Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200728-03-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

28-03-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 28/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας δέχθηκε σήμερα (28/3/2007) στο γραφείο του, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.). Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Υπουργός έκανε δηλώσεις και απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
 
«Συναντηθήκαμε σήμερα με το Συμβούλιο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. με Πρόεδρο τον  κ. Κυριαζίδη και ανταλλάξαμε τις σκέψεις μας, τις απόψεις μας, τις θέσεις μας και επί των πεπραγμένων και επί των πρακτέων.
 
Η συνάντηση ήταν η επιστέγαση μιας κινητοποίησης που έκανε η Π.Ο.ΑΣ.Υ., της οποίας κινητοποίησης εκτιμώ το ύφος. Βέβαια προβάλλω τη διαμαρτυρία μου, γιατί ένα από τα συνθήματά τους ήταν: «λίγο σεβασμό στους ένστολους» ή κάπως έτσι και εκμεταλλεύομαι τη στιγμή να πω ότι αυτό ήταν άκαιρο και δεν με αφορούσε. Ο σεβασμός μου προς την Αστυνομία και τους αστυνομικούς και την εκπροσώπησή τους, δηλαδή την Π.Ο.ΑΣ.Υ., είναι αμείωτος και σταθερός.
 
Για τα πεπραγμένα εγώ εξέφρασα την ικανοποίησή μου, ότι τα πετύχαμε όλα λέω εγώ. Διαφωνεί ο κ. Κυριαζίδης. Είναι ζήτημα εκτιμήσεως, γιατί η εισοδηματική πολιτική και τα κεφάλαια των παροχών δεν είναι διμερής σχέση μεταξύ της Ομοσπονδίας και του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως. Είναι τριμερής, αλλά δεν είναι καν και από τη βούληση του Υπουργού Οικονομικών. Είναι κυρίως και στηρίζεται στις γραμμές της εισοδηματικής πολιτικής, που είναι ο κορμός της πολιτικής της Εθνικής Οικονομίας.
 
Για τα πεπραγμένα λοιπόν, σε κάποιο βαθμό ίσως είναι ικανοποιημένη και η Ομοσπονδία. Για μένα είχαν μια πολύ σαφή -μετ΄εμποδίων- πολύ σαφή θετική κατάληξη. Για τα επόμενα, η έμφαση και η συνεννόησή μας είναι για το βαθμολόγιο – μισθολόγιο. Τα οργανώνουμε σε συνεργασία, τα συντάσσουμε, τα εκθέτουμε στο Υπουργείο Οικονομικών, τα εξετάζει η Κυβέρνηση συνολικότερα με ένα πνεύμα ευθύνης και εμπιστοσύνης που δείχνει ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλή.
 
Έτσι οριοθετούνται οι συνεργασίες μας και οι πολιτικές μας αυτή τη στιγμή, πριν από το Πάσχα του 2007.»
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Σε κάποιες από τις δηλώσεις τους είπανε προηγουμένως ότι από ’’praetor urbanus’’ έχουν γίνει ’’praetor plebius’’. Τι απαντάτε;
 
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: «Είναι όλο το σκεπτικό που μπορεί να παρατεθεί ή να αντιπαρατεθεί σε αυτό το σύνθημα, όλο το σκεπτικό είναι το σκεπτικό που χαράσσει, οργανώνει την εισοδηματική πολιτική μιας υπεύθυνης Κυβέρνησης. Ένα είναι βέβαιο: ότι ο ’’praetorurbanus’’ δεν είναι ένας χαρακτηρισμός για να πάρω την εύνοιά τους ή ακόμα βαναυσότερα την ψήφο τους. Ο ’’praetorurbanus’’ -το λέω και το ξαναλέω και δε θα επιτρέψω να γίνει αντικείμενο λοιδορίας- είναι όρος από το Ρωμαϊκό Δίκαιο, που τουλάχιστον από τη δική μου ιστορική γνώση αποδίδει τον πρώτο Αστυνόμο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Γιατί, οι προηγούμενες μορφές αστυνόμευσης ή φυλάξεως της πόλεως κ.λπ. ήταν σύμμεικτο με τον στρατιωτικό χαρακτήρα, δηλαδή ένας στρατιώτης ήταν ταυτόχρονα και φύλακας της πόλεως στην Αθήνα ή στη Σπάρτη. Ήταν τα πράγματα πολύ σύμμεικτα.
 
Έτσι λοιπόν είναι βέβαιο ότι ο ένστολος υπάλληλος, ο ένστολος πολίτης είναι μέσα στην συνταγματική και δημοκρατική τάξη με ρόλο σαφή που δεν είναι ούτε δικός μου ένστολος υπάλληλος, ούτε κανενός Υπουργού, αλλά είναι του Συντάγματος και της Δημοκρατικής Νομιμότητας εκτελεστής, εφαρμοστής. Έτσι λοιπόν, για το ’’praetorplebius’’ το σκεπτικό είναι, ο ορισμός είναι όλο το σχεδίασμα της εισοδηματικής πολιτικής και δε θέλω οι συγκρούσεις να είναι μεταξύ των παραγωγικών τάξεων ή των υπαλλήλων σε αυτόν τον χαρακτηρισμό, διότι πάλι θα πάμε σε εκείνη τη ρωμαϊκή εικόνα, κατά την οποία τα μέλη του σώματος έκαναν απεργίες. Κι έλεγε το χέρι «εγώ δουλεύω περισσότερο από το πόδι ή από το κεφάλι και δουλεύω συνέχεια και δεν αμείβομαι, όλα τα τρώει το στομάχι» και είχαμε έναν πόλεμο μεταξύ των οργάνων του σώματος. Και αυτός ο πόλεμος των οργάνων του σώματος ήταν το επιχείρημα ενός σημαντικού Δημάρχου της Ρώμης εκείνον τον καιρό, για να επιτευχθεί κοινωνική ειρήνη.
 
Μας ενδιαφέρει να έχουμε ένα πνεύμα -και για τους ενστόλους και για την Αστυνομία- ένα πνεύμα, όχι όποιος προλάβει και ό,τι προλάβει και όποιος είναι πιο δυνατός και ποιός κάνει πίεση, αλλά ένα πνεύμα ισορροπίας των παραγωγικών τάξεων και των υπαγομένων στο δημόσιο μισθολόγιο, ένα πνεύμα αλληλεγγύης θα έλεγα. Να μην το ξεχνάμε, η Αστυνομία πρέπει να είναι εκφραστής της αλληλεγγύης και όταν σώζει ένα παιδί από τα ναρκωτικά και όταν πιάνει έναν κακοποιό και όταν βοηθάει στον τοκετό μίας επίτοκου κυρίας στο περιπολικό. Σας ευχαριστώ».
 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις