Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάιος 200725-05-2007:Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην εκδήλωση της Εταιρίας Ελλήνων Φιλολόγων

25-05-2007:Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στην εκδήλωση της Εταιρίας Ελλήνων Φιλολόγων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 25/5/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παρέστη σήμερα (25-5-2007) στην εκδήλωση της Εταιρίας Ελλήνων Φιλολόγων προς τιμήν της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, που πραγματοποιήθηκε στις 19:30 σε αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» και απηύθυνε χαιρετισμό.

 

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Υπουργός ανέφερε:

 

« Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας. Επιτρέψτε μου να απευθύνω σε αυτό το σεπτό και ελλόγιμο ακροατήριό μας απόψε, σε αυτή την ευγενική συνάθροιση, τρεις μαρτυρίες για τον «τηρούντα τύχη αγαθή», τιμώμενον απόψε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το τετράπτυχο του Ηροδότου. Τον τηρούντα και εκφέροντα εις εαυτόν το όμαιμον το ομόθρησκον, το ομόγλωσσον, το ομότροπον. Αυτός είναι ο Πρώτος Έλλην ο Κάρολος Παπούλιας.

 

Οι τρεις μαρτυρίες που σας υποσχέθηκα: Είχα την καλή τύχη να συνυπάρξω για πολλά χρόνια με τον Πρόεδρό μας, στην Βουλή των Ελλήνων. Μαρτυρώ ότι ο λόγος του, οι παρεμβάσεις του, το επιχείρημά του ήταν έκπαλαι και πάντα ενωτικό, συναινετικό και όσον αφορά τα φιλολογικά μας ανεδύετο από τον λόγο του ένα βαθύ Ελληνοπρεπές γλωσσικόν ήθος. Έτσι μαρτυρώ.

 

Δεύτερη μαρτυρία: Πριν από λίγες μέρες είχα την τύχη να μετάσχω στην τελετή αφίξεως – υποδοχής του Προέδρου των Ινδιών. Ο Πρόεδρος των Ινδιών όπως είδατε από τα Επικοινωνιακά Μέσα «κατέθετε» δημόσια (και αυτό μαρτυρώ), ότι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι ένας λόγιος άνθρωπος, ένας ποιητής, ένας Ακαδημαϊκός και το κατέθετε εκείνος που ήταν όντως, λόγιος ποιητής με εκδόσεις. Αισθάνθηκα υπερήφανος. Γιατί κατά τρόπο φυσικό, όπως κάπου λέει ο Βίκτωρ Ουγκό «το πράγμα τούτο φυσικά και απλούστατα συνέβη, καθώς η μέρα που περνά και ο ήλιος βασιλεύει».

  

Είχε πείσει τον συνομιλητή του για τις ποιότητες και τις γλωσσικές για τις οποίες μιλάμε, για τις οποίες του αφιερώνεται απόψε η υψίστη τιμή, κυρία Πρόεδρε.

 

Η τρίτη μαρτυρία λέει ότι διάβασα προσφάτως ένα βιβλίο στα διαλείμματα (έχω συστήματα διαφυγής από την πίεση γι’ αυτό αντέχω!). Διάβασα ένα βιβλίο, 840 νομίζω σελίδων. Είναι της κας LindseyHughes «Η Ρωσία στα χρόνια του Μεγάλου Πέτρου». Εκεί υπάρχει ένας δισέλιδος ή τρισέλιδος πρόλογος του Καρόλου Παπούλια.

Σας προτείνω να το διαβάσετε αλλά σας καταθέτω και το δικό μου συμπέρασμα. Ο λόγος, το επιχείρημα, ο χειρισμός των πολιτικών διανοημάτων και ζητημάτων σε αυτές τις τρεις σελίδες και φυσικά το γλωσσικό ύφος-στιλ, υπερεκάλυπτε εκτός από τα βιογραφικά του, οφείλω να ομολογήσω, στοιχεία που εξέθετε η κα Hughes, οι τρεις σελίδες αρκούσαν και υπερεκάλυπταν σε νοηματική απόδοση τις 840 σελίδες του βιβλίου.

 

Αυτός είναι ο «φιλόλογος», ο «λογοτέχνης», ο του γλωσσικού ήθους Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας που εγώ γνώρισα. Το συμπέρασμα μου είναι ότι τα φιλολογικά μας είναι και πρέπει να είναι, έτσι το εννοούσαμε και στην γλωσσική κληρονομιά μας, σοβαρός δρόμος σκέψης όπως μας παραγγέλνει ο Αντισθένης ο οποίος λέει: «Η αρχή της επιστήμης, η των ονομάτων επίσκεψις». Είναι δρόμος σκέψης. Φεύγει από το εθνικό και πάει στο διεθνές και πανανθρώπινο πολιτιστικό «Ταμείο» η Ελληνική Γλώσσα.

 

Εμείς δεν είμαστε γλωσσαμύντορες. Αγαπάμε και λατρεύουμε τη γλώσσα μας. Αυτό που θέλουμε να είμαστε είναι να μην είμαστε ¨Εστιάδες¨. ¨Της ραθυμίας, της ανεμελιάς, της αδιαφορίας¨ εις βάρος αυτού του τόπου, της Ιστορίας αυτού του τόπου και του μέλλοντος των παιδιών μας. Να μην είμαστε ¨Αμελείς Εστιάδες¨ όπως μας προτρέπει ο Σιφνιός ποιητής Γιάννης Γρυπάρης.
 
Σας ευχαριστώ θερμά.».

  
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις