑΡXΗΓΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΗΣ 28ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2002

 

Αστυνομικοί και Πολιτικοί Υπάλληλοι,

Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, αποτελεί για μας τους Έλληνες αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη μια από τις σημαντικότερες και πιο ένδοξες στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας.

Είναι η στιγμή που οι Έλληνες απέδειξαν με τον πιο απλό και μεγαλειώδη τρόπο πως το υπέρτατο ιδανικό τους είναι η ελευθερία.

Το τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με το οποίο η Ιταλία ζητά την ελεύθερη δίοδο των στρατευμάτων της από το Ελληνικό έδαφος, απορρίπτεται από τον τότε πρωθυπουργό, ο οποίος τη συγκεκριμένη στιγμή, γινόταν ο εκφραστής της κοινής θέλησης του ελληνικού λαού.

Το κάλεσμα για την υπεράσπιση των ιερών του έθνους μας, το Πανεθνικό προσκλητήριο δεν βρήκε ούτε έναν Έλληνα αδιάφορο. Όπως ο Λεωνίδας δεν φοβήθηκε τον Ξέρξη, ο Παπαφλέσσας τον Ιμπραήμ, έτσι και ο ελληνικός λαός εκείνες τις κρίσιμες ώρες δεν δείλιασε απέναντι στις ασύγκριτα τεράστιες δυνάμεις του εχθρού σε εξοπλισμό και έμψυχο υλικό. Το ΟΧΙ του ΄40 ακούστηκε σαν την απάντηση του τελευταίου των Παλαιολόγων "Την δε πόλιν ου δίδομεν".

Τα μεγαλύτερα κράτη της Ευρώπης είχαν γονατίσει κάτω από το βάρος της μηχανής του Αξονα. Μέσα σ` αυτή την αβεβαιότητα, το φόβο που έσπερνε ο θάνατος, ήταν ξάφνιασμα για τους λαούς, που αυτή η μικρή γωνιά της γης, τόλμησε να πει το μεγάλο ΟΧΙ.

Αβοήθητη, μοναχή στον τιτάνιο αγώνα ξεκίνησε η Ελλάδα να γράψει σελίδες δόξας, αξιοπρέπειας, μεγαλοσύνης.

Και το `40 όπως το 1821 ξεπήδησε μέσα από την ψυχή του Έθνους επιτακτική η κραυγή "Ελευθερία ή Θάνατος".

Η αντίσταση της Ελλάδας κράτησε 216 συνολικά ημέρες.

Ύστερα ήρθαν τα τέσσερα χρόνια της κατοχής. Πείνα, κακομοιριά, θάνατος. Μα όχι υποταγή. Ο αγώνας συνεχίστηκε ανυποχώρητος μέχρι την τελευταία στιγμή που το βάρβαρο πόδι του φασισμού έπαψε να πατάει τα χώματά μας και η Ελληνική Σημαία άρχισε πάλι ν` ανεμίζει στην Ακρόπολη.

Η δημοκρατική ιδέα είχε κερδίσει για άλλη μια φορά τον αγώνα κατά της φασιστικής βίας.

Το νόημα της Εθνικής Επετείου του 1940 είναι ανυπέρβλητο όσο και απλό. Έχει σκοπό να διδάξει τους σημερινούς Έλληνες, να τους γαλουχήσει με το ανυπόταχτο όσο και ακέραιο εκείνο εθνικό φρόνημα που διατήρησε τον Ελληνισμό σε όλο του το μεγαλείο μέχρι σήμερα.

Η Ελληνική Αστυνομία τιμά τις υψηλές ηθικές αξίες, αξιοπρέπεια, εντιμότητα, αγώνα, λευτεριά και εμπνέεται από τους ήρωες του `40 στη συνέχιση του δύσκολου έργου της, για την προάσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

ΦΩΤΙΟΣ ΝΑΣΙΑΚΟΣ

Αντιστράτηγος

 

Τελευταίες Αναρτήσεις