Τε 29 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200713-04-2007: Παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων χωρών SEECP σχετικά με την...

13-04-2007: Παρέμβαση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως στη σύσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων χωρών SEECP σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς (Ζάγκρεμπ, 12-13/4/2007)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 13/04/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

O Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, στην Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών των Κρατών που συμμετέχουν στη Διαδικασία Νοτιο-Ανατολικής Ευρωπαϊκής Συνεργασίας (SEECP) που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, έκανε σήμερα (13-4-2007) παρέμβαση σχετικά με την καταπολέμηση της διαφθοράς.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Υπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:
 
«Ευχαριστώ, Ίβικα (ενν. την Υπουργό Εσωτερικών της Κροατίας κα. Ivica Kirin). Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην κυρία Αννα Λούβριν (ενν. την Υπουργό Δικαιοσύνης της Κροατίας κα. Ana Lovrin), επίσης. Και θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου ικανοποίηση για αυτή τη θαυμάσια συγκέντρωση, για αυτή την καρποφόρα συνάντηση.
 
Ο συνάδελφός μου Αναστάσης Παπαληγούρας, ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Χώρας μου, σας παρουσίασε τις βασικές πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουμε ειδικά στο πεδίο της Νομοθεσίας στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
 
Θέλω να κάνω τρεις παρατηρήσεις καλύπτοντας το ίδιο θέμα χωρίς ωστόσο να επαναλαμβάνομαι.
 
Μπορώ να σας πω ότι αυτή η Συνάντηση είναι πολύ σημαντική, κατά την άποψή μου, μία καρποφόρα συνάντηση. Ο λόγος είναι ότι προετοιμαζόμαστε για την τελική προοπτική που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Οι Νοτιοανατολικές χώρες, τα Δυτικά Βαλκάνια, αυτή η πολύ ευαίσθητη περιοχή έχει, κατά την εκτίμησή μου, μία πολύ καθορισμένη προοπτική, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Και δεν ανταλλάσσουμε ιδέες, ΄΄in vitro΄΄, δηλαδή σε εργαστηριακές συνθήκες, αλλά στην πραγματική ζωή. Ανταλλάσσουμε ιδέες στις πολιτικές, οι οποίες εγγυώνται την ειρήνη και την σταθερότητα στις χώρες μας και στην πραγματικότητα προετοιμαζόμαστε, οργανώνουμε τους ανθρώπους μας, τις κοινωνίες μας, τις Κυβερνήσεις μας για την σημαντική Αρχή της εναρμόνισης μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Εναρμόνιση στην νομοθεσία όπως και στην επιβολή του νόμου, δηλαδή συνεργασία των Αρχών, ειδικά από την άποψη της ιδιότητάς μου, δηλαδή της αστυνομικής συνεργασίας, της διεθνούς συνεργασίας καθώς και της συνεργασίας στα σύνορα.
 
Η διακίνηση μας ωθεί στο να εξετάσουμε τις συνθήκες μεταφοράς προϊόντων, ανθρώπων, καθώς και του εγκλήματος. Το έγκλημα περνάει τα σύνορα και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.
 
Η δεύτερη παρατήρηση που θέλω να αναφέρω είναι ότι θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς μπορούν να συνοψιστούν σε τρία κεφάλαια, στα οποία δουλεύουμε όλοι μαζί ως εθνικές οντότητες καθώς και ως ευρωπαϊκά μέρη.
 
Πρώτον, εναρμόνιση της νομοθεσίας. Πάνω σε αυτό θέλω να αναφέρω ότι οι αξίες, οι κοινές αξίες πρέπει να καλλιεργηθούν από τους Διοικούντες, από τους ’’opinion makers’’. Εμείς, οι Υπουργοί, έχουμε τρεις, τέσσερις βασικές θεμελιώδεις αρχές οι οποίες είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε εθνικό επίπεδο καθώς και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Το δεύτερο είναι οι Αρχές της Δημοκρατίας και τρίτον ο Νόμος.
 
Οι προδιαγραφές της κάθε μίας μπορούν να οριστούν από μία διευρυμένη συνεργασία, η οποία θα οδηγεί όλους μας στην εναρμόνιση της νομοθεσίας, την οποία ήδη έχω αναφέρει.
 
Δεύτερον, διατήρηση μίας βαθιάς ομοφωνίας για το γεγονός ότι η διαφθορά είναι το ’’λίπασμα’’, το ’’modus operandi’’, επιτρέψτε μου να πω του οργανωμένου εγκλήματος. Το εμπόριο ανθρώπων, τα ναρκωτικά, τα όπλα, το ξέπλυμα χρήματος, είναι τα πεδία μάχης στα οποία θα πρέπει να δουλέψουμε είτε σαν εθνικές οντότητες, είτε σε αρμονική συνεργασία στην περιοχή, την Νοτιοανατολική Ευρώπη και στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Η διεθνής συνεργασία πρέπει να είναι αναπτυγμένη στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών, ανταλλαγής ιδεών, ανταλλαγής μεθόδων κοινής πρακτικής.
 
Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω και να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την συμμετοχή σας. Η πλειοψηφία από εσάς συμμετείχε σε μία μεγάλη Ασκηση, η οποία διοργανώθηκε στην Αθήνα -η επονομαζόμενη Ασκηση «ΙΛΑΕΙΡΑ»-, η οποία επικεντρώθηκε στο εμπόριο ανθρώπων και στο πώς θα οργανώσουμε τους εαυτούς μας και τις δυνάμεις μας κατά αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος, το οποίο είναι το εμπόριο ανθρωπίνων σωμάτων, ανθρώπων, ακόμα και ανθρώπινων οργάνων.
 
Έτσι, η εμφάνισή μου κατά την διάρκεια αυτής της Συνάντησης είναι γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να αναπτύξουμε συνεργασία, διαβεβαιώνοντας την υφήλιο και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτή η περιοχή είναι καθαρή από αυτές τις διαστάσεις διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
 
Κλείνω αυτή την μικρή μου παρέμβαση λέγοντάς σας μία πολύ γλυκιά, κατά την εκτίμησή μου, ιστορία.
 
Το θέμα της διαφθοράς είναι διαχρονικό κατά την διάρκεια της ιστορίας για όλες τις κοινωνίες.
 
Στην χώρα που φιλοξενούμαστε σήμερα, δηλαδή στην όμορφη Κροατία, υπάρχει μία πόλη το Ντουμπρόβνικ, είναι η αρχαία Ραγούσα, η ’’Βενετία της Δαλματίας’’.
 
Στη Ραγούσα, μία πρότυπη δημοκρατία των Μεσαιωνικών χρόνων, υπήρχε το εξής πολιτικό έθιμο που κράτησε πάνω από διακόσια χρόνια:
 
Ο Δήμαρχος που είχε θητεία ενός έτους (όλοι οι αρχηγοί των οικογενειών εγένετο κυκλικώς (in rotation) δήμαρχοι), έπρεπε να διαμένει στο Δημαρχείο, μόνος και απομονωμένος από την οικογένειά του, για να μην μπαίνει στον πειρασμό της διαφθοράς από την επιρροή κάποιου μέλους της οικογένειάς του. Τόσο παλιές οι υπόνοιες και οι προβλέψεις κατά της διαφθοράς.
 
Το μήνυμα της Ραγούσας πρέπει να μείνει ζωντανό και να ισχύει (αναλογικά) και στις μέρες μας. Ευχαριστώ πολύ».
 
 

 

  

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φράνκο Φραττίνι και τον Πρωθυπουργό της Κροατίας κ. Ιvon Sanader 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ.Αναστάσιο Παπαληγούρα και τον Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κροατία Παναγιώτη Μπαϊζο

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις