Πα 9 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200720-04-2007: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την παρουσίαση του Σχεδίου Ασφαλείας για τους αγώνες UEFA CHAMPIONS LEAGUE ποδοσφαίρου...

20-04-2007: Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την παρουσίαση του Σχεδίου Ασφαλείας για τους αγώνες UEFA CHAMPIONS LEAGUE ποδοσφαίρου και EURO LEAGUE καλαθοσφαίρισης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

  

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (20-4-2007) στις 10:00 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, σύσκεψη για την παρουσίαση του Σχεδίου Ασφαλείας για τους αγώνες τελικού του UEFA CHAMPIONS LEAGUE ποδοσφαίρου και EURO LEAGUE Final Four καλαθοσφαίρισης, που θα διεξαχθούν στην Αθήνα, στις 23/5/2007 και 4-6/5/2007 αντίστοιχα. Στη Σύσκεψη συμμετείχε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης.

 

Από πλευράς της Ελληνικής Αστυνομίας, συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Υποστράτηγοι Στέφανος Σκότης, Γρηγόριος Αναγνώστου και Δημήτριος Πανόπουλος, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Ιωάννης Μπούτσικας, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής Υποστράτηγος Δρόσος Μπουγούδης, ο Διευθυντής της Δ.Α.Ε.Ε.Β., οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Χειρισμού Κρίσεων, Κρατικής Ασφάλειας, Δημόσιας Ασφάλειας, Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Γενικής Αστυνόμευσης, Αλλοδαπών και Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Ασφαλείας, Τροχαίας, Αμέσου Δράσεως και Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Β/Α Αττικής και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

 

Συμμετείχαν επίσης ο κ. Χρήστος Παπαγιαννόπουλος, ως εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, οι κύριοι Θεόδωρος Θεοδωρίδης και Δημήτριος Παπαθεοδωρόπουλος ως εκπρόσωποι της Ε.Π.Ο., η κα. Χρύσα Σαρρή ως εκπρόσωπος του Συγκροτήματος Ο.Α.Κ.Α. και οι κύριοι Δημήτριος Γεωργόπουλος και Φώτιος Λιανός ως εκπρόσωποι του αερολιμένα «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ».

 

Κατά τη διάρκεια της Συσκέψεως, Αξιωματικοί της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής παρουσίασαν τα Επιχειρησιακά Σχέδια Ασφαλείας που έχουν καταρτιστεί για την ασφάλεια των δύο μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα.

 

Τα μέτρα ασφαλείας αναπτύσσονται κλιμακούμενα σε τέσσερις φάσεις για κάθε αθλητική διοργάνωση:

 

 • Α’ Φάση: Προετοιμασίας
 • Β’ Φάση: Προαγωνιστική
 • Γ’ Φάση: Αγωνιστική
 • Δ’ Φάση: Απενεργοποίησης

 

Ο σχεδιασμός ασφαλείας περιλαμβάνει ειδικότερα:

 

 • Την ασφάλεια του Συγκροτήματος Ο.Α.Κ.Α.
 • Τη διαχείριση των οργανωμένων οπαδών (αφίξεις-αναχωρήσεις, χώροι φιλοξενίας, μέσα διακίνησης, διακίνηση στην αστική περιοχή)
 • Την ασφάλεια των επισήμων
 • Την ασφάλεια των παράλληλων εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν στην πόλη,
 • Την ασφάλεια των χώρων διαμονής αθλητών-συνοδών, επισήμων, διαιτητών, χορηγών, προσκεκλημένων, δημοσιογράφων κ.λπ.
 • Την ασφάλεια των χώρων προπονήσεων
 • Την ασφάλεια της αστικής περιοχής
 • Τη διαχείριση της κυκλοφορίας
 • Την ασφάλεια των συγκοινωνιών.

 

Στον σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας των αθλητικών εκδηλώσεων UEFA CHAMPIONS LEAGUE ποδοσφαίρου και EURO LEAGUE καλαθοσφαίρισης και την εκπόνηση των επιχειρησιακών σχεδίων, συνέβαλε η εμπειρία και η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα.

 

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέφερε τα ακόλουθα:

 

«Έχουμε την υπεύθυνη εργασία σήμερα της παρουσίασης του Σχεδίου για το Final Four και για το Champions League και εκτιμούμε ιδιαίτερα την παρουσία του κυρίου Δημάρχου σε αυτή την σύσκεψή μας.

Δεν υπάρχει αστυνομικό έργο έξω από το πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο. Ποτέ και πουθενά στην ιστορία. Έτσι, εκτιμούμε ιδιαίτερα την συνεργασία με τον Δήμο, καθώς επίσης και την συνεργασία με την Ε.Π.Ο. για το Final Four και με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Θέλουμε να προσφέρουμε αυτά τα δύο αθλητικά γεγονότα στην ελληνική κοινωνία και στην παγκόσμια κοινότητα ως ένα δείγμα πολιτισμού, αθλητικού ιδεώδους, και ταυτόχρονα μία εικόνα, ένα παράδειγμα επιχειρησιακής ετοιμότητας από πλευράς Δημοτικής Αρχής και κυρίως Αστυνομικής Αρχής.

Εύχομαι τα γεγονότα αυτά να τα εκθέσουμε – παρουσιάσουμε στην παγκόσμια κοινότητα ως ένα επίτευγμα καλής συνεργασίας από πλευράς μας και οργάνωσης – συνεργασίας και εντέλει ειρηνικού και πολιτιστικού γεγονότος. Έτσι, να διατηρηθεί η υπόσταση, η εικόνα και η αξία των αθλητικών γεγονότων.

Η τελική ευχή: η Αστυνομία να είναι “άνεργη” στην περίπτωση αυτών των εκδηλώσεων. Τότε θα έχουμε την απόλυτη κοινωνική, πολιτισμική ποιότητα και επίπεδο.

[…] Καλωσορίζουμε τον Δήμαρχο στον οποίο θέλω να δώσω τον λόγο να μας πει γόνιμες πάντα και παραγωγικές σκέψεις. Ευχαριστώ».

 

Στη συνέχεια, χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης:

 

«Στο πρόσωπο του Υπουργού και διαχρονικού φίλου, του Βύρωνα Πολύδωρα, θέλω να ευχαριστήσω την Ηγεσία και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που για μια ακόμη φορά είμαι σίγουρος ότι η προσπάθειά τους θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, όπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και σε άλλες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, σε ό,τι αφορά την ευταξία και κατά την διάρκεια και προ και κυρίως μετά αυτών των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων, σε ό,τι αφορά την πόλη της Αθήνας.

Είμαι σίγουρος ότι με την ουσιαστική συμβολή τους οι αγώνες αυτοί και σε ό,τι αφορά το Final Four στο μπάσκετ αλλά και τον τελικό του Champions League στις 23 Μαΐου, θα πάρουν μία μορφή γιορτής για την πόλη μας -αυτός είναι ο στόχος- και προβολής της στο εξωτερικό.

 

Δράττομαι, όμως, της ευκαιρίας για να πω ότι η παρουσία μου εδώ είναι τυπική και ουσιαστική. Τυπική γιατί στο Final Four οργανωτής των αγώνων είναι ο Δήμος της Αθήνας, ενώ στο Final Four οργανωτής είναι η Ε.Π.Ο., αλλά σαν Δήμαρχος δεν παύω να ενδιαφέρομαι εκπροσωπώντας το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου για την εικόνα της πόλης.

 

Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι παρότι δεν υπάρχει κανένας έλλογος άνθρωπος σε αυτή την πόλη ή σε αυτό τον τόπο που να μη καταδικάζει φαινόμενα χουλιγκανισμού όπως αυτά που είδαμε πριν λίγες μέρες ή και πριν από αυτά, θα ήθελα να παρακαλέσω τα μέσα ενημέρωσης όχι να μην τα προβάλλουν, όχι να μην τα καυτηριάζουν, όχι να μην μας επισημαίνουν ενδεχομένως τις ελλείψεις που μας αφορούν ο καθένας στον τομέα του, αλλά δεν νομίζω ότι είναι μόνο η Ελλάδα ή μόνο η Αθήνα που έχει τέτοιου είδους φαινόμενα.

Έχοντας ζήσει πολλά χρόνια στο εξωτερικό, είτε όταν έκανα την μετεκπαίδευσή μου σαν γιατρός, είτε σαν Ευρωβουλευτής, αλλά παρακολουθώντας και τώρα το τι γίνεται, δυστυχώς σε ολόκληρη την Ευρώπη και σε χώρες που έχουν ιστορία, αν θέλετε, μεγαλύτερη από την δική μας σε ό,τι αφορά μεγάλες αθλητικές οργανώσεις, τέτοια φαινόμενα δεν έχουν εκλείψει ακόμα.

?ρα, ορθώς να τα επισημαίνουμε, ακόμη πιο ορθώς οι έχοντες την ευθύνη, η εκάστοτε Κυβέρνηση, ο εκάστοτε Δήμαρχος σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την πόλη της Αθήνας, να κάνουμε όσο μπορούμε καλύτερα την δουλειά μας. Αλλά μην ρίχνουμε και το ανάθεμα σε αυτή την πόλη ως μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν αποτελεί το μοναδικό φαινόμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Και αν θέλετε να σας πω και κάτι άλλο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια αυτής της πόλης, και υπό την στενή έννοια -δηλαδή στα πλαίσια του Δήμου της Αθήνας- και υπό την ευρύτερη -γιατί όταν λέμε Αθήνα άλλοτε ευτυχώς και άλλοτε δυστυχώς στο μυαλό μας έρχεται σε ολόκληρο σχεδόν το Λεκανοπέδιο- εξακολουθεί η Αθήνα να είναι μία από τις πιο ασφαλείς πόλεις της Ευρώπης.

Διότι όταν επισκεπτόμεθα την Ευρώπη όλοι πάμε στο κεντρικό σημείο των πόλεων. Πάμε στην Grande Place στις Βρυξέλλες, πάμε στον Πύργο του ?ιφελ στο Παρίσι, αλλά δεν έχουμε μπει στα σοκάκια και στις συνοικίες ούτε στο Παρίσι, ούτε στις Βρυξέλλες ούτε στις άλλες μεγαλουπόλεις.

Πρέπει να σας πω ότι στις Βρυξέλλες, τουλάχιστον, που τις ξέρω πάρα πολύ καλά, μετά τις 9.00 το βράδυ, στις συνοικίες των Βρυξελλών γυναίκα μόνη της δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο. Και είναι έτσι όπως σας το λέω, ακόμη και σήμερα. Στο Παρίσι, στις συνοικίες του Παρισιού -δεν αναφέρομαι στα γεγονότα που έζησε το Παρίσι πέρσι, αναφέρομαι σε ημέρες νηνεμίας- το ίδιο.

Παρά ταύτα, αυτό δεν το λέω για να πω ότι η Αθήνα δεν έχει προβλήματα ασφαλείας, ότι δεν χρειάζεται και ο Δήμος και η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την προσοχή μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας.

 

Αλλά πάντοτε να το έχουμε αυτό κατά νου, ότι πολλά πράγματα που λέμε στο εσωτερικό, τα περισσότερα εξ αυτών εξάγονται, είτε μέσω των Πρεσβειών -δεν είναι κακό, η δουλειά τους είναι αυτή να κάνουν- είτε μέσω ανταγωνιστικών χωρών στον τουρισμό, μέσω των αρμόδιων τουριστικών γραφείων.

?ρα, στην σωστή διάσταση τα γεγονότα, στην σωστή διάσταση η προσπάθεια, στην σωστή διάσταση οι ελλείψεις. Και κυρίως στην σωστή διάσταση οι προσπάθειες οι οποίες γίνονται. Αλλά δεν αποτελούμε το μοναδικό φαινόμενο.

 

Κλείνοντας, λοιπόν, αγαπητέ Βύρωνα, εγώ στο πρόσωπο το δικό σου και στο πρόσωπο του Αρχηγού, θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Αστυνομία στους δύο, τρεις αυτούς μήνες που είμαι Δήμαρχος στην πόλη. Οσάκις χρειάστηκα την συνδρομή της, κατά τρόπο μάλιστα πολύ διακριτικό και ίσως και για αυτό αποτελεσματικό, για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε σαν Δήμος, την είχα πάντα.

Και νομίζω ότι κάποια στιγμή, όταν και εμείς θα είμαστε έτοιμοι να σας παρουσιάσουμε ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα πώς βλέπουμε την ασφάλεια και την ευταξία στην πόλη, θα κάνουμε μία άλλη σύσκεψη και νομίζω ότι θα είναι καλό για όλους τους Αθηναίους και για όλες τις Αθηναίες. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας σημείωσε τα εξής:

 

«Κύριε Δήμαρχε και λοιποί εκπρόσωποι των άλλων Φορέων που εμπλέκονται στις δύο διεθνείς διοργανώσεις τις οποίες έχει αναλάβει η Χώρα μας και θα διεξαχθούν μέσα στον μήνα Μάιο, σας καλωσορίζουμε σήμερα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Το επιχειρησιακό σχέδιο έχει εκπονηθεί από τους Αξιωματικούς της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, οι οποίοι είχαν εμπλακεί κατά το παρελθόν σε ό,τι αφορά την σχεδίαση αλλά και την λήψη μέτρων κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον σχεδιασμό, τον οποίο θα ακούσουμε σε λίγο από τους αρμόδιους Αξιωματικούς.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι πέραν της συνεργασίας, πέραν της κυρίας ευθύνης που έχει η Ελληνική Αστυνομία για τις δύο διεθνείς αθλητικές συναντήσεις -Final Four και τελικό Champions League- πέραν της συνεργασίας που θα έχει με τους συναρμοδίους φορείς, θα ζητήσουμε και τη διεθνή αστυνομική συνεργασία και θα την ενεργοποιήσουμε στο μέτρο που μας είναι δυνατό. Και είναι, διότι προσεχώς θα έχουμε την TASK FORCE -σύνολο Αρχηγών Αστυνομιών Ευρωπαϊκής Ένωσης- και εκεί θα ζητήσουμε την συνεργασία όλων των Αστυνομιών της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της υποβοήθησης των αστυνομικών δυνάμεων, ώστε να έχουμε έναν τελικό κυπέλλου Ευρώπης όσο το δυνατόν απόλυτα ήρεμο, χωρίς προβλήματα. Αυτό το διασφαλίζουμε και το επιδιώκουμε όπως προείπα, αλλά ταυτόχρονα θα έχουμε και τους τελικούς του Final Four επίσης στο ίδιο επίπεδο.

Η συνεργασία και η συμβολή του Δήμου είναι σημαντική, διότι είναι ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορέας ο οποίος θα φιλοξενήσει αυτά τα δύο διεθνή Πρωταθλήματα, οπωσδήποτε όμως και των υπολοίπων συναρμοδίων φορέων. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της Συσκέψεως, πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις στα Μ.Μ.Ε..

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως δήλωσε: «Είχαμε μια μακρά Σύσκεψη, κατά την οποία η Επιτροπή Σχεδιασμού με τον αρμόδιο εισηγητή Αστυνομικό Διευθυντή κ. Καραβίτη, μας παρουσίασε, το Σχέδιο για τα δύο αθλητικά γεγονότα, το Σχέδιο διασφαλίσεως της ειρηνικής διεξαγωγής αυτών των γεγονότων, συγκεκριμένα των FINALFOUR και του τελικού του CHAMPIONSLEAGUE.

 

Η παρουσίαση του Σχεδίου έδωσε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, γιατί το Σχέδιο συνεχώς βελτιώνεται εξελίσσεται. Οι εξής φορείς ή οντότητες: Αστυνομία, Δήμος Αθηναίων -μας ετίμησε με την παρουσία του και ο κ. Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων και ο υπεύθυνος για την Δημοτική Αστυνομία Αντιδήμαρχος- η ΕΠΟ με την παρουσία του κλιμακίου με επικεφαλής τον κ. Θεοδωρίδη και οι Υπηρεσίες φυσικά Τροχαίας και Ασφάλειας Αεροδρομίου.

 

Συμπέρασμα και στόχος: Μέσα από την συνεργασία των οντοτήτων που σας είπα και την διεθνή συνεργασία που επιμελείται ο Αρχηγός και τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις Ε.Π.Ο., UEFA, επιδιώκουμε, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, ώστε να προσφέρουμε στην Ελλάδα, στην Ελληνική κοινωνία και στην Ευρωπαϊκή κοινωνία και στο μέτρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, να προσφέρουμε ειρηνικές αθλητικές εκδηλώσεις.

 

Υπογραμμίστηκε από όλους και εμφατικά από τον Διευθυντή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής ότι εμείς λαμβάνουμε όλα τα μέτρα έτσι ώστε να εμφανιστεί αυτή η κοινωνία και αυτή η Χώρα ως Μητρόπολη του πολιτισμού. Όλοι είμαστε υπό την ευεργετική σκιά της επιτυχούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και θέλουμε την επανάληψη της επιτυχίας των μεγάλων αθλητικών συναντήσεων και σε αυτές τις εκδηλώσεις που υποδέχεται η Αθήνα».

 

Σχετικά με την τυχόν παρουσία στην Αθήνα φιλάθλων των ξένων ομάδων που δεν θα διαθέτουν εισιτήρια, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «[…] Η Ελληνική Αστυνομία έχει την ευθύνη και την αποκλειστική αρμοδιότητα για τα μέτρα τάξεως στο εθνικό έδαφος της Ελλάδος. Τα υπόλοιπα είναι παραλλαγές της διεθνούς συνεργασίας. Όπως είπε ο Αρχηγός θα αναπτύξουμε όλες τις παραλλαγές της διεθνούς συνεργασίας, ας πούμε από την διαδικασία της αποτροπής των ανεξέλεγκτων επισκεπτών ή επισκεπτών χωρίς εισιτήριο μέχρι τα μέτρα, τις δυνάμεις security που έχουν οι ομάδες που μετακινούνται. Η ευθύνη και η αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα, κατά το Νόμο και κατά την εθνική υπερηφάνεια και υπερηφάνεια της Αστυνομίας, ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία και την αναλαμβάνει».

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας δήλωσε: «Οι Αξιωματικοί οι οποίοι σχεδίασαν και υλοποίησαν τα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας είναι αυτοί οι οποίοι σήμερα παρουσίασαν το σχετικό Σχέδιο, τόσο για το FINALFOUR, όσο και για το CHAMPIONSLEAGUE. Ενεργοποιείται με πλήρη σύνθεση και με την ίδια σύνθεση το Κέντρο Επιχειρήσεων του Ολυμπιακού Σταδίου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά την περίοδο της Ολυμπιάδας. Επίσης σε αυτό το Κέντρο θα “κουμπώσει” και το Κέντρο Επιχειρήσεων που ήδη αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει το Υπουργείο Αθλητισμού με τις κάμερες μέσα από τους αγωνιστικούς χώρους.

Οι έλεγχοί μας ξεκινούν κυρίως από τα αεροδρόμια, αλλά και από τις χώρες προέλευσης των φιλάθλων, γι΄αυτό ήδη έχουμε ξεκινήσει μια συνεργασία με όλες τις Αστυνομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της EUROPOL. 3 και 4 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί Σύνοδος Αρχηγών Αστυνομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Χάγη και αυτό θα ζητηθεί από τον ομιλούντα από τους ομολόγους του.

Επίσης οι έλεγχοί μας σε ό,τι αφορά τους αγωνιστικούς χώρους θα είναι σε διπλή ζώνη, στην εξωτερική περίμετρο του Ολυμπιακού Σταδίου, στην εσωτερική περίμετρο της αθλητικής εγκατάστασης και στις πύλες εισόδου εντός της εγκατάστασης. Από εκεί και πέρα έχει σχεδιαστεί το πώς θα διαχειριστούμε το πλήθος, τόσο πριν την έναρξη του αγώνα, όσο και μετά τη λήψη του αγώνα.

Εκείνο το οποίο θα ελέγξουμε με αυστηρό τρόπο είναι η χρήση του αλκοόλ και γι΄αυτό ζητούμε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αλλά ταυτόχρονα και από όλους τους εκπροσώπους των ομάδων που θα συμμετάσχουν στους τελικούς του Μπάσκετ και του Ποδοσφαίρου αντίστοιχα, να διευκολυνθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε η αποτροπή της χρήσης του αλκοόλ να έχει θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την όλη διεξαγωγή των δύο συναντήσεων.

Αυτά σε γενικές γραμμές και σε ό,τι αφορά την άφιξη αλλά και την αναχώρησή των φιλάθλων των δύο ομάδων, στόχος μας είναι να μην συναντηθούν».

 

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης απάντησε ως εξής:

 

Δημοσιογράφος: Για τους οπαδούς χωρίς εισιτήριο τι θα γίνει;

κ. Αρχηγός: Για τους οπαδούς χωρίς εισιτήριο, επιμένουμε στην διεθνή αστυνομική συνεργασία. Όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης που προείπα, θα έχουμε και ανακοινώσεις. Εμείς κάνουμε σύσταση σε όλους αυτούς που δεν θα αποκτήσουν το μαγικό χαρτί να μην ταξιδέψουν προς την κατεύθυνση της χώρας μας (ενν. ότι δεν θα μπορούσαν να το προμηθευτούν στην Ελλάδα, αφού τα εισιτήρια του Τελικού έχουν προπωληθεί).

 

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση δηλαδή να δούμε αστυνομικούς από άλλες χώρες στην Ελλάδα να συνοδεύουν τους οπαδούς οι οποίοι ενδεχομένως να θέλουν να δημιουργήσουν κάποια επεισόδια, κάποια φασαρία στους αθλητικούς χώρους εδώ στην Ελλάδα, από χώρες του εξωτερικού;

κ. Αρχηγός: Είπαμε αστυνομική συνεργασία θα υπάρξει και από δω και πέρα, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, τα σχέδια αυτά αλλάζουν, διαφοροποιούνται. Θα εξαρτηθεί από ποιές Χώρες θα προέρχονται οι ομάδες και βέβαια υπάρχει το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου, το οποίο είναι σε συνεχή συνεργασία με τα αντίστοιχα Γραφεία όλων των Χωρών της Ε.Ε., πολύ δε περισσότερο από εκεί που προέρχονται οι ομάδες.

 

Δημοσιογράφος: Και πόσοι αστυνομικοί περίπου θα χρησιμοποιηθούν για τα μέτρα ασφαλείας;

κ. Αρχηγός: Μεγάλη δύναμη, όλη η δύναμη της Γ.Α.Δ.Α., αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η Γ.Α.Δ.Α. και με σημαντικές δυνάμεις, οι οποίες θα προέρχονται από Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις της Χώρας.

 

 

 

     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 20/04/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις