Δε 20 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200722-03-2007:Επαγρύπνηση για τα βεγγαλικά

22-03-2007:Επαγρύπνηση για τα βεγγαλικά

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της παράνομης χρήσης κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων ενόψει των εορτών του Πάσχα.
 
 
Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας εκδόθηκε διαταγή με την οποία οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκαν όπως δραστηριοποιούνται καθ΄ όλη τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα:
 • τόσο σε προληπτικό επίπεδο, με ενισχυμένη αστυνόμευση και διενέργεια συστηματικών ελέγχων, όχι μόνο στο στάδιο της πώλησης, αλλά και κατά τη διαδικασία κατασκευής ή αποθήκευσης (σημείο εισαγωγής – αποθηκευτικοί χώροι) και χρήσης αυτών,
 • όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο, με βεβαίωση παραβάσεων, συλλήψεις και κατασχέσεις.
Ειδικότερα παρατηρείται ότι:
 1. Εισάγονται-μεταφέρονται παράνομα στη Χώρα μας και διακινούνται σε όλη την Επικράτεια, ποσότητες κροτίδων, φωτοβολίδων, βεγγαλικών και άλλων πυροτεχνημάτων, καθώς και συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων.
 2. Κατασκευάζονται αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί-ρουκέτες, με τη χρήση πυρίτιδας ή άλλων επικίνδυνων εκρηκτικών υλών σε συγκεκριμένα γεωγραφικά διαμερίσματα της Χώρας και χρησιμοποιούνται, κυρίως τις εορτές του Πάσχα, κατά παράδοση τοπικών εθίμων.

Πέραν των αυξημένων αστυνομικών μέτρων, για την αποφυγή ατυχημάτων, καθοριστική είναι η υπεύθυνη στάση όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των γονέων, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των ειδών. Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι:

 • Πρόκειται για υλικά επικίνδυνα και η χρήση τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα ή και για την ίδια τη ζωή.
 • Τα είδη πυροτεχνίας (κροτίδες, βεγγαλικά, φωτοβολίδες, πυροτεχνήματα κ.λπ.) δεν είναι παιχνίδια.Υπενθυμίζεται ότι:
 • Ο αριθμός των σωματικών βλαβών αυξήθηκε από 4 το 2005, σε 8 το 2006.
 • Ο αριθμός των σοβαρά τραυματισθέντων αυξήθηκε από 2 το 2005, σε 6 το 2006.
 • Ο αριθμός των ελαφρά τραυματισθέντων αυξήθηκε από 2 το 2005, σε 5 το 2006.
 • Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι υπάρχει απόλυτα ασφαλής μέθοδος χρήσης των ειδών αυτών και άρα ότι δεν θα προκληθούν ατυχήματα κατά τη χρήση τους.
 • Η κατοχή και η χρήση των ειδών αυτών, εκτός από τις περιπτώσεις που προβλέπει ο νόμος, είναι παράνομη και διώκεται ποινικά.
 • Η πώληση ειδών πυροτεχνίας από πλανόδιους πωλητές, αλλά και καταστήματα χωρίς άδεια των Αστυνομικών Αρχών είναι παράνομη και διώκεται ποινικά
 • Η κατασκευή, αποθήκευση και κυκλοφορία αυτοσχέδιων ειδών πυροτεχνίας είναι παράνομη και αποτελεί ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση ως προς τις ποινικές συνέπειες.
 • Στις περιπτώσεις που ανήλικοι κατέχουν ή χρησιμοποιούν τέτοια είδη εκτός από τους ίδιους διώκονται ποινικά και οι γονείς τους.
 
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 22/3/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις