Δε 27 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200711-04-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας

11-04-2007: Συνάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 11/04/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας συναντήθηκε σήμερα (11-04-2007) στο Γραφείο του με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εσωτερικών της Βαυαρίας Dr. Günther Beckstein. Τον κ. Beckstein συνόδευε ο Πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Walther Schultheiss.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος καθώς και η Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κα Κόρκα.  

 

Η συνάντηση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης, που πραγματοποιεί ο Γερμανός Επίσημος από 3/04 έως 12/04/2007, στη χώρα μας.

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας καλωσόρισε τον Βαυαρό Υπουργό και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα αντάλλαξαν απόψεις σε ζητήματα που σχετίζονται με τη λαθρομετανάστευση και την κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική που πρέπει να υπάρξει για την αντιμετώπιση αυτής περιφερειακά. Ακόμη, συζήτησαν θέματα  πολιτικής και ασφάλειας, ενίσχυσης της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας σε συμφωνία με τις εθνικές δικαιϊκές τάξεις και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου για τα ανθρώπινα, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα.

 

Ακολούθως, ο κ. Beckstein ευχαρίστησε τον κ. Πολύδωρα για την υποδοχή και τόνισε ότι σε διεθνές πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου απασχολεί και θα πρέπει να εξευρεθεί μια αποτελεσματική λύση. Υπογράμμισε  επίσης ότι, στο πλαίσιο άλλωστε αυτό, η Γερμανία είχε υποστηρίξει από την αρχή ¨ την γραμμή πλεύσεως¨ των Ηνωμένων Εθνών.

 

Ο Βαυαρός Υπουργός σημείωσε, ότι οι συνθήκες ζωής των ανθρώπων στα πρώην Ανατολικά, τα Αφρικανικά και τα κράτη της Μέσης Ανατολής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για λαθρομετανάστευση, γεγονός που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να οργανωθούν προκειμένου να την ελέγξουν καλύτερα.

 

Στη συνέχεια τόνισε ότι η Γερμανία επιθυμεί την διεύρυνση της Συνθήκης του PRUM, γεγονός που θα αποτελέσει ουσιαστικό βήμα και για την ανταλλαγή στοιχείων και για την ουσιαστική συνεργασία μεταξύ δικαστικών και αστυνομικών Αρχών των Ευρωπαϊκών Χωρών.

 

Τέλος ο κ.  Beckstein ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως              κ. Βύρωνα Πολύδωρα, για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ των Ελληνικών και των Γερμανικών Αρχών, κατά τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου της Γερμανίας, τονίζοντας παράλληλα ότι η εμπειρία της Ελλάδος από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν πολύτιμη.

 

Ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας στις παρεμβάσεις του για όλα τα θέματα της συνάντησης είπε τα εξής:

 

«[…]Εμείς χαιρόμαστε το επίπεδο των σχέσεων. Χαιρόμαστε και με το βαυαρικό περιεχόμενο. Αλλά και γενικώς με την Γερμανική παρέμβαση.

Η Γερμανική παρέμβαση στα  ευρωπαϊκά πράγματα εμπεριέχει έναν θετικισμό και μία αποτελεσματικότητα. Για την ακρίβεια μία επιδίωξη αποτελεσματικότητας.

Εγώ κύριε Μπέγκσταϊν, αγαπημένε μου φίλε, έχω μεγάλες προσδοκίες από την Γερμανική παρέμβαση. Θέλω να γίνει σοβαρή πρόοδος στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

Θέλω να οργανώσουμε τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής συμβολής με όσο γίνεται λιγότερη γραφειοκρατία. Η σύνθετη γραφειοκρατία φτιάχνει και ‘‘μονοπάτια’’ διαφθοράς.

Και το τρίτο που έχω στο δικό μου σχεδίασμα, το σχεδίασμα εννοώ της γερμανικής παρέμβασης, θέλω νόμο και τάξη. Δηλαδή τα θέματα ασφάλειας και έννομης τάξης. Αν δεν τα ‘‘περάσει’’ η Γερμανία θα χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Να ξέρετε ότι  έχετε ένα φίλο και ένα συνεργάτη προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής Ευρώπης. Αλλά με σθένος όχι παράλληλη συνθήκη.

Εσείς που είστε έμπειρος και σοφός άνθρωπος ξέρετε ότι η Βαυαρία στην συνείδηση την δική μας είναι πολύ υψηλά. Όχι μόνο για τον Όθωνα και τους ιστορικούς λόγους, αλλά διότι εξαιτίας της κοινωνικής δημοκρατίας, της γραμμής της πολιτικής εφαρμογής του κόμματος που ηγείσθε, από τις ημέρες του συγχωρεμένου του Στράους, η πρόταση έλεγε vigorous democracy, σθεναρή δημοκρατία. Και αυτό υπάρχει στο προηγούμενο της Βαυαρίας.

Αυτές είναι οι εισαγωγικές μου σκέψεις με την κατά πλεονασμό βάση ότι η Αστυνομία, το Πυροσβεστικό, οι Μυστικές Υπηρεσίες, διατελούν σε προθυμία και ετοιμότητα συνεργασίας.

Στην σύσκεψη είναι ο Γενικός, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Προϊστάμενος της Διεθνούς Συνεργασίας, Διεθνούς Συνεργασίας που θέλω να δουλεύουμε. Ο Υπασπιστής μου και ο Ακόλουθος Τύπου, κρατάμε σημειώσεις διότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα μνημόνιο της συναντήσεως, όπως λέγαμε και στις προσυσκέψεις μας.

Θέλουμε αυτή η συνάντηση να παραγάγει πολιτική. Θέλω να ακούσω τις σκέψεις σας.

 

[…]Εγώ θέλω να πω ότι οι παρατηρήσεις σας είναι πάρα πολύ σοφές και έχω δύο προσθήκες: SCHENGEN και μετανάστευση. Έχει δώσει η Ευρώπη και εμείς πολύ έμφαση τα τελευταία χρόνια από το SCHENGEN μέχρι σήμερα, στο πρακτικό μέρος και έχει ‘‘καθηλώσει’’ σε δεύτερη μοίρα το πολιτικό μέρος.

Εγώ παρακολουθώ τα ευρωπαϊκά πράγματα. ?μα δεν αντιστραφεί αυτή η κατάσταση των προτεραιοτήτων και να προταχθούν τα πολιτικά, για αυτό θέλω την βοήθεια της Γερμανίας, που την θεωρώ locomotiva στα Ευρωπαϊκά. Αν δεν αντιστραφούν οι προτεραιότητες και να έρθουν πρώτα τα πολιτικά και δεύτερα τα πρακτικά δεν κάνουμε τίποτα. Πού είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης; Πιο μπροστά και από το SCHENGEN .

Το SCHENGEN είναι μια τεχνική, αλλά εγώ είμαι ‘‘Ακρίτας’’ του Βυζαντίου! Δηλαδή στην γραμμή των ακραίων συνόρων! Και φωνάζω υπέρ της Ευρώπης και θέλω βοήθεια. Όπως και η Τσεχία. Εγώ δίνω μάχη. Μου έρχονται 100.000 (λαθρομετανάστες) το χρόνο και σπρώχνω προς τα πίσω 80.000. Κάθε χρόνο! Και μου μένουν 20.000. Και παλεύω μόνος μου. Δεν έχω την Ευρώπη. Το ίδιο και η Βουλγαρία, το ίδιο και η Τσεχία. Και η Ρουμανία. Πού είναι η Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης;

Ξέρετε τι κάνουν σε πολλές χώρες; ‘‘Ρεσιτάλ’’ για το πώς να υποδεχθούμε τον μετανάστη. Και εγώ που θέλω να φυλάξω την Ευρώπη είμαι ο  ‘‘βάρβαρος’’. Όλοι είναι ‘‘φιλάνθρωποι’’. Και εγώ φιλάνθρωπος! Αυτή την εικόνα, κύριε Πρωθυπουργέ, ποιος την είδε; Μόνον ο Φράνκο Φραττίνι λίγο και ο Σόϊμπλε.

 

[..]Χρειάζεται Πολιτική απόφαση. Έχουμε την πολύ ωραία περιγραφή που μου κάνατε για τα σύνορα. Πού είναι τα λεφτά για την Τσεχία; Πού είναι τα λεφτά για μένα; Πού είναι τα λεφτά για την Βουλγαρία; Μεγάλος ‘‘χαμός’’ γίνεται για το νότιο flow (την νότια ροή) που θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά έχουμε το ανατολικό και το βόρειο. Τι να λέμε τώρα για το SCHENGEN 1, SCHENGEN 2; SCENGEN one 4 all;

 Από την κοινή λογική αυτό που επιβάλλεται είναι Κοινή Πολιτική Μετανάστευσης. Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης. Εσείς έχετε γνωρίσει μετανάστευση. Και την έχετε υποδεχθεί. Και επειδή είσαστε σοβαροί ‘‘διοικητές’’ και νοικοκυραίοι ήταν όλη νόμιμη μετανάστευση. Ένα πρότυπο.

Εγώ (ως Ελλάς) έχω δεχθεί τα τελευταία 10 χρόνια, 15 χρόνια, το 15% του ελληνικού πληθυσμού, illegal immigrants. Και είναι εγκληματογόνο τοπίο. Πήγε ο Αρχηγός χθες επιθεώρηση και είδε στα κρατητήρια Κινέζους. Για να φθάσει ο Κινέζος στην Ελλάδα έχει περάσει έξι χώρες. Και εάν θέλουμε να λογαριάσουμε τους αριθμούς, τους δυνητικούς αριθμούς που μπορούν να φτάσουν στην Ευρώπη χάθηκε το παιχνίδι. Όλα πρέπει να πάνε στα σύνορα (ενν. οι προσπάθειες παρεμπόδισης).

Κανένας Βέλγος φίλος μας και κανένας Ολλανδός να μην κοιμάται ήσυχος. Να δει το πρόβλημα. Το PRUM πολύ καλό, στην γραμμή την τεχνική και εγώ είπα καταρχήν ναι στο PRUM.

 

[…]Και εγώ θέλω και τα λεφτά να το φτιάξω και θέλω και χρόνο μέχρι να φτιάξω το σύστημά μου

 

[…].Ειδική προσοχή, όπως είπατε, απαιτείται για το Κόσσοβο. Ειδική προσοχή. Διότι πρέπει να κάνουμε σκέψεις να ενσωματώσουμε στην ευρωπαϊκή υπόθεση την Σερβία. Στο σωστό καιρό. Αυτός ο σωστός καιρός μακραίνει αν γίνει λάθος λύση στο Κόσσοβο. Στο Κόσσοβο πρέπει να δουλέψει ο Μπέγκσταϊν, η Γερμανία, ο Σόϊμπλε, η κυρία Μέρκελ, και όλοι όσοι μπορούμε για το μεγάλο συμβιβασμό.

 

[…] Εμείς ξέρουμε καλά τα Βαλκάνια και ιστορικώς και με την βοήθεια που δίνουμε τώρα. Ρουμανία, Βουλγαρία, εκτός από το ότι τους δίνουμε τεχνογνωσία, ανοίγουμε και επιχειρήσεις. Η γειτονιά είναι πολύ καλό πλεονέκτημα. Τα Σκόπια τα συντηρούμε εμείς.

 

[…].Αυτή η γνώση των Βαλκανίων που λέμε μας οδηγεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα σε μία καλύτερη διευθέτηση όταν εννοήσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια μέσα στην Ευρώπη. Αν το πρόβλημα των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην κλίμακα 100 τώρα, θα έρθει ως πρόβλημα στην κλίμακα 10 αν δούμε τα δυτικά Βαλκάνια στην Ευρώπη. Δεν το μπορώ να το υπολογίσω στον χρόνο. Αλλά εμείς οι δύο και όλοι οι σοφοί ηγέτες οφείλουν να το δουν αυτό προοπτικά.

 

[…] Η προτεραιότητα πάντως να το δώσουμε σε τίτλο και από την δική μας είναι ότι χρειαζόμαστε μια Κεντρική Πολιτική Ευρωπαϊκής Μετανάστευσης. Και θέλω να γίνει σαφές σε αυτή την κεντρική ευρωπαϊκή πολιτική, το μέγα πρόκριμα είναι η έννοια της αλληλεγγύης. Εγώ θα είμαι ο εκτελεστής της ευρωπαϊκής πολιτικής εντολής. Και να σας πω πως. Τουρκία με την συμφωνία σύνδεσης. Είναι γραμμή. Ελλάδα – Βουλγαρία – Ρουμανία – Τσεχία, με μια συνειδητοποίηση ότι είναι γραμμή συνόρων. Θέλω να σβήσουμε από τη σκέψη μας αυτά που ακούω στο Συμβούλιο πολλές φορές για την ανάγκη του μετανάστη. Ότι έχει ανάγκη μια χώρα, χρειάζεται κάποιους μετανάστες οικονομικούς.

Κύριε Μπεγκστάιν, αυτό είναι πολύ δευτερεύον. Η σκέψη μας πρέπει να έχει μια εικόνα μόνο. Την εικόνα εκείνη κατά την οποία πληθυσμοί σπρώχνονται από την ανάγκη, από τον πόλεμο, από την αρρώστια, από την πείνα και πιέζουν εδώ. Μόνο αυτή είναι η εικόνα. Μην το μπερδεύουμε με την άλλη εικόνα ότι: ‘‘θέλω 2000 εργάτες για να μαζέψω τα πορτοκάλια. Ή θέλω 2000 στην Στουτγκάρδη για την βιομηχανία’’. Εγώ έτσι το βλέπω.

Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης και Αλληλεγγύη με την έννοια του ποιοί είναι εκτελεστές αυτής της ευρωπαϊκής πολιτικής. Και σας είπα τις πέντε χώρες. Να βάλουμε Ιταλία-Μάλτα-Κύπρο για τα νότια ρεύματα.

Κάπως έτσι πρέπει να είναι το σχεδίασμα. Να βάλουμε τους τεχνοκράτες κάτω να μου βρουν τα κόστη. Εγώ δεν μπορώ να αναλάβω όλο το ευρωπαϊκό κόστος της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων.

 

[…]Να υπάρχει, να γίνονται συζητήσεις στις Βρυξέλλες, να την θέλει την Ευρωπαϊκή Πολιτική Μετανάστευσης η Γερμανία, η Γαλλία, η Αγγλία. Και όταν θα γίνει ένα κέντρο παραγωγής θετικής ψυχολογίας υπερβαίνουμε εμείς εδώ τις πολιτικές δυσκολίες.

Όταν περνούσα το PRUM από την Βουλή ξέρετε τι τους είπα;. ‘‘Εγώ κόντρα στην Ευρώπη δεν πάω μόνος μου’’. Αυτό είναι το ένα που σας υποσχέθηκα, για την ψυχολογία.

Το δεύτερο. Πολιτικά μέτρα λαμβανόμενα στις Βρυξέλλες έχουν ειδική βαρύτητα για τις μικρές χώρες. Είτε της Βαλτικής, είτε του Νότου. Τι εννοώ πολιτικά μέτρα: Κατά της γραφειοκρατίας. Κατά της διαφθοράς. Για τον υγιή ανταγωνισμό. Για την ομαλοποίηση των σχέσεων.

Αυτές είναι πολιτικές που αν τις δω στις Βρυξέλλες έχουν τεράστια θετική επιρροή για πρόοδο στις μικρές χώρες, της Βαλτικής ή του Νότου. Το περιμένουμε.

Εγώ να σας πω, ήθελα και το είχα πει στον Σόιμπλε, πιο δυνατά βήματα στο Σύνταγμα. Με την Γερμανική Προεδρία

 

[…].Καταρχήν ναι ως προς τη συνθήκη του PRUM. Χρειάζομαι χρόνο και χρήμα. Ειδικότερες σκέψεις έχω διατυπώσει στο Συμβούλιο. Θα σας τις επαναλάβω.

DNA.Δέχομαι μόνο το ‘‘προφίλ’’, όχι τα ευαίσθητα δεδομένα. Για αρχείο και ανταλλαγή. Τα ευαίσθητα δεδομένα τα απαγορεύει και η Ευρωπαϊκή Αρχή Προστασίας για τα Δεδομένα. Το ίδιο και για τα δακτυλικά αποτυπώματα.

Η ανταλλαγή πληροφοριών για τους ‘‘χουλιγκάνους’’ με βρίσκει σύμφωνο φτάνει να βγάλουμε την αόριστη έννοια που λέει: ύποπτος. Είναι αόριστο νομικά. Χρειάζεται μια εξειδίκευση. Είναι για τα διεθνή αθλητικά γεγονότα και τις Συνόδους Κορυφής.

Σε κάθε περίπτωση να έχουμε εξοπλίσει το PRUM με δικαστικές εγγυήσεις. Θα προχωρήσει όλο το σύστημα πολύ εύκολα αν εξοπλιστεί με δικαστικές εγγυήσεις και με υπογράμμιση, (να βάλουμε λίγο μυαλό κάτω), των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ένα από τα κεκτημένα της Ευρώπης είναι τα ανθρώπινα και κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Όλα τα καινούργια βήματα θα είναι μετά από αυτό το κεκτημένο και θα προχωρούν.

Είναι μία δύσκολη νομική άσκηση. Αλλά εγώ σας λέω, αστυνομικώς μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μέσω της αστυνομικής συνεργασίας. Εγώ το θέλω το PRUM κυρίως για την ψυχολογία. Και μακάρι το PRUM να γίνει ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας. Αλλά το PRUM γίνεται overlapping (συνδέεται) με το SCHENGEN, με την Europol, με την Interpol και έχουμε τεράστιες δυσκολίες.

Παραδείγματος χάριν, το κρίσιμο άρθρο 18, πρώην 18 κλπ. Μπορώ να φέρω τα ίδια αποτελέσματα χωρίς το άρθρο 18. Όποιος συνεργάζεται, (και εγώ συνεργάζομαι και ο Πρέσβυς το ξέρει), η Ελληνική Δημοκρατία συνεργάζεται. Θέλω σήμα, ταχύτητα και ‘‘καθαρίζω’’ εγώ αμέσως.

Πιο εύκολα θα εκτελεστεί μία διαταγή της Europol με συγκεκριμένα στοιχεία από τις εθνικές αστυνομικές δυνάμεις, παρά να μου έρθουν ‘‘καταδρομείς’’ από την Γερμανία ή την Βουλγαρία που δεν ξέρουν ούτε τον δρόμο.

Εγώ, θα κάνω όλη την δουλειά. Έχει μία λογική μήπως με την καταδίωξη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Από άλλες διατάξεις της Europol και της Interpol η καταδίωξη γίνεται τώρα χωρίς το άρθρο 18 του PRUM.

Συμπέρασμα. In principio δέχομαι το PRUM. Τα άλλα θα τα βρούμε στον δρόμο. Θέλω χρόνο και διευκρίνησεις για το κόστος».

 

Ο κ. Πολύδωρας και ο κ. Beckstein αντήλλαξαν εθιμοτυπικά δώρα ενώ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως παρέθεσε προς τιμήν του Βαυαρού Υπουργού επίσημο γεύμα. Στο γεύμα παρευρέθησαν, μεταξύ των άλλων, η σύζυγος του κ. Beckstein, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβυς ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος, ο Πρέσβυς της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα κ. Walther Schultheiss καθώς και η Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο κα Κόρκα.  

 

 

  

 

 

      

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις