Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200716-04-2007:Βράβευση Τροχονόμων από την ΕΛΠΑ

16-04-2007:Βράβευση Τροχονόμων από την ΕΛΠΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

H Ελληνική Λέσχη Αυτοκινήτου και Περιηγήσεων (ΕΛΠΑ) βράβευσε σήμερα (16-04-07) αστυνομικούς της Τροχαίας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα Εντευκτήριά της στην Αγία Παρασκευή, παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα.
 
Συγκεκριμένα, βραβεύτηκαν δύο άνδρες και δύο γυναίκες αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε Υπηρεσίες Τροχαίας της Αττικής και της Περιφέρειας, ως εκπρόσωποι όλων των αστυνομικών της Τροχαίας, για την προσφορά τους στην ασφάλεια των πολιτών (οδηγών, επιβατών και πεζών) και για τη συμβολή τους στην ομαλή και ασφαλή κίνηση των οχημάτων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, κατά το έτος 2006. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι αστυνομικοί:
  • Αστ/κας Κωνσταντίνος Φίλος που υπηρετεί στο Α΄Τμήμα Αυτοκινητοδρόμων Αττικής,
  • Αρχ/κας   Ευσταθία Χριστοπούλου που υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας Νέας Ιωνίας,
  • Αρχ/κας   Δημήτριος    Τριανταφύλλου που υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Λάρισας και
  • Αρχ/κας   Σπυριδούλα Μπέκα που υπηρετεί στο Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.
 
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, ο Διευθυντής της Τροχαίας Αττικής Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κουμαντάνος, ο Δ/ντης  της Διεύθυνσης Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής Ταξίαρχος Νικόλαος Βεργαδής καθώς και άλλοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Σίμος Σιμόπουλος , οι βουλευτές κ.κ. ?ρης Σταθάκης και Κώστας Γείτονας, ο Αντινομάρχης Αθηνών κ. Γεώργιος Κατριβάνος, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΛΠΑ κ. Βασίλης Δεσποτόπουλος.   
 
Κατά το χαιρετισμό του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, αφού ευχαρίστησε την ΕΛΠΑ και τους παρευρισκόμενους δήλωσε: « Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Επιτελάρχα, κύριε Δήμαρχε, κύριε συνάδελφε ?ρη Σταθάκη, κύριε Γενικέ του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών, κυρίες και κύριοι βραβευόμενοι, κύριοι Αξιωματικοί, κυρίες και κύριοι, θέλω να συγχαρώ και πάλι την ΕΛΠΑ και θέλω να αφιερώσω δύο σκέψεις για αυτή την σημαντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση.
 
Κύριε Πρόεδρε θα ξέρετε και εσείς και το Συμβούλιο σας και όλα τα μέλη ότι είμαστε περήφανοι για την ΕΛΠΑ και δεν είμαστε μόνο φιλοφρόνως υπερήφανοι αλλά αποδίδοντες τα πράγματα και τις κατακτήσεις σας. Περιδιαβαίνουμε την Ευρώπη και όταν δίδεται η ευκαιρία εισπράττουμε τον καλό λόγο το εύσημο για την Ελληνική Λέσχη Περιήγησης και Αυτοκινήτου.
 
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με τα χρόνια, με τα πολλά χρόνια η ΕΛΠΑ αναβιβάζει το επίπεδό της, δεν «μπαγιατεύει», δεν παλιώνει, αλλά φρεσκάρεται εκσυγχρονίζεται και καταλαμβάνει την αρμόζουσα θέση μεταξύ των, μεταξύ των ομολόγων, ομοτέχνων και ομόηθων για την υπόθεση ήθους οργανώσεων της Ευρώπης, ίσως και της Αμερικής και του κόσμου. Έτσι λοιπόν χαιρόμαστε αυτή την οντότητα την παραστάτιδα δύναμη στην υπόθεση της Τροχαίας Ασφάλειας και έχω υποχρέωση όπως και πέρσι και να συμπαρίσταμαι στις εκδηλώσεις και σε αυτή την ευγενική εκδήλωση της βράβευσης των επιμελών οδηγών και των αρίστων τροχαίων υπαλλήλων μας και Αξιωματικών μας αλλά ταυτόχρονα και να δηλώνω συμπαραστάτης της ΕΛΠΑ.
 
Συγχαρητήρια λοιπόν και μετατίθεμαι τώρα στη δεύτερη παράγραφο των σκέψεών μου που έχω να αφιερώσω κάτι για την Τροχαία. Η Τροχαία είναι εκείνη η δύναμη της Αστυνομίας που έχει μονοδιάστατα την υπηρέτηση του συνανθρώπου και τη συμπαράσταση. Είναι Υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι και η ?μεση Δράση είναι όταν υποδέχεται στο περιπολικό μια έγκυο γυναίκα και γίνεται εκεί η ιερή πράξη του τοκετού μέχρι να φτάσει στο μαιευτήριο αυτό είναι κάτι παράλληλο, αλλά η Τροχαία είναι ο κοινωνικός βραχίονας της Αστυνομίας. Εννοούμε ότι θα μπορούσε να είναι και προγενέστερα, -συζητώ με τον ?ρη τον Σταθάκη επίμονα- και σε προγενέστερα στάδια της οδικής συμπεριφοράς και φροντίδας παρούσα η Τροχαία, θα το φροντίσουμε κύριε Πρόεδρε.
 
Θέλουμε την Τροχαία π.χ. να είναι με τη στολή της και με την συσσωρεμένη εμπειρία της και με τη σοφία της, την ακαδημαϊκή να είναι συνδιδάσκαλος της τροχαίας κίνησης της Οδικής Ασφάλειας, συμπεριφοράς και ασφάλειας στα σχολεία. Το σχεδιάζουμε το προωθούμε, είμαστε ακόμα στην αρχή. Αλλά θέλουμε να είναι συνδιδάσκαλος ο τροχαίος υπάλληλος μας στα σχολεία. Θέλουμε να είναι στον Δήμο, στις εκδηλώσεις που θα οργανώνονται για την οδική ασφάλεια και να προσφέρουν και να κάνουν «κοινό κτήμα» που λέει ο Θουκυδίδης το προϊόν της πείρας τις νομικές προβλέψεις και εκείνη τη διδασκαλία που θα είναι η κατάλληλη και η σώζουσα ζωές.
 
Εγώ ευχαριστώ την Τροχαία γιατί κάνει πράξη το καθήκον της σε πολύ υψηλό επίπεδο ευσυνειδησίας και αποτελεσματικότητας και τους ζητώ ακόμη περισσότερα. Κανένας δεν είναι αριστεύς χωρίς αποτελέσματα. Με τα μικρά αποτελέσματα, αυτά που μπορεί να επιφέρει να επέλθουν από στοιχειώδεις παρεμβάσεις δεν είμαι ικανοποιημένος. Θέλω τα περισσότερα αποτελέσματα
τα οποία θα έχουν τον χαρακτήρα της ευσυνειδησίας και της αυταπάρνησης, που είναι η ταυτότητα της Τροχαίας.
 
Το τρίτο σημείο που ήθελα στην παρέμβασή μου να σχολιάσω να αναφέρω είναι ότι εμείς χρειαζόμαστε πάρα πολύ την συνεργασία με την ΕΛΠΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνών. Θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο όπως λέει ο ?ρης Σταθάκης να μην κόβουμε κλήσεις και να μην «οικονομάει» το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως ή Μεταφορών από τα πρόστιμα.
 
Το λέμε φωναχτά θέλουμε να συντελέσουμε σε αυτή την πρόληψη του κακού. Την πρόληψη του ατυχήματος-δυστυχήματος έτσι ώστε να μπορέσουμε να ασφαλίσουμε, (γιατί γι΄ αυτό λέγεται οδική ασφάλεια), την κίνηση στους δρόμους. Εμείς έχουμε καλά και ευδόκιμα σχέδια για τον μεγάλο δρόμο, δηλαδή με την εμφανή περιπολία, με την εμφανή αστυνόμευση. Μπορούμε να εγγυηθούμε μηδέν ατύχημα στον μεγάλο δρόμο, από την ΠΑΘΕ, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε το ατύχημα στην οδό Αγίου Ιωάννου. Μπορούμε όμως να δουλέψουμε ώστε να μην γίνει το ατύχημα στην Αγίου Ιωάννου, με την πρόληψη αυτή που εισηγείται η ΕΛΠΑ, το Υπουργείο Μεταφορών, το Συμβούλιο Εθνικής Οδικής Ασφάλειας μέσω της παιδαγωγικής διαδικασίας.
 
Τα συντριπτικώς περισσότερα ατυχήματα γίνονται στους περιφερειακούς και στους συνοικιακούς δρόμους. Εμείς είμαστε στο τελευταίο στάδιο της πρόληψης, για να μην πω στο πρώτο στάδιο της καταστολής. Στο τελευταίο στάδιο της πρόληψης, και τη γνωρίζουμε την πρόληψη ως Τροχαία, να διευκολύνουμε την κυκλοφορία, να επιταχύνουμε μια κίνηση, που θα πρέπει να γίνεται για να περάσει το νοσοκομειακό, να κρατήσουμε την λωρίδα έκτακτης ανάγκης, γιατί αυτή η λωρίδα έκτακτης ανάγκης όταν θα την κρατήσουμε θα είναι κατασταλτικό για εκείνον ο οποίος ταξιδεύει από την Αθήνα στην Κόρινθο αλλά θα είναι προληπτικό για εκείνον ο οποίος επιβαίνει του ασθενοφόρου, όπως θα έλεγε ο ?ρης.
 
Έτσι είναι οι αλληλουχίες των χαρακτηρισμών των τροχαίων φάσεων. Θέλω λοιπόν η πρόληψη να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα όπως είπε μια λέξη και εγώ μακρυγορώ, σε όλα τα επίπεδα. Συνεργαζόμαστε άριστα με το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Έχουμε μεθαύριο την συνάντηση για την επικαιροποίηση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, και το πρόσθετο ειδικό στοιχείο την αναβίωση του pointsystemτο οποίο… δεν θέλω να πετύχει! (ενν. εισπρακτικά).
 
Δεν είναι η λογική να το ξέρετε δεν είναι η λογική να εισπράξω είναι η λογική να σε οδηγήσω, οδηγέ, στην ψυχολογία να σταματήσεις στο STOP. Να σε οδηγήσω στην ψυχολογία ότι προστάτεψε και εσύ τον εαυτό σου. Δεν είναι μωρά οι πολίτες να τα πιάνω από το χέρι και να τα πηγαίνω στου συνοικιακούς ή στους περιφερειακούς δρόμους. Στο μεγάλο δρόμο να κάνω την καταστολή.
 
Λέμε λοιπόν: άριστη συνεργασία με το Υπουργείο Μεταφορών, οργανώνουμε αυτή την κατάσταση του ηλεκτρονικού διπλώματος, του ηλεκτρονικού συστήματος pointsystem και των προστίμων. Διεξαγωγή ενός προγράμματος ενημέρωσης για τις διατάξεις και χαιρετίζω την εκδήλωση, χαιρετίζω την ΕΛΠΑ, την κρίνω ως παραστάτιδα σοβαρή και έγκυρη παραστάτιδα στην υπόθεση της οδικής ασφάλειας. Την συγχαίρω. Συγχαίρω τους τροχαίους που βραβεύονται. Συγχαίρω τους οδηγούς ΕΛΠΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ, ΜΕΤΡΟ, γιατί προσέφεραν έργο, ΤΑΞΙ, ΣΑΤΑ και νομίζω αυτά είναι τα πρόσωπα και οι κατηγορίες, των βραβευμένων. Συγχαρητήρια. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας ».
 
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, βραβεύθηκαν επίσης οδηγοί από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ), των Ταξί και της Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ.
 
Μετά το πέρας της εκδήλωση ο κ. Υπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης:
 
«Είναι θεσμός πλέον οι βραβεύσεις που κάνει η ΕΛΠΑ προς τους καλύτερους τροχονόμους, προς τους καλύτερους οδηγούς των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τιμούμε την ΕΛΠΑ γι΄ αυτή την πρωτοβουλία της. Είναι ο πιο έγκυρος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, Μ.Κ.Ο, με πολύ σοβαρό κύρος στην Ευρώπη για την οδική βοήθεια που παρέχει στους αυτοκινητιστές. Σε αυτή την παραδοσιακή σχεδόν θεσμική εκδήλωση της βράβευσης είχα υποχρέωση να παραστώ για να σημειώσω ή τονίσω και την αξία και την συμβολή της Τροχαίας στην υπόθεση της Κοινωνικής Προσφοράς, το κεφάλαιο της Οδικής Ασφάλειας .
 
Νομίζω ότι οι αστυνομικοί της Τροχαίας, μέσα στην βροχή, μέσα στο καυσαέριο, μέσα στο χιόνι, στις εισόδους και εξόδους, που είναι μια φοβερή περιπέτεια για την διατήρηση αυτής της ομαλής κυκλοφορίας, για όσους έχουν την ευθύνη της διαχείρισης της ομαλής κυκλοφορίας, οι Τροχαίοι λοιπόν, είναι άξιοι συγχαρητηρίων ».
 

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 16/04/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις