Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Μάιος 200215-5-2002: Ημερίδα με θέμα "Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας" από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

15-5-2002: Ημερίδα με θέμα “Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας” από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Αθήνα,  15/05/2002

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ημερίδα με θέμα τα "Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας" πραγματοποίησε σήμερα στο ξενοδοχείο "DIVANI CARAVEL" το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη συμμετοχή δημάρχων και εκπροσώπων ΟΤΑ από όλη τη χώρα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Κ. Σκανδαλίδης, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ε. Μαλέσιος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Φ.Νασιάκος, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Σπ.Τσάκος καθώς και εκπρόσωποι  κοινωνικών οργανώσεων και άλλων φορέων.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης κ. Δ. Ευσταθιάδης και κύριος ομιλητής ήταν ο καθηγητής Εγκληματολογίας / Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Πανούσης, ο οποίος  τόνισε τη σπουδαιότητα των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας και τη σημασία της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής.

Τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας (Σ.Π.Ε) θεσπίστηκαν με το Ν.2713/99 και είναι συμβουλευτικά/ γνωμοδοτικά όργανα που μπορούν να συσταθούν  σε κάθε Δήμο ή Κοινότητα  της χώρας με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Στελεχώνονται από άμισθους επιστήμονες και λειτουργούς που διαμένουν στην περιφέρειά τους, όπως δικαστικούς λειτουργούς, εγκληματολόγους, κοινωνιολόγους, αστυνομικούς, γιατρούς, κοινωνικούς λειτουργούς κ.ά. 

Βασικός σκοπός των Σ.Π.Ε. είναι η ενίσχυση των δεσμών της γειτονιάς με  στόχο την ενδυνάμωση της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής και την πρόληψη της εγκληματικότητας στη δημοτική ή κοινοτική περιφέρεια. 

Κύρια αποστολή των ΣΠΕ είναι η σχεδίαση, οργάνωση, συντονισμός και εφαρμογή από τους κοινοτικούς φορείς πρωτοβουλιών, κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας ιδίως εγκληματικότητας.

Ενδεικτικά τα Σ.Π.Ε  στο πλαίσιο της αποστολής ασκούν δραστηριότητες όπως:

  • Καταγράφουν και μελετούν την εγκληματικότητα στα πλαίσια του συγκεκριμένου Δήμου ή Κοινότητας , συντάσσουν την  ετήσια έκθεσης για την κατάσταση της εγκληματικότητας στο χώρο δράσης τους και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων πρόληψης.
  • Σχεδιάζουν και προωθούν ειδικές δράσεις για την πρόληψη της εγκληματικότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, της βίας στην οικογένεια, του κοινωνικού αποκλεισμού και της κοινωνικής ανασφάλειας.
  • Μεριμνούν για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την ενεργό συμμετοχή τους σε προγράμματα πρόληψης εγκληματικότητας.
  • Αναλαμβάνουν το συντονισμό και την πλαισίωση πρωτοβουλιών άλλων κοινωνικών φορέων , όπως συλλόγων γονέων, εθελοντών, θεραπευτικών κοινοτήτων, που στοχεύουν στην πρόληψη της εγκληματικότητας.
  • Φροντίζουν για τη σύσταση δικτύων βοήθειας, αρωγής και πληροφόρησης των θυμάτων εγκληματικών πράξεων, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ιδίως δικηγορικούς συλλόγους, ιατρικούς συλλόγους, κοινωνικού χαρακτήρα ιδρύματα και συλλόγους. 
  • Ενισχύουν τα προγράμματα μέριμνας των εγκαταλελειμμένων παιδιών και των ατόμων που χρίζουν βοηθείας. 
  • Μεριμνούν για την εκπαίδευση στελεχών πάνω σε θέματα όπως η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, η αντικοινωνική συμπεριφορά, η σχολική και εξωσχολική βία, η χρήση ναρκωτικών, η κακομεταχείριση και εκμετάλλευση γυναικών και ανηλίκων.

Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Εγκληματικότητας έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί σε ορισμένους δήμους της χώρας.

Για την οργανωτική υποστήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών αντεγκληματικής πολιτικής έχει συσταθεί στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τις αρχές του χρόνου Ομάδα Διοίκησης Έργου, ο Πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής κ. Γ. Πανούσης. Αποστολή της Ομάδας είναι ο συντονισμός της δράσης και η παροχή επιστημονικών κατευθύνσεων προς τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας.

 

Τελευταίες Αναρτήσεις