Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Μάιος 200223-5-2002: Αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι Υπηρεσίες Μεταγωγών της Αττικής

23-5-2002: Αναβαθμίζονται και εκσυγχρονίζονται οι Υπηρεσίες Μεταγωγών της Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα,  23/05/2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των Υπηρεσιών Μεταγωγών της Γενικής Αστυνομικής Δ/νσης Αττικής και συγκεκριμένα της  Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αθηνών και του Τμήματος Μεταγωγών – Δικαστηρίων Πειραιά .

Στόχος του προγράμματος είναι ο ποιοτικός εκσυγχρονισμός και η επιχειρησιακή αναβάθμιση των Υπηρεσιών αυτών, που έχουν ως αποστολή:

  • την ασφαλή μεταγωγή των κρατουμένων στις φυλακές και τα δικαστήρια 
  • την μεταγωγή κρατουμένων που τελούν σε καθεστώς έκδοσης, από και προς τον Αερολιμένα Αθηνών
  • τη συνοδεία χρηματαποστολών του Δημοσίου εκτός των ορίων της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής
  • την τήρηση της τάξης στους χώρους των δικαστηρίων της Αττικής

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντική ενίσχυση των Υπηρεσιών  με ανθρώπινο δυναμικό, εκπαίδευση του προσωπικού, εκσυγχρονισμό της κτιριοδομικής υποδομής και εφοδιασμό με σύγχρονα υλικοτεχνικά μέσα.

Με την υλοποίηση του προγράμματος οι Υπηρεσίες Μεταγωγών λειτουργούν πλέον αυτοδύναμα  χωρίς να ενισχύονται με προσωπικό άλλων Υπηρεσιών, που δεν έχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία για την εκτέλεση της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Έτσι, οι μεταγωγές κρατουμένων πραγματοποιούνται αποκλειστικά  από εκπαιδευμένο προσωπικό και με βάση εξατομικευμένο για κάθε περίπτωση σχεδιασμό, ενώ ανάλογα με την επικινδυνότητα των μεταγομένων διατίθενται  και ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας σύμφωνα με ειδικότερα σχέδια.

Ιδιαίτερα όσον αφορά τους επιμέρους τομείς:
 
α. Ανθρώπινο δυναμικό και εκπαίδευση

Πρόσφατα  η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών ενισχύθηκε με 155 Αστυνομικούς και το Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Πειραιά  με 50 Αστυνομικούς.

Το σύνολο του προσωπικού και των δύο Υπηρεσιών εκπαιδεύτηκε  σε πρακτικής φύσεως θέματα και τακτικές μεταγωγής κρατουμένων καθώς και σε θέματα λήψης μέτρων τάξης και ασφάλειας κατά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων.

β. Κτιριοδομική  υποδομή  

Το κτίριο που στεγάζεται η Υποδιεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αθηνών ανακαινίστηκε πρόσφατα. Επίσης κατασκευάστηκαν και λειτουργούν καινούρια κρατητήρια ενώ στα υπάρχοντα έγιναν σημαντικές βελτιώσεις. Όλοι οι χώροι κράτησης πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς και υγιεινής παραμονής σύμφωνα και με τις οδηγίες της Επιτροπής  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπλέον τέθηκε σε λειτουργία λέσχη – κυλικείο για τις ανάγκες του προσωπικού και των κρατουμένων.

Το Τμήμα Μεταγωγών – Δικαστηρίων Πειραιά βρίσκεται σε διαδικασία μεταστέγασης. Ήδη καταρτίστηκε νέο κτιριολογικό πρόγραμμα, βρέθηκε κατάλληλο οίκημα και εγκρίθηκε μίσθωμα ύψους 20.540 ευρώ.

γ. Υλικοτεχνικά μέσα

Οι Υπηρεσίες Μεταγωγών παρέλαβαν πρόσφατα :

Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών:

  • Τρία (3) συμβατικά αυτ/τα
  • Τρία (3) περιπολικά αυτ/τα
  • Τρεις (3) μοτ/τες έγχρωμες
  • Δύο (2) τζίπ

Τμήμα Μεταγωγών Δικαστηρίων Πειραιά

  • Δύο (2) συμβατικά αυτ/τα
  • Δύο (2) περιπολικά αυτ/τα

Στην Υποδιεύθυνση  Μεταγωγών – Δικαστηρίων Αθηνών εφαρμόζεται ήδη πρόγραμμα μηχανογράφησης του γραφείου κίνησης  στο οποίο καταχωρούνται όλοι οι κρατούμενοι που παραλαμβάνονται, τα άτομα ειδικών κατηγοριών, οι ύποπτοι -επικίνδυνοι για αποδράσεις, καθώς και τα άτομα που είναι φορείς μεταδοτικών ασθενειών.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις