Σα 25 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200711-07-2007:Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2006-2007, εκτιμήσεις - προοπτικές κατά τη νέα αγωνιστική...

11-07-2007:Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2006-2007, εκτιμήσεις – προοπτικές κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2007-2008»

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 11/07/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (11-07-2007) στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, με την παρουσία του Υπουργού κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Γεωργίου Ορφανού, σύσκεψη με θέμα: «Αποτίμηση αγωνιστικής περιόδου 2006-2007, εκτιμήσεις – προοπτικές κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο 2007-2008».

 

Στη σύσκεψη, από πλευράς Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως παρέστησαν, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγος Χρήστος Δρακόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Ασημάκης Γκόλφης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικών και Πληροφορικής Υποστράτηγος Γρηγόριος Αναγνώστου, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αστυνόμευσης Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οργάνωσης και Ανθρωπίνου Δυναμικού Υποστράτηγος Δημήτριος Πανόπουλος  καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης Βίας (Δ.Ε.Α.Β.) κ. Θεόδωρος Μπιτίτσιος, ο Γενικός Διευθυντής της SUPERLEAGUE κ. Κυριακός Γεώργιος, ο Υπεύθυνος Ασφαλείας της SUPERLEAGUE               κ. Αθανάσιος Μαχαίρας, ο Νομικός Σύμβουλος της Ε.Π.Α.Ε. κ. Αντώνιος Βουγίδης, ο κ. Αντώνιος Βασσάρας ως εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ελλάδος, ο Πρόεδρος του Π.Σ.Α.Σ. κ. Πάυλος Γερακάρης, ο Διευθυντής του Ε.Σ.Α.Κ.Ε. κ. Γεώργιος Κονδύλης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Καμινάρης και οι κ.κ. Ανδρέας Μαλάτος και Κωνσταντίνος Καμινάρης, ως εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.).

 

Στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αποτίμηση και ανάλυση των στοιχείων και των παραμέτρων που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2006-2007, από την Ειδική Επιτροπή που συστάθηκε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση της υλοποίησης των μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών διεξαγωγής του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 2006-2007.

 

Παράλληλα, αναπτύχθηκαν από τους συμμετέχοντες επιμέρους εκτιμήσεις και συζητήθηκαν προτάσεις για τη διεξαγωγή του νέου πρωταθλήματος. Ειδικότερα, συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

 

 • Αθλητικός Αστυνομικός Σύνδεσμος.
 • Ειδική Επιτροπή αντιμετώπισης της βίας.
 • Επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Η εκπαίδευση Αστυνομικού Προσωπικού στη χρήση και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων.
 • Βελτίωση των όρων ασφάλειας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 •  Έκδοση κάρτας φιλάθλου σε συνδυασμό με ονομαστικά εισιτήρια για τον έλεγχο της εισόδου των φιλάθλων στα γήπεδα.
 • Χρησιμοποίηση προσωπικού Ασφαλείας από Π.Α.Ε. και Κ.Α.Ε., σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του Νόμου.
 • Θεσμοθέτηση αποκλειστικού Αθλητικού Εισαγγελέα.
 •  Έκδοση Αγορανομικής Διάταξης για διάθεση νερού, στις αθλ. Εγκαταστάσεις, μόνο σε πλαστικά κύπελλα και όχι σε μπουκάλια.
 • Ορισμός Αξ/κού του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου ως εκπροσώπου μας στην SUPERLEAGUE
 •  Η βελτίωση των όρων λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.
 •  Η πραγματοποίηση ημερίδων, για τα θεσμικά όργανα.
 •  Η συνέχιση λειτουργίας της ειδικής Επιτροπής.
 • Η ανάδειξη των ομάδων της Ξάνθης και της Κέρκυρας, ως αυτές με τα ολιγότερα ή τα ελάχιστα ή τα μηδενικά κρούσματα βίας στους αγώνες που διεξήγαγε η ομάδα.

 

 

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας σχολιάζοντας τις απόψεις των συμμετεχόντων δήλωσε:«…λέω στους Αξιωματικούς να πάμε να δώσουμε την προσοχή μας και θέλω και εκεί τη σκέψη σας, όχι κατ΄ ανάγκη τώρα, ότι το επεισόδιο βίας έχει δύο δρόμους γενέσεως. Το ένα είναι η έκρηξη και το άλλο είναι η προαπόφαση…την έκρηξη του τυχαίου επεισοδίου κατασταλτικά, SuperLeague, υπεύθυνοι σταδίου και Αστυνομία σε μηδέν χρόνο να το εξουδετερώσουν, το volcano της τυχαίας έκρηξης… Ένα. Η τυχαία έκρηξη και πώς έχεις αμεσότητα αντίδρασης Δεύτερο, είναι ο δρόμος ο προβλέψιμος της προαπόφασης των κακών.Η πρόκληση που σας ζητώ να εννοήσουμε είναι η έκρηξη του τυχαίου επεισοδίου μέσα στο στάδιο και το προβλέψιμο της προαπόφασης[…].

» ένα κοινωνιολογικό…Η υπεραξία του κοινωνικού γεγονότος, του αθλητικού κοινωνικού γεγονότος για την επαρχία είναι πολλαπλάσια της υπεραξίας του κοινωνικού γεγονότος του κέντρου ή των δύο πόλεων. Είναι τεράστια σημασία.[…]

» Θα κάνουμε μια costbenefitanalysis(ανάλυση κόστους – οφέλους) ή μια riskassessment, την εκτίμηση του ρίσκου, κάνουμε μια εκτίμηση της επικινδυνότητας και αν αντέχουμε μπορεί να αφήσουμε και ελεύθερη μετακίνηση[…].

» Μια παρατήρηση για λόγους αρχής και για το καθήκον αληθείας προς τις σοφές και δοκιμασμένες από την πείρα σκέψεις του Προέδρου(ενν .τον κ. Βασσάρα ). Μακάρι να ήταν ζώσα η υποψία του πολιτικού κόστους. Γιατί θα μεταμελούμην, θα έλεγα ότι δεν υπολογίζουμε από εδώ και πέρα πολιτικό κόστος, θα απελευθερώνοντο οι δυνάμεις της Αστυνομίας και θα άνοιγε ο δρόμος για την ειρηνική διευθέτηση της διαφοράς. Όπως έλεγε η υπόδειξή σας. Ενόρκως σας λέω, εγώ, ο Βύρων Πολύδωρας, ούτε σκέψις πολιτικού κόστους για την πάταξη της αθλητικής βίας στα γήπεδα!…  Είναι ένα δύσκολο, σύνθετο σταυρόλεξο που έχει να κάνει με τους σύγχρονους ρυθμούς της ζωής… το κύτταρό μας είναι πολύ πιο ήπιο, ευαίσθητο και όχι κακίας, δηλαδή κακεντρέχειας. Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο πρέπει να το αξιοποιήσουμε όταν αναλαμβάνουμε φύλαξη και προστασία των μαζικών εκδηλώσεων[…].

»…Μεταφέρουμε την απόφαση της κυβερνήσεως συλλογικά να μην έχουμε βία στα γήπεδα. Και είναι στο χέρι μας με τη συνεργασία και τις έξυπνες λύσεις, τις σύγχρονες θα έλεγα, να το επιτύχουμε. Και μπορούμε να το επιτύχουμε […].

» Στην προκειμένη περίπτωση εμείς κάνουμε συνήθως συνθέσεις. Παίρνουμε τα επιτυχημένα μέτρα από τους γείτονές μας, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και διδασκόμεθα από το προϊόν της πείρας τους. Για αυτό λέμε, επικαλούμεθα το συγκριτικό δίκαιο και λέμε συμβαίνει και εκεί. Δεν είμαστε τυφλά μιμητικοί[…]».

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης κατά την διάρκεια  της σύσκεψης δήλωσε: « Είναι γεγονός ότι η αθλητική περίοδος που πέρασε, 2006-2007, χαρακτηρίζεται από όλους μας θετική. Είναι γεγονός ότι ήταν πολύ πιο καλύτερη από ότι οι προηγούμενοι περίοδοι. Είναι γεγονός όμως ότι είχαμε ένα μεμονωμένο περιστατικό το οποίο το μνημονεύσαμε κατ΄ επανάληψη στη σημερινή συνάντησή μας και δεν το ξεχνάμε.

 

Στο θετικό αυτό αποτέλεσμα συμπεριλαμβάνονται και οι διεθνείς αγώνες όλων των ομάδων, όλων των αθλημάτων που έχουν διεξαχθεί στη χώρα μας. Επίσης, λαμβάνεται υπόψη και ο τελικός του ChampionLeague καθώς επίσης και οι ημιτελικοί του FinalFour.

 

Σήμερα μάλιστα θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι πριν τη σημερινή συνάντηση κάναμε μια αποτίμηση, έναν απολογισμό των μέτρων μας αλλά και των μέτρων που ελήφθησαν από τους συναρμόδιους φορείς σε ότι αφορά το ChampionsLeague. Θα γνωστοποιήσουμε τα αποτελέσματα της αποτίμησης, ώστε και οι λοιποί φορείς οι οποίοι ενεπλάκησαν να γνωρίζουν που υστέρησαν αλλά κυρίως όμως περιμένουμε τη συνεισφορά τους πρώτα για να μπορέσουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας η οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμη σε μελλοντικά διεθνή αθλητικά γεγονότα, τα οποία θα αναλάβει η χώρα μας να περαιώσει.

 

Ωστόσο όμως, ήταν απόλυτα ειλικρινής, ήταν απόλυτα ουσιαστική. Και μάλιστα δε, ίσως είναι η μοναδική αποτίμηση η οποία έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί.

         

Σε ότι αφορά τον χαρακτηρισμό της περιόδου που πέρασε ότι ήταν θετική, όπως κάναμε την αποτίμηση θα πρέπει να λάβουμε σοβαρώς υπόψη τις δράσεις μας, τις αποφάσεις μας και δεν πρέπει να υπαναχωρήσουμε ή να επανέλθουμε σε προγενέστερες πρακτικές.

         

Αυτός ο οποίος θα επανέλθει σε προγενέστερες πρακτικές παίρνει και το ρίσκο του. Διότι έχουμε καταγράψει όλοι μας το που οφείλεται η επιτυχημένη αυτή πορεία της περασμένης χρονιάς. Εάν πάμε προς τα πίσω θα υπάρξει ενδεχομένως πρόβλημα.

 

Είναι γεγονός ότι μέσα στους αθλητικούς χώρους περιορίστηκαν τα περιστατικά βίας. Όμως ορισμένα εξ αυτών μεταφέρθηκαν στη γειτονιά. Και για να μπορέσει η αστυνομία, διότι αυτά τα οποία έχει αποτρέψει κύριε Βουργίδη, έχει διαθέσει απεριόριστες δυνάμεις και διμοιρίες προκειμένου καθημερινά να επιβάλει την τάξη στο Περιστέρι, στο Βύρωνα τελευταία, στην Καισαριανή, στον Πειραιά. Και όχι μόνο, στον Aγιο Δημήτριο.

 

Οι δυνάμεις οι οποίες δεν φαίνονται και εξ αυτού του γεγονότος μπορώ να υπογραμμίσω τη μεγάλη αιμορραγία που υφίσταται το σώμα με αποτέλεσμα να στερείται η ελληνική κοινωνία αυτών των δυνάμεων από την κυκλοφορία της αστυνόμευσης.

 

Εγώ εκείνο που προτείνω, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους τους εκπροσώπους αλλά και τους προέδρους και τους διευθυντές που συμμετείχαν τα δύο προηγούμενα χρόνια στη μικτή επιτροπή την άτυπη που συγκροτείται κατ΄ έτος στην αρχή της αθλητικής περιόδου με συναπόφαση των δύο Υπουργών και υπό τον κύριο Επιτελάρχη του Αρχηγείου.

 

Και θα σας παρακαλέσω να συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και προς τη νέα αθλητική περίοδο, να συγκροτηθεί πάλι εκ νέου αυτή η άτυπη επιτροπή κύριε Υφυπουργέ, ώστε εδώ η συνισταμένη των απόψεων που προκύπτει είναι πολύ χρήσιμη για όλους μας. Μας κάνει πιο σοφότερους, πιο πρακτικούς, πιο ευέλικτους, πιο αποτελεσματικούς».

 

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως,              κ. Βύρων Πολύδωρας σε δηλώσεις του είπε:« Ο κύριος Ορφανός, που μας τιμά με την παρουσία του στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και εγώ, οργανώσαμε αυτή την σύσκεψη με την ειδικότερη αρμοδιότητα του Αρχηγείου με θέμα: « Αποτίμηση της καταστάσεως από πλευράς αθλητικής βίας για το αθλητικό έτος 2006-2007[…]

» Η εκτίμηση… είναι ότι είχαμε μία θετική πορεία με το χαμηλότερο ποσοστό, συγκριτικά, της τελευταίας δεκαετίας…τα μικρότερα ποσοστά αθλητικής βίας […].

» Δεν ξεχνούμε, δεν ξεχάσαμε το τραγικό περιστατικό της Παιανίας[…].

»…ένα συμπέρασμα…απόφασή μας κρυστάλλινη και αμετακίνητη για την αποσόβηση, τον εκμηδενισμό της βίας στα γήπεδα, της αθλητικής βίας γενικότερα […].

»Δεύτερον… Νέα πρωτοβουλία νομοθετικού περιεχομένου… έμφαση στα διοικητικά μέτρα […].

»Στην πρόληψη να μετέχουν τα Υπουργείο Παιδείας για την εκπομπή των καταλλήλων μηνυμάτων ή διδασκαλιών για την αγάπη προς τον αθλητισμό και την αποτροπή της αθλητικής βίας…χρειαζόμαστε την αρωγή και συμπαράσταση και συνεργασία των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας στο κεφάλαιο της πρόληψης […].

» Νομοθετικό καινούργιο πλαίσιο. Διοικητικά μέτρα και συνεργασίες (με βάρος πολύ) στην Αστυνομία. Συνεργασίες, κυρίως με την Σούπερ Λίγκα και με το επαγγελματικό μπάσκετ. Επίσης και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση […].

» Απεφασίσθη στη Σύσκεψη η αναγνώριση και η βράβευση των δύο ομάδων που ισότιμα ανεδείχθησαν ως οι καλύτερες ομάδες στο αθλητικό ήθος και αυτές είναι η Ξάνθη για δεύτερη χρονιά και η Κέρκυρα.

 

 Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γεώργιος Ορφανός αναφέρθηκε στα μέτρα στα οποία κατέληξε η Επιτροπή. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, δήλωσε:« Το παρελθόν είναι αυτή η τριετία, η προσπάθεια, η οποία κάθε χρόνο γίνεται και πιο έντονη…680.000 φίλαθλοι την περίοδο 2003-2004, 1.480.000 την περίοδο 2006-2007. Δηλαδή υπερδιπλασιασμός  250% […].

» Δεύτερο στοιχείο. Αριθμός επεισοδίων: Πτώση μεταξύ του 2006 και του 2007, δηλαδή 2005-2006 και 2006-2007, 15%…Συλλήψεις. Σε λιγότερα γεγονότα, διπλάσιες από το παρελθόν[…].

» … επιδιώκουμε να καθαρίσουμε τα γήπεδα, να επαναφέρουμε την οικογένεια, να βάλουμε τους φίλους και τους αντιπάλους παρέα […].

» Ηλεκτρονική εποπτεία των γηπέδων…το μέτρο της ηλεκτρονικής εποπτείας θα εφαρμοστεί από την αρχή του πρωταθλήματος[…].

» Τρίτο στοιχείο το νομοθέτημα. Καταργείται η έννοια του Συνδέσμου που περιείχε ο 2725 στο άρθρο 41Β.Δημιουργείται…λέσχη ανθρώπων πουυποστηρίζουν μία ομάδα υπό μία βασική προϋπόθεση, ότι την ευθύνη δημιουργίας την έχει το ίδιο το Σωματείο. Aρα, λοιπόν, θα έχει και την ευθύνη από την λειτουργία του[…].

» Έγινε κατανοητό από όλους τους μετέχοντες ότι η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει να τελειώνει με το θέμα […]».

 

 

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

 

parousiasi.pdf

Τελευταίες Αναρτήσεις