Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάιος 200725-05-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ενεργοποίησε το Πρόγραμμα Amber Alert Hellas για τα εξαφανισθέντα παιδιά

25-05-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ενεργοποίησε το Πρόγραμμα Amber Alert Hellas για τα εξαφανισθέντα παιδιά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 25/05/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

[…]Γιατί η εξίσωση είναι πάντοτε για τους πολιτισμένους ανθρώπους μια: ένα παιδί ίσον ολόκληρος ο κόσμος[…].
 
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισθέντων παιδιών, εγκαινίασε σήμερα το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης και ενημέρωσης περιστατικών εξαφανισμένων παιδιών (Amber Alert Hellas), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μετρό Συντάγματος.
 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Απόστολος Ανδεουλάκος, o Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Αναστάσιος Νεράτζης, ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δικαιοσύνης, Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, βουλευτές και εκπρόσωποι πολιτικών Κομμάτων, καθώς και εκπρόσωποι των λοιπών φορέων που συμπράττουν στο Πρόγραμμα, ενώ από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν Αξιωματικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και ειδικότερα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας (Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι.) και της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων.
 
Το Πρόγραμμα Amber Alert Hellas αποτελεί μια μέθοδο έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών και των Αρχών αναφορικά με περιστατικά εξαφανισμένων παιδιών και λειτουργεί μέσω της σύμπραξης σαράντα (40) κρατικών και ιδιωτικών φορέων.
 
Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στην ομιλία του για την ενεργοποίηση του προγράμματος είπε τα ακόλουθα:
 
«Κύριοι συνάδελφοι Υπουργοί και Βουλευτές και κυρίες Βουλευτές.
 
Είμαι εξαιρετικά πρόθυμος και τιμώμενος σε αυτή την συνεργασία που αναλαμβάνει “Το Χαμόγελου του Παιδιού”, μια συνεργασία που σώζει ανθρώπινες ζωές, σώζει παιδιά, έχει έναν λειτουργικό προορισμό, τεράστιου ηθικού ύψους. Χαιρετίζω αυτή την πρωτοβουλία, στην οποία βρίσκω ότι τρία χαρακτηριστικά κυριαρχούν και μας κινητοποιούν.
 
Το πρώτο είναι ότι “Το Χαμόγελο του Παιδιού” – και όλες οι συνεργαζόμενες Οργανώσεις, Μη Κυβερνητικές εν πολλοίς Οργανώσεις, – μετέτρεψε με τη δράση του τον πόνο, το συναίσθημα, σε προσφορά και κατάθεση -όπως συνηθίζω να τους αφιερώνω- ενός ψυχικού κονιάματος. Το δυναμό ενεργείας λαμβάνει, αντί για βενζίνη ή άλλη κινητήρια ουσία, στην περίπτωση του “Χαμόγελου του Παιδιού”, λαμβάνει ψυχοκονίαμα, κατάθεση τέτοιας ύλης για να κινηθεί και το εκτιμώ ιδιαίτερα. Μετετράπη ο πόνος και το συναίσθημα σε δράση, κινητοποίηση και εν τέλει διαδικασία σωτηρίας, διασώσεως και σε εθνικό επίπεδο και σε διεθνές επίπεδο. Παγκόσμια κοινωνική αλληλεγγύη εκφράζεται μέσα από αυτή την πρωτοβουλία του AmberAlert όπως την εισάγει στην Ελλάδα και τη συντονίζει “ Το Χαμόγελο του Παιδιού”.
 
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι πολλές οντότητες κρατικές, διυπουργικές συνεργασίες, Σύλλογοι, άλλοι Φορείς, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και προεξαρχόντος τα Μέσα Επικοινωνίας, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, μετέχουν σε αυτή τη δραστηριότητα. Είναι πολύτιμο, γιατί αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος της κινητοποίησης για έναν σκοπό στο μεγάλο πλανητικό χωριό. Τα Μέσα Επικοινωνίας, ο ηλεκτρονικός δρόμος, οι ψηφιακοί τρόποι είναι οι σύγχρονοι αγωγοί μεταφοράς μιας δράσεως, η οποία θα έχει κοινωνικό αντίκρισμα και περιεχόμενο.
 
Η τελευταία παρατήρησή μου μαζί με το χαιρετισμό μου γι αυτήν την πρωτοβουλία είναι ότι “το Χαμόγελο του Παιδιού” είναι ο μέγας συντονιστής αυτής της τεράστιας επιχείρησης συλλειτουργίας και συντονισμού εργασιών. Στις σύγχρονες κοινωνίες ο συντονισμός και η συνεργασία είναι μια αέναη άσκηση. Πώς δηλαδή πολλοί Φορείς θα συντονίσουν τις δυνάμεις και τις δράσεις τους για τον καλό σκοπό. Αυτό το διυπουργικό των πολλών Οργανώσεων των Μη Κυβερνητικών με τον καθοριστικά συντονιστικό ρόλο του “Χαμόγελου του Παιδιού” εδώ, εμπράγματα απεδείχθη από την παρουσίαση που έκανε ο κύριος Γιαννόπουλος ότι είναι πράγματι ένα έργο τέχνης λειτουργικής αξίας κύριοι συνάδελφοι Υπουργοί.
 
Εμείς, ως Αστυνομία, τελούμε σε ετοιμότητα να υπηρετήσουμε-εξυπηρετήσουμε το πρόγραμμα AMBERALERT. Από το πρώτο περιπολικό που θα λάβει το σήμα μέχρι τις εξειδικευμένες επιτελικές υπηρεσίες και Διευθύνσεις μας -όπως είναι το Τμήμα Ανηλίκων, όπως είναι το Αναζητήσεων, όπως είναι το Ανθρωποκτονιών, όπως είναι του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως είναι της Διεθνούς Συνεργασίας- έχουμε φτιάξει το σχέδιο συμπαράστασης ή λειτουργίας. Γιατί είναι αφετηριακή η δράση και στάση της Αστυνομίας, γιατί θα γίνει η πρώτη προέγκριση θα έλεγα ότι το υλικό αυτό είναι, αξιολογείται, εκτιμάται ως ικανό και μας υποχρεώνει να κινητοποιήσουμε, να δώσουμε το σήμα στο “Χαμόγελο του Παιδιού” να κινητοποιήσει όλες αυτές τις πολλαπλές υπηρεσίες, δηλαδή ουσιαστικά την κοινωνία μας για να σώσουμε ένα παιδί.
 
Γιατί η εξίσωση είναι πάντοτε για τους πολιτισμένους ανθρώπους μια: ένα παιδί ίσον ολόκληρος ο κόσμος.
 
Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω και εγκαινιάζω το πρόγραμμα AMBERALERT και συγχαίρω όλους τους μετέχοντες φορείς με πρώτο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Σας ευχαριστώ πολύ».    
 
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κ. Υπουργός απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Κύριε Υπουργέ είχατε την τιμή να ενεργοποιήσετε εσείς πρώτος το σύστημα AMBER ALERT. Τις εντυπώσεις και τις ελπίδες σας από αυτή την νέα πρωτοβουλία.
 
κ. Υπουργός: Θέλω να συγχαρώ ‘‘Το Χαμόγελο του Παιδιού’’ γιατί είναι ο μέγας συντονιστής και η κινητήρια δύναμη για όλη αυτή την ανθρωπιστική εκστρατεία. Θα έλεγα ότι πρόκειται για μία ψηφιακή έκφραση της κοινωνικής αλληλεγγύης για έναν ιερό σκοπό, δηλαδή το παιδί. Το παιδί, στο οποίο όλοι πρέπει να γίνουμε στρατιώτες να το υπηρετήσουμε, να μη το χάσουμε! Να μην ψαλιδιστούν οι ελπίδες όλων, να μη σβηστούν τα όνειρά του και των γονιών και του σπιτιού και της κοινωνίας για το παιδί. Τέλος, είναι εντυπωσιακή η προθυμία και η συμμετοχή των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και των ηλεκτρονικών, οπτικοακουστικών και του γραπτού λόγου, με συγκινεί ιδιαίτερα και είναι μία εγγύηση για την επιτυχία που θα έχει το όλο εγχείρημα.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Είναι από τις λίγες στιγμές που όλοι οι Φορείς και όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι ενωμένα, δεν έχουν ανταγωνισμό μεταξύ τους.
 
κ. Υπουργός: Το είδα και το εκτιμώ ιδιαίτερα και θέλω η Αστυνομία να φτάσει στα ανώτατα επίπεδα την ετοιμότητά της, να υπηρετήσει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά τον ιερό αυτό σκοπό. Σας ευχαριστώ.
 
 
 
     
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις