Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200714-04-2007: Παράδοση - παραλαβή καθηκόντων Εισαγγελέως αρμοδίου για θέματα τρομοκρατίας

14-04-2007: Παράδοση – παραλαβή καθηκόντων Εισαγγελέως αρμοδίου για θέματα τρομοκρατίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 14/04/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Αρχηγού της Ελληνικής Αντιστρατήγου Αναστασίου Δημοσχάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα (14-4-2007) στο γραφείο του κ. Υπουργού η τελετή παράδοσης – παραλαβής στα καθήκοντα του Εισαγγελέως αρμοδίου για θέματα τρομοκρατίας.

 

Ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτριος Παπαγγελόπουλος αναλαμβάνει από σήμερα τα καθήκοντα του Εισαγγελέως αρμοδίου για θέματα τρομοκρατίας, ύστερα από Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα (για τρία χρόνια) ο Αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας.

 

Στη Συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Διευθυντής της Δ.Α.Ε.Ε.Β. Ταξίαρχος Γρηγόριος Μπαλάκος, καθώς και Αξιωματικοί της Δ.Α.Ε.Ε.Β..

 

Στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως ανέφερε τα ακόλουθα:

 

«[…] Είμαστε στην ευαίσθητη στιγμή της ’’χαρμολύπης’’, να κατευοδώνουμε δηλαδή, με τις ευχαριστίες μας, στην Ορθία Δικαιοσύνη του Εφετείου, από την μία τον συνεργάτη μας, τον Εισαγγελέα επί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κ. Δημήτριο Ασπρογέρακα και να υποδεχόμαστε από την άλλη τον κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο, τον πρώην Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών.

 

[…] Η ανεξαρτησία των Δικαστικών Λειτουργών, των Εισαγγελέων εν προκειμένω, τηρείται ακεραία και ταυτόχρονα η αρωγή τους, η πνευματική τους, η ακαδημαϊκή τους, η επιστημονική και θεσμική τους συμβολή κρίνεται πολύτιμη στο έργο της Αντιτρομοκρατικής. Έτσι προσβλέπουμε σε μια αγαστή συνεργασία, η οποία ελπίζουμε να φέρει αποτελέσματα.

 

[…] Να σας πω ότι όχι η δική μου παράκληση, προσδοκία, απαίτηση αλλά και απαίτηση της κοινωνίας, είναι το αποτέλεσμα. Κανένας δεν ικανοποιείται -κριτής, άνθρωπος που ζητεί την προστασία μας, πολίτης, κοινωνική συνείδηση- από το διαπραγματευτικό και μόνο μέρος ότι είμαστε σε κάποια διαδικασία. Στην πολιτική, στη ζωή, στον ατομικό και δημόσιο βίο το αποτέλεσμα είναι το μέγα κριτήριο. Το αποτέλεσμα! Είμαστε μια Υπηρεσία η οποία οφείλει το αποτέλεσμα να το προσφέρει στην Ελληνική Κοινωνία. Εγώ είμαι παραστάτης σας, συμπαραστάτης σας, αρωγός μαζί με όλη την Κυβέρνηση σε ό,τι μας ζητήσετε».

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας απευθυνόμενος στον κ. Ασπρογέρακα, ανέφερε τα εξής: «Εκ μέρους του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας προπέμπουμε και κατευοδώνουμε έναν καλό φίλο, … έναν συμπαραστάτη. Τον ευχαριστούμε πολύ για την καλή συνεργασία που είχαμε και με τον προκάτοχό μου και με εμένα, αλλά και ιδιαίτερα με τους Αξιωματικούς της ΔΑΕΕΒ… Η γνωριμία, η φιλία και η καλή συνεργασία πιστοποιούν και συνηγορούν στο ότι αυτό το κλίμα θα συνεχιστεί και από τη νέα σας θέση. […] Να είστε καλά και εσείς και η οικογένειά σας και ευχαριστούμε πολύ».

 

Απευθυνόμενος στον κ. Παπαγγελόπουλο και στη συνέχεια στους Αξιωματικούς της Δ.Α.Ε.Ε.Β. ανέφερε: «[…] Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο μας τιμά με την Απόφασή του να αντικαταστήσει τον κ. Εισαγγελέα αρμόδιο για θέματα τρομοκρατίας με έναν άλλον με εξίσου λαμπρή πορεία. […] Πιστεύω είμαστε σε γνώριμα ύδατα. […] Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα ακόμα περισσότερο από ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα. Και αυτό που λέει και ο κ. Υπουργός, ότι το αποτέλεσμα ζητά η κοινωνία και μάλιστα δε η ’’βουβή’’ κοινωνία, η οποία δεν εκφράζεται. […] Δεν είμαστε Υπηρεσία καταγραφής ή εργαστηριακής και μόνον έρευνας. Είμαστε μια Υπηρεσία επιχειρησιακή και οι επιχειρησιακές Υπηρεσίες κρίνονται εκ του αποτελέσματος και όχι από την καταγραφή».

 

Ο απερχόμενος Εισαγγελέας κ. Ασπρογέρακας, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη λειτουργία του Συμβουλίου Συντονισμού, Ανάλυσης και Ερευνών του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για θέματα τρομοκρατίας, λέγοντας ότι αποτελεί μοναδική περίπτωση για την Ευρώπη και για τη λειτουργία του έχουμε εισπράξει τις καλύτερες συστάσεις. Επεσήμανε τη σημασία του ρόλου του Εισαγγελέως του Συμβουλίου ως εθνικός ανταποκριτής για θέματα τρομοκρατίας και τη συμμετοχή του κάθε χρόνο στη EUROJUST, γεγονός που διευκολύνει την απευθείας ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα τρομοκρατίας σε επίπεδο εθνικών μελών, χωρίς να απαιτείται αίτηση προς τις ξένες Αρχές Ασφαλείας. Ανέφερε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι ο Εισαγγελέας, παρά την απόσπάση του, δεν χάνει την Εισαγγελική του ιδιότητα, δηλαδή μπορεί να διενεργεί προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση όταν η Δ.Α.Ε.Ε.Β. ασχολείται με τέτοιου είδους έρευνες ή εξετάσεις.

 

Ολοκληρώνοντας δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη συνεργασία με την Ηγεσία της Αστυνομίας και με τους Αξιωματικούς του Συμβουλίου, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ευχήθηκε καλή επιτυχία για τη συνέχεια, έχοντας σαν εφόδια υπομονή και τύχη για το προσδοκόμενο αποτέλεσμα.

 

Ο Εισαγγελέας κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε τα ακόλουθα: «[…] Έχω πλήρη συνείδηση όχι μόνο της ιδιαίτερης τιμής, αλλά και του μεγέθους των δυσχερειών που συνεπάγεται η νέα θέση που μου εμπιστεύτηκε η Ελληνική Πολιτεία. Θα σας διαβεβαιώσω ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια και τα επόμενα χρόνια θα αφιερωθώ ολοκληρωτικά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τον οποίον θεωρώ ότι τμήμα της αναπόσπαστο αποτελεί η τρομοκρατία. Γνωρίζοντας καλά ότι όλα θα κριθούν από το αποτέλεσμα, θα ήθελα να σας πω (απευθυνόμενος στους Αξιωματικούς της Δ.Α.Ε.Ε.Β.) ότι η επιτυχία θα είναι δική σας, ενώ η αποτυχία δική μου».

         

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις