Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάιος 200726-05-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως εγκαινίασε τη λειτουργία της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) (Κομοτηνή, 26-5-2007)

26-05-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως εγκαινίασε τη λειτουργία της 4ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.) (Κομοτηνή, 26-5-2007)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

O Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας σήμερα (26-5-2007) στις 11:00, εγκαινίασε τη λειτουργία της 4ης  Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών(Ε.Μ.Α.Κ.), στο 5ο χλμ. της Εθνικής Οδού Κομοτηνής – Ξάνθης, στην Κομοτηνή.

 

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Δαμασκηνός. Παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Σττυλιανίδης, ο Βουλευτής Ξάνθης κ. Τσαλίδης Φίλιππος, ο Βουλευτής Καβάλας κ. Χριστοφιλογιάννης Δημήτριος, η Βουλευτής Ροδόπης κ. Μανώλια Χρύσα, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας Θράκης κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο Υπερνομάρχης Έβρου – Ροδόπης κ.Μινόπουλος Γεώργιος, ο Μούφτης Κομοτηνής, ο Νομάρχης Ροδόπης κ. Γιαννακίδης Αρης, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Κωστάκης Δημήτριος, ο Δήμαρχος Αιγείρου κ. Λίτσος Ευάγγελος και Ανώτατοι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.  

 

Ο κ. Υπουργός εκφώνησε ομιλία, στην οποία είπε:

 

«Σεβασμιότατε, Σοφολογιότατε, κύριε Yφυπουργέ των Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, κύριε Γενικέ της Περιφέρειας, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές, Κύριε Νομάρχα, κύριοι Δήμαρχοι της πόλεως και των άλλων πόλεων. Κύριοι της Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, Στρατηγοί, Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Πυροσβέστες, κύριε Αρχηγέ του Πυροσβεστικού.

 

Είμαι εδώ με όλο το σεβασμό προς τον τόπο, προς τους ανθρώπους και προς τους συμβολισμούς που εμπεριέχει αυτός ο τόπος και η Δημοκρατική, η Κοινωνική, η Οικονομική λειτουργία του.

 

Φίλε, κύριε Υφυπουργέ των Εξωτερικών μου δίνετε την ευκαιρία να δηλώσω δημόσια ότι από την Βουλή, από το Πανεπιστήμιο, από το Υπουργείο Εξωτερικών με τους λόγους σας και τις πράξεις σας, μας έχετε πείσει και πειθόμεθα καθημερινά ότι είστε άξιος για τις συνδυαστικές σκέψεις των πολλών παραγόντων που δεν αφορούν μόνο την Κομοτηνή, την Ροδόπη, την Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία αλλά αφορούν το σύνθετο της ίδιας της σύγχρονης ζωής.

 

Έτσι, λοιπόν ορίσατε με τον απολογισμό που κάνατε για το δικό μας έργο, του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και για τα περισσότερα που πρόκειται να κάνουμε. Ορίσατε το νέο περιεχόμενο των διοικητικών λειτουργιών που επιχειρεί και πράττει η Κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

Στον τομέα της ευθύνης μου είχα εντολή και οδηγίες από τον Πρωθυπουργό να επισπεύσουμε την ΕΜΑΚ, την τέταρτη ΕΜΑΚ της Ανατολικής Μακεδονία και Θράκης για δυο λόγους (μπορεί να είναι δώδεκα οι λόγοι) αλλά για δυο λόγους που είναι άξιοι αναφοράς στη σημερινή τελετή. Ο πρώτος: Δεν συγχωρείται για μια υπεύθυνη διοίκηση και για τη συνέχεια του κράτους μια βραδύτητα επτά ετών, όπως είπε και ο Αρχηγός, δεν είναι νοητό. Σχεδιάστηκε, οι ανάγκες είναι υπαρκτές, οι προκλήσεις είναι ακόμη πιο δυνατές, πρέπει η 4η Ε.Μ.Α.Κ. να τεθεί σε λειτουργία και αυτό πράττουμε.

 

Ο δεύτερος λόγος είναι ο συνδυασμός των σύγχρονων αιτίων και παραγόντων της ανάπτυξης, περιλαμβανομένων και των μεγάλων ενεργειακών πράξεων των αγωγών, κυρίως του φυσικού αερίου:Τουρκία- Ευρώπη μέσω Κομοτηνής και Ηγουμενίτσας για Ιταλία.

 

Η δεδομένη Βιομηχανική ανάπτυξη της περιοχής, η εντεινόμενη στην οργάνωση και στην απόδοση βιομηχανική ζώνη Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας και των άλλων όμορων κέντρων αυτά είναι μεγάλες ευκαιρίες αναπτύξεως και ταυτόχρονα είναι προκλήσεις κινδύνου. Κινδύνου ατυχήματος για τις οποίες προκλήσεις η υπεύθυνη Κυβέρνηση της Ελλάδος και το υπεύθυνο Υπουργείο, που έχω την τιμή να προΐσταμαι πρέπει να προλάβει, πρέπει δηλαδή να προχωρήσει στα αναγκαία προληπτικά μέτρα ένα από τα οποία – το βασικό- είναι η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, η ΕΜΑΚ.

 

Έτσι αισθάνομαι εξαιρετική τιμή να εγκαινιάζω σήμερα τη λειτουργία της τέταρτης Ε.Μ.Α.Κ.

 

Συνοψίζω και εγώ τον ίδιο απολογισμό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως περιλαμβάνει την αναβάθμιση στο ανώτατο επίπεδο των Σχολών Αστυνομίας της Κομοτηνής την υπαγωγή του Αστυνομικού Τμήματος Σαππών στο πρόγραμμα ΣΔΙΤ, την εγκατάσταση σε νέο Πυροσβεστικό Κτίριο εκτός Κομοτηνής του Κτιρίου των Υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Ταυτόχρονα την ανάθεση στο Δήμο του παλαιού κτιρίου για την αξιοποίησή του στον μέγιστο, καλύτερο και αποδοτικότερο βαθμό για το λαό της Κομοτηνής. Τέλος η πράξη που συντελείται σήμερα και θα είναι ευδόκιμη, για τον αιώνα τον άπαντα – επιτρέψτε μου να πω σηματικά για να αποκρούσω και κάποιες μικρές μικρόψυχες αιτιάσεις ότι «Θα ζήσει η ΕΜΑΚ;» Θα ζήσει επ’ άπειρον η ΕΜΑΚ.                  

 

Έτσι λοιπόν είμαστε στην ευχάριστη θέση να δώσουμε αυτή τη διοικητική υποστήριξη σε όλο το πνεύμα των δράσεων που επιχειρεί η Κυβέρνησή μας για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δεν είναι κούφιος λόγος ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η ύπαιθρος χώρα της Ελλάδος, η περιφέρεια. Δεν είναι κούφιος λόγος ότι το 80% και πλέον από το Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης διατίθεται, ουσιαστικά αφιερώνεται, στην Περιφέρεια. Δεν είναι κούφιος λόγος τα αναπτυξιακά προγράμματα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τώρα που μιλάμε. Δεν είναι κούφιος λόγος η κοινωνική πολιτική με άλματα, θα έλεγα αφιερωμένη και αυτή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και προπαντός ή ειδικότερα σε Ροδόπη και Ξάνθη. Αυτή είναι η απολογιστική εικόνα της δικής μου εκτίμησης στη σημερινή ευκαιρία της τελετής για τα εγκαίνια της τέταρτης Ε.Μ.Α.Κ.

 

Θέλω να σας ζητήσω να δεχθείτε ή να μοιραστείτε μαζί μου το όραμα του Κώστα Καραμανλή. Μια καινούργια εποχή ανοίγει για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, μια εποχή ευημερίας, προόδου, εκσυγχρονισμού και προπαντός κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτά τα στοιχεία είναι ορατά και θα γίνουν βιωματική πράξη στα προσεχή χρόνια επειδή ακριβώς είναι αμετάκλητη η απόφαση της Κυβερνήσεώς μας και η δυναμική εφαρμογή των αποφάσεών μας για την καινούργια εποχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

 

 Ειδικότερα για την Ε.Μ.Α.Κ., διευκρινίζω ότι δεν είναι το προσωπικό κριτήριο που κυριαρχεί στην περίπτωση αυτής της επίλεκτης μονάδας. Είναι το ποιοτικό κριτήριο που κυριαρχεί και το ποιοτικό κριτήριο έχει τρία χαρακτηριστικά ή στοιχεία: το πρώτο είναι ένας άρτιος εξοπλισμός από μηχανήματα από εργαλεία δράσεως και μάχης, εναέρια και χερσαία.

 

Το δεύτερο είναι οι εκπαιδευμένοι άνδρες της ειδικής αυτής μονάδας. Οι εκπαιδευμένοι όχι μόνον στη σωματική ρώμη και άσκηση αλλά εκπαιδευμένοι και στη γνώση του αντικειμένου για το οποίο επιλαμβάνονται. Δηλαδή ασκημένοι για την αντιμετώπιση της απειλής. Ό,τι καταστροφή γεννάται από το σεισμό, ό,τι και όποια καταστροφή γεννάται από την θεομηνία, από την πλημμύρα, από το οδικό ατύχημα ή το χημικό ατύχημα ή το σύγχρονο βιομηχανικό ατύχημα που θέλει ειδική γνώση για την αντιμετώπιση της απειλής αντιμετωπίζεται από την εκπαιδευμένη Ε.Μ.Α.Κ..

 

Και το τρίτο χαρακτηριστικό είναι το χαρακτηριστικό της διαρκούς εκπαίδευσης. Το είπε και ο Διοικητής της Μονάδας. Μόνο η διαρκής εκπαίδευση είναι εγγύηση ότι η Μονάδα είναι αξιόμαχη και ετοιμοπόλεμη.

 

Αυτή η διαπίστωση για την Ε.Μ.Α.Κ. είναι ταυτόχρονα και οδηγία μου και παράκληση μου: Να κρατήσετε το επίπεδο στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο απόδοσης. Στην Ε.Μ.Α.Κ., όπως και σε όλο το έργο της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά ειδικώς για την Ε.Μ.Α.Κ. έχουμε το μέγα κριτήριο της κοινωνικής αλληλεγγύης. Δηλαδή σώζουμε ζωές στις πιο κρίσιμες στιγμές και θέλω να διευκρινίσω κάτι για να ακουστεί και πίσω από την Ροδόπη και πίσω από το Φαλακρόν Όρος ή και παραπέρα, δηλαδή και στην γείτονα Χώρα: η Ε.Μ.Α.Κ. και οι υπηρεσίες αυτής της αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών αφιερώνεται ως αποστολή στον πληθυσμό της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ταυτόχρονα και ισότιμα αφιερώνεται και στις γείτονες ως σύνολο αξιόμαχο και έτοιμο για την προσφορά.

 

Δηλαδή, πάντοτε σε αυτές τις εκτιμήσεις και σε αυτούς τους λογαριασμούς διατυπώνουμε και μία παράλληλη ευχή να μην χρειαστεί. Αλλά αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι για δράση εδώ και δίπλα!

 

Ειδικώς για το Πυροσβεστικό Σώμα οι πρόνοιές μας, φέτος είναι η σοβαρή ένταξη ενός δυναμικού, εξακοσίων προσώπων Πυροσβεστών εκπαιδευμένων αυτό το Καλοκαίρι (προερχομένων από τον περσινό διαγωνισμό. Υπάρχει επίσης ένας διαγωνισμός επί θύραις για 1300 Πυροσβέστες που θα ενταχθούν στο Πυροσβεστικό Σώμα τα δύο προσεχή χρόνια. Μια περαιτέρω ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων, δηλαδή όλα τα μηχανήματα από την υδροφόρα μέχρι τους γερανούς και τα πιο σύγχρονα και ερπυστριοφόρα αυτή τη στιγμή είναι σε ετοιμότητα και διάταξη μάχης για την αντιπυρική περίοδο του 2007, του καλοκαιριού του 2007 και φυσικά τα εναέρια μέσα τα οποία με εντολή του Πρωθυπουργού εμπλουτίζονται φέτος κυρίως τα ελικόπτερα βαρέως τύπου κατά τέσσερα επιπλέον. Δηλαδή από έξι που ήταν ο προγραμματισμός να έχουμε αυτό το Καλοκαίρι, θα έχουμε δέκα ελικόπτερα βαρέως τύπου.

 

Εδώ θα προσέξει το Πυροσβεστικό Σώμα Αρχηγέ και τον δασικό Ορεινό Όγκο της Ροδόπης και την βιομηχανική περιοχή και τους μεγάλους οδικούς άξονες. Στους μεγάλους οδικούς άξονες το άγρυπνο μάτι της ΕΜΑΚ θα είναι σοβαρή εγγύηση για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών ενός ατυχήματος. Με αυτές τις σκέψεις απευθύνω κύριε Υφυπουργέ, κύριοι Συνάδελφοι, κύριε Περιφερειάρχα προς τον λαό της Κομοτηνής, της Ροδόπης, της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την διαβεβαίωση και δέσμευσή μας ότι είμαστε εδώ για να τον υπηρετήσουμε τίμια και αποτελεσματικά. Μπορεί να πεί κανείς ότι του το οφείλει η Κεντρική Διοίκηση αυτού του λαού, αυτού του τόπου από τις συσσωρευμένες ελλείψεις ή παραλείψεις του παρελθόντος.

 

Έτσι ατενίζουμε το μέλλον κατά κάποιον τρόπο να λύσουμε και παλαιές οφειλές τώρα. Επίσης κύριε Υφυπουργέ των Εξωτερικών είναι ηλίου φαεινότερον ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας και τις υποσχέσεις μας και τις τηρούμε, όχι με την προσδοκία ενός ανταποδοτικού οφέλους στις εκλογές και στην επανεκλογή μας, παραδείγματος χάρη. Τηρούμε τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις μας γιατί τηρούμε τον όρκο μας να υπηρετήσουμε την πατρίδα και τον λαό και αυτό πράττουμε. Με αυτές τις σκέψεις θέλω να εγκαινιάσω την Τέταρτη Ε.Μ.Α.Κ. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και να θυμίσω ότι το μότο της Πυροσβεστικής και της Ε.Μ.Α.Κ. είναι «εκεί από όπου οι άλλοι φεύγουν, η Πυροσβεστική και η Ε.Μ.Α.Κ. τρέχουν προς τα εκεί για την εκδήλωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εκπλήρωση του οφειλόμενου χρέους. Σας ευχαριστώ».

 
     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 26/05/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις