Πε 30 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2002Δελτία Τύπου Σεπτέμβριος 200211-9-2002: Ομιλία του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, στο Μέγαρο Μουσικής, για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

11-9-2002: Ομιλία του Υφυπουργού Δημόσιας Τάξης στις 11 Σεπτεμβρίου 2002, στο Μέγαρο Μουσικής, για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή επέτειος 1 χρόνο μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, φέρνει με ένταση στη μνήμη όλων μας τις εικόνες αποκαλύψεως  που είδε  η ανθρωπότητα και τον τραγικό τρόπο με τον οποίο έχασαν άδικα τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι.

Γι΄ αυτά τα αθώα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης,  για το θρήνο των συγγενών και φίλων τους, για το πένθος ενός ολόκληρου λαού εκφράζουμε και σήμερα τη θλίψη, την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας.

Βιώσαμε τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής τρομοκρατικής επίθεσης και ταυτόχρονα συνειδητοποιήσαμε ότι και το αδιανόητο μπορεί τελικά να πραγματοποιηθεί.

Μετά το φαινόμενο της οικονομικής Παγκοσμιοποίησης που γνωρίσαμε στα τέλη του 20ου αιώνα ζούμε σήμερα στο κατώφλι του 21ου αιώνα την παγκοσμιοποίηση της ανασφάλειας και του φόβου.

Κυρίες και κύριοι,

Μπορεί, ίσως γρήγορα, να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που προέκυψαν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στον τομέα της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, όμως τα προβλήματα του φόβου και της ανασφάλειας θα είναι μια πληγή στο σώμα της ανθρωπότητας που δύσκολα θα κλείσει.

Θα χρειαστεί χρόνος, θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλα τα κράτη της γης και οπωσδήποτε η συνεργασία τους, στους κρίσιμους τομείς των διεθνών προβλημάτων.

Ιδιαίτερα το φαινόμενο της διεθνούς τρομοκρατίας απέναντι στο οποίο κάθε άτομο αλλά και το κάθε κράτος ή έθνος, από μόνο του είναι ανήμπορο να το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, η συλλογική προσπάθεια και η συνεργασία είναι μονόδρομος.

Οι χώρες για τις οποίες το αγαθό της ελευθερίας είναι υπέρτατη αξία, οι χώρες με μακρά Δημοκρατική παράδοση μπορούν και πρέπει να πρωτοστατήσουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας συνεργαζόμενες στα πλαίσια των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Για να αποκατασταθεί και να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στην ανθρωπότητα.

Η Ελλάδα έμπρακτα μετέχει σ΄ αυτή την προσπάθεια.

Ήδη στη χώρα μας η τρομοκρατία έχει υποστεί καίρια πλήγματα.

Η Ελληνική κυβέρνηση με τη συναίνεση της Ελληνικής κοινωνίας και όλου του πολιτικού κόσμου, είναι αποφασισμένη να εξαλείψει ολοκληρωτικά αυτό το φαινόμενο. Να φτάσει ως το τέλος στέλνοντας στη δικαιοσύνη τους τρομοκράτες όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν βρίσκονται.

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Ελληνική  αστυνομία συνεχίζουν την προσπάθειά τους συστηματικά, μεθοδικά και με σχέδιο, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, στη δημοκρατική νομιμότητα, στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες.

Η υπόθεση της Ελληνικής τρομοκρατίας για την Ελληνική πολιτεία θα κλείσει μόνο όταν θα είναι απολύτως βέβαιο ότι έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη όλοι οι υπεύθυνοι.

Κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή επέτειος για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος της 11ης του Σεπτέμβρη συγκλονίζει τον καθένα μας.

Ταυτόχρονα όμως μας βάζει  και σε ωφέλιμες σκέψεις για τα μεγάλα προβλήματα του σημερινού κόσμου και τις βαθύτερες αιτίες που τα προκαλούν.

Σκέψεις που μπορούν να ενισχύσουν τις προσπάθειές μας για έναν κόσμο πιο δίκαιο, ελεύθερο και Δημοκρατικό.

Σας ευχαριστώ

Τελευταίες Αναρτήσεις