Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάιος 200726-05-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα επικαιρότητας

26-05-2007: Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για θέματα επικαιρότητας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 26/5/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, ευρισκόμενος σήμερα (26-5-2007) στην Κομοτηνή, προκειμένου να παρευρεθεί στην τελετή εγκαινίων της 4ης  Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (Ε.Μ.Α.Κ.), απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα επικαιρότητας.

 

Συγκεκριμένα, σχετικά με την ψήφιση του Νόμου για την Αγροφυλακή, ο κ. Υπουργός είπε:

 

« Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως πήγε το θέμα στην τελική ευθεία. Την Τρίτη εισάγεται στην Επιτροπή. Θα εξαντληθεί η συζήτηση και η επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή, σε όσες συνεδριάσεις απαιτηθούν. Στις 29 Μαΐου εισάγεται, (στην Επιτροπή)  και στις 12 Ιουνίου ορίσαμε την συζήτηση της μίας συνεδρίασης στην Ολομέλεια, οπότε τελειώνει ο Νόμος.

 

Οι 1000 περίπου -θα δούμε πόσοι θα δηλώσουν από τον παλαιό διαγωνισμό- θα προέρχονται από τον παλαιό διαγωνισμό του 1993 και θα αναλάβουν υπηρεσία το ταχύτερον.

 

Είναι υποχρέωσή μας να φροντίσουμε, όχι μόνο την ηθική και νομική δέσμευση από τον παλαιό διαγωνισμό και να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας, αλλά να βρούμε τη νέα οπτική γωνία της αντιμετώπισης της υπαίθρου χώρας και της Περιφέρειας.

 

Το αστυνομικό έργο ή το εποπτικό έργο της διοικήσεως αυξάνει όπου έχουμε πληθυσμιακές συγκεντρώσεις. Αλλά κατά παράδοξο τρόπο αυξάνει το αστυνομικό ή εποπτικό έργο κι όπου έχεις απερήμωση και αυξάνει κι όπου έχεις απερήμωση, διότι δεν υπάρχει πλήρης απερήμωση, (δεν ερημώνει τελείως). Απλούστατα εγκαταλείπονται (οι κατοικίες) συνήθως (για το χειμώνα). Έρχονται (οι κάτοικοι) το καλοκαίρι όπου διατηρούνται οι κατοικίες και εκεί υπάρχει ανάγκη για εποπτεία.

 

Αυξάνει το αστυνομικό έργο λοιπόν, και στα χωριά και τις κωμοπόλεις της υπαίθρου που έχουν αυτή την ιδιαιτερότητα. Επίσης θέλουμε να την δούμε και αυτή είναι η καινούργια οπτική γωνία της σύγχρονης Αγροφυλακής, σαν Αστυνομία της Οικολογίας.

 

Λέγοντας Αστυνομία της Οικολογίας: Να προσέξει τον (εθνικό) δρυμό και τι μπορεί να πάθει. Να προσέξει το οικοσύστημα. Να προσέξει ποιος άκριτος κάνει καταστροφή στο δάσος, παραδείγματος χάρη, με το να κάνει μια παράνομη υλοτομία. Να προσέξει εάν ένα υδρονομικό σύστημα, εάν το νερό ‘‘κόβει’’ την άσφαλτο ύστερα από λίγο θα την καταστρέψει τελείως όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις και θα απαιτούνται δισεκατομμύρια για να αποκαταστήσεις τη βλάβη πού έκανε το νερό ‘‘γλύφοντας’’ ή ‘‘κόβοντας’’ σιγά-σιγά την άσφαλτο.

 

Εκεί μια έγκαιρη ειδοποίηση της διοίκησης και των αρμοδίων μπορεί να σώσει την υπόθεση. Επίσης θέλουμε να έχει (η Αγροφυλακή) μια ματιά για τις αρχαιότητες, τις χαρτογραφημένες ή τις αχαρτογράφητες, εκεί όπου δεν υπάρχουν φύλακες αρχαιοτήτων και μια ποικιλία θεμάτων, αντικειμένων, σκοπών υπαγορεύουν την ίδρυση, επανίδρυση της Αγροφυλακής σε σύγχρονους όρους ως Αστυνομία της Οικολογίας, όπως συνηθίζω να λέω. ».

 

Ερώτηση δημοσιογράφου (ως προς την υπαγωγή της Αγροφυλακής)

 

Απάντηση κ. Υπουργού: «Θα υπάγεται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. »

 

Ερώτηση δημοσιογράφου (ως προς την επικοινωνία μεταξύ των Στρατηγών της Αστυνομίας)

 

Απάντηση κ. Υπουργού: «Στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και στο Αρχηγείο και σε όλο το εύρος, πλάτος, βάθος της Αστυνομίας, είμαι ικανοποιημένος από το επίπεδο συνεργασίας, συλλειτουργίας χωρίς προβλήματα και φυσικά όλο το σύνολο της Αστυνομίας, των αξιωματικών και υπαλλήλων, ένα σύνολο γύρω στις πενήντα χιλιάδες ανθρώπων, πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα. Υποχρεούμεθα και αυτός είναι ένας σκοπός και δικός μου και του Αρχηγείου και του Αρχηγού και των Επιτελών να κινητοποιήσουμε τις δυνάμεις για να ξεκινήσουμε σε μια πιο σύγχρονη πιο επικαιροποιημένη δράση που θα παράγει αποτελέσματα.

 

Δεν είναι μόνο ευχή. Είναι και δράση. Γι΄ αυτό ‘‘πυγμαχώ’’. Γι΄ αυτό και δέχομαι και πολλές βολές. Είναι δηλαδή όχι ευχή. Αποστολή, δέσμευση και θα βγει. ».

 

Ερώτηση δημοσιογράφου (ως προς τον Συνδικαλισμό στα Σώματα Ασφαλείας)

 

Απάντηση κ. Υπουργού:« Δεν ξέρω για διχασμένο Συνδικαλισμό. Ασφαλώς και θέλω ένα πνεύμα συνδικαλιστικής ενότητας να επικρατεί. Θέλω να σας πω ότι είμαι υπέρ του Συνδικαλισμού. Δεν είμαι από εκείνους που λένε «άστο τι είναι αυτό» κ.λπ. Για τα συμβαίνοντα, τα γιγνόμενα στο Σώμα καλό είναι να υπάρχουν οι επίσημες, οι θεσμικές γραμμές επικοινωνίας. Να τα μαθαίνει η Διοίκηση Φυσική και Πολιτική και να τα αντιμετωπίζει. Αυτή είναι η ορθόδοξη σύλληψη και αιτιολογική γραμμή – ¨ρίζα¨,  για τον Συνδικαλισμό, στην Αστυνομία.

 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν ζητήματα ορίων, τα οποία πρέπει να τα βλέπουμε πάντοτε. Να φροντίσουν (οι Συνδικαλιστές) με την αυτορρύθμιση και την αυτοσυγκράτησή τους τον τρόπο, ώστε να μην εκτίθενται και κυρίως να μην έχουμε μορφές συνδιοίκησης, παρα-διοίκησης, υπερ-διοίκησης. Ο Συνδικαλισμός, σεβαστός, αλλά να φροντίσουν με την αυτορρύθμισή τους, τα όρια του περιεχομένου και της λειτουργίας του Συνδικαλισμού.».

 

Ερώτηση δημοσιογράφου (ως προς την εισαγωγή στις Σχολές υποψηφίων από την θρησκευτική μειονότητα)

 

Απάντηση κ. Υπουργού: « Έχω τη γνώμη ότι δεν υπάρχει καμμία διάκριση. Αυτό είναι παλαιό. Δηλαδή η απάντηση που δίνω είναι παλαιά απάντηση και τηρείται και στην Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό και σε όλο τον Δημόσιο Τομέα. ».

 

Ερώτηση δημοσιογράφου (ως προς τα ειδικά θέματα που απασχολούν την περιοχή)

 

Απάντηση κ. Υπουργού: « Η ερώτηση είναι πολύτιμη για μένα, γιατί  μου δίνει την ευκαιρία να πω -και παρέλειψα να το πω- ότι επισκεπτόμεθα μια Περιοχή, μια Περιφέρεια, Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου, Αν Μακεδονίας και Θράκης, η οποία έχει την χαμηλότερη εγκληματικότητα. Εννοούμε κοινή εγκληματικότητα. Έχουμε ένα θέμα του ¨διαδρόμου¨ ή των ¨διαδρόμων¨ της λαθρομετανάστευσης και το αντιμετωπίζουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Και θέλω να σημειώσω ότι όλες οι πρόνοιές μας, όλες οι ενισχύσεις της Πυροσβεστικής, της Σχολής Αστυφυλάκων και του Κέντρου του Διοικητικού για όλες τις Σχολές, είναι πρόνοιες, για να είναι η Διοίκηση αρωγός στο κοινωνικό σύνολο και να προλαμβάνει τα προβλήματα. Έτσι, μπορεί να έπεσα πάνω στο νήμα της σκέψεώς σας! ».

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις