Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200727-07-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ρουμανίας

27-07-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ρουμανίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 27/7/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα (27-07-2007) στις 12:00, με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης της Ρουμανίας κ. Christian David.
 
Στην συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Πρεσβευτής της Ελλάδος στην Ρουμανία κ. Αθανάσιος Δενδούλης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. 
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως αφού καλωσόρισε τη Ρουμανική αντιπροσωπεία δήλωσε:
 
«Αφετηρία κάθε συζήτησης με Ρουμάνους Αξιωματούχους και Πολιτικούς δεν μπορεί να είναι άλλη από τη δήλωση ότι είμαστε ευτυχείς για το ότι οι ελληνορουμανικές σχέσεις είναι στο άριστο δυνατό επίπεδο. Φιλία και συνεργασία είναι τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τις σχέσεις και το επίπεδο (συνεργασίας). Είμαστε στην ευχάριστη θέση να θυμήσουμε όχι από καμία πρόθεση επίμονης αναγνώρισης της προσφοράς μας αλλά για την ιστορική καταγραφή ότι βοηθήσαμε συνειδητά και συστηματικά για την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρώπη. Και είμαστε από τις πρώτες εάν όχι η πρώτη χώρα που επικύρωσε την Συμφωνία Εντάξεως[…].
 
»…Ένας είναι ο σκοπός των συνομιλιών μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για βελτίωση της συνεργασίας για να αμυνθούν οι δημοκρατίες μας στις σύγχρονες απειλές…οι σύγχρονες απειλές είναι: οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία, ναρκωτικά και λαθρομετανάστες […].
 
»…Μακροπολιτικό στόχο τον οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε και να επιδιώξουμε είναι να δώσουμε την περιοχή των Βαλκανίων στην Ευρώπη και στον Κόσμο, καθαρή από το έγκλημα…Εάν δεν έχεις ένα επίπεδο και πεδίο ασφάλειας και έννομης τάξης δεν έχεις την αναγκαία προϋποθεση για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη[…]».
  
Στη συνέχεια ο Ρουμάνος Υπουργός αφού παρουσίασε τη Ρουμανική Αντιπροσωπεία ευχαρίστησε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως για την φιλοξενία και την αρχική εισήγησή του.
 
Στην παρέμβασή του ο κ. David τόνισε, ότι ευχαριστεί την Ελλάδα για την βοήθειά της στην ένταξη της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία των δύο χωρών για την δημιουργία ενός σταθερού επιπέδου ασφαλείας την περιοχή των Βαλκανίων. Συμφώνησε με τον κ. Πολύδωρα ότι βασικές προτεραιότητες στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών είναι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευση. Κλείνοντας την ομιλία του ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας προσκάλεσε τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως στο Βουκουρέστι για την υπογραφή Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της λαθρομετανάστευσης.  
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην δευτερολογία του δήλωσε: 
« ?ψογη εισήγηση. Είδα όλα τα σημεία της ευρωπαϊκής οπτικής στη χάραξη της πολιτικής σας […]. Θέλω να σας πω τρία σημεία στα οποία θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση. Πρώτον: Η φυσική γεωγραφία μιλάει από μόνη της και διαμορφώνει τα νέα ευρωπαϊκά σύνορα. Κύρια σημεία στον χάρτη αυτόν είναι η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και από τον Νότο η Αίγυπτος. Απαιτείται συνεργασία. Δεύτερον: Έχουμε έναν φίλο και σοφό άνθρωπο στην Commissionτον Aντιπρόεδρο κ. Φραττίνι. Σκέφτεται το πρόβλημα πολύ σοβαρά…Με τον κ. Φραττίνι συντονιστή εμείς οι πέντε χώρες πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα της παρεμπόδισης των λαθρομεταναστών.
 
Έχουμε δύο δυσκολίες: η μία θεσμική και η άλλη πρακτική – επιχειρησιακή. Η θεσμική είναι η έλλειψη κοινής πολιτικής μετανάστευσης στην Ευρώπη. Η πρακτική – επιχειρησιακή δυσκολία έγκειται στην μεταβολή των συνθηκών όταν οι καταλαμβανόμενοι ως λαθρομετανάστες, είναι συγχρόνως και ναυαγοί δηλ. άτομα που αιτούνται βοηθείας και την οποία ασφαλώς παρέχουμε για ανθρωπιστικούς λόγους…Η ιδέα είναι να πάμε στην Τουρκία και να πούμε: "μην είσαι transit χώρα". Ομοίως και στην Ουκρανία. Με κείμενα και με πολιτικές. Τρίτον: Να υπογράψουμε ένα κείμενο συνεργασίας για την λαθρομετανάστευση και για όσα είπαμε. Είναι ωραίο να υπογράψουμε με την Ευρωπαϊκή Ρουμανία  μια καινούργια συμφωνία και αποδέχομαι την πρόσκληση με χαρά να έλθω στο Βουκουρέστι[…]».
Στην συνέχεια ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, εξήρε το άριστο κλίμα συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι αυτό οφείλεται και στην αμεσότητα επικοινωνίας των ηγεσιών των δύο (2) Αστυνομιών, καθώς και στην αμοιβαιότητα που έχει αναπτυχθεί δια μέσου των Αξιωματικών.
 
Κλείνοντας την συνάντηση ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε: « Εμείς οι άνθρωποι του νόμου πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά στην σύγκρουση με το έγκλημα. Η άμεση συνεννόηση μεταξύ των Αστυνομιών, είναι πολύτιμη…» και επανέλαβε την Κοινή απόφαση για συνάντηση με τον κ. David στο Βουκουρέστι με σκοπό την Υπογραφή Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.- 

    

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις