Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200719-07-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Αντωνίου Σκυλλάκου

19-07-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Αντωνίου Σκυλλάκου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας απάντησε σήμερα (19-7-2007) σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κ.Κ.Ε. κ. Αντωνίου Σκυλλάκου, σχετικά με τις πυρκαγιές. Στην ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Υπουργός είπε:

 

« Κύριε Πρόεδρε, επαναλαμβάνω και πάλι την βαριά μας οδύνη για τον θάνατο των τριών εποχικών πυροσβεστών στο Δοξαρό Ρεθύμνης, καθώς και για τον τραυματία-εγκαυματία ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο. Εκφράζουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας ότι θα νικήσει στη μάχη αυτή.

 

Η πρόθεση της Πολιτείας, η απόφαση της Πολιτείας, είναι όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των περιπτώσεων, των θυμάτων, να κατοχυρώσει νομικά και νομοθετικά εάν χρειαστεί, αυτό που λέω εγώ: την ¨ισοτιμία¨ (αντιμετώπισης) στον τραυματισμό, στην αναπηρία, στο θάνατο.

 

Προς τούτο έδωσα εντολή στις υπηρεσίες του Υπουργείου και στη Νομική Υπηρεσία να εξετάσει ποιες πράξεις πρέπει να λάβουν χώρα (διοικητικές πράξεις ή νομοθετικές πράξεις), για την κατασφάλιση αυτής της ισότητας προ του δεινού! Ειδικότερα για την πρόνοια και για τις εργασίες που το Υπουργείο είχε κάνει για την αντιμετώπιση μιας δύσκολης περιόδου αυτού του θέρους από πλευράς πυρκαγιών, λόγω της κλιματολογικής αλλαγής, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν σημαντική η πράξη για την πρόσληψη των 630 πυροσβεστών, κενό που υπήρχε από το 2000. Θεωρούμε επίσης, σημαντική την πράξη της τακτοποίησης, όπως ξέρετε κ. Σκυλλάκο, των δραματικών εκκρεμοτήτων για το υπηρεσιακό μέλλον των 5.500 εποχικών πυροσβεστών.

 

Προχωρήσαμε στην καλύτερη δυνατή λύση για την επαγγελματική προοπτική αυτών των εποχικών πυροσβεστών. Ασφαλώς και υπάρχουν ακόμα πράγματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν. Ρυθμίζουμε και το θέμα των υπερωριών και των νυχτερινών για τους εποχικούς.

 

Ο εξοπλισμός σε μηχανοκίνητα μέσα, χερσαία, υπήρξε σημαντικός για το 2007. Όπως επίσης, και ο εξοπλισμός σε εναέρια μέσα, με το να κάνουμε τα 5 βαρέος τύπου ελικόπτερα, 10 βαρέος τύπου ελικόπτερα, τα οποία είναι τώρα στη ¨μάχη¨ και αποδίδουν μεγάλη συνδρομή, συμβολή.

 

Εάν υπάρχουν κενά νομοθετικά στο νομικό πλαίσιο της δασοπροστασίας και αυτά θα αντιμετωπισθούν. Το παράδειγμα της αναλήψεως από τον Φορέα Δρυμού της Πάρνηθας των έργων των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών, μαζί με το έργο της αναδάσωσης, νομίζω είναι ένας δρόμος ο οποίος πρέπει να ακολουθηθεί για όλες τις καμένες περιοχές. 

 

Αυτή την ώρα, κ. Σκυλλάκο, ζητούμε και από το Κ.Κ.Ε. και από όλα τα κόμματα της Βουλής και από τους πολίτες και από τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, την συμπαράστασή τους προς τους πυροσβέστες που με αυτοθυσία και αυταπάρνηση πράττουν το καθήκον τους πέρα από τα ανθρώπινα όρια.

 

Εγώ, ως Υπουργός -που νομίζω ότι συμπαρίσταμαι όσο γίνεται ειδικά, διοικητικά, πολιτικά, σε αυτούς τους μαχητές αυτές τις κρίσιμες ώρες- ζητώ αυτή την συμπαράσταση από όλα τα Κόμματα. Και επαναλαμβάνω τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού για την αναγνώριση της προσφοράς των πυροσβεστών, εποχικών και τακτικών και εθελοντών όλων των ¨καταλόγων¨. Έχουμε 3 ¨καταλόγους¨ εθελοντών: Τον κατάλογο της Πυροσβεστικής, τον κατάλογο της Πολιτικής Προστασίας και τον κατάλογο των μονάδων Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς όλους οι ευχαριστίες μας.

 

Απαιτείται μια κοινωνική συνέγερση και συμπαράσταση σε αυτές τις δύσκολες ώρες της μάχης. Μιας μάχης που συνεχίζεται, όχι μόνο με τις 1.452 πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά της μάχης που έχει ένα σύνολο 6.000 πυρκαγιών από την 1.1.07 μέχρι σήμερα. Γιατί είχαμε και έναν αριθμό 2.000-2.500 πυρκαγιών μέχρι την 1η Μαΐου.

 

Τα κλιματολογικά φαινόμενα, η κλιματολογική αλλαγή είναι μια νέα πρόκληση για όλους μας. Ισχυρίζομαι ότι μακάρι να ήταν νομοθετικές οι ρυθμίσεις ή να ήταν να εξουδετερώσουμε τους ¨οικοπεδοφάγους¨. Θα ήταν το ευκολότερο! Το δυσκολότερο είναι η κλιματολογική αλλαγή η οποία φέρνει πρόσθετη επιβάρυνση στο τοπίο. 

 

Βεβαίως υπάρχουν και οι εμπρησμοί. Όπως, παραδείγματος χάριν, 2 και 3 η ώρα τη νύχτα στη Ναύπακτο χθες, πώς είναι δυνατόν να έχεις δυο εστίες φωτιάς, όταν ρώτησα ειδικώς, η θερμοκρασία, κύριε Πρόεδρε, ήταν κάτω από 30 βαθμούς; Δηλαδή δεν είχες την κλασική περίπτωση του καιρικού φαινομένου 46 βαθμούς, 47 βαθμούς στην Πάρνηθα και αέρα 7 μποφόρ στην καταστροφή.

 

Θα επανέλθω στην δευτερολογία μου αλλά με ενδιαφέρει να πω ότι, αναγκαστικά θα είναι η υπόθεση της πυρκαγιάς και της αντιμετώπισης αυτής της περίπτωσης των κλιματολογικών, έργο πολλών συντελεστών. Ο ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας που λέτε είναι ένα ζήτημα συζητήσιμο, αλλά δεν θα λείψει η Γενική Γραμματεία, δεν θα λείψει ο Ενιαίος Φορέας, δεν θα λείψει το Πυροσβεστικό, δεν θα λείψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν θα λείψουν οι εθελοντές και ο στρατός. Έτσι είναι η φύση του προβλήματος.

 

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Στην προφορική ανάπτυξη των σκέψεών του, της ερωτήσεώς του ο κ. Σκυλλάκος έθιξε πολλά θέματα τα οποία δεν μπορούν να κλείσουν με μια απάντησή μου στο πλαίσιο και το χρονικό και των αρμοδιοτήτων αυτής της ερώτησης.

 

Απαντώ όμως ότι το θέμα του Ενιαίου Φορέα της Δασοπροστασίας είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται. Μπορεί να βρει το υποκατάστατό του σήμερα με το υπάρχον καθεστώς στο Συντονιστικό Όργανο στο οποίο μετέχουν το Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και όλοι οι άλλοι Φορείς που είπαμε προηγουμένως. Και για τον οποίο Φορέα είτε του συντονιστικού είτε ενιαίου φορέα όπως λέει η ερώτηση του κ. Σκυλλάκου, μπορούμε και πρέπει να ανοίξουμε μια συζήτηση για την πληρέστερη και καλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερωτήσεως του κ. Σκυλάκου, στο οποίο θίγονται συνταγματικά ζητήματα, ιδιοκτησιακά ζητήματα και φυσικά ζητήματα προστασίας του δάσους, έχω από την διυπουργική συνεννόηση που έκανα, για να απαντήσω στην ερώτηση, την εξής εξειδικευμένη απάντηση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:

 

Ανάλογα με το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, της τρίτης κατά σειράν απόφασης, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα της δασικής νομοθεσίας και της προστασίας των δασών και των δασικών εκτάσεων.  Δηλαδή, δεν προτρέχουμε, αλλά είναι όλο το σκεπτικό όπως το εξέθεσε ο κ. Σκυλλάκος, σοβαρή πρώτη ύλη για δημόσια συζήτηση και σε κοινοβουλευτικό-νομοθετικό επίπεδο, για την λήψη πρόσθετων νομοθετικών μέτρων, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των δασών.

 

Για τα όρια της δικής μας συζήτησης και της δικής μου αρμοδιότητας, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι επράξαμε κατά τον Φεβρουάριο, Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και πραγματοποιήσαμε όλες εκείνες τις συσκέψεις και τις συνεργασίες για την πρόληψη. Δηλαδή, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα φαινόμενα, τα καιρικά φαινόμενα, τα οποία παλεύουμε εμείς σήμερα, ήσαν πολύ δυνατότερα από όσα μπορούσε κατά το παρελθόν να συναντήσει κανείς. Πολύ σοβαρή απειλή.

 

Πρέπει να σας πω ότι φέτος είχαμε ένα σύνολο πυρκαγιών από την 1η Μαΐου μέχρι τις 18/7: 3.597 πυρκαγιές. Εξ αυτών, έτσι για τον τομέα της ευθύνης μου και για την αναγνώριση της προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων συντελεστών, δηλαδή εθελοντών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κύριε Πρόεδρε, 2.654 πυρκαγιές τις σβήσαμε σε διάστημα έως 3 ωρών

 

Από το ίδιο σύνολο των 3.500, 530 τις σβήσαμε σε διάστημα από 3 έως 10 ώρες, 192 σε διάστημα 10 έως 24 ώρες. Και 112, αυτές οι δραματικές, σε διάστημα από 24 έως 48 ώρες. Έτσι δίδονται οι μάχες. Ξανά η σκέψη μας στο ότι οι πιλότοι κάνουν ασκήσεις ακριβείας με αυτοθυσία. Τους μιλώ και τους είπα με τη δήλωση για τον Υμηττό για παράδειγμα: ¨Σας είδα με τα μάτια μου να κάνετε ασκήσεις ακριβείας κατά το επιχειρείν. Προσέχετε παιδιά! Σας ευχαριστούμε πολύ!¨

 

Έτσι είναι η συνθήκη της μάχης, του πολέμου, σήμερα. Και πάντως δεν είναι και πρωτοφανές φαινόμενο. Ας λέμε για την κλιματολογική αλλαγή και για τα καιρικά φαινόμενα, διότι σας θυμίζω 1998, 2000 και πιο μπροστά, αλλά το 1998 και το 2000, 1.000.000 στρέμματα το 1998 και 1.500.000 στρέμματα το 2000. 

 

Σας παρακαλώ, μια ψυχραιμία και στην εκτίμηση των αριθμών και συμπαράσταση προς την Πυροσβεστική. Και πάλι είμαστε η τελευταία χώρα των μεσογειακών (χωρών) κύριε Πρόεδρε, και σε αριθμό πυρκαγιών και σε αριθμό καμένων εκτάσεων. Ψυχραιμία, συμπαράσταση στη Πυροσβεστική και σε όλες τις Μονάδες που μπορούν να συμβάλουν στην υπόθεση της μάχης, γιατί είμαστε ακόμα στο μέσον του πολέμου, της μάχης με τη φωτιά, γιατί είναι πίσω το υπόλοιπο του Ιουλίου και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος. Και η αγωνία μας δεν μειώνεται. Εντείνεται, έτσι όπως διαμορφώνονται τα καιρικά φαινόμενα.

 

Ευχαριστώ. ».

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 19/7/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις