Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200724-7-2007:Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής

24-7-2007:Δηλώσεις του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 24/07/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής σήμερα (24-7-2007), ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
 
« Θέλω να προσθέσω ότι εκθέσαμε στον Πρωθυπουργό τις σκέψεις και τα στοιχεία σχετικά με το μέτωπο των πυρκαγιών.  Όλη η Κυβερνητική Επιτροπή ήταν συγκλονισμένη και διατυπώνουμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο των δύο ηρώων πιλότων.
 
Θέλω να σημειώσω ότι μεταξύ των στοιχείων που εξέθεσα στον Πρωθυπουργό είναι και οι ώρες πτήσεως και οι έξοδοι που πραγματοποιούν τα εναέρια μέσα και δη, πιο συγκεκριμένα, τα αεροπλάνα. Τον Ιούνιο του 2006 είχαμε ώρες πτήσεως 92,6 και εξόδους 28. Τον Ιούνιο του 2007 είχαμε 410 ώρες πτήσεως και 128 εξόδους. Τον Ιούλιο του 2006, 316 ώρες πτήσεως και 105 εξόδους. Τον Ιούλιο του 2007, κι έχουμε 5 ημέρες ακόμη μέχρι της λήξεως, 650 ώρες- περισσότερο από το διπλάσιο το περσινό- και 202 εξόδους.
 
Ετονίσθηκε στη Σύσκεψη και με την σειρά μου τονίζω κι εγώ κι όπως μας ενημέρωσε και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, για την συντήρηση των εναερίων μέσων, των αεροπλάνων συγκεκριμένα και την λειτουργία των πιλότων, ότι όλα αυτά εγένοντο με απόλυτο σεβασμό στους όρους και κανόνες ασφαλούς πτήσεως. Δηλαδή, με την ημέρα εργασίας, με την ημέρα αναπαύσεως και να μην υπερβαίνουν σε καμία περίπτωση τον αριθμό τον οριζόμενο από τις διεθνείς συμβάσεις για τις πτητικές δράσεις.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Θα έχουμε κάποια μέτρα;
 
Απάντηση κ. Υπουργού: Εννοείται ότι και οι συντηρήσεις, ένα σύστημα καινούργιο που εφαρμόσαμε, ήταν περισσότερο ασφαλείς, απόλυτες και καλές από κάθε άλλη περίπτωση.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Τότε τα αίτια κύριε Υπουργέ;
 
Απάντηση κ. Υπουργού: Στα στοιχεία που επίσης παρέθεσα και για την ρεαλιστική εικόνα της καταστάσεως και τη συναφή εκτίμηση της καταστάσεως, είναι μια δύσκολη χρονιά. Το ’ 98, είχαμε 8.951 συμβάντα και 945.000 στρέμματα καμένα. Το 2000, την χειρότερη της δεκαετίας ας πούμε χρονιά, είχαμε 14.855 συμβάντα και 1.570.941 στρέμματα καμένα. Το 2007 μέχρι 23-7 είχαμε 1.974 συμβάντα και 260.000-320.000 κατ΄ εκτίμηση στρέμματα καμένα.
 
Με άλλα λόγια είναι δύσκολη χρονιά. Είναι πολύ δυσμενείς οι συνθήκες και από πλευράς καιρικών φαινόμενων και από πλευράς συνθηκών μάχης. Δεν είναι απελπιστική η κατάσταση. Εζήτησα από την Κυβερνητική Επιτροπή και ενεκρίθησαν δράσεις και πρόνοιες για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, που έχει να κάνει και με τη φροντίδα του προσωπικού -δεν θα μπω σε λεπτομέρειες τώρα- και των εποχικών και των πυροσβεστών και με εξασφάλιση όσο περισσοτέρων εναερίων μέσων μπορούμε.
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: Και από άλλες χώρες;
 
Απάντηση κ. Υπουργού: Και από άλλες χώρες, μέσω της ευρωπαϊκής συνεργασίας. Και προς την έρευνά μας, τρία μικρά αεροπλάνα πυρόσβεσης, αυτά τα λεγόμενα traktors. Και έχουμε υπόψιν μας και ένα τρίτο, εκτός από τα δύο που έχουμε (το ένα που επιχειρεί το άλλο που έρχεται), ένα τρίτο βαρέος τύπου ελικόπτερο.
 
Εν παρενθέσει, θέλω να σημειώσω, για όποια αξία έχει, ότι η χώρα μας έχει ίσως τον μεγαλύτερο εναέριο στόλο σε CANADAIR και σε μισθωμένα ελικόπτερα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούν και οι άλλες, από τις περισσότερες (ίσως όλες) τις ευρωπαϊκές χώρες.
 
Σημειώνω ότι έχουμε δέκα CANADAIR215 και οκτώ 415, αυτή την στιγμή, με την απώλεια την χθεσινή. Η Γαλλία έχει έντεκα 415, η Ισπανία έχει επτά 215 και δεκαπέντε εκσυγχρονισμένα παλαιού τύπου 215, η Ιταλία δεκατέσσερα 415 και δύο 215, η Πορτογαλία δύο 215, τα παλαιού τύπου CANADAIR, και η Κροατία τρία 415.
 
Εκκρεμούν τα ζητήματα της έρευνας των ατυχημάτων και του Δοξαρού και το χθεσινό το τραγικό. Και τα δυο τραγικά. Αυτά θα προκύψουν με τεχνοκρατική ευθύνη και λειτουργία και με τις δικαστικές εγγυήσεις. Για τα ζητήματα της συμπαράστασης του Πρωθυπουργού προς τους Πυροσβέστες και προς την Πολιτική Προστασία και τους Εθελοντές, εξέφρασα τις ευχαριστίες μου προς τον Πρωθυπουργό. Το άλλο μεγάλο μέρος για την κινητοποίηση των πολιτών της τοπικής αυτοδιοίκησης και τα λοιπά επιτρέψτε μου να σας το εκθέσει ο            κ. Παυλόπουλος. Ευχαριστώ πολύ.
 
 
Ερώτηση δημοσιογράφου: (ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ)
 
Απάντηση κ. Υπουργού: Είχαμε κάνει την καλύτερη πρόνοια. Και θέλω να σας πω, για όποια αξία έχει πια αυτό, ρεαλιστικά, ότι το κενό από το 2000 σε προσωπικό και σε μέσα και με την δραματική ασάφεια για τους εποχικούς, εμείς το ¨θεραπεύσαμε¨ με τον καλύτερο τρόπο από τον Φεβρουάριο. Αναφέρομαι στην εξασφάλιση του μέλλοντος των εποχικών. Το γνωρίζετε το θέμα. Μιλάμε για 5.500 ανθρώπους. Μιλάμε για πρώτη φορά μετά το 2000 για πρόσληψη 630 πυροσβεστών. Και επίσης, μιλάμε για έγκριση και είναι επί θύραις ο διαγωνισμός για 1.300 πυροσβέστες. Πάλι στην ίδια πρόνοια και φροντίδα ευθύνης, προμηθευτήκαμε, κάναμε τα 5 ελικόπτερα, 10 βαρέος τύπου. Έτσι, ήμασταν ετοιμοπόλεμοι για τη μάχη. ».
 
 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις