Πα 2 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Αύγουστος 200714-08-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Αγρονόμων, Αρχιφυλάκων και Αγροφυλάκων

14-08-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παρέστη στην τελετή ορκωμοσίας των νέων Αγρονόμων, Αρχιφυλάκων και Αγροφυλάκων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα πραγματοποιήθηκε σήμερα (14-08-2007), ώρα 11:00, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας (Λ. Μεσογείων 96) η τελετή ορκωμοσίας σαράντα δύο (42) νέων Αγρονόμων, Αρχιφυλάκων και Αγροφυλάκων της Ελληνικής Αγροφυλακής.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Β΄ Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών κ. Παναγιώτης Αλυφαντής, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος, ο Διευθυντής της πρώην Διεύθυνσης Αγροφυλακής του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως κ. Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης και ο σύμβουλος επί θεμάτων Αγροφυλακής του Υπουργείου κ. Αναστάσιος Τζαναβάρας.

 

Παρέστησαν επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας και  λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως.

 

Ο κ. Υπουργός στον χαιρετισμό που απηύθυνε συνεχάρη τα νέα στελέχη για την ανάληψη των καθηκόντων τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στην αποστολή τους. Ειδικότερα, ο  κ. Υπουργός είπε:

 

«Κυρίες και κύριοι Αγρονόμοι και Αρχιφύλακες, κύριοι Αγροφύλακες, νέοι Αγροφύλακες, σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την ζωή σας. Είναι μία σημαντική μέρα και για το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Δώσατε τον νενομισμένον όρκον. Είσαστε υπάλληλοι του κράτους. Μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι σε μία ειδική Υπηρεσία η οποία είναι η νέα Αγροφυλακή ή η "Αστυνομία της Οικολογίας".

 

Ο νόμος επιφυλάσσει και αφιερώνει πολλές αρμοδιότητες σε εσάς, τους νέους Αγροφύλακες, Αγρονόμους, Αρχιφύλακες. Είναι οι παλαιές αρμοδιότητες της Αγροφυλακής και οι νέες αρμοδιότητες που προκύπτουν από τις σύγχρονες ανάγκες οι οποίες αφορούν παλαιές και νέες αρμοδιότητες, την ειρηνική επίλυση των διαφορών των κατοίκων της υπαίθρου, για την προστασία και φύλαξη των αγρών τους, των περιουσιών τους και προπάντων την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.

 

Ο νόμος σάς θέλει και εμείς, ως πολιτικοί προϊστάμενοι σάς θέλουμε σοβαρούς, υπεύθυνους και καλούς ειρηνοποιούς και παραστάτες των κατοίκων της υπαίθρου.

 

Είναι μία σημαντική μέρα για εσάς, γιατί εδώ αποδίδεται και μία ηθική δικαίωση για μία αδικία που είχατε υποστεί για 15 σχεδόν ολόκληρα χρόνια.

 

Είμαι υπερήφανος να σας δηλώσω ότι εχάρηκα το ότι η καλή τύχη το έφερε σε εμένα και στην Κυβέρνησή μας να αποδείξουμε δύο αρχές του συνταγματικού και του διοικητικού δικαίου: την αρχή της δεδικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος. Δηλαδή εσείς οφείλατε, είχατε δικαίωμα και υποχρέωση να εμπιστεύεστε για τον διαγωνισμό, για το μέλλον σας, για την τύχη σας, το κράτος και αυτή η εμπιστοσύνη είχε κλονιστεί 14 χρόνια. Αυτή την εμπιστοσύνη αποκαθιστούμε σήμερα με τον νόμο και με τον διορισμό σας.

 

Και η δεύτερη αρχή που είναι πολύ σοβαρή για τις δημοκρατικές κοινωνίες και πολιτείες, η αρχή της συνέχειας του κράτους. Το κράτος έχει συνέχεια, υπό τον όρο ότι οι πράξεις είναι νόμιμες και λειτουργεί η δημοκρατική νομιμότητα.

 

Έτσι, λοιπόν, σβήνουν οι πικρίες που ενδεχομένως να είχατε μέσα σας, και θα ήσαν δικαιολογημένες, και έτσι ατενίζουμε το μέλλον του τόπου και το προσωπικό σας με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση και με την ωραία αίσθηση ότι έχετε υψηλό αίσθημα αποστολής.

 

Δεν είσαστε οι παλιοί Αγροφύλακες, τους οποίους βεβαίως τιμούμε για ό,τι προσέφεραν στην ελληνική ύπαιθρο. Είσαστε οι "αστυνόμοι της οικολογίας". Θα προσέξετε το περιβάλλον, θα προσέξετε την υδρονομία. Γι΄ αυτό έχουμε και το πλατανόφυλλο σήμα του εμβλήματός μας. Γιατί είναι υδρόφιλο και υπονοεί το μεγάλο καθήκον της υδρονομίας, που θα πρέπει να μας ενδιαφέρει για να μην γίνεται κατάχρηση στο αρδευτικό νερό και για να προστατεύουμε το νερό της ύδρευσης και ακόμη, για το δάσος και ακόμη, για την λειτουργία του οικοσυστήματος, με όποια χαρακτηριστικά έχει, εσείς έχετε ρόλο, θα είσαστε το "μάτι του νόμου".

 

Και για την αρχαιολογία, για τα αναγνωρισμένα και μη μνημεία και αρχαιότητες στις Περιφέρειές σας και για την μόλυνση του περιβάλλοντος, την ρύπανση της ατμόσφαιρας, να μην λειτουργούν Μονάδες οι οποίες ενδεχομένως είναι δυνητικά επικίνδυνες για την δημόσια υγεία. Όλα αυτά περιγράφονται στον νόμο, είναι εξουσίες σας, τις οποίες εξουσίες θα τις ασκήσετε – λειτουργήσετε σε συνεργασία με τις άλλες Υπηρεσίες.

 

Σήμερα, την μεγάλη στιγμή της ορκωμοσίας σας ετίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, ο Υποδιοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο Διευθυντής της παλαιάς Αγροφυλακής και στέλεχος του Επιτελείου της Αγροφυλακής και φυσικά, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής, ο Στρατηγός Δημήτριος Νικολακόπουλος, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας και ο Επιτελάρχης της Αστυνομίας, κύριοι Σύρος και Τσιατούρας.

 

Αυτό τί σημαίνει; Σημαίνει μία ενότητα λόγου και πίστεως θα λέγαμε, μία ενότητα Υπηρεσιών. Μάλιστα το κτιριακό -θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας ως Αγροφυλακή- προσφέρεται σε σημαντικό βαθμό από τις διοικήσεις των Περιφερειών και των Διευθύνσεων των νομών, από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό. Έτσι καλύψαμε το κτιριακό, το κτιριολογικό.

 

Θέλω ακόμη να σας πω ότι η παρουσία τους υπονοεί με ένταση και έμφαση την διάσταση της συνεργασίας. Σε συνεργασίες θα αναπτυχθούμε. Αυτός είναι ο σύγχρονος τρόπος της σύγχρονης διοίκησης.

 

Εσείς θα μάθετε πολύτιμα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία τα έχουμε περιλάβει στο πρόγραμμα των σπουδών. Θα έχουμε ένα πρόγραμμα σπουδών τριών εβδομάδων μετά την αντιπυρική περίοδο. 17 του μηνός, Αρχηγέ της Πυροσβεστικής, δύο Αξιωματικοί σου σε όλους τους νομούς θα εκπαιδεύσουν ταχύρρυθμα τους νέους Αγροφύλακες στο καθήκον της επιτήρησης για πυρκαγιά και της πρώτης παρέμβασης.

 

Είσαστε όλοι παιδιά της υπαίθρου και της Αττικής, που ορκιστήκατε σήμερα, αλλά και των Κυκλάδων που είστε σήμερα, μάλιστα του Νοτίου Αιγαίου -Κυκλάδων και Δωδεκανήσου- και ξέρετε από τις πρώτες αντιδράσεις ενός υγιούς ανδρός ή γυναικός στην αντιμετώπιση μίας πρώτης σωστικής επέμβασης στην πρώτη εκδήλωση πυρκαγιάς. Αυτά θα τα διδαχθείτε σε ένα ταχύρρυθμο σεμινάριο δύο ή τριών ημερών και ύστερα θα βγείτε με το καλό στα περίπολα, περίπολα επιτήρησης.

 

Σήμερα, μαζί με εσάς, που είσαστε οι Αγροφύλακες της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου, ορκίζονται άλλοι 800 Αγροφύλακες σε όλη την Ελλάδα, στις 13 Περιφέρειες της χώρας. Και μετά την γιορτή της Παναγίας θα είμαστε σε ετοιμότητα δράσεως. Πρώτα για την επιτήρηση. Ύστερα, στο μεγάλο κύκλο της εκπαίδευσης των 3 εβδομάδων θα έχετε ωραιότατα γνωστικά αντικείμενα, τα οποία θα δώσουμε στην δημοσιότητα σε λίγες μέρες και εσείς θα τα λάβετε, για να δείτε την ποιότητα των αντικειμένων.

 

Δηλαδή, φιλοδοξούμε να χαρείτε τις σπουδές σας. Να τις χαρείτε, να τις αγαπήσετε και τα γνωστικά αντικείμενα να τα κάνετε κτήμα σας. Θα αφορά ως θέμα (η εκπαίδευση) και την δική σας εσωτερική καλλιέργεια. Μετά από 3 βδομάδες θα βγείτε καλύτεροι άνθρωποι γνωστικά και συνειδητοποιημένοι υπάλληλοι στα αντικείμενα που έχετε να υπηρετήσετε.

 

Θέλω, αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, να σας πω και το άλλο. Ότι η εκπαίδευσή σας θα είναι δια βίου εκπαίδευση. Δηλαδή, 2 μήνες στην Ακαδημία της Αγροφυλακής στα 2 χρόνια περίπου -όταν θα γίνεται ο κύκλος, όταν συμπληρώσουμε τους 4.500-5.000 Αγροφύλακες σε πλήρη ανάπτυξη του Σώματος- θα έρχεται ο κύκλος των δύο μηνών εκπαίδευσης στην Ακαδημία της Αγροφυλακής, σε προχωρημένα, σύγχρονα μαθήματα και γνωστικά αντικείμενα, κυρίως της Οικολογίας και των νέων προκλήσεων. Νέες προκλήσεις για τις κλιματολογικές αλλαγές και για τους τρόπους άμυνας της κοινωνικής, συλλογικής και εθελοντικής εν πολλοίς δράσης.

 

Τις Περιφέρειες και τις Νομαρχίες θα τις διευθύνουν και το Επιτελείο εδώ, το Αρχηγείο, ο Αρχηγός και οι Επιτελείς πολύ υπεύθυνοι και προς τους οποίους θέλω να πω -επειδή το αντιμίσθιο για την πρόσθετη απασχόλησή τους, την νέα απασχόλησή τους στα διοικητικά τους καθήκοντα της Αγροφυλακής, το αντιμίσθιο είναι ασήμαντο- θέλω να τους ευχαριστήσω και με αυτή την ευκαιρία δημόσια, γιατί απεδέχθησαν τον νέο ρόλο της κοινωνικής προσφοράς ως Αξιωματικοί τώρα πια της "Αστυνομίας της Οικολογίας".

 

Οι Αγρονόμοι: Οι επιτυχόντες, οι κυρίες μας οι 2 και οι άλλοι που θα προσέλθουν -γιατί νομίζω ότι είναι ένα σύνολο 35 Αγρονόμων, κατά την πρόβλεψη του διαγωνισμού, τους οποίους αναμένουμε και θα τους δούμε στην λίστα των επιτυχόντων και των επιλαχόντων –οι Αγρονόμοι θα έχουν ειδική εκπαίδευση, σύμφωνα με τα καθήκοντά τους των δύο τομέων. Το ένα, τα κοινά γνωστικά αντικείμενα για όλους. Και δεύτερον τα διοικητικά και τα ζητήματα -το ίδιο και οι Αρχιφύλακες- της αναγκαίας προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης, στις περιπτώσεις που θα προκύπτει τέτοια επίδικη διαδικασία.

 

Η πείρα της παλαιάς Αγροφυλακής σε αυτό θα είναι πολύτιμη. Και ασφαλώς την χρειαζόμαστε και την ενσωματώνουμε αμέσως στην διοικητική μας πράξη.

 

Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτό είναι το όραμα. Αυτές είναι οι ευχές μου για καλή σταδιοδρομία, δηλαδή καλή υπηρέτηση του καθήκοντος. Να σας αγαπήσει και θα σας αγαπήσει η τοπική κοινωνία. Ας είναι αυτό ένας κοινωνικός και ηθικός τρόπος διασύνδεσης του έργου, του λειτουργήματος, με τις τοπικές κοινωνίες. Σας το εύχομαι. Να είσαστε ηθικές παρουσίες και προσωπικότητες στις τοπικές κοινωνίες και έτσι θα έχετε την αποδοχή και την αναγνώριση από τους ανθρώπους, τους συμπολίτες μας της υπαίθρου.

 

Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία.  

 

Τιμήσατε τον όρκο σας και θέλω να παρακαλέσω τον Αρχηγό της Ελληνικής Αγροφυλακής να μας διατυπώσει τις σκέψεις του. Ελάτε στο βήμα.  Ευχαριστώ. ».

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αγροφυλακής κ. Δημήτριος Νικολακόπουλος καλωσόρισε τους νέους Αγρονόμους, Αρχιφύλακες και Αγροφύλακες, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο κοινό έργο που αναλαμβάνουν όλοι, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το οποίο χαρακτήρισε ως φιλικό προς το περιβάλλον και τους συνανθρώπους.

 

Υπογράμμισε τον συμβιβαστικό και ειρηνοποιό ρόλο της Αγροφυλακής και προέτρεψε τους νέους Αγροφύλακες να επιδείξουν την αρμόζουσα στάση του κρατικού υπαλλήλου προς τους πολίτες, με γνώμονα την νομιμότητα και την επιείκεια.

 

Εξήρε τέλος, την συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των Σωμάτων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και της νέας Αγροφυλακής και ευχαρίστησε τις ηγεσίες γι΄ αυτό, παρακινώντας το προσωπικό της Αγροφυλακής στην συνεργατικότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

 

Αντίστοιχες τελετές πραγματοποιήθηκαν στις έδρες των περιφερειών Αγροφυλακής της χώρας, όπου ορκίστηκαν συνολικά 799 Αγρονόμοι, Αρχιφύλακες και Αγροφύλακες.

    

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 14/8/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις