Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Αύγουστος 200727-08-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην περιοχή της Φιγαλείας

27-08-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην περιοχή της Φιγαλείας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις πληγείσες περιοχές, στην περιοχή της Φιγαλείας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:   
 
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως:«Ήρθαμε εδώ στην περιοχή του ναού του Επικουρείου Απόλλωνος, στις Βάσσες της Αρχαίας Φιγαλείας, για να επισκοπήσουμε την επικινδυνότητα, να εκτιμήσουμε τί κίνδυνο διατρέχει, αν διατρέχει, ο Ναός.
 
Εκτιμήσαμε μαζί με τον Αρχηγό του Στρατού, τους αξιωματικούς του Πυροσβεστικού και τον Διευθυντή της Αστυνομίας Ηλείας ότι, πρώτα ο Θεός, ο ναός είναι εκτός κινδύνου.
 
Κάναμε μια διαδρομή από το Θολό, δηλαδή σχεδόν από τα παράλια, ανεβήκαμε αυτόν τον άξονα ο οποίος είναι πυρόπληκτος και σ΄αυτόν βρίσκονται τα χωριά, οι κωμοπόλεις του Λεπρέου, της Φασκομηλιάς, της Φιγαλείας, των Πετραλώνων, των Περιβολίων, ανεβήκαμε στο Υδραγωγείο και μετά εδώ στο Ναό.
 
Και εδώ τα χαρακτηριστικά των διαπιστώσεών μας του τοπίου είναι ότι είχαμε μια πολύ σημαντική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Δηλαδή οι πευκώνες, το πευκόφυτο δάσος από το Θολό ή και πιο αριστερά από το Γιαννιτσοχώρι, μέχρι τη Φιγαλεία έχει χτυπηθεί σοβαρά.
 
Οι κατοικίες δεν πρέπει να έχουν βλάβες κατά ευτυχή σύμπτωση και με τη μάχη των πυροσβεστών, των στρατιωτών και των πολιτών, εδώ είναι σκληροί οι άνθρωποι και πάλεψαν, προστατεύτηκαν τα χωριά και δεν είχαμε βλάβες μέσα στα σπίτια ή στους ανθρώπους.
 
Έχουμε στο τριήμερο διαδικασίες εκκενώσεως, όπως και στα χωριά της Ολυμπίας, από τα οποία προερχόμαστε και νομίζω ότι το πράγμα αντιμετωπίζεται, όπως κρατήσαμε σημειώσεις, για την εκτίμηση των αναγκών του μετώπου, συνεργασίας Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και Στρατού.
 
Αύριο θα έχουμε τα εναέρια μέσα για να κάνουν την καταβροχή και πολλές επίγειες δυνάμεις για να κάνουν την εξουδετέρωση των ‘‘καντηλιών’’, που λέμε, δηλαδή να σβήσουν τις μικρές φωτιές στους κορμούς των δέντρων, στις ρίζες στο χορτάρι. Να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης, ο οποίος μας απειλεί όσο κρατάει αυτός ο καιρός».
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι είναι κοντά 3 τα ξημερώματα. Αυτή τη στιγμή τί εικόνα έχετε εσείς από τον Νόμο Ηλείας;
 
Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: «Νομίζω ότι το δράμα, η τραγικότητα είναι πίσω μας. Τώρα μπροστά είναι δουλειά, αποτέλεσμα, που μπορώ να πω μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι ότι δε θα τη χάσουμε τη μάχη της Ηλείας. Πάθαμε τη βλάβη. Εκφράζω τη θλίψη μας, την οδύνη μας. Πάθαμε το τραγικό των ανθρωπίνων θυμάτων στη Ζαχάρω και στα άλλα μέρη, τα οποία μας συγκλονίζουν. Τα άλλα τα πολεμάμε.
 
Η Αρχαία Ολυμπία μου έδωσε τη βαθιά ικανοποίηση, το λέω για όλο τον κόσμο, όπως σημείωσα και σε κάποιες δηλώσεις που έκανα, ότι το Μουσείο με τα μοναδικά ευρήματα, δηλαδή αυτά τα μνημεία και τα κειμήλια που κατέχει, τη ζωφόρο του μεγάλου ναού του Ολυμπίου Διός, που εθεωρείτο ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Ερμής του Πραξιτέλους εκεί και το Μουσείο το νέο, άθικτο. Το μουσείο το παλαιό επίσης άθικτο. Η Ακαδημία άθικτη.
 
Βοήθησε και η τοπογραφία αλλά περισσότερο βοήθησε η αυτοθυσία των πυροσβεστών που έδωσαν μάχη στην Ολυμπία σχεδόν κατά τρόπο ‘‘οδομαχίας’’.
 
Η πόλη της Αρχαίας Ολυμπίας, ως πόλη σύγχρονη δεν χτυπήθηκε, γλίτωσε. Ο θρήνος μας είναι για το τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας, είναι για το δάσος του Κρονίου λόφου ή όρους. Τώρα η Ολυμπία θέλει τον καιρό της για να αποκτήσει το πράσινο, να αποκτήσει το δάσος που ήταν περιμετρικό, την αγκάλιαζε την Αρχαία Ολυμπία και τον Ιερό χώρο της Ολυμπίας.
 
Η ευρύτερη περιοχή της Βαρβάσαινας και λίγο παραπάνω από όπου προήλθε η φλόγα, η γλώσσα που έκαψε την περιοχή είναι θέμα. Κινήθηκε η γλώσσα αυτή η πύρινη στη Σαλμώνη και στα άλλα μέρη, έχουμε τρεις – τέσσερις εστίες και το πρωί θα λειτουργήσουν τα εναέρια μέσα για το τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Σας είπα για τον άξονα τον ορεινό. Τώρα πάμε Ανδρίτσαινα και στα χωριά που δίνουν τη μάχη για να οργανώσουμε περισσότερο αυτό που είναι ο σκοπός της επισκέψεώς μας τώρα, την εκτίμηση των αναγκών του μετώπου για τη συνεργασία».                 
               
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 27/08/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις