Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200714-06-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στη διήμερη σύσκεψη με θέμα Πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και λοιπά θέματα Υπηρεσιακού...

14-06-2007: Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στη διήμερη σύσκεψη με θέμα Πολιτική Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας και λοιπά θέματα Υπηρεσιακού ενδιαφέροντος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας άνοιξε σήμερα (14-06-2007) τις εργασίες της δεύτερης ημέρας της σύσκεψης, που πραγματοποιείται στο Αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, με θέμα την αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έτους 2007 και λοιπά θέματα Υπηρεσιακού ενδιαφέροντος.

 

Στη σύσκεψη παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφερειών Χώρας, ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων Χώρας καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.

 

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξεως στον χαιρετισμό του προς τους αξιωματικούς είπε:

 

«Αγαπητοί φίλοι, συνεργάτες, Αξιωματικοί, κύριε Γενικέ Γραμματέα, Στρατηγοί χαιρετίζω αυτή τη συνάντησή σας, η οποία θέλω να είναι κατά το δυνατόν ωφέλιμη, εποικοδομητική με στόχο ένα: κανένας Διευθυντής, κανένας Διοικών να μην έχει ούτε μία στιγμή αμηχανίας κατά τη διοίκησή του, αυτός είναι ο στόχος. Να είναι τόσο καλά εφοδιασμένος, με γνώσεις του επαγγελματικού και αστυνομικού του ‘‘ταμιευτηρίου’’, σταθερές και με γνώσεις επικαιροποιημένες όπως προκύπτουν και θέλω να προκύψουν και από τη σημερινή συνάντηση, να είναι κυρίαρχος στο ενεργείν και κυρίως στο πώς θα συντονίσει τους διοικουμένους του. Αυτός είναι ο στόχος και αυτής της συναντήσεως και όλων των συναφών συναντήσεων. Τα πράγματα που έρχονται στην επικαιρότητα ασφαλώς και θα ανελύθησαν από τη χθεσινή μέρα και τη σημερινή συνεδρία.

 

Εγώ έχω στις σημειώσεις μου τα εξής επτά κεφάλαια και θέλω να αφιερώσω μια φράση για το καθένα. Τα περισσότερα πρέπει να έχουν και εξαντληθεί, θιγεί ή και εξαντληθεί. Πρώτον Τουρισμός, δεύτερον Τροχαία, τρίτον Αστυνομικά Τμήματα, τέταρτον Τμήματα Ασφαλείας, πέμπτον Διοίκηση και Καθηκοντολόγια, έκτον Πληροφορίες, έβδομον Αγροφυλακή.

 

Ο τουρισμός έχει τρία υποκεφάλαια: παραλίες, πανηγύρεις, πολυσύχναστα μέρη. Και στα τρία, κυρίως στο τρίτο, το εγκληματογόνο στοιχείο της διακίνησης (ναρκωτικών).

 

Τροχαία. Έχουμε τη δουλειά του νέου Κώδικα, της εφαρμογής του νέου Κώδικα. Θα παραγγελθεί, θα ζητήσουμε ευγένεια από τους εφαρμοστές. Ευγένεια και εξυπνάδα. Θα ζητήσουμε επίσης, το έλεγα και με τον Αρχηγό, (μου φαίνεται διεμηνύθη), ¨εν αμφιβολία υπέρ του κατηγορουμένου¨  ¨indubioproreo¨.

 

Έφτιαξε ο Σκότης αυτό (το εγχειρίδιο Τροχαίας) και μου το παρουσιάζουν σαν το βιβλίο Nobel!

 

Θα σας αφιερώσω ένα τραγουδάκι που ήταν τόσο ωραίο! Λέει ¨Youaresovain¨, ήταν στη δεκαετία του ΄70.¨Youaresovain¨ – ¨είσαι τόσο ματαιόδοξος¨ του λέει ¨και μπαίνεις μες στο μπαρ και δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από τον καθρέπτη ενώ όλοι σε κοιτάζουν¨ – ¨Youaresovain¨. Ήταν γραμμένο για τον WarrenBeatty(Youaresovain,-1973-ερμ. CarlySimon). Αλλά υπήρχε ένα βάθος ακαδημαϊκό που δεν πάει ο νους σας. Εκτός από τον WarrenBeattyπου ήταν αφιερωμένο και γραμμένο και τραγουδισμένο, είχε υπονοούμενο ‘‘το πορτρέτο του DorianGray’’, του OscarWilde, που είναι ο ύμνος του ναρκισσιστή. Αυτό είναι αφιέρωση για τον κ. Σκότη! Nobelσυγγραφής!  Δώστε προσοχή πάντως γιατί είναι καλή σύνοψη.

 

Ειδική φροντίδα σε τρία σημεία της τροχαίας κλασικά. Το πώς θα κάνεις την προσέγγιση του οχήματος και για να είσαι ευγενής και για να μην είσαι αφελής και εκεί που βάζεις τη μύτη σου στο τζάμι, στο παράθυρο δεις μια ‘‘φωτιά’’. ?μα είσαι παραδοσιακός, ρομαντικός σαν εμένα δεις δύο φωτιές από ‘‘διμούτσουνη’’. Πρώτον πώς θα κάνεις τη προσέγγιση, να είσαι ευγενής και να μην είσαι και αφελής. Και ιδιαίτερη αναφορά στη προσέγγιση στις κυρίες οδηγούς, ιδιαίτερη φροντίδα. Να πείτε στους διοικουμένους σας, να μην κάνει ούτε τον ‘‘κάμακα’’ ούτε το ‘‘βλάχο’’.

 

Τα Αστυνομικά Τμήματα. Έχουμε πολύ δουλειά, είμαστε πίσω ακόμα Κύριοι. Το κουβεντιάζω με τους Στρατηγούς, το Αστυνομικό Τμήμα πρέπει να είναι πρότυπο πολιτισμού. Καθαριότητα, ευταξία και τα πρόσωπα ευγενικά. Οι προσόψεις, το έχουμε στο κτιριολογικό αλλά πρέπει να βγαίνει και από τους διοικητές. Το έχουμε στο κτιριολογικό αλλά δεν είναι όλα από τα Λογιστήρια και τον Χριστοφιλάκη και τον Αναγνώστου να κόβουν τα κονδύλια, δεν είναι έτσι. Ο κάθε διοικητής θα φροντίσει τα Τμήματα. Πρόσοψη και μέσα θα τηρούνται τα τρία πράγματα: ευταξία, καθαριότητα και χαμόγελο του διοικητού ή του αξιωματικού υπηρεσίας. Φροντίστε τα, είναι κεφάλαια. Επίσης και τα δύο πρόσθετα στοιχεία τα οποία ορίζουν το Αστυνομικό Τμήμα: τουαλέτες και κρατητήρια. Είπαμε με τον Αρχηγό θα βάλουμε σύστημα κεντρικής επιθεώρησης γι’ αυτά τα πέντε σημεία που σας είπα: πρόσοψη, ευταξία, καθαριότητα και χαμόγελο του υποδεχομένου στους χώρους υποδοχής αξιωματικού υπηρεσίας ή διοικητού. Και επιπλέον τα άλλα δύο. Πέντε σημεία θα αποτελούν σημεία κεντρικής επιθεώρησης.

 

Τα Τμήματα Ασφαλείας. Τα Τμήματα Ασφαλείας να φροντίζετε τα όρια ανάμεσα στην μεταμφίεση και στα κανονικά τα πολιτικά. ?λλο το ένα και άλλο το άλλο. Και να προσέχετε τα παιδιά επειδή μπλέκουν με την ‘‘γειτνίαση’’, με την εξοικείωση, με την οικείωση, να έχετε τα μάτια σας τέσσερα. Όταν εξοικειώνεται, αλλοιώνεται ο άνθρωπος και εγώ και εσύ, να έχετε το νου σας. Επαναλαμβάνω, μεταμφίεση και πολιτικά είναι διακεκριμένες έννοιες και ύστερα η εξοικείωση φτιάχνει προβλήματα. Να έχετε το νου σας. Να πείτε στους διοικητές Τ.Α. να προσέχουν αυτό το ειδικό κεφάλαιο της εξοικείωσης.

 

Η Διοίκηση. Η καλύτερη Διοίκηση γίνεται με το καθαρό καθηκοντολόγιο: τί ζητάς από τον διοικούμενο. Όσο ασαφές είναι το καθηκοντολόγιο τόσο κακή διοίκηση βγαίνει. Στη διοίκηση, που πιάνει και την Ασφάλεια, προσέχετε τις συγκεντρώσεις εξόδου και τις συγκεντρώσεις εισόδου, είναι οι τελευταίες λέξεις που θα πει ο διοικών στους διοικουμένους. Θα κάνετε πάντοτε συγκεντρώσεις εξόδου και συγκεντρώσεις εισόδου. Οι συγκεντρώσεις εισόδου μπορούν να γίνουν και την επομένη και να έχουν και μία σύνοψη στη συγκέντρωση εξόδου.

 

Πληροφορίες. Στο σημειωματάριο του διοικητού Τ.Α., θα ξέρετε τι γίνεται στην Περιφέρεια. Και μια αξιολόγηση την οποία θα την κάνει ο διοικητής του Τ.Α μαζί με τον διοικητή του Τμήματος ανάλογα με το υλικό που έχουν και τον αξιωματικό πεδίου. Από πού την έφερε, που την επεξεργάστηκε, από πού βρέθηκε κλπ. Θα έχετε την εικόνα και την εποπτεία του πεδίου και θα μιλάτε με τους Περιφερειάρχες ή τους Διευθυντές των Νομών. Διότι η εγκληματική πράξη δεν γνωρίζει τα σύνορα των Νομών. Κάνει μια ‘‘υπέρπτηση’’ επί των συνόρων των Νομών. Όλα αυτά θα συντίθενται κατά συνιστώσες προς συνισταμένη με τον Περιφερειάρχη. Με συγχωρείτε γιατί είπα πολλά από τα πασίδηλα. Αλλά τα αυτονόητο άμα το διαχειρίζεσαι, σου αποκαλύπτει μυστικά. Το αυτονόητο άμα το περιφρονείς, σε εκδικείται.

 

Αγροφυλακή είναι το νέο στοιχείο. Υποδεχθείτε την Αγροφυλακή. Είναι βοηθοί εκπληρώσεως όπως λέμε στο Αστικό Δίκαιο. Είναι συνδρομητές, είναι αρωγοί. Θα τους υποδεχθείτε και θα τους καλωσορίσετε, θα τους ενθαρρύνετε. Αυτοί θα βγάζουν ένα περίπολο. Ποιο τοπίο να πάρουμε; Να πάρουμε το ‘‘δημοτιανό’’ τοπίο; Είναι το Διδυμότειχο και έχει ένα Αγροφύλακα. Μπορεί να έχει τρεις αλλά εγώ σας λέω έναν.

 

Θα του βγάζει δρομολόγιο ο προϊστάμενός του με το μηχανάκι ή με το τζιπάκι να πάει Ισαάκιο και επόμενο χωριό και άλλο χωριό, οκτώ ώρες. Βάλτε τις τέσσερις ώρες να είναι δρόμος. Σε τέσσερις ώρες πας στην Τρίπολη και έρχεσαι. Και αυτός (ο Αγροφύλακας) παρατηρεί. Δεν έχεις κανέναν, εκτός από τα περιπολικά της Αστυνομίας, να κάνουν όχι τόσο συστηματικά δρομολόγια υπαίθρου, δεν έχεις άλλον και αυτός κοιτάει. Και θα αναφέρει. Θα αναφέρει δηλαδή στον προϊστάμενό του. Και θα φτάσει και στην κεντρική Υπηρεσία και στον Περιφερειάρχη της Αγροφυλακής. Και θα στείλει και ένα έγγραφο και στον Αστυνόμο της περιοχής, του Διδυμοτείχου. Θα του λέει ¨εκεί που περνούσα είδα ένα τοπίο καλλιεργημένο που μοιάζει και το είδε και ο άλλος μάρτυρας και είναι στους τρεις μήνες -πότε ωριμάζει- στους πέντε και έλαβε το σήμα και τον λέω αυτόν οίστρο ή αλογόμυγα όχι της αγοράς αλλά των αγρών. Οίστρο ή αλογόμυγα της αγοράς αυτοπεριέγραφε ο Σωκράτης τον εαυτό του. ‘‘Τσιμπάει’’ τους πολίτες. ‘‘Τσιμπάει’’ τον Αστυνόμο. Θα κινηθεί κάτι. Έγγραφος καταγγελία, αναφορά συγκεκριμένη: ‘‘πέρασα από το τάδε τυροκομείο, βρωμάει ο τόπος. Υπάρχει κίνδυνος να ρίξει τριάντα βαρέλια φέτα δηλητηριασμένη, αλλοιωμένη στην αγορά’’. Αυτός είναι υπηρέτης του Ε.Φ.Ε.Τ. εκείνη την ώρα.

 

Ισχύει το Ομηρικό, τους το λέω και τους σπάω τα νεύρα με τα ακαδημαϊκά μου: ‘‘του επόπτη η ματιά λιπαίνει το χωράφι’’. Στον Όμηρο και στον Oικονομικό του Ξενοφώντα και στην «thepowerofsurveillance» στην «Δύναμη της εποπτείας του PeterDracker»,πριν από δέκα χρόνια περίπου, έλεγε ‘‘του αφέντη η ματιά λιπαίνει το χωράφι’’. Τώρα εγώ το κάνω μια προσαρμογή και λέω του επόπτη η ματιά.

 

Για να έχουμε αυτό το πλέγμα ασφάλειας υπαίθρου και προστασίας του περιβάλλοντος μ’ αυτό το νέο Σώμα, επιδιώκουμε -και έχει βάλει ο Αρχηγός μαζί με τον Αναγνώστου (ενν. τον Προϊστάμενο του Κλάδου Οικονομικοτεχνικών) να οικονομήσουμε χώρους και μαζί με τον Κόη (ενν. τον Αρχηγό του Π.Σ.), – να βρούμε στέγαση. Χρειάζονται σε κάθε Νομό, στην έδρα Περιφέρειας δύο χώροι. Ένα για τον Περιφερειάρχη και ένα για τον Διοικητή του Νομού. Σε κάθε Νομό πάντως που δε θα είναι Περιφέρεια, θα χρειαστεί ένας χώρος για τον Διοικητή του Νομού και για την Γραμματεία που θα αλλάζουν.

 

Εύχομαι να ‘‘πέσουν’’ οι είκοσι ή οι δέκα ή οι τριάντα σε κάθε Νομό Αγροφύλακες, να ‘‘πέσουν’’ σε καλή διασπορά από πλευράς κατοικίας τους, ώστε να βγαίνουν τα δρομολόγια από την φυσική κατοικία ενός εκάστου.

 

Τέλος πάντων αυτά θα τα φτιάξουμε, εσείς να ξέρετε το πνεύμα της συνεργασίας και της συναδέλφωσης με αυτή τη νέα δύναμη υπαίθρου. Έτσι το σχήμα ολοκληρώνεται. Αστυνομία-κορμός. Ειδικοί Φρουροί, εμπλουτίζεται το Σώμα με τους Ειδικούς Φρουρούς.

 

Το Αστυνομικό Έργο διαιρείται δια μεγαλυτέρου ‘‘διαιρέτη’’ και βγάζει μικρότερο, έστω για τον κάθε Αστυφύλακα, Αστυνόμο, να έχει μικρότερο πηλίκο της διαιρέσεως όσον αφορά το αστυνομικό έργο. Και ταυτόχρονα προλαβαίνουμε και τη σχέση εξερχομένων προς εισερχομένους γρήγορα. Αστυνομία, Ειδικοί Φρουροί (είναι Αστυνομία), Συνοριακοί Φύλακες (είναι Αστυνομία), Αγροφύλακες. Δεν ξέρω αν ξέχασα κανένα κεφάλαιο.

 

Τώρα έχουμε μία μικρή φιλοδοξία με τη νησιωτική αναδιάρθρωση να πάρουμε μια δύναμη, να δούμε τι θα μας πει ο Πρωθυπουργός για την νησιωτική κατάσταση. Έτσι από τις αγκυλώσεις, τις αδράνειες από την συνήθεια και έναν άλλο ρυθμό χαιρετίζω το γεγονός ότι η Αστυνομία μπαίνει σε κίνηση. Παντού! Οι επιτυχίες είναι πολλές και μεγάλης αξίας και προσφέρουμε στους εαυτούς μας, στους συμπολίτες μας και στην Ευρώπη μία όαση ασφαλείας. Να έχετε τα μάτια σας τέσσερα με τις λεγόμενες πολιτικές κινητοποιήσεις οποιασδήποτε μορφής. Θα αποφεύγουμε τη σύγκρουση κατά μέτωπο, παρά μόνο εκεί που δεχόμαστε ευθεία επίθεση. Να κάνουμε την άμυνα και κάνετε καλή άμυνα και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Τώρα το πράγμα μπορεί να εκτείνετε και σε μερικά άλλα μέρη όπως παραδείγματος χάρη Κομοτηνή, Γιάννενα, Πάτρα. Είμαστε καλοί στην άμυνα. Δεν είμαστε τόσο καλοί στην πρόληψη και εξουδετέρωση. Θα το προχωρήσουμε. Είμαστε άριστοι στο κοινό έγκλημα. Δύο – τρεις θεαματικές προκλήσεις έχουμε, επί των οποίων θα υπάρχουν θεαματικές επιτυχίες. Όσο θεαματική είναι η πρόκληση και σε διάρκεια τόσο θεαματική γίνεται η επιτυχία. Θα υπάρξουν και αυτά. Εννοείται, ανοίξτε το σημειωματάριο, το ‘‘τεφτεράκι’’ (το τεφτεράκι που προέρχεται από την ελληνική λέξη διφθέρα, διφθέρα σημαίνει δέρμα κάποιας αξίας γιατί δεν μπορούσε να είναι το μεγάλο δέρμα. Μάλιστα η ανώτερη διφθέρα ήταν το δέρμα εμβρύου ζώου κατσικιού).

 

Το σημειωματάριο, έλεγχος δηλαδή πριν από τα ηλεκτρονικά. Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι να απαντήσεις στις καινούργιες προκλήσεις αλλά η αξία της συλλογής της πληροφορίας από το δρόμο και από την καφετέρια δεν πέφτει ποτέ.

 

Η τελευταία παρατήρησή μου είναι να προσέχετε τις πολυκοσμίες του καλοκαιριού γενικώς. Και στις πολυκοσμίες του καλοκαιριού να προσέξετε τη διακίνηση και την εγκληματικότητα της ανοησίας όπως παραδείγματος χάρη Φαληράκι, αλλά ταυτόχρονα θα έχετε κάθε ευκαιρία να κάνετε και περίπολα. Να κάνετε εμφανή αστυνόμευση, διασυνδέοντας το πράγμα με την Τουριστική Αστυνομία. Έχει σχέδια το Αρχηγείο, θα τα έχετε λάβει και θα είναι μια καλή χρονιά. Επειδή, επίσης, από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι σήμερα είναι εκλογικός χρόνος θα έχετε φροντίδα να μην έχετε ούτε μία πολιτική αναστάτωση σε πολιτική συγκέντρωση. Θα τις φυλάτε τις πολιτικές συγκεντρώσεις ως κόρην οφθαλμού. Προσέξτε το αυτό. Από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη των Αρχηγών των Κομμάτων. Η πολιτική συγκέντρωση είναι το μέγα δοκιμαστήριο της δικής μας πολιτικής με την καλή έννοια του όρου όχι με την έννοια της μεροληψίας. Είμαστε πολιτικής ειρήνης Σώμα, Οργανισμός. Ποτέ δε θα αφήσετε τη μικρή και την πιο παραμικρή (γήπεδα δεν έχουμε το Καλοκαίρι, θα αρχίσουν το Φθινόπωρο) και θα είμαστε έτοιμοι. Ποτέ δε θα αφήσετε και την πιο παραμικρή συγκέντρωση, πολιτική συγκέντρωση στην τύχη. Τη φυλάτε, θα την εποπτεύετε, θα κοιτάτε μήπως έχεις προϋποθέσεις για βία και θα κάνετε άλλα. Θα είναι όλες οι συγκεντρώσεις προστατευμένες, να βγαίνουν ομαλά. Δεν έχω άλλα λόγια, δεν έχω άλλες σκέψεις, δηλαδή έχω ένα ‘‘τόμο’’ αλλά πρέπει να οικονομήσουμε και το χρόνο. Επαναλαμβάνω ότι σας εμπιστεύομαι, επαναλαμβάνω ότι είσαστε άξιοι αξιωματικοί. Προχωρήστε με καλή διοίκηση. Στον ωραίο ηθικό κύκλο της εμπιστοσύνης προχωρώ εγώ πρώτος. Σας εμπιστεύομαι, εμπιστευθείτε με και θα πάει αυτός ο κύκλος να φτιάξει έναν ηθικό Πύργο συνεργασίας. Σας ευχαριστώ πολύ κύριοι».

   

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 14/06/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις