Δε 2 Οκτωβρίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200713-04-2007: Διημερίδα - Επιχειρησιακή Ασκηση επί χάρτου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (Κομοτηνή 16-17/4/2007)

13-04-2007: Διημερίδα – Επιχειρησιακή Ασκηση επί χάρτου «ΙΛΑΕΙΡΑ» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (Κομοτηνή 16-17/4/2007)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Διημερίδα και επιχειρησιακή Ασκηση επί χάρτου με την κωδική ονομασία «ΙΛΑΕΙΡΑ» πραγματοποιείται την 16 και 17-4-2007 στην Κομοτηνή σε εθνικό και διυπηρεσιακό επίπεδο, για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
 
Η Ασκηση εντάσσεται στην 3η φάση του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ», το οποίο προτάθηκε για πρώτη φορά από τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών στο Λουξεμβούργο την 27 και 28/4/2006, καθώς και στη Συνεδρίαση του Συμβουλίου την 1 και 2/6/2006 και έτυχε ευρείας αποδοχής. Η επίσημη παρουσίαση του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ» πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την 7 και 8/12/2006, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμοδίου για τη Δικαιοσύνη, την Ελευθερία και την Ασφάλεια κ. Franco Frattini, υπό την αιγίδα του οποίου έχει τεθεί το Σχέδιο.
 
Θα συμμετάσχουν στην Ασκηση 200 άτομα ως «παίκτες» και ως «παρατηρητές», που εμπλέκονται στην πρόληψη και καταπολέμηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και ειδικότερα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχουν Δικαστικοί και Εισαγγελικοί Λειτουργοί, εκπρόσωποι των Υπουργείων Δημοσίας Τάξεως, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εξωτερικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Δικαιοσύνης και Εμπορικής Ναυτιλίας, εκπρόσωποι του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και δεκατριών (13) Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), καθώς και εκπρόσωποι Δικηγορικών Συλλόγων.
 
Στην επίσημη έναρξη εργασιών της Διημερίδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (16-4-2007) από ώρες 12:30 έως 13:15, έχουν κληθεί και θα παραστούν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, Γενικοί Γραμματείς συναρμοδίων Υπουργείων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και Φορέων της περιοχής.
 
Η πρώτη ημέρα της Διημερίδας (16-4-2007) περιλαμβάνει εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και ανάλυση πραγματικών περιστατικών εμπορίας ανθρώπων, προκειμένου να αναδειχθούν ζητήματα στο σύνολο της ανταπόκρισης των αρμοδίων Υπηρεσιών (πρόληψη, εξιχνίαση υποθέσεων, εξάρθρωση κυκλωμάτων, αρωγή και προστασία των θυμάτων).
 
Την δεύτερη ημέρα (17-4-2007) θα διεξαχθεί επιχειρησιακή ?σκηση επί χάρτου, με σενάρια προσομοιωμένα σε πραγματικές περιπτώσεις.
 
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η εκπαίδευση, η διυπηρεσιακή συνεργασία και ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων, στο πλαίσιο του θεσμικού ρόλου ετοιμότητας και ανταπόκρισής τους για την καλύτερη αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και η δοκιμασία του Σχεδίου «ΙΛΑΕΙΡΑ», πριν την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο.
 
Σημειώνεται ότι το Σχέδιο «ΙΛΑΕΙΡΑ», πέραν της εξέλιξής του σε εθνικό επίπεδο, εξελίσσεται παράλληλα και σε διασυνοριακό επίπεδο, με τη συμμετοχή 22 Χωρών και 5 Ευρωπαϊκών και Διεθνών Οργανισμών, τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υποστήριξη του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Franco Frattini, λόγω του διεθνικού χαρακτήρα του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων.
 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 13/4/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις