Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Αύγουστος 200726-08-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό

26-08-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως έξω από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 26/08/2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή δήλωσε τα εξής:
 
«Ενημερώσαμε τον Πρωθυπουργό, για την σημερινή μέρα και τα μέτωπα.
 
Σώθηκε με αυτοθυσία των Πυροσβεστών η Ολυμπία, δηλαδή παλαιό Μουσείο, νέο Μουσείο, Ακαδημία. Ο Πευκώνας ήταν πυκνός. Ένα σύστημα κατάβρεξης των λόφων έπεσε από την ένταση και της θερμότητας και της πυρκαγιάς που πλησίαζε. Με μάχες και με αυτοθυσία των Πυροσβεστών, σχεδόν σε μορφή ’’οδομαχιών’’ στον προαύλιο χώρο της Ολυμπίας, καταφέραμε να σώσουμε αυτά τα ευαίσθητα και σημαντικά σημεία του χώρου.
 
Η εκτίμηση της καταστάσεως, έτσι όπως έρχεται, είναι ότι και πάλι το μικροκλίμα που διαμορφώνεται από τους διαδοχικούς στροβιλισμούς στο πευκοδάσος που περικυκλώνει την Αρχαία Ολυμπία – γιατί ήλθε η φλόγα και το κύμα φωτιάς από την περιοχή του Πύργου προς τα κάτω – και η φωτιά της Ζαχάρως επεξετάθη προς την κατεύθυνση της Αρχαίας Ολυμπίας. 
 
Τώρα μας απασχολεί πάρα πολύ η εξέλιξη μιας πυρκαγιάς που αποτελεί ένα ενιαίο μέτωπο, από την Ζαχάρω μέχρι την Ανδρίτσαινα, με μία δυνητική απειλή για το Ναό του Επικουρείου Απόλλωνα. Θέλω να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας με σοβαρότερες ακόμη πιο συντονισμένες συνεργασίες με τον Στρατό, για να κρατήσουμε αυτό το μέτωπο.
 
Την περίπτωση του πευκοδάσους στον Μίστρο της Κεντρικής Εύβοιας την γνωρίζετε, γιατί μας εδηλώθη στις 16.08. Στείλαμε εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, αλλά η προθυμία και η εξοικείωση με το δάσος μιας ομάδος πολιτών από τον Μίστρο τους οδήγησε σε μία προσπάθεια να βοηθήσουν στην κατάσβεση και είχαμε τέσσερις (4) νεκρούς και δύο (2) τραυματίες. Δύο από τους νεκρούς είναι κατά τις πληροφορίες μας, εποχικοί πυροσβέστες.
 
Η εικόνα της υπόλοιπης χώρας μπορούμε να πούμε ότι είναι τώρα, με την υγρασία που θα μας παράσχει η νύχτα – για τον Ταΰγετο, για τον Πάρνωνα, για τον Μεσσηνιακό Κάμπο, για το δρόμο της Αγίας Θεοδώρας προς Μεγαλόπολη – είναι νύχτα δράσης για τα πεζοπόρα τμήματα.
 
Το πρωί θα διατάξουμε τις δυνάμεις των εναερίων μέσων, για να μπορέσουμε να αμυνθούμε, όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, στα παλαιά και στα καινούργια μέτωπα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε μία γραμμή αποτελεσματικότητας στα περισσότερα από τα μέτωπα της Νοτιοδυτικής Ελλάδος. 
 
Ερώτηση Δημοσιογράφου
 
Κορυφαίο Κυβερνητικό στέλεχος μας έλεγε πριν από δύο λεπτά ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή. Την υιοθετείτε;
 
Απάντηση Υπουργού
 
Απολύτως! Έχουμε ευρήματα. Έχουμε τις συλλήψεις, έχουμε και προσαγωγές. Έχουμε έντονες κατηγορηματικές δηλαδή καταθέσεις μαρτύρων, οι οποίες θα αποτελέσουν προανακριτικό υλικό. Μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται πράγματι περί ασύμμετρης απειλής. Η διασπορά των συμβάντων, δηλαδή των πυρκαγιών ο χρόνος ακόμη και οι νυχτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις τρεις και στις τέσσερις τη νύχτα και σε απίθανα μέρη, όπου η προσπέλαση σ΄αυτά δεν είναι ούτε από κάποιο τυχαίο διαβάτη, ή αυτοκινητιστή, μας οδηγούν στο συμπέρασμα όχι να διατυπώνουμε ερωτήματα, αλλά να κοιτάξουμε πώς να αντιμετωπίσουμε και αυτήν την ασύμμετρη απειλή.
 
Ερώτηση Δημοσιογράφου
 
Η Κυβέρνηση στηρίζει τον κύριο Κόη (Αρχηγό της Πυροσβεστικής);
 
Απάντηση Υπουργού
 
Σε περίπτωση κρίσεως τον κύριο Κόη τον στηρίζω εγώ, γιατί είναι επιλογή μου.
 
Ερώτηση Δημοσιογράφου
 
Αν δεν ήταν επιλογή δική σας;
 
Απάντηση Υπουργού
 
Σε περίπτωση κρίσεως δεν αλλάζεις ούτε αρχιπυροσβέστη! Συνεπώς, η εμπιστοσύνη μου προς τον κύριο Κόη είναι ακέραια. Δεν είναι μόνος του. Είναι ένα ολόκληρο επιτελείο. Είναι το Συντονιστικό Κέντρο. Είναι ο Υπαρχηγός. Είναι όλοι οι Αξιωματικοί, οι Περιφερειάρχες και οι υπεύθυνοι των Νομών, σε μια διάταξη μάχης και είναι ένα συντεταγμένο Σώμα. Και μπορούμε να πούμε και για την εκτίμηση της κρίσεως, ή της μη κρίσεως, θα τελειώσει ομαλά την θητεία του, χωρίς να συναρτάται με θέμα εμπιστοσύνης. Είναι κούφιο – και διαμαρτύρομαι – όλο αυτό το μυθιστόρημα για τη διαφορά και τη διάκριση και την αντιδικία, μεταξύ Φούρλα και Κόη.
 
Ερώτηση Δημοσιογράφου
Εγώ δε μιλάω γι’ αυτό, μιλάω για την ικανότητα να συντονίσει εγκαίρως, δυναμικά, αποτελεσματικά τις δυνάμεις.
 
Απάντηση Υπουργού
 
Όχι, δεν αμφισβητούνται οι ικανότητές του. Είναι καλός συντονιστής, δεδομένων των συνθηκών. Όταν λέω για τις συνθήκες, μιλάμε για άνιση μάχη. Και με το καιρικό φαινόμενο και με τις ασύμμετρες απειλές.
 
Σας ευχαριστώ».
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις