Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200728-03-2007: Κτιριολογικό Πρόγραμμα Ελληνικής Αστυνομίας

28-03-2007: Κτιριολογικό Πρόγραμμα Ελληνικής Αστυνομίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναπτύσσεται μεγάλης κλίμακας Κτιριολογικό Πρόγραμμα για την επίλυση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει μεγάλος αριθμός Υπηρεσιών του Σώματος. Μεγάλο μέρος του Προγράμματος αναπτύσσεται σε στενή συνεργασία με την Κτηματική Εταιρία Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.).

Ειδικότερα:

Αξιοποιείται η νέα δυνατότητα που παρέχεται με τον πρόσφατο Ν.3389 / 2005 «Συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» (Σ.Δ.Ι.Τ.), που αποσκοπεί, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες, στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων κατασκευής κτιρίων ή παροχής υπηρεσιών (η χρηματοδότηση γίνεται από ιδιώτες) έναντι τμηματικής καταβολής του τιμήματος σε ετήσια βάση από τον τελικό χρήστη.

Συγκεκριμένα:

I. Αποφασίστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή, που λειτουργεί στα πλαίσια των Σ.Δ.Ι.Τ:
α. Η ανάθεση υπηρεσιών τεχνικής διαχείρισης (συντήρησης, επισκευές, καθαριότητα κ.λπ.) για 4 κρίσιμες μονάδες της Ελληνικής Αστυνομίας:
·  Γενική Αστυν. Δ/νση Αττικής
·  Δ/νσεις Αλλοδαπών – Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής
·  Αστυνομικές Σχολές Αμυγδαλέζας, ετησίου Π/Υ 3.000.000 Ευρώ και για 15 χρόνια.

β. Η ένταξη 11 κτιρίων συνολικού Π/Υ 100 εκατ. Ευρώ περίπου, ήτοι:
1.     Δ/νση Αστυνομίας Πειραιά.
2.     Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας ( Μεσολόγγι).
3.     Αστυνομική Διεύθυνση Ημαθίας (Βέροια).
4.     Αστυνομική Διεύθυνση Λευκάδος.
5.     Αστυνομική Διεύθυνση Κεφαλληνίας ( Αργοστόλι ).
6.     Αστυνομικό Τμήμα Σαπών (Ν. Ροδόπης).
7.     Αστυνομικό Τμήμα & Τμήμα Τροχαίας Ναυπάκτου( Ν. Αιτωλ/νίας).
8.     Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας Αναλήψεως, Τμήμα Αλλοδαπών Ανατολικής Θεσ/νίκης, Β΄Τμήμα Τροχαίας & Α΄ Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Θεσ/νίκης.
9.     Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Ασφαλείας Χαριλάου, Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ανατ. Θεσ/νίκης.
10.    Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Ευόσμου, Γραφείο Διαβατηρίων & Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Δυτ. Θεσ/νίκης & Δ΄ Υποδ/νση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.
11.    Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Πλατείας Δημοκρατίας, Τμήμα Τουριστικής Αστυνομίας Πλατείας Δημοκρατίας και Α΄Τμήμα Τροχαίας και Τμήμα Αλλοδαπών Δυτ. Θεσ/νίκης.

II.          Προγραμματίζεται με τη μέθοδο των Σ.Δ.Ι.Τ.:
α. Η ανέγερση κτιρίου συνολικής επιφανείας 20.000 τ.μ. για τη στέγαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στο επί της Λεωφ. Μεσογείων 96 δημόσιο ακίνητο (οικόπεδο), δυνατότητα που μας παρέχεται από το Π.Δ. 871/19-10-2001.
β. Η ίδρυση Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟΚΕΑ) στο πρώην κτίριο της Σχολής Αξιωματικών επί της οδού Μεσογείων 96 δημόσιο ακίνητο και περί αυτού προωθείται νομοθετική ρύθμιση, όπου μεταξύ των άλλων καθορίζεται και η συγκεκριμένη χρήση του κτιρίου.
γ. Η ολοκλήρωση των κτιριακών εγκαταστάσεων (Β΄ και Γ΄ Φάση) των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα Αττικής.

III.   Προωθείται μέσω Σ.Δ.Ι.Τ. η ένταξη των παρακάτω κτιρίων:
1.      Αστυνομικό Τμήμα / Τμήμα Ασφαλείας Ν. Ψυχικού (Ν. Αττικής)
2.      Αστυνομικό Τμήμα Νέας Αρτάκης (Ν. Ευβοίας)
3.      Αστυνομικό Τμήμα Λούρου (Ν. Πρεβέζης)
4.      Αστυνομικό Τμήμα Αργαλαστής (Ν. Μαγνησίας)
5.      Αστυνομικό Τμήμα Μηλεών (Ν. Μαγνησίας)
6.      Αστυνομικό Τμήμα Ιωνίας – Καλλιθέας (Ν. Θεσσαλονίκης)
7.      Αστυνομικό Τμήμα Στυλίδας (Ν. Φθιώτιδας)
8.      Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Ασφαλείας Νεάπολης (Ν. Θεσσαλονίκης)
9.      Αστυνομικός Σταθμός Κάσου (Ν. Δωδεκανήσου)
10.    Αστυνομικό Τμήμα Λαγανά (Ν. Ζακύνθου )
11.    Αστυνομικό Τμήμα Δικαίων Ορεστιάδας (Ν. Έβρου)
12.    Αστυνομικό Τμήμα Ελευθερούπολης (Ν. Καβάλας)
13.    Αστυνομικό Τμήμα Αρχαγγέλου (Ν. Δωδεκανήσου)
14.    Αστυνομικός Σταθμός Κρηνίδων (Ν. Καβάλας)
15.    Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης και Β΄ Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ Πρεσπών – Ψαράδες Ν. Φλωρίνης)
16.   Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας (Ν. Ιωαννίνων)
17.   Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης
18.   Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας
19.   Αστυνομική Διεύθυνση Τρικάλων
20.   Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης
21.   Αστυνομικό Τμήμα, Τμήμα Τροχαίας και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Θέρμης Θεσσαλονίκης.

IV.   Εντός του 2006 και έως σήμερα, επίσης :
·        Δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν ή πρόκειται να συμβασιοποιηθούν 13 έργα συνολικού Π/Υ 23 εκατ. €. περίπου.
·        Παρελήφθησαν 2 κτίρια: Α.Τ. Πολυκάστρου Κιλκίς και ΤΔΑ Γρεβενών (επισκευή).
·        Παρελήφθη και δόθηκε προς χρήση μετά την πραγματοποίηση ευρείας κλίμακας επισκευαστικών εργασιών, το κτίριο της πρώην Σχολής Εθνικής Ασφάλειας (Λ. Κηφισίας 23), στο οποίο μεταστεγάστηκε ήδη η Δ/νση Εσωτερικών Υποθέσεων.
·        Δημιουργήθηκαν προσωρινές κατασκευές και στεγάστηκαν το Α΄ και Β΄ Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής, το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Θεσ/νίκης και η Υποδιεύθυνση Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής (Ελευσίνα).
·        Με το σύστημα του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού δημοπρατήθηκαν πενήντα οκτώ έργα (58) και υπεγράφησαν αντίστοιχες συμβάσεις. Το αντικείμενο των εργασιών αφορούσε κυρίως την επισκευή – αναμόρφωση Αστυνομικών Υπηρεσιών. Ο συνολικός Π/Υ ανήλθε σε 1.357.297,10€.
Παρελήφθησαν τρία (3) έργα που αφορούσαν:
·        Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του ΠΡΟ ΚΑΤ κτιρίου επιτελείου Αστυνομικής Ακαδημίας ( Αμυγδαλέζα Αττικής: 03-04-2006)
·        Επισκευή, συντήρηση και αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όπου στεγάζονται η Δ/νση Διαχ/σης Χρηματικού, η Δ/νση Ελεγκτηρίου Δαπανών, η Υπηρεσία Επιτρόπου Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου Γ.Λ.Κ. (κτίρια πρώην Σχολής Μετεκπαίδευσης – Επιμόρφωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια Αττικής 16-08-2006)
·        Ανέγερση κτιρίου ΠΡΟ ΚΑΤ για στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος και Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας (07-11-2006).
 
Σε συνεργασία με την «Αττική οδό», προωθείται η δημιουργία προσωρινών κατασκευών για έξι (6) Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Για τη στέγαση μελλοντικά όλων των Τμημάτων Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων, αναπτύσσεται συνεργασία με το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., προκειμένου καθοριστούν τα σημεία που θα δημιουργηθούν οι μόνιμες κατασκευές των Υπηρεσιών αυτών στα πλαίσια του προγράμματος «Οδικοί ?ξονες Παραχώρησης».

V. Ολυμπιακό Σκοπευτήριο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
Καταγράφηκαν οι κτιριακές απαιτήσεις της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής και μετά από συνεργασία με τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ προωθείται η διαδικασία για τη στέγασή της στο χώρο του Ολυμπιακού Σκοπευτηρίου στο Μαρκόπουλο Αττικής.

VI. Ο.Π.Κ.Α. – Ο.Α.Κ.Α.
Από το Υπουργείο Πολιτισμού ζητήθηκε η παραχώρηση του κτιρίου που στεγαζόταν το Ο.Π.Κ.Α. Ο.Α.Κ.Α.. Συντάσσεται η μελέτη για την επισκευή του προκειμένου στεγασθεί η Διεύθυνση Αστυνομίας Β/Α Αττικής και το Αστυνομικό Τμήμα ΟΑΚΑ και εντός του 2007 θα δημοπρατηθεί το έργο.

VII .Διαβατήρια (νέοι χώροι υποδοχής)
Εκπονήθηκαν μελέτες και δημιουργήθηκαν υποδομές για δύο (2) νέα σημεία υποδοχής δικαιολογητικών και έκδοσης Διαβατηρίων (Α.Τ. Ζωγράφου και Α.Τ. Π. Φαλήρου), τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία. Επιπλέον βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας χώρου υποδοχής δικαιολογητικών έκδοσης διαβατηρίων στο Μαρούσι, στο κτίριο όπου, μεταξύ των άλλων, στεγάζεται και το Α.Τ. Αμαρουσίου.
 
VIII. Παρακολουθείται στενά η πορεία υλοποίησης αστυνομικών μεγάρων, Π/Υ 51 εκατ. €, όπως:
·        της Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.)
·        της Σχολής Μετεκπαίδευσης Βορείου Ελλάδος
·        της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου και
·        της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Εφαρμογών Βορείου Ελλάδας (ΥΤΕΒΕ)
καθώς και η πορεία ανάδειξης μειοδότη και υπογραφής συμβάσεων για την κατασκευή κτιρίων στέγασης:
·        της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας
·        της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς και
·        της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης,
συνολικού Π/Υ 30 εκατ. € περίπου.
·        Επιπλέον προωθείται διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας και της Α.Υ. Κυπαρισσίας
·        Eξετάζεται η περίπτωση ανταλλαγής Δημόσιου ακινήτου (οικόπεδο) με άλλο του Δήμου Πατρέων για την ανέγερση του κτιρίου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

IX. Σε συνεργασία με την Κ.Ε.Δ. μέχρι σήμερα ολοκληρώθηκαν έργα συνολικής αξίας 100 εκ. €, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή και αγορά κτιρίων επτά (7) Αστυν. Δ/νσεων (Α.Δ. Κιλκίς, Ροδόπης, Σερρών, ?ρτας, Ξάνθης, Ακαρνανίας, Γ.Α.Δ. Θεσσαλονίκης), τριών (3) Αστυν. Τμημάτων (Α.Τ. Φαλήρου, Βύρωνα, Σαμοθράκης), το κτίριο στέγασης της Δ/νσης Μεταγωγών – Αλλοδαπών και η 1η Φάση των Αστυνομικών Σχολών στην Αμυγδαλέζα.
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 28/03/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις