Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200715-06-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

15-06-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 15/06/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, συναντήθηκε σήμερα στις 12.00 στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Την Επιτροπή αποτελούσαν: η επικεφαλής της επιτροπής κ. Martine Roure (Γαλλία) και τα μέλη Jeanine Hennis-Plasschaert (Ολλανδία), Αδάμος Αδάμου (Κύπρος), Giusto Catania (Ιταλία), Παναγιώτης Δημητρίου (Κύπρος), Wolfgang Kreissl-Dorfler (Γερμανία), Σταύρος Λαμπρινίδης (Ελλάδα), Γιώργος Παπαστάμκος (Ελλάδα) και Γιώργος Ρούσσας (Ελλάδα).  

 

Στη συνάντηση από Ελληνικής πλευράς παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οργάνωσης – Νομοθεσίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχος Νικόλαος Παπαγιαννόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αστυνομικός Διευθυντής Κωνσταντίνος Κορδάτος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κασαπάκης.

 

Ο κ. Υπουργός, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, είπε τα εξής:

 

«Κυρίες και Κύριοι, κύριοι συνάδελφοι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σας καλωσορίζω θερμά στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Καλωσορίζω εσάς ως προσωπικότητες. Καλωσορίζω εσάς ως επιδεικνύοντες ένα λειτούργημα για την μεγάλη ιδέας της Ευρώπης. Και σας καλωσορίζω και για την ειδική αποστολή σας να επιθεωρήσετε τους χώρους υποδοχής των uninvited visitors, (αυτός είναι δικός μου όρος), που δεχόμαστε στην Ελλάδα.

 

Προτείνω για την μεθοδολογία της συναντήσεώς μας και της συνεργασίας μας να έχω μία βασική εισήγηση από εσάς, από την αντιπροσωπεία σας με τα θέματα που θα κρίνετε ότι πρέπει να λάβω θέση και εγώ είμαι πρόθυμος και να σας ενημερώσω και να απαντήσω σε ζητήματα που θα προκύψουν από τις αναφορές σας.

 

Σας ευχαριστώ πολύ. Νομίζω ότι ο επικεφαλής ή η επικεφαλής της αντιπροσωπείας πρέπει να λάβουν τον λόγο». […]

 

[…] «Θα ήθελα να σας πω ότι η επιθεώρησή σας είναι πολύτιμη για εμάς. Έπρεπε να είχατε επισκεφτεί και τον Κυπρίνο (Έβρου) στα Βόρεια σύνορα.

 

Η περίπτωση της Σάμου είναι στην πρώτη γραμμή της πίεσης που δεχόμαστε. Δεν ξέρω εάν επισκεφθήκατε τον καινούργιο χώρο της Σάμου. Στον καινούργιο χώρο της Σάμου θα έχει μετεγκατασταθεί και θα έχει καταργηθεί ο παλιός εντός του Αυγούστου. Απαντώ και στην συγκεκριμένη ερώτηση της MmeRoure.

 

Θέλω να σας πω ότι ως κατάσταση ανάγκης, force major, καταφύγαμε στο παλιό της Σάμου. Κλασσική περίπτωση force major, την οποία την βάλαμε μπροστά πριν από τρία χρόνια.

 

Προηγουμένως δεν υπήρχε τίποτα. Σε σκηνές εγένετο η σίτιση. Για αυτό διαμαρτυρήθηκα στην αρχή για την παλιά Σάμο. Ούτε και εγώ την θέλω. Αλλά σας ζητώ ορθολογικά να δείτε την κατάσταση ανάγκης.

 

Χαιρετίζω την επιθεώρησή σας γιατί σας εμπιστεύομαι ως δίκαιο μάτι. Και θέλω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σας πω δυο πράγματα πάνω στο Ελληνικό πρόβλημα.

 

Πρώτον: είμαστε στην γραμμή των πρόσω και δεύτερο: είμαστε μόνοι μας. Εγώ δουλεύω στα Συμβούλια με τον Franco Frattini και με τον κύριο Αμάτο και με όλους για την συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης. Ελπίζω να την πετύχουμε.

 

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι πώς αποκρούουμε ή πώς χειριζόμαστε το flow of immigrants (το κύμα των μεταναστών). Και αυτό βέβαια θα βγαίνει με τις διακρατικές συμφωνίες από τις χώρες προέλευσης ή τις χώρες transit.

 

Και το δεύτερο είναι η υποδοχή και ο ανθρωπισμός. Αυτή η “ταπεινή χώρα”, η Ελλάς, φιλοδοξεί να είναι στην κορυφή της ανθρωπιστικής μεταχείρισης.

 

Θέλω να πω στον κύριο Κατάνια ότι είναι τρία Υπουργεία συναρμόδια για την περίπτωση των μεταναστών στην Ελλάδα. Είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, που πληρώνει τα έξοδα για τους καινούριους χώρους υποδοχής και τα τροφεία. Είναι το Υπουργείο Υγείας για λόγους υγείας.

 

Και το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την φύλαξη από διάφορους παράγοντες. Φύλαξη. Είναι 100, 200, 300 άνθρωποι οι οποίοι πολλές φορές δεν είναι και το πρότυπο της φιλήσυχης κοινότητας και μέσα στους χώρους και έξω.

 

Η μόνη αρμοδιότητά μας είναι η φύλαξη. Και όταν φυλάσσουμε, φυλάσσουμε όχι κρατούμενους του ποινικού δικαίου αλλά ανθρώπους που έχουν “κεκτημένη” ταχύτητα να πάνε στην Ευρώπη, να πάνε στην άλλη Ευρώπη.

 

Και έχουμε δεχθεί πολλές φορές ευχαριστίες από την Commission ότι πράγματι είμαστε ένα φίλτρο ανάσχεσης. Το κόστος είναι υπερβολικό. Πολύ βαρύ. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από την Ευρώπη. Το αντιμετωπίζουμε μόνοι μας.

 

Με τον Franco Frattini καταλήγουμε να φτιάξουμε μία γραμμή περιπολίας και monitoring στα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Μπορεί να περιλάβουμε και την Βουλγαρία.

 

Αλλά θέλω να σας πω, εσείς που είστε έμπειροι άνθρωποι και εγώ που είμαι δικηγόρος, ότι δεν έχεις άμυνα, (σύμφωνα με τον πολιτισμό μας), αποτροπής.

 

Παραδείγματος χάρη ας πούμε ότι κάπου στο Αιγαίο βλέπεις ένα καραβάκι με 20-30 ανθρώπους. Και πάει το patrolling ship και του λέει “πίσω”. Και οι άνθρωποι “τρυπάνε” τον πάτο του μικρού καραβιού και γίνονται ναυαγοί. Theverynextmoment. Και τότε εσύ από το πολεμικό γίνεσαι ναυαγοσώστης και νοσοκόμος.

 

Αυτή είναι η εικόνα που την ζούμε καθημερινά, μέρα και νύχτα, χειμώνα – καλοκαίρι.

 

Και έτσι απαντώ και σε ένα ενδιάμεσο ερώτημα “πότε άρχισε το φαινόμενο”, ρώτησε ο Γιώργος ο Παπαστάμκος, και “πόσους έχουμε υποδεχθεί”.

 

Πάνω από το 12% του πληθυσμού της Ελλάδας έχουμε υποδεχθεί και είναι εδώ από το 1991 μέχρι σήμερα. Αναλογικά είναι το υψηλότερο ποσοστό, (σε 1000 κατοίκους), μεταναστών στην Ευρώπη. Ούτε η Γερμανία (έχει τέτοιο ποσοστό).

 

Πριν φύγετε θα φροντίσουν οι Υπηρεσίες μου να σας προμηθεύσουν και με τα στοιχεία τα ακριβή.

 

Εγώ έχω την βεβαιότητα ότι κάνουμε μία προσφορά προς την Ευρώπη. Στην άμυνα. Πέρσι “υποδεχθήκαμε” 100.000 ανθρώπους. Στείλαμε πίσω νόμιμα 80.000 ανθρώπους. Μένει, κάθε χρόνο σχεδόν, ένας αριθμός 20.000-23.000 ανθρώπων. Πολύ μεγάλο βάρος.

 

Για την ενδιάμεση παρατήρηση του κυρίου KreisslDorfler, ελάχιστο το όφελος από τα οικονομικά. Έκαναν μερικές χειρωνακτικές εργασίες, manual workersetc. Ελάχιστο, συσχετιζόμενο με την ανεργία των Greek citizens.

 

Ο βαθύς ορισμός του προβλήματος είναι: “flow of immigrants towards Europe, European countries. We are the front line fighters”.

 

Θέλω γρήγορα να φτάσουμε σε μία συμφωνία στην Ευρώπη, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Commission. Μία πολύ ωραία ιδέα του FrancoFrattini είναι να πάμε στην Αφρική, νομίζω Λιβύη και Αίγυπτο. Θα είστε ενήμεροι για αυτά τα σχέδια και να υποδεχθούμε εκεί, (πληρώνοντας η Ευρώπη), το κύμα από την Αφρικανική Ήπειρο. Να μην μπουν στην θάλασσα να βγουν Μάλτα, Σικελία, Κύπρο, Αιγαίο.

 

Κάτι αντίστοιχο ζητώ στα consilia να κάνουμε στην Ρουμανία και στην Τουρκία. Στην Ρουμανία να κρατήσουμε το flow από την Ευρασία. Και στην Τουρκία να κρατήσουμε το κύμα από Αφγανιστάν, Ιράκ, μακρινή Ασία και Αφρική. Πάντοτε με δύο όρους: Ανθρωπισμό και δικαστικές εγγυήσεις, δηλαδή στις διακρατικές συμφωνίες. 

 

Είμαστε ακόμα στην αρχή. Πρέπει να πάμε πιο γρήγορα. Εμείς έχουμε στα σχέδιά μας ως ΕΛ.ΑΣ. να φτιάξουμε τρεις καινούργιους χώρους υποδοχής με δικά μας λεφτά. Αν θέλει η Ευρώπη, σας παρακαλώ σήμερα να πείτε στην Ευρώπη να βοηθήσει να κτίσουμε και να καλύψει τα τροφεία και όλα τα έξοδα.

 

Εμείς τώρα είμαστε σε σχέδια για τρεις νέους Σταθμούς – Χώρους υποδοχής. Να περιποιηθούμε τους ανθρώπους όπως λέει ο πολιτισμός ο Ευρωπαϊκός για να είμαστε στην θέση στην επόμενη επίσκεψή σας να μην έχετε δυσάρεστα συναισθήματα. Και εγώ έχω τα δυσάρεστα συναισθήματα.

 

Finger prints: Αυτό είναι το ερώτημά σας. Έχουμε βάλει σε όλα (τα Κέντρα) εκτός από το παλιό της Σάμου. Εντός του Αυγούστου θα έχουμε και στην Σάμο, we have provided the apparatus, the machine.

 

Επιτρέψτε μου να σας αναφέρω, να σας στείλω στην επικεφαλής, την κυρία Roure, ένα έγγραφο, θέλω, εντός του Αυγούστου, Στρατηγέ (Σκότη, Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης), με δύο concluding decisions. Μετακόμιση από το παλιό στο καινούργιο (κτίριο) εντός του Αυγούστου και λειτουργία του μηχανήματος finger prints.

 

Στην Σάμο θέλω βοήθεια από την Ευρώπη. Βάλτε στην Έκθεσή σας ότι η Ελλάς, ο Υπουργός Βύρων Πολύδωρας και η Ελληνική Αστυνομία κάνουν ευρωπαϊκή δουλειά. Θέλουμε βοήθεια. Είναι “Υπουργείο Κοινωνικής Δραστηριότητας” ως προς την φύλαξη το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως που λέει ο κύριος Catania.

 

Για τον αριθμό των μεταναστών σας είπα. Για το κόστος δεν έχω τους αριθμούς, αλλά να βγάλουμε αριθμούς πάλι να σας υποβάλλουμε. Το “Δουβλίνο 2”, που είπε ο Γιώργος, το βλέπω σαν πρόοδο. Μακάρι να εξελιχθούν έτσι τα πράγματα ώστε, μπορεί να είναι η αρχή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής το “Δουβλίνο 2”.

 

Ενδιαμέσως έχω απαντήσει και στην ερώτηση του κυρίου Δημητρίου για προσπάθειες συμπαράστασης. Τις ζητώ τις προσπάθειες συμπαράστασης. Είμαστε ακόμη στα σχέδια. Εμπιστεύομαι τον Franco Frattini. Έχει σύλληψη. Και συνεργάζεται θαυμάσια και με την Γαλλία και με όλες τις άλλες χώρες σε επίπεδο Commission και με τον, (με συγχωρείτε που λέω τους φίλους μου), Αμάτο.

 

Είναι ωραίο το πνεύμα αλλά δεν έχουμε δράση».

 

(Ερώτηση για τον Γερμανό Υπουργό Σόιμπλε)

 

Κος ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

«Είναι superstar! A nice gentleman nearby him (ενν. τον Γερμανό Υπουργό Σόιμπλε), you know whom? Bergstein».

 

(Ομιλίαμακριάαπότομικρόφωνο)

 

ΚοςΠΟΛΥΔΩΡΑΣ:

«Nice gentleman, and the spirit, the European spirit in the Parliament and in the Commission is excellent. We lack action. We lack final decisions.

 

Όπως ξέρετε, είναι ένα φαινόμενο παγκόσμιας κλίμακας. Για να οικονομήσουμε την συζήτηση αφήνω όλο το κεφάλαιο των αιτίων που γεννούν μετανάστευση. Εμπιστεύομαι την γνώση σας, το αφήνω κατά μέρος. Εμπιστεύομαι την εμπειρία σας. Δεν μπορώ να το αγγίξω τώρα.

 

Σας λέω όμως ότι πρέπει να έχουμε λάβει τα μέτρα μας για να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης ως Ευρώπη. Εμείς, ο πολιτισμός μας, λέω για τρίτη φορά, δεν αφήνει περιθώρια να κάνουμε εκπτώσεις στον ανθρωπισμό. Θα δούμε τον άνθρωπο ως απόλυτη αξία.

 

Αλλά ταυτόχρονα θα δούμε τις παγκόσμιες ισορροπίες. Ήμουν στην Κίνα προχθές. Υποδεχόμαστε εδώ σε πρώτο βαθμό uninvited visitors, ακάλεστους επισκέπτες. Υποδεχόμαστε από το Αφγανιστάν και την Σρι Λάνκα.

 

Είμαι “ευγνώμων” στην Κίνα που “κρατάει” 1 δις 300 εκατομμύρια. Και είναι μία άσκηση, μία διαχείριση παγκόσμιας κλίμακας.

 

Συμπεραίνοντας: Έχετε έναν Υπουργό και ένα Υπουργείο εδώ, όπως και του κυρίου Παυλόπουλου, που θα συναντήσετε νομίζω το απόγευμα, το οποίο σας ζητώ να το δεχθείτε ως σοβαρό βοηθό σας.

 

Διψούμε για συνεργασία. Πρώτα, πρώτα η συνεργασία θέλει την αμοιβαία κατανόηση. Σέβομαι πάρα πολύ τις ευαισθησίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Commission και της Ευρώπης.

 

Αυτό είναι η δική μας ποιοτική αξία ως Ευρωπαίων. Πνεύμα κατανόησης θέλω. Και εδώ να είστε ήσυχοι ότι είμαστε στην γραμμή των πρόσω και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Αν μας δώσετε και βοήθεια θα κάνουμε ακόμα περισσότερα. Αλλά και χωρίς βοήθεια πάλι θα κάνουμε εμείς το καθήκον μας.

 

Αυτή είναι η αναφορά μου, μαζί με την βαθιά μου εκτίμηση προς τις προσωπικότητές σας, προς τον ρόλο σας και προς την συγκεκριμένη πράξη της επιθεώρησης της κατάστασης στην Ελλάδα.

 

Σας ευχαριστώ πολύ». […]

 

[…] «Ευχαριστώ πολύ. Όσοι (αστυνομικοί) θα χρειαστούν, θα διατεθούν. Υπάρχει πρόταση για την Σάμο. Όσοι χρειαστούν για το καινούργιο κτίριο, θα διατεθούν. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι θα χρειαστούν γύρω στους 100 ανθρώπους και θα διατεθούν.

 

Διαθέσαμε και στον Κυπρίνο, διαθέσαμε και στο καινούργιο Αλλοδαπών εδώ.

 

Ενώ έχω συμπεράνει, θα σας πω δυο λεπτομέρειες. Δεν μας δίνουν στοιχεία (ταυτότητος). Για αυτό τα finger prints είναι πολύ καλό στοιχείο. Δεν δίνουν τα στοιχεία για να μην πάνε πίσω. Όλοι είναι χωρίς στοιχεία.

 

Και το δεύτερο: δεν ζητούν πολιτικό άσυλο. Ένας μικρός αριθμός ζητεί πολιτικό άσυλο. Γιατί; Γιατί φοβούνται μήπως ανοίξει διακρατική αλληλογραφία και χάσουν, αν πάνε όλα ανάποδα και αν χρειαστεί να γυρίσουν πίσω, δεν θα μπορούν επιστρέψουν στην Ευρώπη.

 

Αυτά σας τα λέω σαν διδάγματα από το πεδίον. Σοβαρές δυσκολίες. Εμείς τους υποδεχόμαστε με το “ευαγγέλιο του ανθρωπισμού”». 
 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις