Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Αύγουστος 200714-08-2007: Σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

14-08-2007: Σύσκεψη υπό την προεδρεία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας στη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

   
Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης προήδρευσε χθες (13-08-2007) ευρείας σύσκεψης Υπηρεσιακών παραγόντων για θέματα Τροχαίας, στην Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής (Θ.Δηλιγιάννη 24-26 Αθήνα).
 
Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Α΄Υποδιευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Υποστράτηγος Γρηγόριος Γουργούλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αμέσου Δράσεως Αττικής Ταξίαρχος Νικόλαος Σερέτης, ο Διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης Αστυνομικός Διευθυντής Ζήνων Κοσμάς, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τροχαίας Αττικής Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Τζώρτζης, ο αναπληρωτής Διευθυντής Τροχαίας του Αρχηγείου, οι Διευθυντές των Υποδιευθύνσεων Τροχαίας Αθηνών και Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και οι Διοικητές των Τμημάτων και Σταθμών Τροχαίας της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.  
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Αρχηγός αφού υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Τροχαίας της Χώρας και των Ο.Ε.Π.Τ.Α., έδωσε εντολές και οδηγίες στους παριστάμενους αξιωματικούς εξαιτίας της μεγάλης διακίνησης λόγω θερινών διακοπών, δίνοντας επιπλέον ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα:
 
 • Συνεχή κίνηση των περιπολικών στο Εθνικό και Περιφερειακό οδικό δίκτυο με αύξηση των εν κινήσει ελέγχων και σκοπό τη μείωση της επιθετικής οδήγησης, προκειμένου να επιτευχθεί η πρόληψη των επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων και η ασφαλή κίνηση των πολιτών, δίνοντας έμφαση στην ποιοτική και όχι στην ποσοτική τροχονομική αστυνόμευση.
 • Αποφυγή τροχονομικών ελέγχων από σταθερά σημεία (πλην αυτών που διενεργούνται με ραντάρ και φωτογραφική μηχανή για παραβάσεις ορίου ταχύτητας), που πολλές φορές μετεξελίσσονται σε παγίδες για τους οδηγούς.
 • Χαρτογράφηση όλων των δρόμων εδαφικής αρμοδιότητας των Τμημάτων Τροχαίας και καταγραφή όλων των τροχαίων ατυχημάτων σε σχέση με την ημέρα, την ώρα, το σημείο συμβάντος και την τροχονομική παράβαση, ώστε ανάλογα να αναπροσαρμοστούν οι τροχονομικοί έλεγχοι στα στατιστικά δεδομένα.
 • Περιοδική εκπαίδευση σε θέματα τροχαίας όλων των αστυνομικών που στελεχώνουν τις Υπηρεσίες Τροχαίας σε κεντρικό επίπεδο.
 • Αύξηση του αριθμού μοτοσυκλετιστών κάθε Υπηρεσίας Τροχαίας, καθ’ όσον εξασφαλίζεται η άμεση επέμβαση στο πρόβλημα και πολλαπλασιάζονται κατ’ αυτόν τον τρόπο οι εποχούμενες περιπολίες.
 • Συνεργασία των αστυνομικών επίγειων δυνάμεων μεταξύ τους και συντονισμό με τα ελικόπτερα, για βεβαιώσεις επικίνδυνων τροχονομικών παραβάσεων, όπως επικίνδυνοι ελιγμοί κ.λπ.
 • Εφοδιασμό των περιπολικών με τον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό (ραντάρ, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, ηλεκτρονικό τηλεβόα οχήματος κ.τ.λ.) και συνεργασία αυτών με οχήματα με συμβατικές πινακίδες.
 • Επιβολή αυστηρών ποινικών-πειθαρχικών κυρώσεων σε αστυνομικούς που διαπράττουν τροχονομικές παραβάσεις, πλην αυτών που συμμετέχουν σε περιστατικά καταδίωξης και πάντα σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος.
 • Συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία για θέματα κοινής αρμοδιότητας και κατανομής ρόλων, κυρίως για τις παράνομες σταθμεύσεις.
 • Συνεργασία με τους Δήμους, τις Νομαρχίες και το Υπουργείο Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων για τη βελτίωση τυχόν κακοτεχνιών και επικίνδυνων σημείων στο οδικό δίκτυο.
 • Ενίσχυση του προσωπικού των υπηρεσιών τροχαίας από το Σεπτέμβριο και Οκτώβριο τ.έ.
 • Ίδρυση νέων Υπηρεσιών Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στο Πολύκαστρο Κιλκίς και στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.
 • Αναβάθμιση των Τμημάτων Τροχαίας Αλμυρού Μαγνησίας, Αγ. Κωνσταντίνου Φθιώτιδας και διοδίων Σχηματαρίου, σε Τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων.
 
Ο κ. Αρχηγός με την ολοκλήρωση της σύσκεψης τόνισε ότι στόχος των τροχονομικών δράσεων θα πρέπει να είναι ο περιορισμός στο ελάχιστο της παραβατικής συμπεριφοράς των πολιτών (όπως το κράνος των μοτοσικλετιστών, οι ζώνες ασφαλείας, η παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη, η ταχύτητα, η χρήση αλκοόλ κ.λπ.)καθ’ όσονμέσα από αυτή θα προέλθει ακόμη περισσότερο και η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.     

  

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 14/08/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις