Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200720-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην τελετή αποφοίτησης 246 νέων Πυροσβεστών

20-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στην τελετή αποφοίτησης 246 νέων Πυροσβεστών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 20/03/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε σήμερα (20-3-2007) στις 11:00, η τελετή αποφοίτησης των 246 νέων Πυροσβεστών της 70ης Εκπαιδευτικής σειράς, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στα Βίλια Αττικής. Τα πτυχία στους νέους Πυροσβέστες επέδωσαν ο κ. Υπουργός και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης.
 
Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κωνσταντίνος Βρεττός, ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Αθανάσιος Λεβέντης, ο Δήμαρχος Βιλίων κ. Παναγιώτης Ρούσσης, ο Δήμαρχος Ερυθρών κ. Παναγιώτης Μπεθάνης, η Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Φορέων του Πυροσβεστικού Σώματος και των Αποστράτων, καθώς και συγγενείς και φίλοι των νέων Πυροσβεστών.
 
Παρέστη επίσης ο Επιτετραμμένος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό στην Ελλάδα κ. Francois Nkale Bosokola, ο οποίος παρέλαβε ένα υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα με πλήρη εξοπλισμό, δωρεά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος στο Δήμο Κινσάσας της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, προκειμένου να ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία της ξένης Χώρας. Η ειδική τελετή παράδοσης πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμμετοχή τριών στελεχών της υπό ίδρυση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Κονγκό στην Σχολή Επιμόρφωσης της Πυροσβεστικής Ακαδημίας της Ελλάδος.
 
Κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Πανοσιολογιώτατε, σεπτόν ιερατείον, κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, Αρχηγέ του Πυροσβεστικού Σώματος, κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές, εκπρόσωποι των πολιτικών Κομμάτων, Αξιωματικοί του Επιτελείου και της Iεραρχίας του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων που τιμάτε αυτή την εκδήλωση, αδέλφια και συγγενείς των νέων Πυροσβεστών μας, νέοι Πυροσβέστες.
 
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και χαρά που παρίσταμαι σήμερα στην τελετή της ορκωμοσίας σας ως νέων Πυροσβεστών, δηλαδή ως νέων θεσμικών εθελοντών, για την ευποιία, για την αλληλεγγύη, για την συμπαράσταση προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Αισθάνομαι υπερήφανος ακόμη, για την καλή μοίρα που έφερε να εποπτεύσω, να προκηρύξω και να παρατηρήσω με αυστηρότητα την διαγωνιστική διαδικασία, έτσι ώστε να μιλάμε προς το κοινό, προς την ελληνική κοινωνία, λέγοντες: ¨Ναι, έχετε τους καλύτερους νέους Πυροσβέστες, οι οποίοι επέτυχαν σε έναν αδιάβλητο διαγωνισμό, ως άξιοι μεταξύ αξίων!¨ Τα πράγματα είναι πολύ απλά και θέλω να τα διατρανώσω με το όνομά τους δημόσια. Υποδεχθήκαμε 16.000 νέους, νέα ελληνόπουλα, ως αιτούντες και ενδιαφερομένους να μετάσχουν σ΄ αυτόν τον διαγωνισμό. Τους υποδεχτήκαμε με σεβασμό, για την ποιότητά τους, για την αξία τους, για το ήθος τους και προπαντός, για το ενδιαφέρον να καταταγούν στο Πυροσβεστικό Σώμα.  
 
Σεβασμός εσήμαινε αξιοκρατία και αδιάβλητο. Το τηρήσαμε. Σεβασμός εσήμαινε να ¨εκθέσουμε¨ στον κίνδυνο της φωτιάς ανθρώπους δυναμένους σωματικά να παλέψουν με αυτόν τον κίνδυνο. Το πετύχαμε. Ομολογούμε δημόσια- συναποφασίσαμε δηλαδή με τους Επιτελείς του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος- ότι ναι, θα είμαστε αυστηροί στη γυμναστική. Γιατί δεν έχουμε ένα παιδί να χαθεί από την ανικανότητα την στιγμή εκείνη που δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Γι΄ αυτό είμαστε αυστηροί στα αγωνίσματα.
 
Ήμασταν αξιοκράτες- στους 16.000 πέρασαν-έμειναν 4,5 χιλιάδες μετά τα αγωνίσματα. Αυτές οι 4.500 έμειναν να δώσουν διαγωνίσματα και συναποφασίσαμε, για να είναι καλός ο διαγωνισμός, επιλέξαμε την κλίμακα αυστηρότητας από το 0 έως το 10, να κινηθούμε κάπου στο 6 ή 7 (στην κλίμακα αυστηρότητας), των αντικειμένων των θεμάτων του διαγωνισμού.
 
Ήταν κι αυτό αναγκαίο, γιατί άμα είναι πολύ εύκολος ο διαγωνισμός, δεν είναι διαγωνισμός. ?μα είναι πολύ δύσκολος, πάλι δεν είναι διαγωνισμός. Μάλιστα, επετύχατε επάξια κύριοι νέοι Πυροσβέστες. Συγχαρητήρια από την καρδιά μου. Και πετύχατε επάξια και στην Ακαδημία την Πυροσβεστική, εδώ στα Βίλια, τα όμορφα Βίλια, μεταξύ Κιθαιρώνα, Ελικώνα και Γερανείων Ορέων.
 
Σας αποδίδουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα ως αξιομαχότατους Πυροσβέστες. Οι οδηγίες είναι: θα δίνετε τη μάχη με τη φωτιά, με τις προτεραιότητες σταθερές. Πρώτα, να μην έχουμε ούτε ένα θύμα από ανθρώπινη ζωή. Δεύτερον, ούτε ένα θύμα από εσάς τους μαχητές. Αυτά είναι η εκπαίδευση του Πυροσβέστη. Δεν θα είσαστε κάποιοι εθελοντές ερασιτέχνες. Είσαστε εθελοντές μεν, αλλά επαγγελματίες επιστημονικά από τα προϊόντα της επιστήμης και της πείρας, σαν γνώση που σας έδωσαν οι Αξιωματικοί-εκπαιδευτές σας.
 
Έτσι λοιπόν, με αυτή την προτεραιότητα, πρώτα για τις ζωές των ανθρώπων, ύστερα για την περιουσία και ταυτόχρονα, τη σοβαρή πρόνοια για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και των διπλανών σας- συμμαθητών, εθελοντών, εποχικών- αλλά και με το στοιχείο της πειθαρχίας. Όταν είσαστε πειθαρχημένοι, επαυξάνετε τις πιθανότητες να έχουμε αποτελεσματική κατάσβεση της φωτιάς, της πυρκαγιάς. Η πειθαρχία είναι πολύτιμος δρόμος για το πώς ένας Πυροσβέστης θα παλέψει καλύτερα με τη φωτιά.
 
Η τελευταία παρατήρησή μου και προς τους Επιτελείς σας, Αρχηγέ, και προς εσάς. Δεν τελειώσατε σήμερα την εκπαίδευση. Η εκπαίδευση θα είναι διαρκής. Και με την διαδικασία της συντήρησης και με την διαδικασία της ανανέωσης της γνώσης, με τα καινούργια στοιχεία, με τα καινούργια μέτρα πυροσβεστικά και με τις καινούργιες μεθόδους. Αυτό είναι πολιτική του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και του Πυροσβεστικού Σώματος, για την διαρκή, για την συνεχή εκπαίδευση.
 
Καταλήγω λέγοντας: η Πολιτεία σας εξοπλίζει με όλα τα Μέσα, εναέρια και χερσαία, έτσι ώστε να δίνουμε κατά τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ¨μάχη¨ κατά της πυρκαγιάς. Ιδιαίτερη φροντίδα αποδίδουμε, επιδίδουμε και αποδίδουμε και ενδιαφέρον αποδίδουμε για τη δασοπυρόσβεση. Είναι το ¨οξυγόνο¨, είναι ο εθνικός πλούτος, είναι το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε, ως αναγκαίο συστατικό, το δάσος. Να το προασπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα, να το προασπίσει και φέτος, που έχουμε μια δύσκολη χρονιά, που επίσης εμπλουτίζεται με τον νέο δυναμισμό σας, τις γνώσεις, την εκπαίδευσή σας, τον επαγγελματισμό σας. Εμπλουτίζετε τα τμήματα μάχης γι΄ αυτή τη δύσκολη χρονιά στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.
 
Κοιτάξτε αυτό το δάσος. Να το βλέπετε, όποιο δάσος της Ελλάδος, σαν ιδιοκτησία σας. Ιδιοκτησία που πρέπει να την σώσουμε και να την παραδώσουμε στα παιδιά μας σώα και αβλαβή. Για οξυγόνο, για φυσικό περιβάλλον, για πολύτιμο μόριο του οικολογικού μας συστήματος.
 
Συγχαρητήρια! Καλή σταδιοδρομία, νέοι Πυροσβέστες!
 
Μια λέξη για την συνεργασία μας, στην Πυρόσβεση, με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Η καλή τύχη το έφερε να αναπτύσσουμε αυτή την συνεργασία. Είμαστε ευχαριστημένοι ότι μας εδόθη η ευκαιρία και να δώσουμε το όχημα ως εκδήλωση ευγενικής συμπαράστασης, συμπαράστασης της Ελλάδος προς το Κονγκό και να εκπαιδεύσουμε και 3 στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος του Κονγκό στη δική μας Πυροσβεστική Ακαδημία.
 
Αυτό που μας ενώνει είναι ότι η φωτιά προκαλεί πόνο. Ο πόνος είναι οικουμενικός, πανανθρώπινος. Το ίδιο και μια θεομηνία, μια καταστροφή. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας Ελλάδα και Κονγκό σ΄ αυτό το πανανθρώπινο ιδεώδες του να εξουδετερώσουμε, να απωθήσουμε την πιθανότητα να πονέσουμε από πυρκαγιά, από εμπρησμό, από φυσική καταστροφή. Αυτό είναι το νόημα της συνεργασίας μας με το Κονγκό. Ευχαριστούμε τον κύριο Πρέσβυ για την τιμητική παρουσία του εδώ να παραλάβει το όχημα και να παρευρεθεί στην τελετή αποφοίτησης των νέων Πυροσβεστών μας και των 3 Πυροσβεστών από το Κονγκό. Είμαστε υπερήφανοι ότι μπορούμε και συμβάλλουμε σ΄ αυτή την έννοια της διεθνούς συνεργασίας, για το καλό, για τον άνθρωπο.
 
Σας ευχαριστούμε, κύριε Πρέσβυ. Και πάλι συγχαρητήρια, νέοι Πυροσβέστες. Σας ευχαριστώ».
 
Κατά το πέρας της εκδήλωσης, τμήμα νέων Πυροσβεστών εκτέλεσε ασκήσεις (αναρρίχηση – καταρρίχηση στον πύργο ασκήσεων και κατάσβεση πυρκαγιάς), ενώ από αέρος  πυροσβεστικά αεροσκάφη έκαναν επίδειξη κατάσβεσης δασικής πυρκαγιάς και πυροσβεστικά ελικόπτερα πραγματοποίησαν διελεύσεις.
 

     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις