Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200727-04-07:Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

27-04-07:Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παρέστη σήμερα (27-04-07) στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Νομού Κορινθίας κ. Μανωλάκη σχετικά με την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία SAIC.
 
Ο κ. Υπουργός στην απάντησή του δήλωσε τα εξής: 
 
Χαιρετίζω την ερώτηση του συναδέλφου, του κ. Μανωλάκη, με τον οποίο έχουμε και άλλες φορές συνδιαλεχθεί εδώ στη Βουλή. Με τον σκοπό και το πνεύμα ότι μου δίνει την ευκαιρία με τις εύστοχες ερωτήσεις του να ενημερώνω τον ίδιο και το Σώμα για πολύ ενδιαφέροντα πολιτικά ζητήματα που αφορούν τον τομέα ευθύνης μου. Και είναι και αυτό μια προστιθέμενη αξία, η κορινθιακή καταγωγή του. Θέλω να ανακοινώσω στο Σώμα ότι στις 29/03 με την υπογραφή μου τελείωσε μία πολύ άσχημη εκκρεμότητα συμβατική της Χώρας αλλά και πολιτική και με διεθνείς προεκτάσεις γιατί η εκκρεμότητα αφορούσε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρχε μια δραματική εκκρεμότητα. Το Κράτος έχει συνέχεια. Αυτήν τη συνέχεια του Κράτους εγώ σεβάστηκα και παρηκολούθησα έναν κύκλο διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων που αφορούσε τη σύμβαση C4I η οποία εγένετο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
 
Ένα μέγα των συμβατικών υποχρεώσεων του αντισυμβαλλομένου, της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, είχε εκπληρωθεί με την επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Απέμενε το υπόλοιπο μέρος με την σύμβαση στην διάρκεια της, με τα κεφάλαια της συμβάσεως που αφορούσαν το σύστημα Tetra, δηλαδή αυτήν την επικοινωνία, την ασφαλή επικοινωνία, την ασύρματη, τις κάμερες και ένα σύνολο από συγκεκριμένα συστήματα διοικήσεως, ελέγχου – μεταφράζω τα τέσσερα C (command, control, coordination, communication) – συντονισμού και επικοινωνίας. Και όλα αυτά σε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο.
 
Η υπόθεση ότι εγώ δέχθηκα πιέσεις δεν είναι καθόλου βάσιμη. Η διάχυτη εντύπωση δεν είναι καθόλου διάχυτη εντύπωση. Ήταν μία εκκρεμότητα η οποία έπρεπε να επιλυθεί. Απ’ τη πρώτη στιγμή έδωσα οδηγίες: «οργανώστε τα τεχνικά ζητήματα, να επιλυθούν κεφάλαιο προς κεφάλαιο με την επιτροπή διαπραγματεύσεων που ανασυγκρότησα, να τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες τεχνολογικά. Και να έχετε και σε όλες τις περιπτώσεις την επιδίωξη ενός οικονομικού οφέλους». Και τα δύο ως στόχοι διαπραγματευτικοί επετεύχθησαν από πλευράς μας και είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω σήμερα ότι προχωρεί η εκτέλεση της συμβάσεως κατά τον αρμονικότερο τρόπο.
 
Μία προσφυγή της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας στη διαιτησία αφηρέθη εφόσον υπογράψαμε τη σύμβαση, η οποία λέει: «αναθεώρηση, τροποποίηση και βελτίωση των τεχνολογικών όρων, βελτίωση των οικονομικών όρων», από την οποία βελτίωση των οικονομικών όρων έχουμε ένα κέρδος 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός από το κέρδος ότι όλα είναι σε τιμές 2003 και τέλος, παραλαβή σταδιακή ενός εκάστου υποσυστήματος με τελική παραλαβή του συστήματος σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα.
 
Καταθέτω όλο το ιστορικό των επιμέρους πράξεων, επειδή είναι ενδιαφέρουσα η υπόθεση, όπως εξέδωσα το δελτίο τύπου την ημέρα που υπεγράφη η σύμβαση για τα πρακτικά να ενημερωθεί καταλεπτώς και ο κύριος συνάδελφος και το Σώμα και αισθάνομαι υπερήφανος ότι νομικώς, οικονομικώς, πολιτικώς συνέβαλα, δηλαδή υπέγραψα αυτήν την αναθεωρητική σύμβαση. 
 
Σε ερώτηση του Βουλευτή του κ. Μανωλάκη σχετικά με το C4I και τη δράση των κουκουλοφόρων, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, απάντησε:
 
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπέγραψε τη σύμβαση. Γιατί την πολεμάτε με τόση μανία; Όχι μόνο υπέγραψε τη σύμβαση, αλλά κατέβαλε και μεγάλη προκαταβολή που εγγίζει το 40% πριν παραλάβει ούτε ένα σύστημα. Αυτή είναι η λέξη που λέει ο απαντών Υπουργός σε έναν Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. που κάνει θανάσιμη αυτοκριτική για τον κύριο Σημίτη και την Κυβέρνησή του. Λέω: «συνέχεια του Κράτους και διακρατικές σχέσεις». Και σοβαρή εκπλήρωση των υποχρεώσεων της αντισυμβαλλόμενης εταιρείας, διότι μετέσχε στην επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόσο ουσιαστικά μιλώ εγώ, τόσο έτσι κατά έκπτωση προς την ποιότητά του μιλάει ο κύριος συνάδελφος όταν λέει C4I και όταν λέει: «Πολυδώρειο Σύμβαση». Εγώ τα χειρίστηκα και είμαι υπερήφανος για την αναθεώρηση της συμβάσεως C4I που παρέλαβα ως ΄΄δουλεία΄΄ από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ήταν όλοι αμήχανοι, ενδιάμεσοι και εγώ πράγματι έβαλα νομικά, διοικητικά και πολιτικά επιχειρήματα. Έσκυψα πάνω στην εκκρεμότητα και δεν υπάρχει αυτή την στιγμή εκκρεμότητα.
 
Η συνολική αποδοχή, δηλαδή η καταγγελία της συμβάσεως ή το αποδέχομαι συνολικά με γενική δοκιμή δεν ισχύει και αν ισχύει θεωρητικά δεν είναι η συμφέρουσα λύση κύριε συνάδελφε. Γιατί; Γιατί υπάρχουν υποσυστήματα τα οποία εξεπλήρωσαν την αποστολή τους. Και είναι μέρος της συμβάσεως. Τί θα τα κάνεις; Όπως παραδείγματος χάριν το περίφημο ZEPPELIN. Ήρθε, εξεπλήρωσε τις υποχρεώσεις του, προσέφερε στην υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων και απήλθε αμειφθέν. Λοιπόν, μην κάνετε υπεραπλουστεύσεις. Δεν είναι σωστό. Στηρίξτε τη σύμβασή σας την οποία εγώ εξωράισα, εξελογίκευσα και την προσφέρω στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση και στην Αστυνομία, με αίσθημα υπερηφάνειας, ότι έπραξα το καθήκον μου. Το ΤΕΤRA, ένα υποσύστημα σοβαρό, είναι πολύτιμο. Π.χ. οι κάμερες είναι πολύτιμες. ?σχετο εάν στη δική μας πολιτική τριβή, οι κάμερες έχουν ένα πρόβλημα για λειτουργία και απόδοση. Αλλά πήγαινε στην πλευρά του αντισυμβαλλομένου ο οποίος σου λέει «εγώ σου έδωσα κάμερες όπως έλεγε το σχέδιο και η βασική συμφωνία».
 
Συμπέρασμα: Έχουμε τεχνολογικές βελτιώσεις. Θα αποδώσει το σύστημα. Έχουμε εκπτώσεις οικονομικές εις όφελος του Εθνικού Δημόσιου Λογιστικού. Έχουμε, τέλος, και την διακρατική ρύθμιση της διακρατικής σχέσεως. Μην τα υποτιμάτε έτσι τα πράγματα. Ναι, εγώ με την υπογραφή της συμφωνίας είπα δημόσια, εσείς έχετε διαφορετική άποψη – δεν ξέρω τριτοκοσμικοί είσαστε, δεν ξέρω τι είσαστε – ότι θέλω τη μη αναταραχή, τη μη διατάραξη των διακρατικών σχέσεων. Συγκεκριμένα των ελληνοαμερικανικών. Θέλω την εξομάλυνση. Αυτά για το C4I. Τώρα είναι σε δρόμο.
 

Τώρα θέλω να σας πω δυο λέξεις (για την πολιτική βία). Μην κατηγορείτε εμένα για τα ζητήματα της πολιτικής βίας. Κατηγορείστε εκείνους οι οποίοι κατά κάποιο τρόπο εξέθρεψαν για 30 χρόνια την πολιτική βία. Δεν γεννήθηκε σε ένα χρόνο το «άβατο των Εξαρχείων» κύριε συνάδελφε του ΠΑΣΟΚ. Γεννήθηκε σε 30 χρόνια. Δεν χτυπήθηκε πρώτη φορά το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Ο κύριος Χρυσοχοΐδης, προκάτοχός μου στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, έλεγε χθες υστερικά και ασύντακτα: «ο Πολύδωρας φταίει». Απαντώ: 02-05-1999 ο Χρυσοχοϊδης Υπουργός, επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. 13-01-2001 επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. 25-03-2002 επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων. Δεν βγήκε ο Πολύδωρας που ήταν υπεύθυνος για τα τρία υπουργεία: Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης τότε να πει ότι φταίει ο Χρυσοχοϊδης. Είπα και τότε: «φταίνε εκείνοι που εξέθρεψαν την πολιτική βία». Σας λέω και σήμερα πριν από την αστυνομική αντιμετώπιση του ζητήματος, που την αναλαμβάνω και αναλαμβάνω και τις ευθύνες, υπάρχει ζήτημα για την ηθική και πολιτική τους απομόνωση (των εμπρηστών, κουκουλοφόρων). Και σε σας και στα εν τη Βουλή κόμματα. Και στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης απευθύνομαι και ζητώ ένα λόγο κριτικής, εννοώ κριτικής, προς εκείνους οι οποίοι ασκούνται στην πολιτική βία. Τα αστυνομικά θα τα βρούμε. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 27/04/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις