Τε 22 Μαρτίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Απρίλιος 200706-04-2007: Αποτελέσματα ελέγχων για παράνομη εισαγωγή, κατασκευή, εμπορία και ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνικών ειδών

06-04-2007: Αποτελέσματα ελέγχων για παράνομη εισαγωγή, κατασκευή, εμπορία και ανεξέλεγκτη χρήση πυροτεχνικών ειδών

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Αθήνα, 06/04/2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Συνεχίζονται οι αυστηροί έλεγχοι από την Ελληνική Αστυνομία κατά της παράνομης εισαγωγής, κατασκευής, εμπορίας και ανεξέλεγκτης χρήσης, πυροτεχνικών ειδών, με σκοπό την πρόληψη ατυχημάτων και τη διασφάλιση της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, ιδιαίτερα των ανηλίκων.
 
Η έγκαιρη και συντονισμένη αυτή προσπάθεια, απέδωσε καρπούς και έχουν σημειωθεί σημαντικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, έως τώρα βεβαιώθηκαν 150 παραβάσεις και συνελήφθησαν 159 άτομα.
 
Παράλληλα, κατασχέθηκαν:
 

Κροτίδες
1.559.981
Φωτοβολίδες
2.158
Παιδικά Αθύρματα
429.037
Αυτόματοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί
408
Καψύλλια
3.372
Συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων
38
Πρώτες ύλες
9 κιλά μπαρούτι
1.4 κιλά θειάφι
500 gr κάρβουνο

 

Η εμπειρία των προηγουμένων ετών καταδεικνύει ότι η επίκληση του Εθίμου και η λήψη αυστηρών αστυνομικών μέτρων (προληπτικών – κατασταλτικών), δεν αρκούν για την καταπολέμηση του φαινομένου, αλλά απαιτείται και η δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συνείδησης, ως και η υπεύθυνη στάση και συμπεριφορά όλων των πολιτών.
 
Ιδιαίτερα οι γονείς θα πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα και σωστά τα παιδιά τους για τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη χρήση των ανωτέρω ειδών. Επιπλέον να μην πρωτοστατούν οι ίδιοι στην κατασκευή αυτοσχέδιων πυροτεχνημάτων, διότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται διακινούνται παράνομα, δεν είναι γνωστή η σύνθεσή τους και οι συνθήκες φύλαξής τους κι επομένως είναι επικίνδυνες.
 
Τα βεγγαλικά και οι φωτοβολίδες δεν είναι παιχνίδια, αλλά επικίνδυνες ύλες που αν δε χρησιμοποιηθούν για το σκοπό που προορίζονται και από εξειδικευμένα άτομα, εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους, τόσο για τους χρήστες, όσο και για τους ανυποψίαστους πολίτες.
 
Σε περίπτωση που ανήλικος καταληφθεί να κατέχει φωτοβολίδες, συσκευές εκτόξευσης αυτών ή βεγγαλικά, οι γονείς ή οι έχοντες την επιμέλειά τους τιμωρούνται με τις ίδιες ποινές.
 
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ:
  • Η πώληση πυροτεχνικών ειδών από πλανόδιους πωλητές, ψιλικατζίδικα, καταστήματα παιχνιδιών ή άλλα καταστήματα που δε διαθέτουν την απαιτούμενη άδεια εμπορίας, της αρμόδιας Αστυνομικής Αρχής.
  • Η καύση βεγγαλικών.
  • Η κατοχή και χρησιμοποίηση τυποποιημένων ή αυτοσχέδιων κροτίδων.

Με την πεποίθηση ότι και εμείς από την πλευρά μας συμβάλλουμε αποφασιστικά και καθοριστικά στο να γιορτάσουμε τις ’Αγιες αυτές ημέρες σε συνθήκες απόλυτης ηρεμίας και ασφάλειας, σας ευχόμαστε Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίεςΤηλ. :210 6977505
Fax :210 6929764
e-mail :elasgrty@mopo.gr

Τελευταίες Αναρτήσεις