Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200728-06-2007: Δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση...

28-06-2007: Δηλώσεις του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μετά την ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης  μετά την ευρεία σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:
 
« Ευρίσκομαι στην πόλη της Θεσσαλονίκης και στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο έκτακτης επίσκεψης – επιθεώρησης που πραγματοποιώ από χθες το βράδυ στις Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και στις Υπηρεσίες της Κεντρικής Μακεδονίας. Έγινε χθες το βράδυ μία σύσκεψη με τον Στρατηγό της Βορείου Ελλάδος, με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης καθώς επίσης και με τους Διευθυντές των Υφισταμένων Υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.
 
Σήμερα το πρωί από τις 8.00΄μέχρι και τώρα, πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν πέραν των προαναφερόμενων, οι Αστυνομικοί Διευθυντές της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς επίσης και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής αυτής. Τα θέματα τα οποία συζητήσαμε ήταν θέματα προσωπικού τα οποία έχουν σχέση με υπερβάσεις, με διαφθορά τα οποία ως γνωστóν αφορούν ελάχιστο προσωπικό. Είναι μεμονωμένα περιστατικά τα οποία όμως δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος ταυτόχρονα όμως δημιουργούν προβλήματα στον Θεσμό και στον Οργανισμό.
 
Ζήτησα άμεση περαίωση όλων των Ενόρκων Διοικητικών Εξετάσεων που έχουν διεταχθεί κατά το παρελθόν για θέματα που προείπα, άμεση παραπομπή όλων των περιπτώσεων όπου προβλέπεται και όπου απαιτείται στα Πειθαρχικά Συμβούλια ταυτόχρονα όμως επεσήμανα και περιστατικά τα οποία είναι άδικα κατά προσωπικού κυρίως όταν εκτελούν τα καθήκοντά τους ή βρίσκονται σε κοινωνικές ή οικογενειακές εκδηλώσεις.
 
Επίσης, συζητήσαμε θέματα αστυνόμευσης που αφορούν την πόλη της Θεσσαλονίκης, τα Προάστια αυτής καθώς επίσης και τις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις Υπηρεσίες που ασκούν καθήκοντα αστυνόμευσης σε παραθαλάσσιες περιοχές. Επίσης, στα σημεία εισόδου και εξόδου ενόψει του μεγάλου τουριστικού ρεύματος που αναμένεται από όμορες χώρες και της Ευρώπης, με συνεχή παρουσία και πολλά συνεργεία ώστε να μην παρατηρηθούν, τόσο στο Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης όσο και στα λοιπά Αεροδρόμια που λειτουργούν στην ευρύτερη Περιφέρεια που ασκεί καθήκοντα ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος.
 
Επίσης, συζητήσαμε και τα θέματα των πυρκαγιών που εμείς πρέπει να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, με όλα τα μέσα και με όλες τις δυνάμεις μας στο Πυροσβεστικό Σώμα.
 
Κάναμε μία εκτίμηση της μέχρι τώρα υλοποίησης της νέας δομής, των Αστυνομικών Υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης και επίσης εξετάσαμε και την ίδρυση της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας στην πόλη της Θεσσαλονίκης με σημείο αναφοράς όλη τη Βόρεια Ελλάδα. 
 
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ακριβώς θα είναι αυτή η Υποδιεύθυνση;
 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Αυτή η Υποδιεύθυνση θα είναι μία υφισταμένη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, που ως γνωστών έχει έδρα την Αθήνα και θα συμπεριλαμβάνει τα αδικήματα κατά της Τρομοκρατίας.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε αναμένεται να είναι έτοιμη;
 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ήδη οι προπαρασκευαστικές ενέργειες έχουν ξεκινήσει και εκτιμούμε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα αρχίσει η λειτουργία της.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο καλοκαίρι θα λειτουργεί δηλαδή αυτή η Υποδιεύθυνση;
 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι και μάλιστα πολύ σύντομα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όσον αφορά την περαιτέρω αστυνόμευση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου θα ληφθούν περισσότερα μέτρα σε σχέση με άλλες χρονιές, π.χ. στο Αεροδρόμιο θα υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση από πέρσι;
 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα, ήδη τρεις χιλιάδες πεντακόσιοι Δόκιμοι Αστυφύλακες των Σχολών όλης της χώρας έχουν διατεθεί σε Υπηρεσίες που αστυνομεύουν νησιωτικές περιοχές, σε παραθαλάσσιες περιοχές καθώς επίσης και σε 33 Αεροδρόμια της χώρας. Εμείς σκοπεύουμε ώστε αυτές οι Υπηρεσίες, οι οποίες έχουν την αρμοδιότητα αστυνόμευσης να μπορέσουν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους με τις ενισχυτικές δυνάμεις που έχουμε διαθέσει τόσο από τις Σχολές, αλλά βεβαίως και από άλλες αστυνομικές υπηρεσίες που τους θερινούς μήνες δεν έχουν ιδιαίτερα προβλήματα.
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για το πρώτο θέμα που αναφέρατε για τη διαφθορά στην Ελληνική Αστυνομία, στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, ειδικότερα έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά; Σε ποια έκταση είναι το φαινόμενο;
 
 
ΑΡΧΗΓΟΣ: Κοιτάξτε, η Βόρεια Ελλάδα δεν έχει τόσο σοβαρά περιστατικά τα οποία μας έχουν απασχολήσει, ωστόσο περιστατικά υπάρχουν αλλά δεν είναι ανησυχητικά όπως εμφανίζονται. Δεν είναι ανησυχητικά. Εμείς έχουμε μία βασική αρχή. Ότι κάθε περιστατικό να αντιμετωπίζεται όπως προβλέπεται από το σχετικό Πειθαρχικό και Ποινικό μας νόμο. Ήδη όπως έχουμε δηλώσει και έχει δηλώσει και ο Κύριος Υπουργός επιχειρούμε την αναμόρφωση του Πειθαρχικού Δικαίου, επιχειρούμε πολύ σύντομα αυτήν την αναμόρφωση ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το Πειθαρχικό μας Δίκαιο επί το αυστηρότερoν, εκεί όπου απαιτείται και επιβάλλεται από την πρακτική εφαρμογή του μέχρι σήμερα
 
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 28/06/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις