Τρ 30 Μαΐου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200710-06-2007: Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ. Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας των δύο Μοναχών της Ι.Μ. Αρτοκωστά Πραστού...

10-06-2007: Δελτίο Τύπου της Γ.Α.Δ. Περιφέρειας Πελοποννήσου για την εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας των δύο Μοναχών της Ι.Μ. Αρτοκωστά Πραστού Β.Κυνουρίας Ν.Αρκαδίας

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

                                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

       -Ύστερα από συντονισμένες έρευνες, αξιολόγηση στοιχείων και πληροφοριών, μεθοδικότητα, αξιοποίηση ευρημάτων και συνεργασία των Αστυνομικών των Υπηρεσιών Ασφαλείας Ναυπλίου και Τριπόλεως και Αστυνομικού Τμήματος Παραλίου ΄Αστρους του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, εξιχνιάσθηκε η δολοφονία που είχε διαπραχθεί τις νυκτερινές ώρες της 23/24-04-2007 στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αρτοκωστά Κυνουρίας Αρκαδίας, σε βάρος των μοναχών Μακρίνας (κατά κόσμον ΜΑΝΙΑΚΟΥΡΑ Θεοδώρας του Κων/νου), γεν.1921 στο Βαρθολομιό – Ηλείας και Μακαρίας (κατά κόσμον ΒΛΑΧΑΚΗ Μαρίας του Ευσταθίου), γεν.1944 στο ΄Αστρος Αρκαδίας.

 
     -Πρόκειται για ένα ημεδαπό και δυο αλλοδαπούς υπηκόους της FYROM.
 
    -Συγκεκριμένα την ανωτέρω ημερομηνία και οι τρεις δράστες χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο που είχε αποσυρθεί από την κυκλοφορία, αφού τοποθέτησαν επάνω σ’ αυτό πλαστή πινακίδα μετέβησαν στην Ιερά Μονή Αρτοκωστά και δύο εξ’ αυτών χρησιμοποιώντας σκάλα που είχαν αφαιρέσει από παρακείμενη αγροικία, εισήλθαν στη Μονή όπου έθραυσαν βιαίως την πόρτα του κελιού στο οποίο διέμεναν οι μοναχές, στη συνέχεια χρησιμοποιώντας βία και απειλές προκειμένου να φανερώσουν τα σημεία όπου έχουν κρύψει τα χρήματα και τα χρυσαφικά, τους έφραξαν τα πρόσωπα με μαξιλάρια, με αποτέλεσμα οι Μοναχές να καταλήξουν από ασφυξία (ο ημεδαπός δράστης εφόνευσε την ΒΛΑΧΑΚΗ και ο αλλοδαπός δράστης την ΜΑΝΙΑΚΟΥΡΑ).
 
   -Ακολούθως οι δράστες αφαίρεσαν, όπως ομολόγησαν, 20.300 ευρώ, 21 χρυσές λίρες, 3.000 δολάρια ΗΠΑ και όλα τα αφιερώματα των προσκυνητών από την εικόνα της Παναγίας Αρτοκωστά της Εκκλησίας της Μονής, καθώς και ένα σταυρό, ιδιαίτερης θρησκευτικής αξίας από το κελί των μοναχών, που ήταν μέσα σε ξύλινο κουτί.
 
 -Δύο εκ των δραστών (ημεδαπός-αλλοδαπός) εξεταζόμενοι, ομολόγησαν τις πράξεις τους. Στην κατοχή τους δεν βρέθηκαν τίποτα από τα κλοπιμαία, καθ’ όσον αυτοί τα διέθεσαν σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας από την τέλεση της πράξης τους, ο μεν ημεδαπός σε άγνωστο αλλοδαπό άτομο στην περιοχή Μοναστηρακίου- Αθηνών, ο δε αλλοδαπός σε άγνωστο άτομο στην FYROM, όπου μετέβη μετά παρέλευση ολίγων ημερών από την τέλεση της πράξης. Επίσης ο τρίτος των δραστών  μετέβη στην FYROM την 30-04-2007, όπου διαμένει μέχρι σήμερα, στην δε οικία του στην περιοχή Αργολίδας, όπου εξακολουθούν να διαμένουν η σύζυγός του και η κόρη του, βρέθηκαν μέσα σε γλάστρα, 10 δαχτυλίδια, 2 σταυροί, 2 σκουλαρίκια και το χρηματικό ποσό των 3.500 ευρώ.
 
 -Από την εξέταση προέκυψε επίσης ότι ο ημεδαπός δράστης είχε δωρίσει σε φίλο του, υπήκοο FYROM μια αλυσίδα λαιμού και μία καδένα, τα οποία ανευρέθησαν στην κατοχή του και κατεσχέθησαν.
 
 -Ο ανωτέρω αλλοδαπός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ναυπλίου.
 
 -Όλοι οι ανωτέρω αλλοδαποί διαβιούσαν παράνομα στη Χώρα.
 
 -Πρωινές ώρες της σήμερον (10-06-2007), ενημερώθηκε ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας Ναυπλίου και η σχηματιζόμενη δικογραφία υποβληθεί αρμοδίως απογευματινές ώρες της σήμερον, προκειμένου να εκδοθούν τα σχετικά εντάλματα συλλήψεως.

Τελευταίες Αναρτήσεις