Πε 28 Σεπτεμβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Μάρτιος 200720-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως σε εκδήλωση της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας...

20-03-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως σε εκδήλωση της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και των 50 χρόνων από την ημέρα που φονεύθηκε μαχόμενος ο Γρηγόρης ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 20/3/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας παρευρέθη χθες (19-03-2007), σε εκδήλωση της Ανωτάτης Πανελληνίου Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου 1821 και των 50 χρόνων από την ημέρα που φονεύθηκε μαχόμενος ο Γρηγόρης ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ.

 

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ο κ. Υπουργός είπε:

 

« Σεβασμιώτατε, Αιδεσιμολογιώτατε, φίλε Υπουργέ, Στρατηγέ υπεύθυνε και αρμόδιε για τους Εφέδρους. Κύριοι συνάδελφοι της Αντιπροσωπείας των Εφέδρων και των Πολεμιστών από την Κύπρο. Κύριε Πρόεδρε της Α.Π.Ο.Ε.Α. Κύριοι του Συμβουλίου,

 

χαιρετίζω την συνάντησή μας.

 

Χαιρετίζω την συνάντησή μας, μαζί με τα συγχαρητήριά μου προς τους Εφέδρους Αξιωματικούς, γιατί λαμβάνουν αυτές τις θαυμάσιες πρωτοβουλίες, εθνικής αναγνώρισης, απότισης φόρου τιμής προς τους ήρωες και ουσιαστικά, πλάσης-ανάπλασης της εθνικής μας συνείδησης. Σε όλο τον κόσμο των Εφέδρων, σε όλη την ελληνική κοινωνία.

 

Κυρίες και κύριοι, η 25η Μαρτίου δεν είναι υπόθεση μνήμης ή απλά υπόθεση των ιστοριοδιφών. Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι το μεγάλο ορόσημο και το πολύτιμο υλικό για την πλάση της εθνικής μας συνείδησης εις τον αιώνα τον άπαντα.

 

Έτσι, ιστάμεθα προσκυνητές, εναγώνιοι υπερασπιστές, πολύτιμοι διδασκόμενοι από το νόημα και μήνυμα της 25ης Μαρτίου 1821 και από την ίδια την τηλαυγή ¨έκρηξη¨ αυτής της εθνικής εξέγερσης, εθνικής επανάστασης της ημέρας της παλιγγενεσίας.

 

Τιμούμε και χαιρόμαστε, γι’ αυτό, τους πρόγονους μας που έκαναν αυτή την υπέρβαση έξω και πέρα και πάνω από τις όποιες αντικειμενικές συνθήκες, έξω και πέρα και πάνω από τους όποιους υπολογισμούς της μέτρησης των δυνάμεων και του συσχετισμού των δυνάμεων, έξω και πέρα και πάνω από την εκτίμηση των διεθνών δεδομένων, που δεν ήσαν κανένα από τα τρία ευνοϊκό για την Επανάσταση. Και άκουσαν την ¨φωνή¨ των Σαλαμινομάχων, την ¨φωνή¨ των Θερμοπυλών, τα ¨σήματα¨ από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τα ¨σήματα¨ από όλες τις εκφάνσεις για τη διαμόρφωση, τη γέννηση και αναγέννηση, την ποιότητα, με ένα λόγο, του διαχρονικού Ελληνισμού.

 

Εσήκωσαν το λάβαρο είτε στην Αγία Λαύρα, είτε οπουδήποτε. Εδιδάχθησαν από το ¨σήμα¨ του Ρήγα Φεραίου και ξεσηκώθηκαν, για να μας προσφέρουν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας, του οποίου εμείς καλούμεθα σήμερα να κάνουμε καλή χρήση.

 

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου πριν από 50 χρόνια ανανέωσε το ίδιο θέμα, το ίδιο σήμα, το ίδιο μήνυμα. Ότι δεν έχει καμία αξία η ζωή, προπαντός, όταν η ζωή περιορίζεται σε όρους σχεδόν ανελεύθερους, μπροστά στην ελευθερία.

 

Ανανέωσε το ¨σήμα¨ από την Μονή Μαχαιρά, για να πιστοποιήσει ότι είμαστε ένα, Ελλάς και Κύπρος. Είμαστε- ήταν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, είναι οι Κύπριοι αδελφοί μας- παιδιά του Τεύκρου. Είναι αδέλφια του Κίμωνα που νικούσε στο Κίτιον. Είναι παιδιά και εγγόνια του Ζήνωνος του Κιτιέως.

 

Είναι η ίδια η Ελλάδα, στην παραλλαγή της, εκεί στο γαλάζιο πέλαγος σαν χρυσοπράσινο φύλλο- που λέει και ο ποιητής- να πλέει και να πλέει συνεχώς και στον δρόμο της Ευρώπης σήμερα και στον δρόμο της προτάσεως ή των προτάσεων ειρήνης πάντα, γιατί υπήρξαν οι θυσίες του Γρηγόρη Αυξεντίου και των άλλων παλικαριών της ΕΟΚΑ, 50 χρόνια πριν (3 Μαρτίου 1957), του Γρηγόρη Αυξεντίου.

 

Ναι, αντλούμε ζείδωρον νάμα από εκείνο το σήμα. Είμαστε πιο δυνατοί, πιο ελεύθεροι, πιο Έλληνες και εξαιτίας της θυσίας στου Μαχαιρά.

 

?λλωστε Χριστιανισμός, Ελληνισμός, στο πάνθεόν μας δεν έχουν ούτε ¨Σβατζενέγκερ¨ νικητές-πολεμιστές, ούτε μεγάλες τακτικές νίκες. Έχουν ένα ¨μαρτυροδρόμιον¨. Τιμούμε, είτε για τον Χριστό μας, είτε για το 1453, είτε για το 1204 και 1261, είτε για το μεγάλο 1821, τιμούμε πάντοτε αυτό το ¨μαρτυροδρόμιον¨ της θυσίας, από το οποίο η Ανάσταση και η εθνική.

 

Σας ευχαριστώ πολύ. Αιωνία η μνήμη του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821.

 

Σας ευχαριστώ. ».

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις