Κυ 26 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούνιος 200708-06-2007: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας

08-06-2007: Συνάντηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη σύλληψη στη χώρα μας του διεθνώς καταζητούμενου Αυστραλού

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 8/6/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

 

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης συναντήθηκε σήμερα (8-6-2007), στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας κ. Mick Keetly, με αφορμή τη σύλληψη στη χώρα μας του διεθνώς καταζητούμενου Αυστραλού.

 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αρχηγού της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας, ο οποίος διέκοψε περιοδεία του στη Μέση Ανατολή προκειμένου να επισκεφθεί τη χώρα μας, για να εκφράσει αυτοπροσώπως τις ευχαριστίες του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας για την άψογη συνεργασία.

 

Στη συνάντηση παρέστησαν ο Πρέσβυς της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Paul Tighe, καθώς και Αστυνομικοί από τις δύο χώρες, επιχειρησιακοί και επιτελείς, που συνεργάστηκαν για τη σύλληψη του διεθνώς καταζητούμενου.

 

Συγκεκριμένα, από την ελληνική πλευρά, παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Βασίλειος Τσιατούρας, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας και Τάξης του Αρχηγείου Αντιστράτηγος Στέφανος Σκότης, ο αναπληρωτής Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής Υποστράτηγος Γρηγόριος Γουργούλης, ο Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Δρόσος Μπουγούδης, ο Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας του Αρχηγείου Ταξίαρχος Αδαμάντιος Σταματάκης, ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Μπούρχας και ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αστυνομικός Υποδιευθυντής Γεώργιος Σαξιώνης.

 

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είπε:

 

« Κύριε Αρχηγέ της Αστυνομίας της Αυστραλίας, κύριε Πρέσβυ της Αυστραλιανής Πρεσβείας στην Αθήνα, σας καλωσορίζω με τους συνεργάτες σας στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Η σημερινή μέρα και για την Αστυνομία της Αυστραλίας και για την Αστυνομία της Ελλάδος είναι ξεχωριστή τόσο από πλευράς αποτελέσματος, όσο και από πλευράς διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Δύο χώρες με ιστορική φιλία και μακρά παράδοση. Οι Αστυνομίες τους συνεργάστηκαν παρά τη μεγάλη χιλιομετρική απόσταση, κατάφεραν ένα καίριο πλήγμα κατά του οργανωμένου εγκλήματος και έβγαλαν από την κυκλοφορία την παραβατική ένα άτομο το οποίο δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και διέπραξε σοβαρά αδικήματα στην Αυστραλία κι έτσι, πιστεύουμε ότι μέσα από αυτή τη συνεργασία, ενισχύονται οι δεσμοί μας και οπωσδήποτε αυτή η συνεργασία θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο.»  

 

Ακολούθως, ο Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας είπε:

 

« Στρατηγέ Δημοσχάκη, σας ευχαριστώ πολύ εκ μέρους της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Ευχαριστώ για την ζεστή φιλοξενία σας σήμερα. Όπως επίσης, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τη δουλειά που διεξήγαγε η Ελληνική Αστυνομία .

 

Όπως είπε ο Αρχηγός ο κ. Δημοσχάκης, ήταν μια εξαιρετική αστυνομική συνεργασία μεταξύ δύο Υπηρεσιών στις δύο άκρες του κόσμου.

 

Και θα ήθελα να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξαιρετική εργασία τους στο να εντοπίσουν και να συλλάβουν το πιο καταζητούμενο πρόσωπο της Αυστραλίας.

 

Ο Αρχηγός κι εγώ είχαμε μια εκτενή συζήτηση σχετικά με τις λεπτομέρειες αυτής της υπόθεσης, η οποία πλέον θα πρέπει να προχωρήσει σε ακρόαση στα ελληνικά δικαστήρια.

 

Συμφωνούμε όμως, ότι μέσω της συνεργασίας του Συνδέσμου μας στο Βελιγράδι και της Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν μια μεγάλη επιτυχημένη επιχείρηση, που ήρθε σε πέρας χάρη στην αφοσίωση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών.

 

Αυτή η συνεργασία βασίζεται και σε μία σχέση η οποία αναπτύχθηκε με τη συνεργασία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας και της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία άρχισε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Και έρχεται μετά από μία άλλη μεγάλη επιχείρηση ναρκωτικών μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Αυστραλίας. Αυτή η υπόθεση περιλαμβάνει ένα τύπο υγρής αμφεταμίνης και 500.000 χάπια ΜDMA.

 

Όπως επίσης, έρχεται μετά από την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Αυστραλία. Ο Στρατηγός Δημοσχάκης είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του τότε για την προστασία που παρείχαμε στον Πρωθυπουργό σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης.

 

Και όπως τόνισε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, εισερχόμαστε σε περαιτέρω συζητήσεις γύρω από ένα πιο διευρυμένο επίπεδο συνεργασίας, το οποίο παρέχεται τώρα από το σύνδεσμό μας στο Βελιγράδι και σε συνεργασία με τη EUROPOL».  

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που ακολούθησε, συζητήθηκε ο τρόπος συντονισμού και δράσης που οδήγησε στον εντοπισμό και τη σύλληψη του φυγόποινου, οι περαιτέρω ενέργειες για την σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και οι διαδικασίες για την παράδοση του συλληφθέντα στις αρμόδιες Αρχές της Αυστραλίας.

 

Παράλληλα, συναποφασίστηκε η σύνταξη Προσχεδίου Αστυνομικής Συνεργασίας, το οποίο θα τεθεί υπόψη των αρμόδιων Υπουργών των δύο χωρών και θα αποτελέσει τη βάση για την υπογραφή σχετικής Συμφωνίας Αστυνομικής Συνεργασίας. Με τον τρόπο αυτό, αφενός επιβεβαιώνεται η άριστη συνεργασία των Αστυνομιών των δύο χωρών και αφετέρου, δρομολογείται η περαιτέρω συνεργασία αυτών στο μέλλον.

 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας γνωστοποίησε στους παρισταμένους, την λήψη αυξημένων μέτρων αστυνόμευσης στα ελληνικά νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές, ιδίως στα Κύθηρα, την Κάλυμνο και το Καστελόριζο, που αποτελούν συνήθεις προορισμούς των Αυστραλών τουριστών. Συγκεκριμένα, ο κ. Αρχηγός ανέφερε ότι στην Κάλυμνο και το Καστελόριζο λειτουργούν πλέον σημεία ελέγχου διαβατηρίων, για την άμεση εξυπηρέτηση των τουριστών.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας απάντησαν σε ερωτήσεις εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Συγκεκριμένα, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρθηκε στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ευχαρίστησε δημοσίως τον ομόλογό του Αρχηγό για την άριστη συνεργασία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπισμού και σύλληψης του φυγόποινου.

 

Τόνισε επίσης, την ικανοποίησή του για το επίπεδο ασφάλειας και προστασίας που παρέχεται από τις αστυνομικές Αρχές της Αυστραλίας στους Έλληνες κατοίκους της χώρας, καθώς και για την πληρότητα των αστυνομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αυστραλία.

 

Με την σειρά του, ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Αυστραλίας ευχαρίστησε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και τους αστυνομικούς που συνεργάστηκαν για το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

 

Ακόμη, επεσήμανε τη συνεργασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για κάποιες άλλες, εξίσου σοβαρές, υποθέσεις ναρκωτικών, παράνομης διακίνησης ανθρώπων, ¨ξεπλύματος¨ χρήματος και πλαστογραφίας. Τέλος, ο Αυστραλός Αρχηγός εξέφρασε την επιθυμία, αλλά και βεβαιότητά του, για στενότερη συνεργασία των δύο Αστυνομιών στο μέλλον.

 

 

 

     

 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις