Τρ 28 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200714-06-07:Πέρας της διήμερης σύσκεψης στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών

14-06-07:Πέρας της διήμερης σύσκεψης στο Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 14/06/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Περατώθηκε σήμερα (14-6-2006) η διήμερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής με θέμα την αξιολόγηση των δράσεων στο πλαίσιο της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έτους 2007 και λοιπά θέματα Υπηρεσιακού ενδιαφέροντος.
 
Στη σύσκεψη στην οποία παρευρέθησαν οΥπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.υ κ. Κωστής Αιλιανός, ο κ. Υπουργός κήρυξε την έναρξη της σημερινής σύσκεψης με την παρουσίασή του, όπως αυτή αναφέρεται λεπτομερώς σε σημερινό Δελτίο Τύπου.
 
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη, συμμετείχαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Αττικής και Θεσσαλονίκης, οι Γενικοί Αστυνομικοί Διευθυντές Περιφερειών Χώρας, ο Γενικός Διευθυντής Ασφάλειας Επισήμων, ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων Χώρας καθώς και άλλοι ανώτεροι αξιωματικοί.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας και διατυπώθηκε σειρά εισηγήσεων, προτάσεων και επισημάνσεων για τα ιδιαίτερα προβλήματα και τις δράσεις των Υπηρεσιών, καθώς και για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αστυνόμευσης ανά περιοχή.
 
Τα συμπεράσματα της σύσκεψης ήταν συνοπτικά τα εξής:
 
1.Κεντρικός Στρατηγικός Στόχος της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας τρέχοντος έτους «Αστυνομία με ανθρώπινο πρόσωπο και νόμιμη δράση». Οι δράσεις για την επίτευξη του κεντρικού στρατηγικού στόχου θα στηρίζονται στο τρίπτυχο της πρόληψης των εγκλημάτων, της καταστολής και της συνεργασίας με πολίτες και φορείς.

2.Ανεξάρτητα των ποσοτικών στόχων που έχουν τεθεί, βασική επιδίωξη των Υπηρεσιών θα πρέπει να αποτελεί η μείωση των διαπραττομένων εγκλημάτων και η αύξηση της αποτελεσματικότητας στον τομέα των εξιχνιάσεων. 

3.Αναπροσαρμογή των εξειδικευμένων και στοχευμένων σχεδίων δράσης για την ουσιαστικότερη αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων εγκληματικότητας. Εφαρμογή αυτών τη θερινή περίοδο σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένα προβλήματα εγκληματικότητας.
4.Μικροεγκληματικότητα – στοχευμένη δράση κατόπιν χαρτογράφησης εγκληματογόνων περιοχών και επισήμανσης προβλημάτων και αιτιών. 

5.
Καταπολέμηση ναρκωτικών. Υλοποίηση επιχειρησιακού προγράμματος 2006-2008 κατά των ναρκωτικών. Μηδενική ανοχή. 

6.Εμπορία ανθρώπων. Δραστηριοποίηση των Τμημάτων καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων και ομάδων Antitrafficking. Αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε από την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης ΙΛΑΕΙΡΑ.

7.Aντιμετώπιση Τρομοκρατίας με συνεργασία όλων των Υπηρεσιών σε προληπτικό επίπεδο και πληροφοριακή κάλυψη.

8.Οργανωμένο έγκλημα. Μελέτη- αξιοποίηση των οδηγιών που έχουν δοθεί για βελτίωση των ερευνών για το οργανωμένο έγκλημα. Αξιοποίηση εκπονημένων, από τη Δ/νση Δημόσιας Ασφάλειας/ Α.Ε.Α., αναλύσεων συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας.

9.Παράνομη λαθρομετανάστευση. Δραστηριοποίηση των Τμημάτων Δίωξης Λαθρομετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης. Συνεργασία με τοπικούς φορείς για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της (χώροι υποδοχής λαθρομεταναστών κλπ). Σύλληψη διακινητών και έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών δικτύων διακίνησης.

10.Προσανατολισμός των ερευνών για σοβαρές υποθέσεις και υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος στην ανακάλυψη τυχόν εγκληματικών εσόδων. Συνεργασία με αρμόδια Εθνική Αρχή της Χώρας μας. 

11.Συνεχείς δράσεις με σκοπό την εξιχνίαση των σοβαρών ανεξιχνίαστων εγκλημάτων παρελθόντων ετών. Βασικός στόχος της πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας έτους 2007.

12.Αξιοποίηση επιστημονικών δυνατοτήτων της Δ.Ε.Ε. στο πλαίσιο διερεύνησης των εγκλημάτων. Διατήρηση ανέπαφου του τόπου εγκλήματος.

13.Αντιμετώπιση ακραίων, αντικοινωνικών συμπεριφορών (εμπρησμοί, καταστροφές από ομάδες, συγκρούσεις σε δημόσιους και αθλητικούς χώρους κ.α.). Ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση του Αστυνομικού προσωπικού. Αξιοποίηση των Γραφείων Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας.

14.Οδική Ασφάλεια: Εφαρμογή του στρατηγικού σχεδίου 2006-2010 με ευρωπαϊκό στόχο. Προληπτικές δράσεις αντιμετώπισης τροχαίων ατυχημάτων (εκθέσεις, διαλέξεις, ημερίδες κ.α.). Εφαρμογή νέου ΚΟΚ. Αξιοποίηση των Ο.Ε.Π.Τ.Α. Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο προσέγγισης των οδηγών. 

15. Εμφανής αστυνόμευση. Επανακαθορισμός πλαισίου λειτουργίας πεζών, εποχούμενων περιπολιών, συνεργείων αστυνομικών ελέγχων, επαρκώς στελεχωμένων και εξοπλισμένων. Αξιοποίηση Ο.Π.Κ.Ε., ΟΕΠΤΑ, Κινητών Αστυνομικών Μονάδων (όπου λειτουργούν). Στοχευμένη δράση τους στις πολυσύχναστες και στις τουριστικές περιοχές. Αντιμετώπιση προβλημάτων σε νησιωτικές-τουριστικές περιοχές (ηχορύπανση, ωράριο λειτουργίας, παραβατικές συμπεριφορές) Αξιοποίηση του θεσμού του Κοινοτικού Αστυνόμου.

16. Συμμετοχή στην προληπτική δράση για αντιμετώπιση των πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2007, σε συνεργασία με Πυροσβεστικό Σώμα, Νομαρχίες, Ο.Τ.Α. και Ένοπλες δυνάμεις.

17.Αποτίμηση πραγματικών περιστατικών. Αξιοποίηση συμπερασμάτων.

18.Διοίκηση- έμπνευση – έλεγχος προσωπικού. Αξιολόγηση- αξιοποίηση του. Σωστή και αντικειμενική κατανομή ρόλων και θέσεων. Κατευθύνσεις- λήψη οδηγιών στο προσωπικό κατά την ανάληψη και ολοκλήρωση της υπηρεσίας. Τακτικές συναντήσεις Αστυνομικού προσωπικού.

19.Καθολική συμμετοχή Υπηρεσιών Αστυνομίας για υλοποίηση στόχων – προτεραιοτήτων. Ανάπτυξη συνεργασιών Αστυνομικών Υπηρεσιών, ώστε οι δράσεις να είναι σύμμετρες και συμπληρωματικές.

20.Ασφαλής φρούρηση – μεταγωγή κρατουμένων. Εφαρμογή νέας Κανονιστικής Διαταγής.

21.Αξιοποίηση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας. Αποστολή πληροφοριών και αξιοποίηση των βάσεων δεδομένων Europol, Interpol, Shengen κ.λπ.

22.Επικοινωνιακή Πολιτική: προβολή του θετικού έργου της Αστυνομίας σε τοπικό επίπεδο.

23.Το επιτελείο του Α.Ε.Α. με τις Διευθύνσεις του, με προγράμματα που θα στοχεύουν στη βελτίωση της οργανωτικής δομής του Σώματος, την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση του προσωπικού (όπως αναδιάρθρωση Υπηρεσιών, αναβάθμιση τεχνολογικού εξοπλισμού, αλλαγές στα θέματα προσωπικού και εκπαίδευσης καθώς και σε άλλες υποδομές) υποστηρίζει όλες τις δράσεις των Περιφερειακών Υπηρεσιών.

24.Ανακοίνωση συμπερασμάτων εργασιών διήμερης σύσκεψης από Διευθυντές Αστυνομικών Διευθύνσεων στους Διοικητές Υπηρεσιών τους και κατ΄ επέκταση σε όλο το Αστυνομικό προσωπικό.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις