Δε 5 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200711-06-2007:Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου της...

11-06-2007:Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας και του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) Πρέσβυς ε.τ. κ. Λεωνίδας Ευαγγελίδης και ο Πρόεδρος του John Jay College of Criminal Justice του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης κ. Jeremy Travis, υπέγραψαν σήμερα στις 11.30, στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, Μνημόνιο Συνεργασίας τριετούς διάρκειας.

 

Η υπογραφή του Μνημονίου πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα.

 

Στην εκδήλωση για την υπογραφή του Μνημονίου παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Πρέσβυς κ. Ιωάννης Κοραντής και ο Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. και μέλος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. κ. Τσιτσιμπής Σεραφείμ.

 

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Στυλιανός Σύρος, ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Ανδρέας Κόης, ο Υπαρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Φώτιος Παππάς, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης του Π.Σ. Αρχιπύραρχος Νικόλαος Διαμαντής, ο αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΜΕ.Α. Αντιστράτηγος ε.α. Νικόλαος Τσώνης καθώς και άλλοι επίσημοι.

  

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:

 

«Κύριε Πρόεδρε του Πανεπιστημίου, Πρεσβευτές, Καθηγητά Ανδρεόπουλε, του Πανεπιστημίου, Αρχηγέ της Αστυνομίας, κύριε Διοικητά της ΕΥΠ, Αρχηγέ του Πυροσβεστικού, κύριε Υπαρχηγέ της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, κυρίες και κύριοι του ΚΕΜΕΑ, επιτρέψτε μου να χαιρετίσω την έναρξη αυτής της συνεργασίας, να την χαιρετίσω θερμά.

 

Νομίζω ότι οι βασικές γραμμές αυτής της συνεργασίας έχουν ειπωθεί ήδη στην εισαγωγή σας, καθώς και στην εισαγωγή του Πρεσβευτή Ευαγγελίδη.

 

Είναι η επιδίωξη της ακαδημαϊκής γνώσης στον τομέα της ενδυνάμωσης της αστυνομίας, στο υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο έχετε ειδικευτεί στο Κολλέγιό σας.

 

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αποδεχόμαστε τα σεμινάρια, τις προτάσεις για ενδυνάμωση του νόμου σχετικά με τα σύγχρονα προβλήματα, τις προκλήσεις και τις απειλές.

 

Στην πραγματικότητα επιδιώκουμε ένα equilibrium (μία ισορροπία) ανάμεσα στις βασικές αρχές της δημοκρατίας μας: τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια των πολιτών μέσα στο δημοκρατικό πλαίσιο της κοινωνίας μας, και ταυτόχρονα αυτό είναι το είδος της ισορροπίας, την εξάσκηση των εαυτών μας, και τον εμπλουτισμό των δυνατοτήτων μας, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων ώστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το έγκλημα, να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες απειλές. Αυτός είναι ο σκοπός αυτής της συνεργασίας. Θερμά την χαιρετίζω.

 

Θέλω, επίσης, να συγχαρώ το ΚΕΜΕΑ το οποίο το στηρίζω εκθύμως. Είναι μέσα στον νομικό του προορισμό, να είναι το think tank της Ελληνικής Αστυνομίας ή των δυνάμεων υπηρετήσεως του νόμου.

 

Υπηρετούμε το κράτος δικαίου και προσπαθούμε να προσφέρουμε αυτή την γνώση, αυτή την εμπειρία ακόμα, η οποία προέρχεται από το μεγάλο γεγονός των Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μία σαφής γνώση, μία εμπειρία από αυτό το κατόρθωμα, ή ακόμα και από το πιο πρόσφατο, δηλαδή το Champions League και τα παρελκόμενά του, ως μία εμπειρία, ως μία σαφής γνώση του πώς να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα, τα σύγχρονα προβλήματα.

 

Και αυτή την γνώση και αυτή την εμπειρία να την μοιραστούμε με άλλους, να την μοιραστούμε με την ‘‘γειτονιά’’ μας. Και θα συναντηθούμε στο Κολλέγιο της Νέας Υόρκης για να ανταλλάξουμε γνώσεις και να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα. Την ίδια γλώσσα της δημοκρατίας και του κράτους ή της ενότητας κρατών δικαίου.

 

Είναι πολύτιμη η συμβολή του ΚΕΜΕΑ σε αυτές τις δράσεις. Όπως πρέπει να σημειώσουμε και την συμβολή του Niarchos Foundation σε αυτή την στήριξη αυτού του προγράμματος. Έτσι οραματιζόμαστε ένα μέλλον ειρηνικό στην περιοχή, στο οποίο συντελεστές για την ειρήνη και το καθαρό τοπίο από πλευράς εγκληματικότητας θα είναι οι συνεκπαιδευόμενοι αξιωματικοί σε ένα επίπεδο ακαδημαϊκό, πολύ υψηλό, και από Ελληνική Αστυνομία και από τις άλλες Αστυνομίες των γειτονικών χωρών.

 

Η γνώση η ακαδημαϊκή, οι γραμμές της δημοκρατίας και των ορισμών του rule of law, του κράτους δικαίου, είναι ισχυρότερα στοιχεία για ένα αξιωματικό, για ένα αξιωματούχο εξουσιοδοτημένο εφαρμοστή του νόμου, περισσότερο από ένα πιστόλι. Η γνώση των βαθέων ορισμών θα φτιάξει τη μεγάλη δημοκρατική άμυνα κατά των συγχρόνων απειλών.

Σας ευχαριστούμε. Συνεισφέρετε σε αυτή την κατεύθυνση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ».

 

Το Μνημόνιο περιλαμβάνει την συνεργασία σε ερευνητικά προγράμματα και στις εκδόσεις των αποτελεσμάτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως το διεθνές έγκλημα, τη διεθνή τρομοκρατία, την εσωτερική ασφάλεια (security-safety), τα ανθρώπινα δικαιώματα εν σχέσει με την επιβολή του νόμου, νέες τεχνολογίες ασφάλειας, νέες απειλές και σχέδια εκτάκτου ανάγκης.

 

Τα δύο Ιδρύματα έχουν αποφασίσει επίσης μέσω του Μνημονίου αυτού, την από κοινού διοργάνωση πρακτικών εργαστηρίων και ασκήσεων εξομοίωσης καθώς και ακαδημαϊκών σεμιναρίων και συνεδρίων στο JohnJay και στο ΚΕ.ΜΕ.Α. ενώ επιπρόσθετα, υψηλόβαθμοι και μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι συνδεόμενοι με το ΚΕ.ΜΕ.Α. και με το John Jay, μπορούν να προσκληθούν για ομιλίες από τους συνεργάτες τους στο John Jay και το ΚΕ.ΜΕ.Α. αντίστοιχα.

 

Τα δύο ιδρύματα συνεργάζονται ήδη στην υλοποίηση του προγράμματος «PolicingAcrossBorders: StrengtheningtheRoleofLawEnforcementinGlobalGovernance» [«Διασυνοριακή Αστυνόμευση: η ενίσχυση του ρόλου της εφαρμογής του νόμου στην παγκόσμια διακυβέρνηση»], το οποίο αποτελείται από δύο μέρη και έχει λάβει οικονομική υποστήριξη από το Ίδρυμα «ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ».

 

Το πρώτο μέρος του προγράμματος αφορά την επιλογή από το ΚΕ.ΜΕ.Α., (5) Ελλήνων αξιωματικών του Υ.Δ.Τ. στους οποίους θα παρασχεθεί πλήρης υποτροφία για την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών επιπέδου Masters στο John Jay College, το ακαδημαϊκό έτος 2008.

 

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, το John Jay College θα διοργανώσει σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.Α. στη Νέα Υόρκη (3) εργαστήρια (2007-2008) και θα εστιάσουν στην ανάλυση και στην εκτίμηση της φύσης, της έκτασης και της ισχύουσας ανταπόκρισης σε τρεις διεθνείς απειλές: τρομοκρατία, διακίνηση ναρκωτικών, και διακίνηση ανθρώπων και λαθρομετανάστευση. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ειδικούς και εμπειρογνώμονες και αναμένεται να συμμετάσχουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και από άλλες Βαλκανικές χώρες.

 

Σκοπός των δύο ιδρυμάτων. από την υλοποίηση αυτού του σκέλους του προγράμματος είναι η έκδοση των αποτελεσμάτων και η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου προβληματισμού και ανταλλαγής απόψεων. 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά ιστορικά, που το Υ.Δ.Τ. –μέσω του ΚΕ.ΜΕ.Α.- προωθεί τη διεθνή συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και στον ακαδημαϊκό και ερευνητικό χώρο, πέρα από την ήδη υπάρχουσα επιχειρησιακή διεθνή συνεργασία.

       

 

 

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Αθήνα, 11/06/2007

Τελευταίες Αναρτήσεις