Σα 3 Ιουνίου 23
ΑρχικήΔελτία Τύπου 2007Δελτία Τύπου Ιούλιος 200705-07-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ.Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου Βρεττού σχετικά...

05-07-2007: Απάντηση του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ.Βύρωνα Πολύδωρα σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου Βρεττού σχετικά με τις πυρκαγιές

Αθήνα, 05/07/2007

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Υπουργού Δημοσίας Τάξεως

κ. Βύρωνα Πολύδωρα στη Βουλή

(05-07-2007)

 

Απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Κωνσταντίνου Βρεττού σχετικά με τις πυρκαγιές

 

 

Νομίζω πρέπει να ευχαριστήσω και τον Συνάδελφο τον κ.Βρεττό για την κατάθεση και διατύπωση αυτής της επίκαιρης ερώτησης γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να απαντήσω, να δώσω διευκρινήσεις: π.χ νομίζω θα ενδιέφερε την κοινή γνώμη να σημειώσουμε ότι από την πρώτη καταμέτρηση της καταστροφής ή της ζημιάς έχουμε τα εξής στοιχεία, τα περισσότερα θα προκύψουν από την έκθεση της αεροφωτογράφησης. Ο συνολικός δασικός όγκος της Πάρνηθας, Βοιωτικής και Αττικής, περιλαμβανομένων και των Δερβενοχωρίων, είναι 300.000 στρέμματα. Από αυτόν τον συνολικό όγκο είχαμε μία βλάβη καταστροφής γύρω στις 25.000 στρέμματα. Από τον συνολικό όγκο των 300.000 στρεμμάτων δάσους, δρυμός χαρακτηρισμένος είναι τα 38.000 στρέμματα. Από αυτά τα 38.000 στρέμματα κατά μία πρώτη εκτίμηση που θα γίνει ακριβέστερη, μπορεί να είναι συν πλην κάτι, έχουν καεί 10.000 στρέμματα. Συνεπώς μπορούμε να πούμε, παρά την τεράστια ζημιά, καταστροφή, για την οποία εκφράζουμε την βαθιά μας θλίψη, δεν είναι απόλυτη η καταστροφή, δεν είναι έτσι όπως την διατυπώνει ο συνάδελφος.

 

Τώρα όσον αφορά το πώς συνέβη αυτό, σας ζητώ να εκτιμήσουμε ή να σεβαστούμε την έννοια της θεομηνίας. Στις 27 και 28 (Ιουνίου) ήταν ρεκόρ θερμοκρασίας στον τόπο μας και στην περιοχή. Δηλαδή είχαμε 46.4 (βαθμούς) υπό σκιάν στις 27 και 28 και είχαμε ανέμους με ταχύτητα 6 και 7 μποφόρ, θερμούς, θερμικά κύματα. Αυτά προκάλεσαν την καταστροφή, στην οποία καταστροφή έδωσε η Πολιτεία την μάχη της και με το σχέδιο το επικαιροποιημένο και με την πρόνοια και προπαρασκευή και με συσκέψεις, όπως ερωτά και ο συνάδελφος και τελικά με πολύ συντονισμένη δράση. Δεν μπορούσε να αποφευχθεί το ποσοστό της καταστροφής από την δύναμη της ανωτέρας βίας θα έλεγα.

 

Σημειώνω ακόμα ότι εμείς ως δυνάμεις καταστολής σε τελευταία ανάλυση, επράξαμε το καθήκον μας και η νύκτα 28 για όσους ξέρουν και θα πρέπει να ξέρει και ο κ. Βρεττός, 28 προς 29 ήταν η νύκτα της αυταπάρνησης και αυτοθυσίας των Πυροσβεστών, το ίδιο και οι προηγούμενες δύο ημέρες. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι ‘‘καρτερέθηκε’’ η φωτιά, σταματήσαμε τη φωτιά ακριβώς στην κατωφέρεια για τους Θρακομακεδόνες, για το Ζεφύρι και την Φυλή.

 

Ήταν μια μάχη πολύ σημαντική της αυταπάρνησης, στην οποία θεωρώ υποχρέωσή μου με την  ερώτηση του συναδέλφου να την σημειώσω. Όπως επίσης θέλω να σημειώσω ότι είχαμε την ατυχία να μην έχουμε μήκος ημέρας στις 28 για να έχουμε περισσότερες υπερπτήσεις και επιχειρήσεις εναερίων μέσων. Επιχείρησαν από της 17.40 (ώρας) μέχρι το σκότος και δεν είχαμε περισσότερο χρόνο για την χρήση εναέριων μέσων.

 

Τα επίγεια τμήματα έδρασαν με αυταπάρνηση και αποτελεσματικότητα, κυρίως το βράδυ της 28ης προς την 29η και εκμεταλλεύομαι τη στιγμή  να ευχαριστήσω και τους πυροσβέστες και τους εθελοντές και τους εποχικούς και τις μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι ήσαν παρόντες και με υδροφόρα και με εθελοντικά τμήματα. Αυτά σαν πρώτη απάντηση.

 

Δευτερολογία Υπουργού Δημοσίας Τάξεως:

 

Όταν Κύριε Πρόεδρε, ο ερωτών συνάδελφος και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πιάνονται από μια λέξη, απομονωμένη δική μου όπως  " την πατήσαμε" ή μία άλλη λέξη που δεν την είπα αλλά ανεγράφη στις εφημερίδες από off the record συζήτηση "ότι τι μπορεί να κάνει ένας δημοσιονομικός προϋπολογισμός αυτών των δυνατοτήτων για τις μεγάλες απαιτήσεις της πρόληψης", απλά προδίδουν την ένδοια των επιχειρημάτων τους. Δεν έχετε επιχειρήματα. Εγώ σας μιλάω με ευθύτητα και υπευθυνότητα. Ήταν θεομηνία. Ήταν 350 εστίες στο διήμερο. Οι 350 εστίες έχουν απαίτηση για διάταξη των δυνάμεων και σας θυμίζω Πόρο, Καραούλι, Μαγνησία, Διακοφτό. Αυτές οι εστίες και το καιρικό φαινόμενο είναι αντικειμενικά δεδομένα και δεν μπορείτε να ισχυρίζεσθε ότι με συσκέψεις θα εσώζετο η υπόθεση. Κάναμε και συσκέψεις και είχαμε σοβαρότατο προγραμματισμό με περισσότερα περίπολα και υδροφόρες στην Πάρνηθα και το γνωρίζετε καθώς και περισσότερα πυροφυλάκια. Σας παρακαλώ!

 

Όπως πρέπει να γνωρίζετε ότι το ΄98 εκάηκαν στην Πάρνηθα 39.000 στρέμματα και δεν είδα το δάκρυ σας ούτε την παραίτησή σας! Ακούτε τι σας λέω. Το ίδιο Σώμα είναι. Σας παρακαλώ μην ψεύδεστε. Ήμουν στους Θρακομακεδόνες τότε όταν έβλεπα τη φωτιά στο Δρυμό πάνω από το βράχο του Μοναστηριού. Και είσαστε και από το Μενίδι. Απαιτείται μια συνεννόηση, μια σοβαρότητα, μια αίσθηση ευθύνης. Δεν βγαίνει με τα λογοπαίγνια! Το "την πατήσαμε" αφορούσε: τον κακό συνδυασμό αέρα, ενότητας της χλωρίδας, (πέρασε η φωτιά) και την "κακοδαιμονική" ύπαρξη των Πυλώνων στο ίδιο σημείο το επίμαχο. Και εμείς παλέψαμε. Και δώσαμε τη μάχη με αυταπάρνηση και αυτοθυσία γι’αυτό ευχαριστώ το Πυροσβεστικό Σώμα. Εσείς τι παριστάνετε; Ξέρετε τι είσαστε; Παριστάνετε τους οδηγούς του πίσω καθίσματος που λέμε στα αγγλοσαξονικά. Είναι πίσω, κάθεται και λέει: "στρίψε εκεί, πρόσεξε εκεί, κάνε αυτό" και μάλιστα όχι την ώρα της δράσεως, κατόπιν εορτής και εκ του ασφαλούς!

 

Θέλω να σας πω ότι η Αντιπολίτευση απαιτεί έναν ελάχιστο βαθμό υπευθυνότητας. Περιόδευσα εγώ με τον τότε Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή και στις πυρκαγιές της Αττικής και στις πυρκαγιές της Αγίας ?ννας στα Ιωάννινα και στις πυρκαγιές του Πηλίου. Δεν είπαμε ποτέ τις ακραίες διατυπώσεις που διατυπώνετε εσείς. Δεν επιτρέπεται να κάνουμε σκύλευση πάνω στα αποκαΐδια. Να συνεννοηθούμε για το πώς θα ενώσουμε δημιουργικά τις δυνάμεις μας για να προστατέψουμε το περιβάλλον και όχι να αντιδικούμε.

Ευχαριστώ.

Τελευταίες Αναρτήσεις